Budoucnost tanků OSSR

Odpovědět
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Re: Budoucnost tanků OSSR

Příspěvek od Juraj Tichý »

Flader píše: 3/6/2024, 14:35 A keď sa náhodou mýliš a predsa len Nemci ustúpia a bude to francúzska 140?
Hej to je pravda.
Preto celé rozhodovanie by sa malo zdržať. S tankami sa netreba ponáhľať a výber odložiť. Nič nás netlačí, len všimné.
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Juraj Tichý píše: 3/6/2024, 14:57
Flader píše: 3/6/2024, 14:35 A keď sa náhodou mýliš a predsa len Nemci ustúpia a bude to francúzska 140?
Hej to je pravda.
Preto celé rozhodovanie by sa malo zdržať. S tankami sa netreba ponáhľať a výber odložiť. Nič nás netlačí, len všimné.
Nesuhlasim. Vo svetle dodacich lehot a potencialne sa zhorsujuceho bezp prostredia , cakat nie je dobra cesta. To ale neznizuje dolezitost zodpovedneho a prezieraveho riesenia.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Ideme urobiť tú istú chybu ako z F-16.
Tesne pred dostupným novým moderným riešením, ideme kupovať tank minulého storočia.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Tak samozřejmě. Dalších 20 let ty vaše T-72M určitě ještě zvládnou...
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Juraj Tichý píše: 3/6/2024, 15:33 Ideme urobiť tú istú chybu ako z F-16.
Tesne pred dostupným novým moderným riešením, ideme kupovať tank minulého storočia.
F16 bola chyba?
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Kebyže sa vyberá dnes, ci pred dvoma rokmi, uz by sa zrejme F-16 nevybrali.
Z tohto hľadiska, asi chyba.
Zas na druhej strane, F-35 nevytahuje zbytočne veľa peňazí z rozpočtu a tak sa môže investovať do väčších PS a PVO.
Ja by som sa s rozhodnutím o nakupe tankov neponáhľal.
Investovať radšej do delostreleckeho pluku, samohybných mínometov, PVO a tanky posunúť.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

S ohledem na současnou politickou situaci na Slovensku a vyjadřování vládních stran je takřka jistě, že z USA by jste nic, než F-16 nedostali.
To kdy bude nějaká moderní alternativa k současným nabízeným tankům je s velkým otazníkem. Dá se říct, že lepší situace, než se dohodnout s jinými zájemci o tanky, a tak se dostat k množstevní slevě nebude.
ObrázekObrázekObrázek
Pressburger
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Pressburger »

Juraj Tichý píše: 3/6/2024, 15:33 Ideme urobiť tú istú chybu ako z F-16.
Neverím vlastným očiam, že som sa toho v 06/2024 dočkal :up:

Scotty87 píše: 3/6/2024, 15:57 Tak samozřejmě. Dalších 20 let ty vaše T-72M určitě ještě zvládnou...
Racionálne zmodernizované určite áno :roll: aj keď aj vzhľadom na príspevok vyššie len do príchodu novej generácie MBT, ktorá dokáže efektívne čeliť novým hrozbám 21. storočia ako sú drony a pod. a potom by išli do AZ alebo našim susedom.

Lynx píše: 3/6/2024, 11:19 To asi ano, nepopieram, ale je to zaujimava cesta, ktora moze byt v zasobe, ked ine, tradicne cesty zlyhaju. Lebo momentalne diktuju podmienky dodavatelia, nie odberatelia..
Tie "ale" roznych rieseni som spominal, a hadam vsetci tu , su si ich vedomi. Okrem par ludi co by najradsej modenizovali T72.
Len problém je iný, všetci to hovoria už cca 2 a 1/2 roka ako môžme mať Orkov na hranici (samozrejme až na tých čo len papagájujú, že sú za mier v Európe) a oni ani neboli schopní zmodernizovať 30ks T-72M1-SK tak aby neboli slepé a hluché s pôvodnou balistickou ochranou. Aby som bol v tomto ohľade spravodlivý aspoň tých 15ks vyše 30-ročných Leopardov 2A4 sa podarilo avšak bez racionálnej modernizácie sú akurát tak na výcvik ako múdrejší odo mňa uviedli.
Arthur Pressburger
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Ve finále je to tak, že pokud USA či ideálně největší státy nato dohromady nezavedou jednu novou tankovou ráži tak přecházet na cokoliv jiného jako menší země teď je úplná blbost. Viz příklad jak dlouho trvá udělat jen facelift v podobě leo2A8. I když by se začal tank nové generace (celý nový tank) vyrábět za 10 let tak reálně nakoupitelný pro menší země bude nejdříve za 15-20 let až se pořádně rozjedou muničky a vychytají se nevěští přešlapy v konstrukci. Byla by to mašina jen pro přehlídky.
Ohledně F16 na sk tak nevidím racionální cestu jak v té době kdy se dělalo rozhodnutí by kdokoliv na slovensku prosadil nákup F35 v tu samou dobu by to neprosadil ani nikdo u nás. I teď si za to AČR a vláda vyžrala kopec hnoje od dementů ze všech stran.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Pressburger píše: 3/6/2024, 16:36 Racionálne zmodernizované určite áno :roll: aj keď aj vzhľadom na príspevok vyššie len do príchodu novej generácie MBT, ktorá dokáže efektívne čeliť novým hrozbám 21. storočia ako sú drony a pod. a potom by išli do AZ alebo našim susedom.
Leda racionálně zmodernizovat prohnáním přes vysokou pec a přetavit na Leoparda.

Jako mít tankové vojsko dnes s holou řití a snít o tom že za 15-20 let pořídím MGCS je řekněme... neuvážené.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Modernizovat T-72 je nezmysel. Najrozumnejsie je ich poslat na ukrajinu a nakupit moderne tanky. V podstate by som nemal problem ani s ich modernizaciou, ak by sme ich mali 300, nie 30. Utocnika by sme porazili masou. Ale pri plane mat dokopy 104 tankov to musia byt tanky dobre, moderne, efektivne. Cim je armada mensia, tym musi byt lepsie vybavena. Pri tych nasich poctoch nemozeme platat diery starym srotom.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Pressburger píše: 3/6/2024, 16:36 Racionálne zmodernizované určite áno :roll: aj keď aj vzhľadom na príspevok vyššie len do príchodu novej generácie MBT, ktorá dokáže efektívne čeliť novým hrozbám 21. storočia ako sú drony a pod. a potom by išli do AZ alebo našim susedom.

Len problém je iný, všetci to hovoria už cca 2 a 1/2 roka ako môžme mať Orkov na hranici (samozrejme až na tých čo len papagájujú, že sú za mier v Európe) a oni ani neboli schopní zmodernizovať 30ks T-72M1-SK tak aby neboli slepé a hluché s pôvodnou balistickou ochranou. Aby som bol v tomto ohľade spravodlivý aspoň tých 15ks vyše 30-ročných Leopardov 2A4 sa podarilo avšak bez racionálnej modernizácie sú akurát tak na výcvik ako múdrejší odo mňa uviedli.
Prosím vás ľudia, hoďte niekto na neho sieť. Rus ak zaútočí bude hádzať vo veľkom drony a rakety a ministerstvo má utrácať peniaze na modernizáciu 50 rokov starého šrotu lebo nejakému nadšencovi vlhnú oči pri pohľade na vrchol techniky jeho mladosti.
Škoda, že Naď nemohol darovať všetky Tčka ukrajine, bol by konečne pokoj.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

niko píše: 3/6/2024, 17:45 Modernizovat T-72 je nezmysel. Najrozumnejsie je ich poslat na ukrajinu a nakupit moderne tanky. V podstate by som nemal problem ani s ich modernizaciou, ak by sme ich mali 300, nie 30. Utocnika by sme porazili masou. Ale pri plane mat dokopy 104 tankov to musia byt tanky dobre, moderne, efektivne. Cim je armada mensia, tym musi byt lepsie vybavena. Pri tych nasich poctoch nemozeme platat diery starym srotom.
A tu sa ponúka tank s 50% dlhším efektívnym dostrelom, ako budú mať susedia.
S automatom, prvé dva výstrely za 3 sekundy, 4x Hero 120 dron, prehladovy dron, C-UAV veža, APS a reaktivny pancier. Na podvozku 2A4 (15ks mame), s celkovou hmotnosťou 59ton.

Podľa mňa to stojí za riadnu úvahu. Exbratia nech si beru co chcu. Ale aj 35ka sa u nas vzala aj kvôli odolnosti Lynxov, kde 30x173 jednoducho už nestačí.
NOTNA
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od NOTNA »

Modernizovať T72 malo zmysel v iných počtoch ako dnes réálne slúžia /dosluhujú/ v OSSR a rozhodne nie "racionálne" ale radikálne.
Prešburger mal vyplakávať počas likvidácie linky a rabovania skladov OSSR jeho oblúbenými slovenskými zbrojármi. Tuší to indivíduum koľko z tabulkového počtu 30ks je na útvare aspoň pojazdných?
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Juraj ja som, ako vies, zastanca co najmodernejsich zbrani. Ak by bola cela zalezitost dalej, ako v stadiu prototypu bol by som za. Takto mi pride Leo2A8 ako najlepsie riesenie, kedze si myslim, ze nemame cas cakat dalsich 10 rokov na tanky. To uz moze byt aj neskoro.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Opisal som KF-51. Ten dostupný je.
2A8 je veľká neznáma.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Velká neznámá, aha ..... tvl

Rozhodně je to menší neznámá než ta záhada jménem KF 51.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Wolfhound
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od Wolfhound »

Juraj Tichý píše: 3/6/2024, 20:23 Opisal som KF-51. Ten dostupný je.
2A8 je veľká neznáma.
Naopak, 2A8 by z těch dvou měla být sázka na jistotu. KF-51 může být dobrý tank, ale je to nový typ v prototypu.
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Pancierovanie stropu sa ukazuje ako top priorita proti utokom dronmi. Doteraz nikto nepocital s extra ohrozenim zvrchu a samozrejme - proti PTRS je ucinna jedine aktivna ochrana. No proti velkej vacsine dronov by stacilo mat len silnejsi strop a oblast motora.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Juraj, chapem, ze je to asi vec pohladu, no za mna je Leo2A8 stavka na istotu. Byt prvym prevadzkovatelom Panthera mi pride ako riskantne. Aj ked chapem, ze aj Reinmetal si chce ukoristit kus kolaca.
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika a dělostřelectvo“