Česko-Slovenské "Techtlemechtle"

Odpovědět
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Re: Česko-Slovenské "Techtlemechtle"

Příspěvek od Scotty87 »

Zemakt píše: 10/10/2024, 13:14 K soudu ho nikdo nehnal, bohužel, plnou hubu keců a mezi půlkami lepení.
Prezident se k soudu ani hnát nedá. Prezidenta může žalovat pouze senát pro vlastizradu nebo hrubé porušení ústavy. Ovšem musí to schálit třípětinová většina všech poslanců a senátorů. To je v našem systému prakticky nedosažitelné.

V případě kdy například nekonal při jmenování ministra by se musel se stížností na ÚS obrátit premiér. Což bylo u Babiše nebo Sobotky nepředstavitelné. Ovšem to by byla pouze stížnost, kdy by stejně rozhodnutí ÚS bylo nevymahatelné.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Za vlastizradu si to zasloužil. I když by byl pro blbost asi i omilostněn, jako Švejk.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

skelet píše: 10/10/2024, 11:05 nejopovrhovanější je možná jen v tvé sociální bublině, bacha na bubliny..
Jeho posl. kroky už se nelíbí ani v té jeho.
A mch ty víš prd o mé bublině. Nebyl jsem Zemanovec, nebyl a nejsem Babišovec, takže jsem v té samé bublině jako ty, ale mám vlastní rozum. :D
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

není člověk ten, který zalíbil by se všem..
nahoře jsem ti dal průzkum veřejného mínění k jeho osobě. Očividně to není nejopovrhovanější člověk, jak ho označuješ.
A ty urážky si nech od cesty, není tě to hodno :wink:
ObrázekObrázekObrázek
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Scotty87 píše: 10/10/2024, 11:09
Alfik píše: 10/10/2024, 09:51 Já bych tu fci v našem polit. systému zcela zrušil. Je to zbytečnost. Nejsme presidentský systém, a na pokládání věnců máme lidí dost, a prakticky jakýkoli výrok nebo jiná činnost kteréhokoli pr. od Masaryka až po Pavla je buď kontraproduktivní, nebo problematická.
prezident by měl zastupovat zemi zejména navenek. Což všichni porevoluční prezidenti +- dělali. Mimo zemana který polovinu svého funkčního období strávil poklonkování Číně a druhou v kómatu v Lánech.
S tím mohu souhlasit, avšak opakuji, není to nic, co by neměli v popisu práce i jiní lidé.
A žádná fce pr. není taková, kterou by současně nedržel jiný představitel!!! Vč. toho omílaného vrchního velení.
Um, ne. To že v případě nechopenosti prezidenta jeho kompetence přechází na jiné je něco jiného.
Opakuješ moji tézi, jen jinými slovy. Není problém vyloučit pr. a rovnou ty kompet. dát těm druhým.
O nenažranosti těch souč. dvou konkrétních komunistických větrných korouhviček ani nemluvě.
Aha. Osobně budu radši když bude dostávat na svůj provoz peníze první dáma, než když je dostávali Minář s Nejedlým.
S tím 100%ně souhlasím. Ovšem bylo by lepší, kdyby k tomu vůbec mnedošlo. Tehdy ani teď.
Je to jen "lepší zlo".
Furt zlo.
]Vzniklo to jako nostalgie po "císaři pánu a jééého rooodiněěě" jak se zpívalo, a taky jako prostředek jak oddělit Masaryka od politiky.
Vzniklo to jako standardní součást demokratických republik. Že to Masaryk pojal po svém je věc jiná.
Nemělo se to vůbec stát. Čím později tuto fci zrušíme, tím hůř.
Nesouhlasím, ani ty jsi mi nevyjmenoval JEDINÝ racionální důvod proč by to mělo být zrovna takto. Někde mají demokracii presidentskou, někde mají premiérskou, a někde... to není ani racio, ani důvod.
Plus, uvědomme si, že ještě žádný pr. (snad mimo toho Masaryka) nebyl přijat národem bezproblémově, a to, co se děje po zavedení přímé volby, je doslova chucpe!
Myslíš Masaryka jako zrádce národa nebo Masaryka jako posluhovače Židů? Jediný důvod proč si to myslíš je že si umně vybudoval kult osobnosti který ještě víc idealizovaný přežil dodnes.
Ano, tady máš jednoznačně pravdu a já jsem se mýlil. Nebyl přijat jednoznačně.
A s tím kultem osobnosti máš taky pravdu, ten si budoval už když objížděl Evropu se svým nápadem :)

