Rabo, 954A samozrejme mali integrovany Granat (fakt zlepsi pracu so zdrojmi...) a nemali 650mm? Tak to je pre mna novinka. Načim doložiť zdrojmi Rabo...
Arten, takto sa so mnou nebav. Ja som si pre tú to debatu zohnal dokonca špeciálne vydanie almanachu Tajfúnu o ponorke 945/945A o čom Ty môžeš len snívať, alebo si ho za 399 Rubľov bez dopravy objednať. Ale aby som nebol za prudiča tak si na
http://www.deepstorm.ru/ nájdi ponorky do roku 1992 a tam raketovo torpédne a tam 945 a pozri sa na výzbroj. Na 945 nikdy nebol plán niesť Granat v čase keď už bol projekt 945 hotový sa ešte len začalo s projektovaním Granatu, keď už bol 945 postavený sa Granat ešte len testoval. Z 945 a 945A nikdy nevyletel ani jeden , to že sa niekde uvádza je len preto, že sa domnievali, že by tam mohol byť, ale nebol.
Ale to je, s prepacenim, chujovina. Modernizacia na 3,5 roka?? Kde, kedy, kto modernizoval niečo s vyhladom troch rokov zivotnosti? Ovela pravdepodobnejsie je to co som postol – ide o dvojfazovu modernizaciu.
O tom, že prebehla modernizácia píšeš len Ty a Ria novosti atď. Všade sú uvádzané len opravy. Čo modernizovali a čím ? Nové bojové systémy ? Ktoré? Rusko až teraz stavia novú atomovú útočnú ponorku 885 s novými systémami a posledný nový systém bol Skat 3M pre Indiu. Nič viac, všetky ich systémy sú z max . začiatku 90. rokov. Žiadna útočná ponorka sa nemodernizovala, len opravovala, už aj to bolo pre Ruský rozpočet značný problém, majú ponorky na opravách, ktoré nevedia ukončiť a oni idú modernizovať. Príde Ti OK modernizácia zariadeniami z konca 80. prípadne začiatku 90. rokov ? Veď nájdi čo je na nich modernizované.
Myslim.
Pretoze to co sa ti tu snazime viaceri vysvetlit, je ze ta modernizacia nemusi byt nijako specialne nakladna, ze dokazu pouzit tie iste modernizacne prvky ako pre najlepsie 971. K tomu prirataj benefity titanovej konstrukcie.
Pretoze po aplikacii najmodernejsich systemov, moze byt titanova 945A najlepsou ponorkou VMF – ruskym „Seawolfom“
Nech Vás tu je aj tisíc, čo sa mi snažíte vysvetliť, že modernizovať 945A do úrovne Seawolfa nie je nákladné , tak ja budem ten jeden, čo bude tvrdiť a argumentovať, že je to blbosť. Moje presvedčenie sa zmení, až keď si to prečítam zo ser. zdroja. A už nebuď tak nadšený z toho titanu. V čom bude titanová 945 Seawolf v roku 201x tak výnimočná, respekt. čo jej zabezpečí špeciálnu schopnosť prežitia ? Projekt titanovej ponorky sa zrodil v začiatku 70 rokov a bol poplatný tej dobe a daným protivníkom.
Aby si mohol mať v prevádzke jednu ponorku, potrebuješ ich mať aspoň tri alebo štyri. Slúžia ešte aj lode Projektu 671RTM, dokončované na prelome 80-tych a 90-tych rokov. Prostá logistika, žiadne (prehnané) ambície.
Tu nejde o to mať lode papierovo v službe, ale o normálny životný cyklus údržba - výcvik - služba.
Si robíš srandu ? Už zhruba od druhej polky 90. rokov je Ruské VMF hlavne papierové. O čom boli tie vzdychy, že VMF je v rozklade,keď majú také množstvo ponoriek.Jasné, že ich majú funkčné v počte väčšom ako 5. To bol len príklad, že pri dnešnom ohrození by im kľudne stačilo mať len 5 plávajúcich na moriach nič viacej. To to nejdem rozoberať, to je skôr geopolitika.
Či mali lode Projektu 945 integrovaný systém Granat neviem, ale pokladám to za pravdepodobné u druhej dvojice - Projekt 945A. Tá naozaj nemá 650 mm torpédomety, ale "len" 6 x 533. To by ale vadiť nemalo, Granat bol pokiaľ viem vypúšťaný z nich.
