To kdybych stopro věděl :/...možná se to někomu podaří určit lépe, na dostupných fotkách toho moc vidět není.Ten kubánský Elefant z BVP-1 používá 100mm kanón?
Kubánský zbrojní průmysl

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming
Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
- TonyHazard
- Důstojník v záloze
Kubánský zbrojní průmysl
Nejsem zbrojíř, ale také bych to tipnul na ráži 100 mm. Ten druhý obrázek podvozku BMP-1 s otočnou věží, tam to vypadá na houfnici ráže 120 mm.Polarfox píše:To kdybych stopro věděl :/...možná se to někomu podaří určit lépe, na dostupných fotkách toho moc vidět není.Ten kubánský Elefant z BVP-1 používá 100mm kanón?
U toho BTR-60 s upravenou věží tanku T-54/55 to bude ráže 100 mm. Víc přesnějších informací by vnesl brano.
Já tyto informace v článcích jen tipoval "KUBA :
Kubánská armáda prováděla pokusy vyzbrojit vozidla větší ráží, a tak byla na korbu transportéru BTR-60 instalována kompletní věžička z bojového vozidla BMP-1. Dále to byly pokusy osadit korbu transportéru automatickými protiletadlovými kanony ráže 25 nebo 37 mm (není zjištěno, zda-li v uzavřené věži či na otevřené plošině), později dokonce mělo dojít k montáži věže s kanonem ráže 100 mm."
Dík za tyto informace a obrázky (fakt čumím, co se dá poskládat)

Nebojuj s nikým, kdo neví nic o vztahu rytíře a meče!
Na fóru Palba.cz jsem skončil, dotazy a SZ prosím neposílat.
- Martin Hessler
- poručík
- Kontaktovat uživatele:
No bať... Právě proto jsem ho /trochu škodolibě/ zmínil. Ovšem ty problémy neměli Taloši, ale čeští tankisté. A zavinil je někdo "křišťálově čistý", kdo bezpochyby čestně a neúplatně zadal zakázku "osvědčené" firmě...SKELET: neměl stejný výrobce problémy i u T-72M3/4Cz?
Neexistují žádné zoufalé situace. Existují pouze zoufalí lidé. /Heinz W. Guderian/
D-30 je nejlepší zbraň na určování, to je tak krásně nezaměnitelný kus železaen druhý obrázek podvozku BMP-1 s otočnou věží, tam to vypadá na houfnici ráže 120 mm.

Fotky dodám odpo z domova. Liší se použitým kanónem...takže M-46 plus něco...

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
- Martin Hessler
- poručík
- Kontaktovat uživatele:
Konvertovat tažené dělostřelectvo na samohybné, byť i bez pancéřové ochrany, rozhodně má smysl. Zkušenosti z válek v Zálivu jasně ukázaly, jaký osud čeká dělostřelecký oddíl, který po vypálení několika salv zůstane na místě...
Neexistují žádné zoufalé situace. Existují pouze zoufalí lidé. /Heinz W. Guderian/
To je made in Džibuti 
Pokud mám citovat sám sebe ze stránek:
"Ojedinělá modifikace vyrobená pouze v počtu jediného kusu. Na podvozek obrněného transportéru BTR-60PB byla namontována věž z obrněného automobilu Panhard AML-90. Vznikla tak velice zajímavá konstrukce a BTR-60 to podle mého s 90mm kanónem velice sluší
. Přestavbu řídil poručík Ahmed Ali Robleh a jedná se pouze o využití nepoškozené věže z AML-90 zrušeného při silniční nehodě. Žádná sériová výroba se tedy nepředpokládá
."
Tady je ještě druhá známá fotka:

Pokud mám citovat sám sebe ze stránek:
"Ojedinělá modifikace vyrobená pouze v počtu jediného kusu. Na podvozek obrněného transportéru BTR-60PB byla namontována věž z obrněného automobilu Panhard AML-90. Vznikla tak velice zajímavá konstrukce a BTR-60 to podle mého s 90mm kanónem velice sluší

Tady je ještě druhá známá fotka:

Má oblíbená 
Jinak pánové identifikuje mi někdo věrohodně tyhle zbraně?...jak jsem psal ráno, jsou tam nakonec dvě modifikace...jedno z toho se 130mm M-46, což bude nakonec tohle:

A pak jiné dělo, které tam mám původně jako M-46:

A kdyby náhodou někdo zjistil, co je to za podivné čtyřhlavňové něco nalevo a ten těžký kulomet/kanón napravo, tak mi udělá radost
..zbytek je puška Mambi a Alejandro a ve středu moožná granátomety.

Jinak pánové identifikuje mi někdo věrohodně tyhle zbraně?...jak jsem psal ráno, jsou tam nakonec dvě modifikace...jedno z toho se 130mm M-46, což bude nakonec tohle:

A pak jiné dělo, které tam mám původně jako M-46:

A kdyby náhodou někdo zjistil, co je to za podivné čtyřhlavňové něco nalevo a ten těžký kulomet/kanón napravo, tak mi udělá radost

Jé děkuju, mám ještě pár dodělávek, tak to tam zahrnu. Pěkný kousek.