Mch., to je další bod pro mě. Zkuste mi vyjmenovat aspoň nějakého pr. který nebyl nějak "ujetý" a nechoval se mimořádně.
Od Masaryka a Beneše až po dnes.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Scotty87 píše: 10/10/2024, 12:57 To je názor ústavních právníků.
Těch ústavních právníků co schvalují předvolební podvody jako např. nemuset dosahovat procent (bez ohl. na to že dostali více) a reciprocitu zákonů?
No potěš koště.
Čekají vás zajímavé časy. Mě ne. Já už su stary cyp :)
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

bheid píše: 10/10/2024, 14:31 Pár soudů bylo a většinově zatím prohrál: Bilance přitom není pro Kancelář prezidenta republiky nijak příznivá. Její a Zemanův advokát Marek Nespala uspěl jen ve třech mediálně sledovaných sporech. Dva stále ještě probíhají. A u zbylých šesti naopak hlava státu a její spolupracovníci soud prohráli.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/mi ... 090500_pik

Myslím že je u soudu zas, akorát teď si to musí platit konečně sám.
Proto jsem psal že se to za Zemana dělo nejvíc.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

skelet píše: 11/10/2024, 10:22 není člověk ten, který zalíbil by se všem..
nahoře jsem ti dal průzkum veřejného mínění k jeho osobě. Očividně to není nejopovrhovanější člověk, jak ho označuješ.
A ty urážky si nech od cesty, není tě to hodno :wink:
Tebe není hodno tlačit mě do nějaké bubliny dezolátů. Jsme si kvit, pro tentokrát.
Ono ani ty nejsi bez vyjádření jež jiní mohou považovat za urážlivé.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

achich ouvej.. já tě do bubliny dezolátů netlačím a nemám proto ani důvod. Znám pár lidí, kteří Pavlovi nemůžou přijít na jméno, ale do dezolátů mají daleko. Fakt se zbytečně urážíš.
ObrázekObrázekObrázek
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Alfik píše: 11/10/2024, 10:27 S tím mohu souhlasit, avšak opakuji, není to nic, co by neměli v popisu práce i jiní lidé.
A žádná fce pr. není taková, kterou by současně nedržel jiný představitel!!! Vč. toho omílaného vrchního velení
Opakuješ moji tézi, jen jinými slovy. Není problém vyloučit pr. a rovnou ty kompet. dát těm druhým.
No, ne protože ti druzí mají také svojí práci. Zvlášť reprezentaci země navenek prostě nemůže plnohodnotně plnit premiér, protože ho vždy zcela pohltí domácí problémy a EU.
Nesouhlasím, ani ty jsi mi nevyjmenoval JEDINÝ racionální důvod proč by to mělo být zrovna takto. Někde mají demokracii presidentskou, někde mají premiérskou, a někde... to není ani racio, ani důvod.
Důvod je že prezident je standardní součást republikánského uspořádání vlády. Neznám žádnou republiku bez prezidenta a to bez ohledu na parlamentní nebo prezidentský systém.
to je další bod pro mě. Zkuste mi vyjmenovat aspoň nějakého pr. který nebyl nějak "ujetý" a nechoval se mimořádně.
Od Masaryka a Beneše až po dnes.
Každý se choval tak jak mu to doba umožnila a povaha dovolila. Tak to prostě je. Pavel je jeden z mála prezidentů kteří úřad pojímají civilně a tak jaká by asi měla být pozice prezidenta v parlamentní republice. Nezbývá než doufat že ho hrad časem nesemele.
Naposledy upravil(a) Scotty87 dne 11/10/2024, 11:18, celkem upraveno 1 x.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Alfik píše: 11/10/2024, 10:29 Těch ústavních právníků co schvalují předvolební podvody jako např. nemuset dosahovat procent (bez ohl. na to že dostali více) a reciprocitu zákonů?
No potěš koště.
Jako ten "podvod" který narovná nerovnou váhu hlasu v jednotlivých krajích a zmírňuje šikanózní procenta pro koalice které si prosadili Zeman s Klauzem? Nebo zrušení bonusu pro vítěze díky kterému má monetárně ANO o jednoho až dva poslance víc? To je spíš definitivní napravení pozůstatků zásahu který měl náš systém přeměnit na většinový a který též neprošel přes Ústavní soud.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Scotty87 píše: 11/10/2024, 11:10 No, ne protože ti druzí mají také svojí práci. Zvlášť reprezentaci země navenek prostě nemůže plnohodnotně plnit premiér, protože ho vždy zcela pohltí domácí problémy a EU.
Stačí jedno slovo, jedno jméno: Husák. :mrgreen:
Scotty87 píše: 11/10/2024, 11:10 Neznám žádnou republiku bez prezidenta a to bez ohledu na parlamentní nebo prezidentský systém.
Ani Velkou Británii? Styď se.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Británie je konstituční monarchie.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Scotty87 píše: 11/10/2024, 11:15
Alfik píše: 11/10/2024, 10:29 Těch ústavních právníků co schvalují předvolební podvody jako např. nemuset dosahovat procent (bez ohl. na to že dostali více) a reciprocitu zákonů?
No potěš koště.
Jako ten "podvod" který narovná nerovnou váhu hlasu v jednotlivých krajích a zmírňuje šikanózní procenta pro koalice které si prosadili Zeman s Klauzem? Nebo zrušení bonusu pro vítěze díky kterému má monetárně ANO o jednoho až dva poslance víc? To je spíš definitivní napravení pozůstatků zásahu který měl náš systém přeměnit na většinový a který též neprošel přes Ústavní soud.
Budiž. Volby můžeme vynechat, i když oba víme, že při jiných Ú. soudcích by to dopadlo úplně jinak. Ale i já vím, a to nejsem právník, že zákony pozpátku v čase nejsou moc košer, a to zůstane i když se na volby vykašleme.
Ostatně, ony ty volby tak akorát ukázaly co je Pětidemolice zač. Takže - Díky, Ústavní Soudci! :mrgreen:
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Scotty87 píše: 11/10/2024, 11:33 Británie je konstituční monarchie.
Bez prezidenta.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Protože to není republika. Oni mají monarchu.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Zákaz retroaktivity je jedním ze základů českého právního řádu. Já jsem to odůvodnění nečetl, ale tuším že to stihli přijmout včas ne? To s těmi důchody.
ObrázekObrázek

Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Mimochodem soudce zpravodaj byl jmenován Milošem Zemanem.
Ústavní soud se zabýval procesem přijetí napadené úpravy a shledal, že vyhlášení stavu legislativní nouze nebylo protiústavní. Tento stav lze vyhlásit jen za mimořádných okolností, které reálně a bezprostředně hrozí. Takovými okolnostmi však mohou být nejen přírodní katastrofy, epidemie, válka apod., ale může jít i o „šokové“ narušení hospodářské či finanční situace státu, jako tomu bylo v tomto případě. Značnou hospodářskou škodou je totiž i zásadní zhoršení stavu veřejných financí, se kterým se stát není schopen vypořádat běžnými prostředky, jako jsou rozpočtové škrty nebo využití rezerv.

Obstálo rovněž navrhovatelkou namítané omezení parlamentní diskuze o návrhu zákona. Bylo totiž prokázáno, že se opozice mohla k návrhu zákona dostatečně vyjádřit. Parlamentní opozici náleží jisté právo oddalovat či blokovat rozhodnutí přijímané většinou k dosažení jejích politických cílů. Zneužívání těchto práv však nemá vést ke znemožnění efektivního výkonu moci vládnoucí většinou. Ústavní soud proto neposkytuje politické menšině ochranu tam, kde svých práv podle jednacího řádu využívá k jinému účelu, než pro který do něj byla zakotvena.

Snížením valorizace penzí se zákonodárce nedopustil ani nepřípustné retroaktivity (zpětné působnosti) zákona. Ke snížení mimořádné valorizace přistoupil ještě před vznikem právního nároku příjemců důchodů. Samotné určení měsíce, od něhož se odvozuje následně stanovené mimořádné zvýšení důchodů, totiž ještě nepředstavuje vznik právního nároku na jeho výplatu. Tento nárok vzniká teprve splatností konkrétní dávky (v daném případě až v červnu 2023).

