Výsadková samohybná děla
- kopapaka
- 6. Podplukovník
Tak přhozeno pokračování...ASU-57..do úvodního příspěvku
Tak tohle má být přezdívka ASU-57...
«голожопым Фердинандом»
To druhé bych možná pochopil...i když rusky neumím...
viz:
Ruské označování Německé techniky: tank je tank, pokud ho nezničí protitanková puška, tak to musí být Tygr. No a pokud nemá věž, tak to musí být Ferdinand...
Tak tohle má být přezdívka ASU-57...
«голожопым Фердинандом»
To druhé bych možná pochopil...i když rusky neumím...
viz:
Ruské označování Německé techniky: tank je tank, pokud ho nezničí protitanková puška, tak to musí být Tygr. No a pokud nemá věž, tak to musí být Ferdinand...
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Toto mě nadchlo. Krása.kopapaka píše:Ruské označování Německé techniky: tank je tank, pokud ho nezničí protitanková puška, tak to musí být Tygr. No a pokud nemá věž, tak to musí být Ferdinand...
Po doplnění je ten článek úplně skvělý. Ta 57 je pěkný kousek pancíře. Myslím, že to jen hraje do not rabovi - ve své době to sovětským výsadkovým silám dalo slušnou palebnou sílu při vysoké mobilitě.
Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:
JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Na ten překlad si počkám od Ljubov, na to ani moje slovníky nestačí. jestli to není slang, tak to slovo neexistuje.
Jinak na internetu je o něm dost věcí, takový malý nic a asi bylo opravdu dobré. pro mě taky dobré rozšíření obzorů.
Musím souhlasit s tím co se píše na ukrajinskám serveru, že díky nízkému profilu bylo těžké toto vozidlo trefit nepřátelskou palbou.
Jenom dotaz, na tom serveru píšou o kanónu 4-51 М to je jenom jiné označení? Nebo úplně jiný kanón?
Připomíná to takový německý Wiesel.
Jinak na internetu je o něm dost věcí, takový malý nic a asi bylo opravdu dobré. pro mě taky dobré rozšíření obzorů.
Musím souhlasit s tím co se píše na ukrajinskám serveru, že díky nízkému profilu bylo těžké toto vozidlo trefit nepřátelskou palbou.
Jenom dotaz, na tom serveru píšou o kanónu 4-51 М to je jenom jiné označení? Nebo úplně jiný kanón?
Připomíná to takový německý Wiesel.
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
Článek pěknej.
Nechci bejt za rejpala.
Jen to střelivo my nějak nesedí.Já mám takové údaje u ASU 57.
BR-271 / průbojné - 3,16kg ,990m/s , pancíř sklon 60st / 90st na 1000m - 74/91mm
pancíř sklon 60st/ 90st na 2000m - 56/69mm
BR-271P/ podkaliberní - 1,79kg,1270m/s , pancíř sklon 60st/90st na 1000m - 83/101mm
maximální účinný dostřel cca 1200 m
Nechci bejt za rejpala.
Jen to střelivo my nějak nesedí.Já mám takové údaje u ASU 57.
BR-271 / průbojné - 3,16kg ,990m/s , pancíř sklon 60st / 90st na 1000m - 74/91mm
pancíř sklon 60st/ 90st na 2000m - 56/69mm
BR-271P/ podkaliberní - 1,79kg,1270m/s , pancíř sklon 60st/90st na 1000m - 83/101mm
maximální účinný dostřel cca 1200 m
- kopapaka
- 6. Podplukovník
Tak ten půbojný má celkem podobné hodnoty, ne?
Podkaliberka je problém, já u zdroje nemám napsaný typ náboje. Vzhledem k délce služby ( 30 let! ) je téměř jisté, že vznikla řada nábojů.
Ten rozdíl ve hmotnosti střely to ukazuje nejlíp:
BR-271P/ podkaliberní - 1,79kg
Podkaliberní: hmotnost střely 2,4 kg a náboje 5,94 kg
Náhodu sem narazil na tuhle tabulku, bohužel netuším k jakému 57mm patří...
Obrázek střely,pro zobrazení kliknout...
Podkaliberka je problém, já u zdroje nemám napsaný typ náboje. Vzhledem k délce služby ( 30 let! ) je téměř jisté, že vznikla řada nábojů.
Ten rozdíl ve hmotnosti střely to ukazuje nejlíp:
BR-271P/ podkaliberní - 1,79kg
Podkaliberní: hmotnost střely 2,4 kg a náboje 5,94 kg
Náhodu sem narazil na tuhle tabulku, bohužel netuším k jakému 57mm patří...
Obrázek střely,pro zobrazení kliknout...
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Když jsme u toho vysazování techniky na padácích, měla to někdy ČSLA ve výbavě? Mělo to nějaké negativní vlivy na techniku nebo byla po dopadu plně funkční?
A jak to praktikují jiné státy? Já viděl akorát ten americký způsob vysazení materiálu při nízkém letu nad drop zone, kdy je materiál vytažen padákem ven a "klouže" po zemi.
