Stalo se dnešního dne ...

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Doplnil jsem do příspěvku výše. Stovky let to rozhodně netrvá. To je zkrátka lež.
Jdi a vyrubej Boubín nebo jinej relativně starej a zachovalej porost....a jistě, narostou ti tam nějaký stromy, jasně, za čas jich ta může být docela hodně..ale taky třeba zjistíš, že tam rostou úplně jiný stromy, že tam možná roste jen nějakej jeden druh a že i na zvířata je to nějaký chudší. Zajímalo by mě, zda ty evropský druhotný porosty jsou druhově identický s těmi původními a zda-li je tam stejná rozmanitost rostliných a živočišných druhů.

A ten vykácenej prales a znovu zaslesněný, jestli je stejně druhově rozmanitý jako ten původní a nebo jestli je to jen směska druhů co rychle rostou a dokážou se prosadit a pár broučků na tom....hádej odpověď...
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Nic ve zlém, ale ty jihoamerické města pohltilo co? Jak asi vznikl ten starý prales? Rozšiřováním se (nálety atd) nebo mávnutím kouzelného proutku?
ObrázekObrázekObrázek
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Nic ve zlém, ale ty jihoamerické města pohltilo co? Jak asi vznikl ten starý prales? Rozšiřováním se (nálety atd) nebo mávnutím kouzelného proutku?
Ta jihoamerická města nezmizela před 50 lety..ani před 100, nic proti :) A kdekoli se dočteš, že tyhle čerstvé pár let či maximálně desetiletí staré znovuzalesněné plochy, které tu propagujete jsou ve srovnání s původním porostem někde zcela jinde...a to je slabé slovo. Asi jako by jsi srovnával svůj skleník doma kde máš dvě orchideje s botanickou. Taky je to zelený, taky tím máš vyplněný prostor, ale tím to končí.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Já nic nepropaguju, ale na rozdíl od tebe tu nevyprávím horory jak tam místo toho vzniká poušť bez života :eek:
ObrázekObrázekObrázek
Stuka
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Stuka »

Stačí když se podívám okolo sebe tam, kde žiju. Všude se staví domy, restaurace, chaty, stromy se kácí a namísto nich (aby se vlk nažral a koza zůstala celá) se sadí tenounké slaboučké chcíplé stromečky. Počet ovšem souhlasí. A aby sme toho neměli málo, minulý rok se přes hory prohnala taková vichřice, že srovnala stromy jako kostky domina. Zůstaly mi jenom oči pro pláč, protože bez hor a lesů nemůžu žít. Všechny moje cestičky a oblíbené místa jsou zavaleny, zničeny, těží se tam dřevo atd. A stromy dále padají, jasně, teď stačí i menší větřík.
Otázka výsadby zničeného nebo vykáceného lesa je otázka pro odborníky a ani ti se nevědí dohodnout, co je lepší. Viď u nás - problematika kolem zničeného lesa v Tatrách bouří od té doby co je zničil vichr.
Osobně si myslím, že příroda má velkou schopnost obnovy, jenže bohužel chce to takovou maličkost: velkou válku nebo přírodní katastrofu, aby se počet lidí rapídně znížil a byl uvolněn prostor pro jiné živočišné a rostlinné druhy. Potom není problém - příroda lehce zabere co ji člověk vzal a vrátí to do harmonického stavu. Tím nechci říct, že člověk působí vysloveně jenom jako disharmonický a problematický prvek, ne, to určitě ne. Je také součástí přírody. Jenže je nás strašně moc a velká válka už dlouho nebyla. Zní to asi surově, ale je to tak.
ObrázekObrázek
cover72
7. Major
7. Major

Příspěvek od cover72 »

Jo, takové řeči o "nutnosti" vyvraždit spoustu lidí (pardon, "redukovat počet obyvatel na předindustriální úroveň") pro dobro přírody, broučků a vůbec má třeba takový Římský klub už od 70. let. No, já mám raději lidi, než ty broučky - považovat přírodu za něco cennějšího, než lidský život mi prostě přijde zvrácené.

