Je pravda, že v Ardenách je Bošové tvrdě zaskočily, ale to ještě nic neznamenalo. Protiútok z maginotovy linie v té době by asi s Němci hluboce zamával. Problémem bylo ono špatné pojetí války, ale to víceméně opakuji.
Tak pre priklad Nemecke tanky mali vtedy najviac 30mm armor, kdezto niektore Franuzke mali az 40-60mm co je o dost viac!! Preto by som netvrdil ze Francuzi mali zle tanky, problem bol len v tom ze ich nevedeli efektvne vyuzivat.Anonymous píše:Kolegovi se za opomenutí jeho přízpěvku omlouvám, Asi jsem jej nečetl dostatečně pozorně. Nicmédě bych si dovolil kapánek nesouhlasit s tím, že útok Romelovy armády v Ardenách mohli Francouzi protiútokem z Maginotovy linie zastavit. Pochybuji o tom. Především mne k tomuto tvrzení vedou tyto fakta. Francouzi neměli tanky, jenž by se vyrovnali tehdejším německým, jejich taktika byla poziční, nebylo odpovídajícím způsobem zajištěno spojení jednotlivých francouzských útvarů a tím i byla silně ohrožena jejich manévrovatelnost. V neposlední řadě bojechopnost pravidelné armády byla po měsících pozičního vyčkávání ochromena a zálohy měli prachmizernou bojovou morálku. Mám vážné obavy, že eventuální protiútok by situaci pádu Francie pouze uspíšil.
Rusové ty letadla dělaly ze dřeva hlavně z toho důvodu myslím že nebyl zrovna materiál (to jako to železo) na dělání všech částí ze železa.To je zase samo pro sebe jiná kapitola...Lord píše:Ringo koukám, že máš o Francouzích mezery … oni dost koketovali se dřevem … a Němci ke konci války také přikročili k výrobě letadel ze dřeva a to navíc opatřené proudovým motorem! Rusové tuším IL-2 a jiné – také některé části byly dřevěné, oblíbené bylo i potahování plátnem … např. zadní část Huriccanu, atp.
a je to z historie Caudronu C-714, pardon za mystifikaci ;O)Zajímavé je, že to, co mělo být velkou výhodou - lehce dostupná surovina - dřevo, bylo v průběhu vývoje překážkou. Vhodné dřevo ve Francii nebylo, a tak ve zlomovém období Mnichova se urychleně objednávalo v Británii a Kanadě (zajímavou se tak stává podobná situace LaGGu 3 v Rusku), ale s dodávkami byly problémy.