Ani Husiti, ani Bratrici, ale Jan Jiskra, ktorý v Uhorsku presadzoval záujmy katolickych Habsbburgovcov.
A zatiaľ čo kral Vladislav bojoval proti Tukom na juhu, Jiskra plienil a pustosil krajinu, obsadzoval mestá pod hrozbou vypalenia.
Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav
Ani Husiti, ani Bratrici, ale Jan Jiskra, ktorý v Uhorsku presadzoval záujmy katolickych Habsbburgovcov.
Já to pochopil adresně,Juraj Tichý píše: ↑20/8/2024, 22:12Co si mám doštudovať? Na Slovensku husitstvo nemalo žiadnu odozvu a od roku 1428 je spájané len s negatívnym vplyvom.
jakože Jan Hus a násilí. Což je samozřejmě nesmysl. Teď už to vidím, myšleno jako následující hnutí. Ok.Hus na ostrí mečov.
To je normální. Vždy mají lidé jinde na stejnou věc jiný náhled, jiné zkušenosti.Juraj Tichý píše: ↑20/8/2024, 20:03 Sorry, u nas su husiti úplne iný príbeh ako u vás.
Rubali katolikov v nechránených dedinach, ako nejakých bezvercov.
Skúste tu, ak niekoho zaujíma viac.
https://dht.fphil.uniba.sk/mw/index.php ... _v_Uhorsku
V Jáklově filmu Žižka je na toto krásná scéna (on ten film je ve skut. celkem dobrý, nevím proč se na něj tak všichni sesypali...):Zemakt píše: ↑20/8/2024, 20:10 Rubal každý a kde koho. A jestli si někdo začal jako první Juraji, tak to byli katolíci. Na tématu Husitství obzvláště platí, seješ vítr, sklízíš bouři. Násilí plodí jen další násilí, apod. Co mám za posledních pár let nastudováno, tak je to tak. A osobně bych řekl, že celé toto vražedné šílenství vzniklo v Kutné Hoře. Nicméně takové to "devadesátkové" poblouznění, že najednou to vlastně byli ti katolíci co jsou chudáci, a že Husiti vypalovali jenom kostely a města. Hovno. Válka plodí jen válku, a za mne, první výkop byl na straně katolíků. Pak jen sklízeli, v míře vrchovaté. To bezpochyby. Že to byl zmar a doba temna, rovněž. Nicméně jsme na Palbě, že. Takže v oblasti válečnictví to byl zlatý věk no.
Primární zdroj o což se opírám:
https://www.kosmas.cz/knihy/254731/jan-zizka/
Vážne? Ja som sa na neho celkom tešil ale potom po zhliadnutí recenzií a komentárov som si ho nepozrel. Ešte aj na CSFD dostal ten film riadne zabrať a tam dostávajú filmy Č a S produkcie štandardne lepšie hodnotenie ako by si zaslúžili.
Ale jo. Nesmí se to brát jako "národní poklad". Je to standartní holyvůdská rubačka na motivy historických událostí. Srovnáš-li historickou přesnost třeba s filmem "13 warriors" (u nás "Vikingové") podle Crichtonova románu "Pojídači mrtvých", tak vede o koňské délky. A co se týče rubačky, je v obou filmech stejně dobráJuraj Tichý píše: ↑21/8/2024, 14:04Vážne? Ja som sa na neho celkom tešil ale potom po zhliadnutí recenzií a komentárov som si ho nepozrel. Ešte aj na CSFD dostal ten film riadne zabrať a tam dostávajú filmy Č a S produkcie štandardne lepšie hodnotenie ako by si zaslúžili.