Ústavní soud připustil, že napadená zákonná úprava zasáhla do legitimního očekávání příjemců důchodů. Zákonodárce však změnil právní úpravu ještě předtím, než příjemcům důchodů vznikl subjektivní veřejnoprávní nárok na výplatu vyšší měsíční výše důchodu (zákon č. 71/2023 Sb. byl schválen v Poslanecké Sněmovně dne 4. 3. 2023 a v Senátu dne 8. 3. 2023, prezident ho podepsal dne 16. 3. 2023 a nabyl platnosti a účinnosti vyhlášením ve Sbírce zákonů dne 20. 3. 2023, přičemž jak původní, tak i nový nárok (by) vznikl až v červnu roku 2023). Toto legitimní očekávání příjemců důchodů bylo proto poměrně krátké a nejpozději skončilo dne 20. 3. 2023, kdy se stal zákon č. 71/2023 Sb. platným.

Napadená zákonná ustanovení nevedla ani k nominálnímu snížení již existující výše přiznaných důchodů, a ani k jejich zmrazení, jak se tomu ve stejném období stalo u jiných kategorií výdělečně činných osob. Vedla „pouze“ k mimořádné valorizaci důchodů v nižší než předem předpokládané výši.

Ústavní soud také uvedl, že neexistuje základní právo na trvalé zvyšování důchodů či kopírování růstu cen (inflace). Podstatou základního práva na přiměřené hmotné zabezpečení ve stáří je záruka důstojného života. To znamená spravedlivý a přiměřený důchod, nikoliv jeho automatické navyšování. Samotné navyšování totiž spadá do působnosti zákonodárce, který by měl přijímat takové zákonné řešení, které odpovídá výsledku konkrétní politiky a zohledňuje rovněž aktuální stav veřejných financí. Z pohledu Ústavního soudu je klíčové, aby při uskutečňování důchodové politiky nedošlo k vyprázdnění samotné podstaty základního práva na přiměřené zabezpečení ve stáří. To se ale v tomto případě nestalo.

Ústavní soud velmi silně vnímá nelehkou situaci, v níž se aktuálně nacházejí příjemci důchodů jako zranitelné osoby. Je si vědom specifických životních nákladů důchodců a intenzivního dopadu inflace právě na ně. Současně však nelze přehlížet, že v důsledku minulých opakovaných zvýšení důchodů (jen v roce 2022 byly valorizovány 4x) na ně inflace dopadá o něco méně intenzivně než na některé jiné skupiny osob. Nelze přehlížet ani pohled mezigenerační solidarity, tedy solidarity současných příjemců důchodů s dalšími generacemi, z jejichž odvodů se důchodový systém nyní financuje. Existuje proto společný zájem na tom, aby systém důchodového pojištění jako celek byl vyvážený, spravedlivý a udržitelný nejen aktuálně, ale i v budoucnosti.

Stabilita a vyrovnanost státního rozpočtu a veřejných financí přitom není jen politickým zájmem, nýbrž jde o právní povinnost státních orgánů. Stabilní a vyrovnané veřejné finance jsou přitom v zájmu zejména sociálně slabších a zranitelných osob, neboť právě tyto skupiny jsou nejvíce závislé na pomoci ze státního rozpočtu.

Úkolem Ústavního soudu není hledat konkrétní řešení, kterými by mělo dojít ke konsolidaci veřejných financí, či ke snížení salda důchodového účtu. Se systémovým a komplexním řešením problematiky důchodů musí přijít zákonodárce. Ústavní soud rozhodoval pouze v tomto konkrétním případě, přičemž neshledal porušení ústavního pořádku.
https://www.usoud.cz/aktualne/snizeni-v ... rh-zamitlo
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Snížením valorizace penzí se zákonodárce nedopustil ani nepřípustné retroaktivity (zpětné působnosti) zákona. Ke snížení mimořádné valorizace přistoupil ještě před vznikem právního nároku příjemců důchodů. Samotné určení měsíce, od něhož se odvozuje následně stanovené mimořádné zvýšení důchodů, totiž ještě nepředstavuje vznik právního nároku na jeho výplatu. Tento nárok vzniká teprve splatností konkrétní dávky (v daném případě až v červnu 2023).
Jo, takhle nějak jsem to tehdy chápal.
ObrázekObrázek

Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Scotty87 píše: 11/10/2024, 11:35 Protože to není republika. Oni mají monarchu.
Omlouvám s za špatný příklad, máš pravdu, GB není republika.

Ostatní - všichni: s těmi soudci co sami o sobě rozhodují jestli se něčeho dopustili? Jak by řekl klasik - "Habebis, quod elegeris, cum fit in triariis!" :lej:
Btw na rotzdíl od vás je mi úúúplně u řiti jestli ho jmenoval Zeman nebo kdokoli jiný. To zajímá fakt jenom vás! :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“