Už som to písal vyššie, nikdy na ich palube nebol a nikdy z nej nebol ani vystrelený skúšobne. Nemal byť prečo. 945 boli projektované na boj s ponorkami a loďami súpera. Až 971 dostala schopnosť pôsobenia proti pobrežiu a to za cenu drahého skúšania. Prečo by na 945A zase draho skúšali Granat, keď boli radi, že aspoň v pôsobení proti ponorkám dosiahli úroveň 971 a to ja za cenu rozsiahlej prestavby ponorky 945A. Okrem toho, už v čase ukončenia skúšok 945A, bola rozbehnutá mnohopočetná výroba ponoriek 971, ktoré boli na túto zbraň odskúšané a prispôsobené. Netreba zabúdať na fakt, že to, že koncom 80. rokov bežala sériová výroba 945A nebol dôsledok jej unikátnej konštrukcie, ale toho, že bolo objednaných ešte koncom 70. rokov 6ks. Piata 945AB, napriek tomu, že už by bola pravdepodobne na celkom slušnej úrovni, bola nedokončená, začiatkom 90. rokov daná do zberných surovín. Aj 949, 941 atď. majú 533mm a sú z nich odpaľované Granaty ? Arten by napísal, že prečo nie, ale...
Samozrejme bude nákladná - ale to bude aj modernizácia Projektu 971. A ruským Seawolfom je podľa mňa Projekt 945A už teraz, spolu s poslednými loĎami Projektu 971 (Samara, Vepr. Gepard).
No len otázkou je, čo získajú modernizáciou dvoch 945A a čo niekoľkých 971 ?Ak budú chcieť dostať modernizované 945A do úrovne modernizovanej 971, tak jednotková cena bude hovoriť v prospech väčšieho počtu 971. Ale to to sa už točíme dokola. Počkám si čo vlastne z tej modernizovanej 945A vlastne bude. To najoptimistickejšie, že atomová 877, ani nie 677.
páni, nie že by absencia 650mm bola zasadny problem – Rusi vsetky zbr. systemy vyvijali ako analogy 533/650 a dnes je k dispozicii z 650mm akurat jedno torpedo ak sa nemylim. Skratka – absencia 650mm neznamena kriticke zmensenie schopnosti, hlavne preto, lebo sa tu bavime o modernizacnych sadach a teda o najmä o Kalibre – 945A je na tom rovnako ako 971.
To máš pravdu. V dnešnej dobe, je 650mm prežitok a už nič sa v tomto smere neplánuje robiť, všetko smeruje do 533mm. Nie len 945A je na tom ako 971. ale aj 877, 949,677M... to, že má torpédomety ráže 533 neznamená, že tam dostane aj tie rakety. To nie je len o vytrhaní káblov, nahradení budíkov displejmi a strčenie Kaliborv do 533mm, to sú aj skúšky a testovanie s následnou úpravou nosiča. Pre 971 tie skúšky zaplatila India, 6363 sú v pláne v počte 6 ks a zaplatila to aj India a Vietnam a asi aj Čína, 949 je s veľkým otáznikom, 677M má byť naftová budúcnosť VMF a budú si to možno platiť sami, ale cez následný export im to zaplatí niekto iný. Čo z toho vyplýva, že najdrahšie to bude pre dve 945A. Prečo sa brániš tomu, že je možná prestavba 945A "len" na úroveň nosiča výkonných torpéd, prípadne nebojovej verzie. Bude značne nákladné mať pripravenú jednu lodenicu na opravy a údržbu dvoch titanových ponoriek.
edit: julesak moderniazacia 945 bude nakladovo zhruba na urovni 971. To vycitam Rabovi, ze nekriticky hodnoti 971 a hyperkriticky 945, pricom, a na tom sa myslim zhodneme, nie je principialny problem, preco by 945 mali v modernizacii problem - ide o implementaciu v zasade rovnakych systemov. Pricom ja si myslim, ze 945 bude mat po takej modernizacii lepsie TTD ako modernizovana 971 - dovody vid vyssie.
Ako vieš, že modernizácia a cena 945A bude na úrovni 971? Lebo si to myslí Julesák ? Máš úplnú pravdu, jednotková modernizácia x 971 výjde na to isté ako jednotková modernizácia dvoch 945A. Prečo ? Lebo chcem aby tak vyšla. Neberme v úvahu, že sa jedná o inú konštrukciu, materiál, tzv. množstevnú zľavu a iné. A ktoré TTD má 945A lepšie ako 971 ? Len tu nezačni písať ponor, alebo "neviditeľnosť", prípadne rýchlosť. Lebo v prvom sú zhodné, v druhom bez reálneho zdroja a v treťom nepodstatná veličina pokým tam nie je rozdiel extra významný, hlavne pri zohľadnený hrozieb.