Milos984: Pozor, já si nemyslím, že by arabové byli hloupí, či neschopní. Situace kterou si popsal mi připomíná Rudou armádu na začátku druhé světové války. Ideologie byla jiná, ale důsledky paranoidního velení stejné.
Právě začátek rusko-německé války dokazuje, že i sebelepší výzbroj, pokud není správně nasazena, nepřináší očekávané výsledky (resp. může znamenat naprosté fiasko).
Inak - Arab/muslim môže byť vycvičený, ale nedokáže vycvičiť ďalších v zmysle "naučiť ich všetko čo vie". To je pre nich niečo ťažko pochopiteľné - tým, že by svoje vedomosti odovzdal niekomu ďalšiemu, znížil by "svoju vlastnú hodnotu" ako nositeľa vedomostí a stal by sa "nahraditeľný". Tým by samozrejme ohrozil svoju prestíž a postavenie...
Velmi zajímavý postřeh, díky.
Jinak Vám všem děkuji za názory: Bohužel vzhledem k mým omezeným znalostem v oblasti výcviku osádek a (to klidně přiznám) i v oblasti politických a sociálních okolností onoho konfliktu k tomu nemohu více říci.
Já jsem si jistý v kramflecích spíše v otázkách technického rázu.(i když jsou tu lidé s mnohem většími znalostmi i v této oblasti)
Předložím tu jeden technický problém. U korby se u T-72 udává síla 80mm(ocel)-105(sklolaminát)-20mm(ocel), u verze M pak 60mm-105mm-50mm, u verze M1 je navíc 16mm oceli označované HHS(podle mne jde o High Hardness Steel).
Teď při daném sklonu(68°) jenom ocelové pláty (bez započítání sklolaminátu) dávají u T-72 sílu 267mm ((80+20)/cos(68°)) , u verze M 293mm, u verze M1 351mm ( zde jsem násobil 16mm * 1,34( vysoce tvrzená ocel podle fofanovy stránky) tedy (21+60+50)/cos(68°) )
Teď síla sklolaminátu je 105mm/cos(68°)=280mm. Jenže u T-72 se udává konečná rezistence korby vůči APFSDS 305mm a když to porovnám se silou oceli, tak mi vychází, že sklolaminát odpovídá 305-267=38mm. Jinými slovy 28cm sklolaminátu musí odpovídat cca. 4 cm oceli.
U ostatních variant vychází přibližně ta samá hodnota.
Takže tloušťkový ekvivalent sklolaminátu (vůči APFSDS) je podle toho pouhých
0,136, což je opravdu hodně málo. A ani hmotnostně nevychází nijak slavně, sklolaminát má hustotu kolem 1,6 tuny na m^3, takže je hmotnostně výhodný vůči oceli 1600/7850=cca.
0,2. Tedy (ne)výhodnost je přibližně 0,665-0,7 (
0,135/
0,2). Jinými slovy proti APFSDS by bylo z hlediska odolnosti lepší místo 10,5cm sklolaminátu cca. 2 cm oceli (hmotnost by byla přibližně stejná).
Vůči HEAT je naopak sklolaminát výrazně výhodnější (vrstva sklolaminátu vykazuje 2,6 vyšší odolnost než vrstva oceli o
stejné hmotnosti), proto jeho použití je z tohoto hlediska pochopitelné. Mne ale stejně překvapuje jeho malá odolnost proti apfsds.
Skopičinky jako XX plátků a seriálů na téma "Nejlepší bojové letouny světa" a "Nejlepší bojové tanky světa" atd atd atd atd budou vždy oslavovat nějakou F-16, F-22 a občas se tam jako úlitba davu objeví nějaký ten Bf-109 či Fw-190 ve smyslu "oni byli taky strašně hustý a je to známý" a bude se o tom kafrat do nebes. Zapojí se nějaká úžasná počítačová simulace aby se nakrmila část obyvatelstva co už neumí číst a zná jen leporelo, hlavně, když tam bude lítat co nejvíc raket a bude to cool ...soupeřův MiG-21/MiG-29 se tam vychválí do nebes jako sakra nebezpečný letadlo, tehdejší nejmodernější protivníkův stroj (což by mohla být i pravda, kdyby to nebyla nějaká těžká downgrade verze s napůl vicvičeným pilotem), takže o to víc pak vynikne ten fakt, když ho za obecný převahy stokrát rozmáznou po obloze a F-16 atd je ještě víc cool ...a tak to chodí
Přesně tohle mne odradilo od sledování seriálu na téma stíhací piloti (název si už nepamatuji). Ať už bojovali Amíci proti komukoli (v jakémkoli konfliktu) vždy dokázali sestřelit několikanásobně větší počet protivníků (kteří měli navíc přesilu). Z toho by člověk nabyl dojmu že amíci měli v leteckých soubojích vždy navrch a minimální ztráty.
Jak tu bylo řečeno, pravé proporce tuší a znají jen nadšenci a trošku rozumněji uvažující lidi, většina prostě bude žrát ty pohádky i s navijákem...můžeme se kvůli tomu cítit blbě, můžeme se vztekat, můžeme se snažit přesvědčovat, ale vždy to tak bude, prd s tím naděláme..tak co řešit
Já to zas tak neřeším, jen když na to někde narazím, mne to trochu zarazí a znechutí.