Studená válka vojensky

Moderátor: Julesak

Odpovědět
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Vzhledem k celkovým rozměrům Mošnova, které je hooodně naddimenzováno (přeci jen tam může sedat i Mrija a Ruslan) tak bych s tím počítal. Navíc je to jediné letiště u nás (krom Ruzyně) kde může sedat B-52. Jak já se na ni těším :)
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

V momente, keď by taký konflikt začal, bežný civili a väčšina vojakov, jedno či záklaďákov alebo z povolania, by vedeli kulové o tom, "kto to vlastne začal". Propagandistická mašinéria by sa o to minimálne v prvých dňoch, možno týždňoch, dokázala dostatočne "informačne postarať" a na hlasné pochybnosti o oficiálnej verzii by sa nejaký nepekný paragraf rýchlo našiel.

Chcete príklad? Kto vedel 19.novembra, čo sa skutočne stalo 17. novembra 1989? Čo by ste vedeli, keby bezpečnosť a polícia rýchlo obsadila televíziu a rozhlas? Ako by ste reagovali, keby bolo napríklad vyhlásené stanné právo?
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Brad Bellick
svobodník
svobodník
Příspěvky: 37
Registrován: 19/8/2010, 07:53

Příspěvek od Brad Bellick »

Sice to nesouvisí přímo s tématem, ale studený války se to týká taky, je možný, aby český voják bojoval ve Vietnamu, myslím proti USA? Na toto tvrzení jsem narazil tak ověřuju, jestli je to blbost, nebo je to možné.
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Příspěvek od jmodrak »

V podstate je všetko možné. Ako člen oficiálnej čs. vojenskej misie však rozhodne nebojoval na plný úväzok, k boju sa mohol iba dostať zlou náhodou napr. pri výcviku ako inštruktor. Druhá možnosť je, že vstúpil dobrovoľné do armády VDR. napr. ako dezertér alebo zajatec FCL. Je doložených niekoľko Poliakov, takže možno aj nejaký Čech.
Vladimír
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 486
Registrován: 9/7/2010, 10:34

Příspěvek od Vladimír »

cover72 píše:A jak se chovat k obyvatelstvu? Měli jste ho přemasírovat na správnou propagandu, nebo "potlačit"?
Pochopitelně jim to správně marx-leninsky vyložit a přesvědčit je.

Nejpoutavější je, že u radiotechnického útvaru v první linii pesimisté počítali při vzniku války s životností 10 vteřin, než by přilétly protiradarové střely, optimisté s životností 30 vteřin.
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Příspěvek od cover72 »

Vyhrabal jsem ještě něco k tomu Mošnovu.
Normálně měly letiště 45cm tlostou celou vrstvu - podloží + beton.
Mošnov - měl 45-50cm samotného betonu ve dvou vrstvách + podloží, takže celková tloušťka dosahovala cca 70-75cm. Dimenzováno to bylo pro největší/nejtěžší tehdy existující letouny, a prý to bylo jediné takto stavěné letiště v celé tehdejší republice.
Napadá mě pár otázek
1) mělo by to vůbec využití? Chci říct, strategické bombardéry by ze základen VVS dolétly k cílům a zpět i bez mezipřistání u nás, ne?
2) proč zrovna Mošnov? Co je na tom místě geograficky tak praktického?
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Pokud si pamatuji, tak krom stíhaček tam byla dopravní letka, takže spíše předpokládám přistávací dráhu pro těžké dopravní stroje typu Ruslan a Antej. Bylo by to v bezpečném zázemí a přitom relativně kousek na frontu.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Kdysi jsem zaslechl něco v tom duchu, že Mošnovská VPD měla být záložní plocha bro sovětský raketoplán BURAN. Ten zvláštní sendvič by tomu mohl odpovídat.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Příspěvek od Dzin »

Tak v diskuzi odtud máme pokračovat tady. Takže kde jsme to přesně přestali?
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Příspěvek od Dzin »

Kdyžtak tedy jenom ještě jedna reakce, která se mi už předtím nevešla.