Re: Kubánský zbrojní průmysl
Tak ta zhovadilost na hoře na fotce z kubánskéhoo webu jsou dva raketové bloky UB 16 57 U jsou prioritně určeny na montáž k letadlům od MiG 21 F a všechny ostatní varianty k SU 7 všech verzí po MI 24 (ale ty většinou používali UB 32 57 U) Mig 23 všech verzí - ale na jakém je to podvozku si nedovoluji ani pomyslet. 

Při bližší prohlídce fotky si myslím, že kovové zařízení na němž je instalován blok UB je použit z vrtulníku Mi 8 - některé osmičky nosili závěsy pro tyto bloky na každé straně 2 ks - krakety odpaluje zařízení PUS 36 který v tom vozidle musí někde být taky (tedy asi) . O smysluplnosti této konverze bych byl ochoten vést diskusi - ráže 57 mm již moc extra není. Používali se především dvě rakety a to S 5M a S 5K. M na nepancéřované cíle s náloží tříštivotrhovou a K s kumulativní náloží proti pancéřovaným cílům. Měli jiné zapalovače a jedna z nich měla delší motor takže větší dobu hoření.
ale už si nepamatuji která.

- Alchymista
- 5. Plukovník
Podvozok a "veža" pochádza z protilietadlového systému 9K31 Strela-1 - samotný podvozok je upravený z BRDM-2. Pôvodný je pravdepodobne aj nosný rám pre raketové bloky (pozri napríklad fotky na http://forum.valka.cz/viewtopic.php/tit ... kin/t/9086 ) - v takom prípade sú zrejme bloky UB-16 nejak upravené, aby sa dali na rám umiestniť - pôvodné závesné oká majú rozteč tuším 250mm, takže to zrejme uchytili nejak cez prednú a zadnú opierku. Blok UB-16 sa pomocou dodávanej sady dielov dá ľahko upraviť aj na "nové" rakety S-5 - teda verzie MO, KO, KP, KPB, S, SB... s lepším účinkom v cieli a menší rozptylom.
Účel a použiteľnosť... Závisí to predovšetkým na zameriavači. Je to použiteľné viacmenej len na priamu paľbu na pozemné ciele, v lepšom prípade a na malú vzdialenosť, aj proti vrtuľníkom. Dosť nepríjemné by to mohlo byť aj ako núdzový prostriedok pre obranu vyloďovacích pláží (také AAV-7 viacnásobný zásah raketami S-5K/KO prežije len ťažko).
Podobné úpravy blokov UB-16 namontovaných rôznym spôsobom na BRDM-2, BTR, rôzne tanky i rozličné terénne vozidlá sú známe prakticky zo všetkých lokálnych konfliktov v posledných dvoch troch desaťročiach. Bloky UB-16 a rakety S-5 sú veľmi rozšírené, a teda dostupné, manipulácia s raketami i blokmi je jednoduchá, a účinok a dostrel rakiet S-5 je pri priateľnej presnosti výrazne väčší než "čohokoľvek" z pechotnej výzbroje. Navyše, môžnosť odpalu v salbe ich účinok ešte zvyšuje.
Účel a použiteľnosť... Závisí to predovšetkým na zameriavači. Je to použiteľné viacmenej len na priamu paľbu na pozemné ciele, v lepšom prípade a na malú vzdialenosť, aj proti vrtuľníkom. Dosť nepríjemné by to mohlo byť aj ako núdzový prostriedok pre obranu vyloďovacích pláží (také AAV-7 viacnásobný zásah raketami S-5K/KO prežije len ťažko).
Podobné úpravy blokov UB-16 namontovaných rôznym spôsobom na BRDM-2, BTR, rôzne tanky i rozličné terénne vozidlá sú známe prakticky zo všetkých lokálnych konfliktov v posledných dvoch troch desaťročiach. Bloky UB-16 a rakety S-5 sú veľmi rozšírené, a teda dostupné, manipulácia s raketami i blokmi je jednoduchá, a účinok a dostrel rakiet S-5 je pri priateľnej presnosti výrazne väčší než "čohokoľvek" z pechotnej výzbroje. Navyše, môžnosť odpalu v salbe ich účinok ešte zvyšuje.

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Protože na Kubě zbrojírenský průmysl nikdy nespí, tak zde máme nějaké ty "novinky"
Modernizovanou samohybnou houfnici ráže 122mm na podvozku T-34

Protiletadlový dvojkańon ráže 57mm, údajně na témže podvozku

a pak úpravu protiletadlového systému 9K35 Strela 10 pro použití PLŘS R-13 (používal je MiG-21MF)

Modernizovanou samohybnou houfnici ráže 122mm na podvozku T-34

Protiletadlový dvojkańon ráže 57mm, údajně na témže podvozku

a pak úpravu protiletadlového systému 9K35 Strela 10 pro použití PLŘS R-13 (používal je MiG-21MF)

- Alchymista
- 5. Plukovník
Identifikácia na poslednej fotke je chybne - v pozadí je síce 9K35 Strela 10, ale v popredí, s raketami R-13 je podvozok BRDM-2 a teda 9K31 Strela 1.

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Spoznal si to podľa krytu vrtule že?
Můžeš nějak rozvést, co tím myslíš? Takovéhle příspěvky tu totiž nemají co dělat... kopapaka
Můžeš nějak rozvést, co tím myslíš? Takovéhle příspěvky tu totiž nemají co dělat... kopapaka