Jinak sem v reakci na toto snad pouze překopíruji kus mého příspěvku odjinud:
Jak jsem napsal jinde okolo trvale udržitelného rozvoje - zdroje jsou omezené a proto nevyhnutelně dojdou. (Nedošly by jedině tehdy, pokud by na zemi žilo tak málo lidí, že by zdroje byly schopné se obnovovat - ale to by fakticky znamenalo vyvraždění miliard a ač to není problém pro Marcuse, podle nějž je předpoklad, že má lidský život nějakou cenu omezený a kontraproduktivní (sic!), pro mě to sakra problém je). Jediné, co se dá nastavením Systému ovlivnit je, jak rychle dojdou. Pokud by byli lidé totálně bezskurpulózní a konzumerističtí, došly by zdroje prostě o pár desítek či stovek let dříve, než kdyby všichni žili superekologicky. Takže ve výsledku je to celkem fuk.
Navíc je tu dokázaná souvislost, že s vyšší životní úrovní se zvyšuje i ohled lidí na přírodu, systém ve kterém žijí, okolí prostředí atd. - je to koneckonců logické, protože když někdo zápasí o holou existenci, nebude mít čas přemýšlet o tom jak být "hodnější" a ani kdyby chtěl, nebude na to mít peníze - protože ekologičnost při zachování rozumného standardu je brutálně drahá (tento aspekt environmentalistům naprosto uniká, což vždy rád demonstruji na jakémsi zeleném klipu, kde zpěvačka pochválila manažerku jedoucí v super eko Blue Line mercedesu a zahrnula eko-letáky matku s dětmi jedoucí ve 20 let starém Jeepu Cherokee. Jenže ta matka s dětmi by také raději jezdila v ekologickém a ekonomickém Mercedesu - jen na to jaksi nemá. Což je právě to, co environmentálisti nevidí nebo vidět nechtějí).
Krom toho je tu ještě ten aspekt, že se všechny ty prognózy a teorie o tom, jak lidstvo zničí zemi zakládají na totálně pitomé extrapolaci tohoto typu.
Obrázek
[Jak vidno, koncem příštího měsíce budete mít přes 48 manželů. Raději si sjednejte hromadnou slevu na svatební dorty.]

Stejně pitomé extrapolace se dopustili na konci 17. století tehdejší alarmisti, když vědecky dokázali že je lidí moc, tedy mají moc koní, ti spasou všechnu trávu a lidstvo bídně zhyne. Extrapolace nevyšla, poněvadž se objevil parní stroj a velkou část koní nahradil. Scénář se opakoval s uhlím, ropou, drahými kovy a vůbec vším možným vč. populační exploze (podle té jsme měli už v 80. letech bídně zhynout hlady; nestalo se tak, ale autor studie doporučující vyvražďování lidí a násilné sterilizace dnes dělá Obamova nejvyššího poradce) - a extrapolační alarmisté vždy ostrouhali. Koneckonců, je tu i pěkný důkaz v podobě oné sázky de facto Římského klubu proti freetrade (Ehrlich vs Simon), jež vyšla dost blbě co se týče potvrzení katastrofických extrapolačních scénářů.
Pevně věřím, že pokud nebude někdo technologický vývoj nesmyslně omezovat - například tím, že firmám přikáže na jaký neefektivní koncept se mají zaměřit (pěkně to nedávno demonstroval Ford, který vyzval EU ať přestane kafrat do emisních limitů aut - že automobilky dojdou ve snaze zekonomičtění provozu samy a lépe k ekologičtějším autům, když se jim do toho nebudou cpát nevzdělaní úředníci) - lidstvo si s nedostatkem těch či oněch surovin či vývojem na straně planety vždy nějak poradí. A pokud ne, přijde konec světa nebo brutální válka - ale to by přišlo tak jako tak. Z hlediska cost-effectivness je tedy zelené omezování na nic, protože konečný výsledek je stejný, jen cesta k němu delší a místo svobody plná despotické tyranie, vraždění a nesvobody.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Stuka: doufám, že v rámci této své životní filosofie ráda a dobrovolně odvedeš celou svou rodinu do sebevražedného zařízení (až nastane začátek nového ekologického věku), a přispěješ tak k tvorbě nového světového řádu. Nebo ty budeš ta vyvolená a mám to udělat za tebe já a ostatní? Nic ve zlém, ale tyhle sektářské, a především pokrytecké kecy mě unavují.
ObrázekObrázekObrázek
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Stuka: Já jenom vidím, že v mých milovaných Jizerkách se opět zazelenal hustý a zdravý les tam, kde před dvaceti lety trčely pahýly mrtvých monokultur, ba i tam kde byla půda značně obnažena odumřením rašeliníku. Technicky vzato jsou Jizerky pro blízké okolí tím, čím je pro jeho okolí deštný prales neboť na své rozměry dokáží značně ovlivňovat vodní bilanci. V 80tých letech nebyly Jizerky schopny tuto svou funkci plnit zkrátka proto, že byly téměř odlesněny a většina toků byla vybavena nepropustnými koryty. Bohužel pro tebe nebyl zaznamenán přímý důsledek na jejich okolí. Dnes je na většině míst zdravý a hustý les s velkou biodiverzitou, za jehož existencí stojí práce lidské ruky a vodní toky se upravují do původní podoby. Neusvědčuje Tě to náááhodou ze lži? Nebo přinejmenším z poněkud tendenčního pohledu na svět?

80% původního lesního porostu na světě byla vykácena. Co je to za slabomyslný blábol? Oproti stavu ze kdy? V Evropě například dnes neexistuje jediné % původního lesa. Všechno co vidíš bylo kdysi vykáceno, zasazeno, spravováno a znovu zasázeno. Les je v Evropě něco jako pole, mimo CHKO, ale někdy i v nich prostě přináší zisk a je pravidelně vytěžován. Doporučuji se trochu víc informovat před tím, než se ztrapníš reakcí na téma, o němž nevíš prakticky nic!

A lidmi, kteří se ohánějí "přelidněností" hluboce pohrdám.
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Jen tak mimochodem k problematice obnovitelných zdrojů a z toho vyplývajícího trvale udržitelného blablabla.
Naši předkové před několika miliony let (nebyli to lidé, taky se tak nejmenovali, nebyli to Homo ale Pithecanthropus) žili v takzvané kultuře osteodontokeratické. Jak toto jméno napovídá, využívali jako své nástroje kosti (osteo) zuby (donto) a parohy (keratio) zvěře, více méně ani ne ulovené ale nalezené zdechlé.
Od doby asi tak před milionem let naši mnohem bližší předkové (již Homo) začali oštípávat kousky šutrů, a nastoupili cestu ke dnešku. Mimo jiné i proto že s těmito nástroji se mohli vy*** na zdechliny - a ulovit si něco čerstvého. Problém je, že šutry nerostou. Neobnovují se. A tak idea obnovitelnosti naráží na zákony jež nelze přehlasovat.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

ObrázekObrázekObrázek
Stuka
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Stuka »

http://tvnoviny.sk/spravy/regiony/prale ... asahy.html
V Evropě například dnes neexistuje jediné % původního lesa.
Existuje. V Čechách např. Boubín a na Slovensku tvoří pralesy 1% ze všech lesů, viď článek uvedený výše.
80% původního lesního porostu na světě byla vykácena.
Některé zdroje uvádějí, že bylo vykáceno 80% pralesů, některé uvádějí, že 2/3, což je asi stejné a některé víc jak 50% - takže se omlouvám, možná je to mezi 50 až 80%.
Co se týče přelidněnosti - beru to jen z toho hlediska, že vědci odhadují, že naše planeta je schopna uživit asi 12 miliard lidí. Nic s tím samozřejmě neudělám - nelze nikoho ani vraždit ani sterilizovat. Jen je škoda, že nelze najít nějakou rozumnou alternativu - třeba odletět do vesmíru kolonizovat jiné planety? :wink:
Jinak, sorry za tenhle dodatek, poprosím, bavte se dále o nepokojích v Egyptě.
ObrázekObrázek
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Jaké % plochy ČR pokrývá Boubín? Víš, úplně náhodou jsem v Boubíně byl v prosinci v doprovodu tamních dejme tomu lesohospodářů. V Boubíně lze sice dnes nalézt i stromy okolo 400 let staré, ale to neznamená, že porost je zcela původní a že před rokem 1858 na tomto místě neprobíhala těžba a kultivace porostu. Ani na Šumavě tudíž neexistuje jediné místo, které by bylo možno označit za zcela původní. A i kdybychom Boubín připustili, jako původní porost, ČR má výměru 7 886 700 ha, a Boubínský "prales" jen 686 ha. Kolik je to procent? Pro úplnost dodávám, že lesy se v současné době v ČR rozkládají na celkové ploše 2 660 000 ha. Je to na relativně vyspělou průmyslovou zemi hodně nebo málo? Mám za to, že poslední dobou se zalesňuje i původně zemědělská půda. Je to dobře nebo špatně?

Co se přelidněnosti týče, kteří vědci to tvrdí? Tvrdí to "vědci" obecně stejně jako například to že se globálně otepluje? Nezlob se na mě, ale říct že "něco tvrdí vědci a proto je to pravda" a neuvést skutečné kapacity je trochu nedostatečné, ne?
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Alchymista »

Stuka - neoperuj percentami, ale skutočnými rozlohami. Inak len klameš sama seba a zavádzaš ostatných. A pokiaľ začneš hľadať skutočné čísla, zistíš, že veci sa majú celkom inak.

Píšeš: 80% původního lesního porostu na světě byla vykácena.
Pýtam sa: za aké obdobie? od ktorého roku do ktorého roku? Na základe akých údajov bol určený "pôvodný stav", "pôvodná rozloha" lesov?
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Stuka
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Stuka »

Promiň, že jsem neuvedla aspoň jeden zdroj. Tak např.
http://studiopet.webnode.cz/news/muj-pr ... rovnovahy/
Zde hovoří, že za posledních 100 let ubylo na Zemi víc jak polovina deštních pralesů. (Četla jsem to i jiných článcích, taky to asi od nich opsal.) Podle statistik, které se udělali za předchozí období. Víc jak 100 let asi nebylo možné reálně a objektivně do statistik zahrnout.

Kolik desetin procent tvoří prales z lesů v ČR to nevím. Na Slovensku je to asi 1 %. Vzhledem k tomu, že lesů máme poměrně dost, je to větší rozloha jak v Čechách. Kolik je to hektarů, musela bych to najít, tak pokud to někoho zajímá, tak to najdu.

Co se týče přelidnění planety, názory jsou různé, tak snad každý ať se přikloní k tomu co mu je blíž a čemu věří.
Optimistický názor - uvádí, že počet populace se ustálí na 9 miliard, což je naše planeta schopna bez problémů uživit, viď:
http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2006062323
Dále jsou články, které uvádí, že se přemnožení nemusíme vůbec bát, spíš naopak.
http://zacek.blog.idnes.cz/c/80891/Prel ... nosti.html
A jsou články, kde pisatelé přelidnění pořád pokládají za hrozbu:
http://cejchan.blog.respekt.ihned.cz/c1 ... it-planetu
Číslo 12 miliard lidí, které je schopna ještě naše planeta uživit, uváděli v jednom dokumentu na National Geographic, bohužel už nevím jak se jmenoval. Vycházeli z toho, že počítali plochu orné půdy, objem pitné vody, množství energie na množství lidí, kterým by to ještě stačilo, aby žili normálně.
Snad jsem aspoň trochu zodpovězela vaše dotazy. S teorií hrozby přelidnění se někdo neztotožňuje a někdo ano. Kácení pralesů někdo za hrozbu nepokládá, jiný ano. Mně osobně vadí, když pokácí zbytečně i jenom jeden strom. A co se týče přelidnění - jsem otevřena i názoru, že jde o zbytečný strašák a že ve skutečnosti vlastně vymíráme. :)
ObrázekObrázek
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Stuko, definuj mi prosím "původní evropský prales". Nic takového totiž není. Takže 0%. I na Slovensku.
Stuka
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Stuka »

ObrázekObrázek
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od El Diablo »

Stuka píše:Promiň, že jsem neuvedla aspoň jeden zdroj. Tak např.
http://studiopet.webnode.cz/news/muj-pr ... rovnovahy/
Zde hovoří, že za posledních 100 let ubylo na Zemi víc jak polovina deštních pralesů. (Četla jsem to i jiných článcích, taky to asi od nich opsal.) Podle statistik, které se udělali za předchozí období. Víc jak 100 let asi nebylo možné reálně a objektivně do statistik zahrnout.

Kolik desetin procent tvoří prales z lesů v ČR to nevím. Na Slovensku je to asi 1 %. Vzhledem k tomu, že lesů máme poměrně dost, je to větší rozloha jak v Čechách. Kolik je to hektarů, musela bych to najít, tak pokud to někoho zajímá, tak to najdu.

Co se týče přelidnění planety, názory jsou různé, tak snad každý ať se přikloní k tomu co mu je blíž a čemu věří.
Optimistický názor - uvádí, že počet populace se ustálí na 9 miliard, což je naše planeta schopna bez problémů uživit, viď:
http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2006062323
Dále jsou články, které uvádí, že se přemnožení nemusíme vůbec bát, spíš naopak.
http://zacek.blog.idnes.cz/c/80891/Prel ... nosti.html
A jsou články, kde pisatelé přelidnění pořád pokládají za hrozbu:
http://cejchan.blog.respekt.ihned.cz/c1 ... it-planetu
Číslo 12 miliard lidí, které je schopna ještě naše planeta uživit, uváděli v jednom dokumentu na National Geographic, bohužel už nevím jak se jmenoval. Vycházeli z toho, že počítali plochu orné půdy, objem pitné vody, množství energie na množství lidí, kterým by to ještě stačilo, aby žili normálně.
Snad jsem aspoň trochu zodpovězela vaše dotazy. S teorií hrozby přelidnění se někdo neztotožňuje a někdo ano. Kácení pralesů někdo za hrozbu nepokládá, jiný ano. Mně osobně vadí, když pokácí zbytečně i jenom jeden strom. A co se týče přelidnění - jsem otevřena i názoru, že jde o zbytečný strašák a že ve skutečnosti vlastně vymíráme. :)
http://mariapro.cz/index.php/2011/01/ci ... teplovani/
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Jéé, ona ta debata ještě běží? :D

Je nutný si položit jednu otázku...budeme to brát za:
a) člověk je součást přírody, je teď na koni a je přirozený že co neuteče a nezahrabe se, tak to zhebne :D
b) člověk je součást přírody, je na koni, ale ač je pořád zvířátko, tak dostal zároveň s tím myšlením i nějakou zodpovědnost a svědomí...a vymlátit vše okolo sebe jen proto že může pak není ok

O světě okolo sebe víme pořád stašně málo..jeden den je tu jedna teorie a za 10 let neplatí...i to co víme dneska se zase jednou zreviduje, i když se o tom budeme hádat do krve že neee. Podle mě nejsme tak chytrý, aby jsme si mohli dovolit tvářit se za chytráky....musíme se spolehnout pouze na ty nejzákladnější věci a selskej rozum. A ten mi říká, že je prostě blbě, že okolo sebe ničím vše bez rozmyslu.

Spousta z vás tu nadává na stále nový obchoďáky, na parky, z kterých se stane parkoviště a nebo že vymírají jeho oblíbený velryby...ale hned druhým dechem tvrdí, že je to ok a že to je prostě přirozený.

A ještě jednu věc...lidí je na světě jak..., kdežto když něco jiného zničíš, tak už se to neobjeví, prostě to zmizí. A tyhle pseudohumanistický řeči o tom, že je mu bližší člověk než zvíře nebo něco jinýho...ano, když si vybere černoušky místo posledních 10 slonů, tak je to ok, když bude muset volit mezi sebou a 10 posledníma černouškama, tak klidně pro změnu nechá vyrubat černoušky...to bude taky ok. Je vždycky jednodušší říct "je to tak přirozený, prostě mají smůlu" a nechat sežrat slona černochem, než to vymyslet tak, aby černoch toho slona sežrat nemusel.

Z hloubi duše nesnáším ty rádobyekologický trendy, co dnes letí, tak mi je laskavě nepředhazujte, na ně nejsem zvědavej, to jsou akorát bláboly, který působí jako dobrý alibi ve stylu "podívej jak jsou ty ekologisti blbí, co šířej za bludy, takže máme volnou ruku a místo lesa můžeme udělat další mekáč"....mimo tyhle paka a cáklý papaláše v unii a biohrušky s biorohlíkama a hvězdičkou co dělá sbírku na nějaký koťátko je tu taky spousta lidí, co ten svět a přírodu okolo sebe miluje a nevíš o nich...a tihle lidi se každý den zasazují o to, že už není zastavěný a pokácený úplně všechno. Díky nim máš možnost se jít projít někam s čoklíkem a nebo vyrazit na víkend. Protože věř, že kdyby tu nebyli a neozývali se a nechali se nést tímhle fatalismem, tak se všichni developeři, starostové, stavební firmy, prodejci a nenažraný konzumenti rádi na ty plochy vrhnou...
ObrázekObrázekObrázek

Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Nesporné je, že výrub tropického pralesa, predovšetkým z dôvodu získania ornej pôdy je mimoriadne neefektívny a škodlivý proces. Pralesné pôdy sú totiž v skutočnosti veľmi chudobné a na pestovanie bežných užitkových rastlín sa hodia len krátkodobo. Druhové bohatstvo rastlín a živočíchov je totiž práve dôsledkom na zdroje veľmi chudobného prostredia, podobne ako druhové bohatstvo koralových útesov.
Ak je totiž prostredie bohaté na zdroje, preváži jeden druh, ktorý sa na využitie zdrojov prispôsobil najlepšie a ostatné druhy proste vytlačí - v celkovej biomase potom tvorí absolutnú väčšinu a sekundujú mu len jeho predátori a požierači, opäť značne špecializovaný.

Typickým príkladom takéhoto na zdroje bohatého prostredia môžu byť severamerické prérie, prakticky monokultúry niekoľkých druhov tráv a na nich miliónové stáda bizónov - opäť monokultúra. V mori je podobným prostredím oblasť okolo Antarktídy, kde tvoria hlavnú časť biomasy niektoré špecializované riasy, nimi sa živiaci špecialista - ráčik krill a jeho požierači. Zaujímavé je, že objem rias je menší ako objem krillu, čo je dané tým, že životný cyklus rias je v porovnaní s ostatnými stupňami potravinovej pyramídy veľmi krátky.

Naopak, v prostredí chudobnom na zdroje je využívaná každá dostupná ekologická nika, teda veľký počtom druhov špecializovaných na využitie potenciálu danej ekologickej niky - ale keďže niky sú relatívne malé, aj počet jedincov jedného druhu je tiež malý. Výsledkom je veľká variabilita - veľký počet druhov.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

El Diablo - treba si uvedomiť jednu vec.
Vďaka náboženstvu AGW sa určitým ekonomicko-politickým kruhom podarilo celkom úspešne pribrzdiť rozvoj a znížiť konkurencieschopnosť priemyslu západnej Európy v porovnaní so Severnou Amerikou. Bez toho by mala súčasná ekonomická kríza väčší dopad na USA na Európu menší a to by ďalej zhoršilo už beztak neradostný ekonomický vývoj USA.
Za povšimnutie totiž stojí, kto a v akej miere presadzoval a kto prial "Kjótsky protokol". Čína ho nepriala vôbec. A nepriali ho ani USA, hoci sa zaň veľmi hlasno stavali. Čierny Peter zostal v rukách štátom EU...
ObrázekObrázek

Zamčeno

Zpět na „Aktuality“