Rosomák: SSSR zahájil nuklerizaci Evropy dříve, než USA. Souvisí to právě z celkovými možnostmi. USA měl do 60. let převahu ve strategických nosičích a SSSR se mu snažil konkurovat výstavbou operačních sil.

Stručně řečeno, zatímco USA měl globální jaderné síly, SSSR měl dvojitou strukturu, globální a Euroasijské. Třeba právě Chruščovova snaha nuklerizace Kuby právě do tohoto spadá.
Teprve, když USa upustil od strategie masivní odvety, musel zahájit budování jaderných sil, schopných reagovat na sovětské nebezpečí.

Jinak, ona strategie uzbrojení je spíše chyméra, než realita. Protože SSSR měl daleko větší problém se svým vnitřím uspořádáním, než se zbrojením USA. Jinak řečeno, kdyby SSSR neměl vnitřní problémy, které nesouviseli nijak se snahou USA ho uzbrojit, neměla by na něj snaha USA výraznější vliv.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
peter85
svobodník
svobodník
Příspěvky: 28
Registrován: 31/1/2010, 11:05

Příspěvek od peter85 »

Nevedel som kde to mam dat, tak to davam tu: http://www.militarybox.cz/news/kdo-zaos ... ektronice/
...da sa s tymto tvrdenim suhlasit? :)
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Příspěvek od Alchymista »

S istými upresneniami - dá.
Len treba ma na pamäti, že ruské počítače a automatické systémy sa pramálo podobajú tomu, čo si pod pojmom "počítač" obvykle predstaví laik. "Ruské" počítače obvykle predovšetkým nie sú "von Neumanovské", skôr sa podobajú napríklad počítačom ARM a iným "nie PC" systémom.

Veľmi zjednodušene povedané - počítač postavený dosť podobne "ruskému prístupu" máš napríklad v odolnom mobile, ktorý obsahuje kameru a navigáciu -> vie to telefonovať a esemeskovať (čo zahrňuje digitálny rádiový prenos šifrovaného/kódovaného hlasu a dát so všetkými modernými finesami), zhotoviť digitálne snímky v slušnom rozlíšené a poskytnúť navigačné a topografické údaje. Všetko ostatné, čím ťa operátor a výrobca v bežnom mobile "obšťastnil", sú viacmenej "zbytočnosti vojakovi nepotrebné". Rus by sa pri tom sústredil skôr na odolnosť, výdrž a komunikačné schopnosti, takže v jeho podaní by mobil fungoval vo všetkých pásmach využívaných mobilmi + Iridium + kurierne družice.
A že to "nevie" HTTP5 alebo flash? To vôbec nikoho netrápi.


Druhým problémom "ruskej" elektroniky je fakt, že sa neženie za extrémne vysokou integráciou, čo má za následok relatívne väčšie rozmery zariadení. Tretí potom skutočnosť, že v porovnaní s produkciou na "západe" je súčiastková základňa jednak menšia rozsahom, jednak počtom vyrobených kusov a je teda značne drahšia. Rusi totiž celkom dôsledne trvajú na tom, že všetky komponenty armádnej výzbroje musia byť vyrábané v Rusku, na ruskom území - a táto výroba musí byť zabezpečená po celú dobu predpokladanej životnosti systémov, bežne 20 rokov. To má bohužiaľ za následok, že obmena výrobného sortimentu je relatívne pomalá.
Dzin píše:Rosomák: SSSR zahájil nuklerizaci Evropy dříve, než USA. Souvisí to právě z celkovými možnostmi. USA měl do 60. let převahu ve strategických nosičích a SSSR se mu snažil konkurovat výstavbou operačních sil.
To je len časť pravdy - zanedbávaš fakt, že Sovietsky zväz, respektíve Rusko bol a je EURÓPSKA krajina a tie "veci" si držal spočiatku doma, na svojom vlastnom území.
Naposledy upravil(a) Alchymista dne 3/4/2011, 13:25, celkem upraveno 3 x.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4277
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Příspěvek od Alfik »

Ano. Dá. Ono to neustále opakované tvrzení o nadřazenosti západní elektroniky nad tím "ruským" je dáno spíše vlezdoprdelstvím našich sdělovacích prostředků a patriotickými propagandistickými tvrzeními těch západních než pravdou.
Závěr článku ukazuje rozdíly. 1) Rusi nemění to co funguje. Na západě je na to větší tlak od výrobců kvůli zisku. A ne vždy to nové je lepší, viz elektronky. Mch v hudbě se pro výkonné zesilovače také používají elektronky, mohly by se použít např. mosfety, ale ty jsou mnohem "rozladěnější" v závislosti na kolísání proudu a své teplotě. 2) Musí to fungovat od tropů a pouští po pól. Na to často "západ" kašle - kdo viděl západní techniku v extrémních podmínkách dá mi za pravdu. Je to logické, Rusko sahá od horkých pouští po mrazivo. 3) Musí se to dát opravit kdekoli, s pomocí kladiva, šroubováku a třináctky klíče, a to i nevzdělaným, ožralým technikem. Jasně že pokud je k dispozici lepší technik a vybavení tak se použije. Ale když k dispozici není - musí to "nějak" jít.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Příspěvek od cover72 »

Ad bod 2 - no, třeba takový Raptor (resp. jeho avionika) se testoval pro tropy i mrazy. Ale to může být extrém.
Jinak ad vysoká integrace - to může být dost dobře úmysl, protože nižší hustota integrace usnadňuje chlazení, údržbu, můžeš mít větší a tím pádem předimenzovanější komponenty (komu někdy odešel mizerný kondík na desce k P4, ten rozumí), omezí se i případné EM ovlivňování součástek mezi sebou atd.
Když se tak nad tím zamyslím, tak jediná oblast, ve které skutečně vadí nižší hustota integrace jsou flash paměti a antény radarů s aktivními prvky.
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Příspěvek od cernakus »

cover72:

A možná i u těch flashpamětí je přílišná integrace kontraproduktivní. Prvně čím je větší kapacita (integrace), tím lenivější je programátor, který pak intuitivně kašle na optimalizaci:-) Za druhé, při vysoké hustotě buněk klesá jejich odolnost na různé druhy záření a zejména u létajících objektů to bývá problém.
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Příspěvek od cover72 »

Nó, s tou optimalizací bych to tak neviděl. Protože když máš víc místa a konečné množství možností, tak můžeš ušetřit výpočetní výkon tím, že uložíš napevno víc větví a pak jen vytáhneš tu správnou. Ale to je jednak brutálně teoretické a druhak to sem nepatří :D
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Příspěvek od rabo »

Rusi totiž celkom dôsledne trvajú na tom, že všetky komponenty armádnej výzbroje musia byť vyrábané v Rusku, na ruskom území
Netýka sa to len elektroniky. Nesmela byť ani zavedená zimná uniforma využívajúca Gora Tex, ale musela sa vyvinúť vlastná alternatíva tzv. artikel 3213.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Studená válka vojensky

Příspěvek od Dzin »

Alchymista: "To je len časť pravdy - zanedbávaš fakt, že Sovietsky zväz, respektíve Rusko bol a je EURÓPSKA krajina a tie "veci" si držal spočiatku doma, na svojom vlastnom území. "

To není přesné, jaderné zbraně nasazoval na cizím území jakmile toho byl schopen. Měl je zde jako součást vlastních vojsk.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Studená válka vojensky

Příspěvek od Dzin »

Alfik: Západní elektronika byla jednoznačně vyspělejší, než sovětská. Ta výrazně zaostávala, sovětský vojensko-průmyslový komplex prostě nebych schopen se zde rovnat západu.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Re: Studená válka vojensky

Příspěvek od jmodrak »

Dzin píše:Alfik: Západní elektronika byla jednoznačně vyspělejší, než sovětská. Ta výrazně zaostávala, sovětský vojensko-průmyslový komplex prostě nebych schopen se zde rovnat západu.
Názor vďaka opakovaním klamstvám rozšírený, ale nepravdivý.
Odpovědět

Zpět na „SSSR - Rusko“