Scotty87 píše: ↑10/10/2024, 11:09
Alfik píše: ↑10/10/2024, 09:51
Já bych tu fci v našem polit. systému zcela zrušil. Je to zbytečnost. Nejsme presidentský systém, a na pokládání věnců máme lidí dost, a prakticky jakýkoli výrok nebo jiná činnost kteréhokoli pr. od Masaryka až po Pavla je buď kontraproduktivní, nebo problematická.
prezident by měl zastupovat zemi zejména navenek. Což všichni porevoluční prezidenti +- dělali. Mimo zemana který polovinu svého funkčního období strávil poklonkování Číně a druhou v kómatu v Lánech.
S tím mohu souhlasit, avšak opakuji, není to nic, co by neměli v popisu práce i jiní lidé.
A žádná fce pr. není taková, kterou by současně nedržel jiný představitel!!! Vč. toho omílaného vrchního velení.
Um, ne. To že v případě nechopenosti prezidenta jeho kompetence přechází na jiné je něco jiného.
Opakuješ moji tézi, jen jinými slovy. Není problém vyloučit pr. a rovnou ty kompet. dát těm druhým.
O nenažranosti těch souč. dvou konkrétních komunistických větrných korouhviček ani nemluvě.
Aha. Osobně budu radši když bude dostávat na svůj provoz peníze první dáma, než když je dostávali Minář s Nejedlým.
S tím 100%ně souhlasím. Ovšem bylo by lepší, kdyby k tomu vůbec mnedošlo. Tehdy ani teď.
Je to jen "lepší zlo".
Furt zlo.
]Vzniklo to jako nostalgie po "císaři pánu a jééého rooodiněěě" jak se zpívalo, a taky jako prostředek jak oddělit Masaryka od politiky.
Vzniklo to jako standardní součást demokratických republik. Že to Masaryk pojal po svém je věc jiná.
Nemělo se to vůbec stát. Čím později tuto fci zrušíme, tím hůř.
Nesouhlasím, ani ty jsi mi nevyjmenoval JEDINÝ racionální důvod proč by to mělo být zrovna takto. Někde mají demokracii presidentskou, někde mají premiérskou, a někde... to není ani racio, ani důvod.
Plus, uvědomme si, že ještě žádný pr. (snad mimo toho Masaryka) nebyl přijat národem bezproblémově, a to, co se děje po zavedení přímé volby, je doslova chucpe!
Myslíš Masaryka jako zrádce národa nebo Masaryka jako posluhovače Židů? Jediný důvod proč si to myslíš je že si umně vybudoval kult osobnosti který ještě víc idealizovaný přežil dodnes.
Ano, tady máš jednoznačně pravdu a já jsem se mýlil. Nebyl přijat jednoznačně.
A s tím kultem osobnosti máš taky pravdu, ten si budoval už když objížděl Evropu se svým nápadem
Mch., to je další bod pro mě. Zkuste mi vyjmenovat aspoň nějakého pr. který nebyl nějak "ujetý" a nechoval se mimořádně.
Od Masaryka a Beneše až po dnes.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus