palo satko píše:Mimochodem, nepřeceňuješ trochu Rusko a jeho monitorovací schopnosti? Přeci jen se vše odehrálo 50 - 80 km od jeho hranic ......
a nad územím Ukrajiny = při této logice by to měli být právě Ukrajinci, kdo má nejvíce informací. A nebo si prostor povstání nijak nemonitorují???
Nehce se mě to dohledávat, ale stačí prolézt vlákna zpět, a ti to co déle sledují to jistě potvrdí

Tak co se ví neoficiálními cestami, tak na hranicích je hodně jednotek vojenské rozvědky RF s nejmodernější vybavením, který se tam i testuje v ostrých podmínkách aby se mohlo doladit.
Jsou tam i jednotky určené pro radioelektronický boj, taky s nejnovější technikou, která se poprvé bojově použila při Krymské krizi. které mají papírové dosahy kolem 400-500km
Takže mít tam pár slušných radarů co jsou schopny zachytit trajektorii větší střely v 8km je podle mě ten nejmenší problém.
---
Co se týká pokrytí satelitů, to je největší nesmysl, musela by to být velká náhoda aby to nějaký zaznamenal, nefunguje to jak ve filmech 24 live přenos s rozlišením 5cm z plochy o rozloze 1000km čtverečních, ty družice většinou mají své dráhy které se každým oběhem mění, i kdyby tam nějaká vysela na místě tak by její pozorovací aparatura musela být vyloženě zaměřená do správného prostoru a ve správný čas. jediný co by to podle mě mohlo zachytit, ale to si zas myslím že je softwarově vyfiltrováváno jsou varovné infračervené družice sloužící k detekci balistických raket - to si fakt myslím, že nějaká odpaly menších střel se vyfiltrovávají, ale pokud ty data se uchovávají dalo by se to tam možná najít - záleží zas jakou to má citlivost, jestli tam byla zrovna oblačnost nebo ne atd..