Omlouvám se jestli to bude OT, ale podle mě to souvisí.
A jak to praktikují jiné státy? Já viděl akorát ten americký způsob vysazení materiálu při nízkém letu nad drop zone, kdy je materiál vytažen padákem ven a "klouže" po zemi.
Pro porovnání.
ASU-57 http://www.youtube.com/watch?v=A53TSrsWwJM
M551 Sheridan http://www.youtube.com/watch?v=50cpPAVoxJQ
BMD-1 http://www.youtube.com/watch?v=DajPJxiiYs4
ASU-57 http://www.youtube.com/watch?v=A53TSrsWwJM
M551 Sheridan http://www.youtube.com/watch?v=50cpPAVoxJQ
BMD-1 http://www.youtube.com/watch?v=DajPJxiiYs4
ČSLA něco podobného nezkoušela. Tedy alespoň jsem na to nikdy nenarazil. Myslím si, že na to nebyla potřebná letecká technika a navíc naše armáda nikdy neměla ve výzbroji výsadkových vojsk techniku podobného provedení. Nejtěžší zbraně co jsem viděl přepravovat vzduchem byla bezzákluzové kanony a i to byl dobrý mazec. Předu byl UAZ a vzadu kanon. Hlaveň trčela pod ocasem ven ztrupu.Mantra píše:Když jsme u toho vysazování techniky na padácích, měla to někdy ČSLA ve výbavě? Mělo to nějaké negativní vlivy na techniku nebo byla po dopadu plně funkční?
Naše výsadkové jednotky byly spíše průzkumné a záškodnické, pouze úderná výsadková byla vybavena i na regulérní boj. Nevím jak to bylo s možnostmi výsadkových kluzáků, to bych musel dohledat ale po zavedení vrtulníků Mi-4 byla kluzáková doprava zrušena v celé armádě.
Viděl jsem výsadek sovětské výsadkové brigády v roce 1986 u Krakova. Vysazená těžká technika ihned po dosednutí na zem byla odkotvena a mazala z prostoru výsadku jen se prášilo. Z vysazených 62 prostředků nezůstal nepojízdný ani jeden, všechno šlapalo jak hodinky. A jejich úder do modrých byl naprosto famózní.
Ergo kladívko, myslím si že spolehlivost byla a je vysoká. Však on se ozve rabo.
Tam na těch video je vidět rozdíl, že sověti mají ty brzdy a amíci je nepoužívají.
No a ten LAPES to je dobrodružství samo o sobě...http://ru.youtube.com/watch?v=dgg3iRaVn ... re=related
No a ten LAPES to je dobrodružství samo o sobě...http://ru.youtube.com/watch?v=dgg3iRaVn ... re=related
Ruský nebo dříve sovětský systém raketových brzd je skvělá zaležitost. Jejich odpalovaní je zvuková i optická lahůdka a je to palba jak hrom.
Jak to mají odtlumeno amíci netuším, nikdy jsem se o to nestaral. Ale asi to bude nějaká sestava speciálních per nebo možná něco hydropneumatického.
Na rozdíl od sovětských systémů jsem neměl díky tomu, že studená válka zůstala studenou, možnost je vidět v akci.
Jak to mají odtlumeno amíci netuším, nikdy jsem se o to nestaral. Ale asi to bude nějaká sestava speciálních per nebo možná něco hydropneumatického.
Na rozdíl od sovětských systémů jsem neměl díky tomu, že studená válka zůstala studenou, možnost je vidět v akci.
- Alchymista
- 5. Plukovník
UBR/BR-271 je munícia pre 57mm PT kanón ZIS-2
BR-271K - protipancierová ostrohlavá
BR-271 - protipancierová so zápichmi a balistickou čapicou
BR-271SP - protipancierová so zápichmi a balistickou čapicou (zmenšená/chýbajúca trhavá náplň?)
BR-271M - protipancierová s balistickou a protipancierovou čapicou??? modernizovaná
BR-271P - podkalibrová "cievková"
BR-271N - podkalibrová "balisticky výhodná???"
голожопый Фердинанд - "žopa" je vulgarizmus, prdel alebo pi_a - významovo to zhruba zodpovedá nášmu "s holou riťou", v zmysle chudobný, slabý
BR-271K - protipancierová ostrohlavá
BR-271 - protipancierová so zápichmi a balistickou čapicou
BR-271SP - protipancierová so zápichmi a balistickou čapicou (zmenšená/chýbajúca trhavá náplň?)
BR-271M - protipancierová s balistickou a protipancierovou čapicou??? modernizovaná
BR-271P - podkalibrová "cievková"
BR-271N - podkalibrová "balisticky výhodná???"
голожопый Фердинанд - "žopa" je vulgarizmus, prdel alebo pi_a - významovo to zhruba zodpovedá nášmu "s holou riťou", v zmysle chudobný, slabý