F-35 Budoucnost nadzvukového letectva AČR

Odpovědět
Dzin
7. Major
7. Major

Re: F-35 Budoucnost nadzvukového letectva AČR

Příspěvek od Dzin »

Jakub Fojtík píše: 5/12/2024, 18:46...
To by bylo fajn. :-) Ohledně porovnání UH-60 a vysokorychlostníků, za mě by to byl opět nesmírně zajímavé čtení. Nápadů na to, co bych si chtěl přečíst by bylo mraky, byť je můj zájem primárně soustředěn na pozemní techniku, hlavně obrněnou, vrtulníky jsou pro mě také zajímavé a i to letectvo.

Třeba poslední dobou mediálně atraktivní nasazení UAV a dalších, tak článek zaobírajíce se jejich nasazením a možnostmi pro podporu (průzkum, navádění, retranslace komunikačního a informačního toku apod.) dalších platforem, ať už součást dělostřelectva nebo manévrových či pozemních jednotek a nebo i spolupráci s vrtulníky či letadly. Osobně mi přijde, že poslední dobou se hodně pozornosti věnuje nasazení FPV dronů a dalších podobných útočných typů přičemž ale podle mých informací a zkušenosti je to právě tato podpůrná role, která doslova mění bojové nasazení. Zase by to podle mě pěkně navázalo na váš článek z ATM o zkušenostech z nasazení bezpilotníků na Ukrajině v posledních číslech ATM a i obecně, co rozebíráte.

Jinak jestli to pomůže, budu se vyjadřovat ještě víc pozitivněji o vašich článcích. Za mě jsou výborné a nikdy jsem neměl dojem, že byste jalově kritizoval nějaký vrtulník nebo letadlo. Naopak, mi to vždy přišlo dostatečně odůvodněné. Když trochu odbočím, jsem voják v činné službě a v minulosti jsem sloužil i u 4. brn a prováděl jsem nácvik aero-mobilních operací. S některými věcmi u nasazení vrtulníků, které popisujete, mám osobní zkušenost a je to přesně tak, jak píšete.

Jednoduše, vaše tvorba se mi líbí. :up:
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Jakub Fojtík
vojín
vojín

Příspěvek od Jakub Fojtík »

seabee píše: 5/12/2024, 18:52
Jakub Fojtík píše: 5/12/2024, 18:38
Airbus a Embraer jsou komponentové projekty. Perspektivní, zajímavé, ale finančně neschopné firmu udržet nad vodou ve stávajícím stavu.
Celá diskuze vznikla okolo offsetů k F-35. A tam jste očekával výrobu celého letounu, nebo jen nějaké komponenty "neschopné udržet český letecký průmysl nad vodou ve stávajícím stavu"?
Ne, vážně neočekával výrobu celého letadla. Dokonce dost možná ani ne výrobu dílů pro F-35 ale klidně jiný program (díly pro C-130 nebo F-16 když přesunuli linku?). Ale je to jedno, to je zodpovědnost vedení Aera si něco vyjednat a také MO prosazovat zájmy českého průmyslu. Naše "průmyslová spolupráce" nezahrnuje garantovanou výrobu ničeho. Číslo co MO udává je naprosto nereálné. Stačí si projít odpovědi MO na dotazy novinářů - samo přiznává že objem průmyslové spolupráce kontroluje až po skončení projektu - tak to budeme řešit jako 203x? Ale klidně tu do mne rýpejte, tím se ta nula nijak nezvětší. Projeli jsme to, další šance nebude. Kdo to nechce vidět fajn, ale nevidím tu nic co by tenhle názor vyvracelo.
A ke komentáři že Poláci nic nedojednali asi tolik - co ta technika co dostávají z výprodejů (C-130) včetně převodu schopnosti podpory nebo výzbroje. To vyjednávání tam probíhá, jsem v kontaktu s lidmi z polského průmyslu a uvidíte za ne tak dlouhý čas co si připravují. A rozhodně bych netvrdil, že polský průmysl je srovnatelný s českým jak tu někdo uvádí. Kdo byl ve Swidniku nebo Mielci či Bydhošti by tohle nikdy neřekl.
Jakub Fojtík
vojín
vojín

Příspěvek od Jakub Fojtík »

Dzin píše: 5/12/2024, 19:07
Jakub Fojtík píše: 5/12/2024, 18:46...
To by bylo fajn. :-) Ohledně porovnání UH-60 a vysokorychlostníků, za mě by to byl opět nesmírně zajímavé čtení. Nápadů na to, co bych si chtěl přečíst by bylo mraky, byť je můj zájem primárně soustředěn na pozemní techniku, hlavně obrněnou, vrtulníky jsou pro mě také zajímavé a i to letectvo.

Třeba poslední dobou mediálně atraktivní nasazení UAV a dalších, tak článek zaobírajíce se jejich nasazením a možnostmi pro podporu (průzkum, navádění, retranslace komunikačního a informačního toku apod.) dalších platforem, ať už součást dělostřelectva nebo manévrových či pozemních jednotek a nebo i spolupráci s vrtulníky či letadly. Osobně mi přijde, že poslední dobou se hodně pozornosti věnuje nasazení FPV dronů a dalších podobných útočných typů přičemž ale podle mých informací a zkušenosti je to právě tato podpůrná role, která doslova mění bojové nasazení. Zase by to podle mě pěkně navázalo na váš článek z ATM o zkušenostech z nasazení bezpilotníků na Ukrajině v posledních číslech ATM a i obecně, co rozebíráte.

Jinak jestli to pomůže, budu se vyjadřovat ještě víc pozitivněji o vašich článcích. Za mě jsou výborné a nikdy jsem neměl dojem, že byste jalově kritizoval nějaký vrtulník nebo letadlo. Naopak, mi to vždy přišlo dostatečně odůvodněné. Když trochu odbočím, jsem voják v činné službě a v minulosti jsem sloužil i u 4. brn a prováděl jsem nácvik aero-mobilních operací. S některými věcmi u nasazení vrtulníků, které popisujete, mám osobní zkušenost a je to přesně tak, jak píšete.

Jednoduše, vaše tvorba se mi líbí. :up:
Díky moc, to vždycky potěší. Jen se obávám, že teď se na Vás sesype zbytečná kritika. Cením si toho ale pomáhat nemusíte, já nemám problém s tím snášet kritiku pokud je konstruktivní a slušná. .
O UAV nepíšu z důvodu co tu říká Scotty87 - dělám v průmyslu a proto nechci aby mi to někdo předhazoval. za 20 let psaní jsem napsal 3 články o UAV a dva do ročenky L+K z asi 800 a hned jsem liška co si chválí ohon. Co k tomu dodat...Je to za mne bohužel, protože i ty naše zkušenosti jsou zajímavé a třeba by inspirovaly někoho v průmyslu nebo AČR. Těch témat kteránedělám je z tohohle důvodu víc.
Každopádně díky moc.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Z laického pohledu.
Naše "průmyslová spolupráce" nezahrnuje garantovanou výrobu ničeho. Číslo co MO udává je naprosto nereálné. Stačí si projít odpovědi MO na dotazy novinářů - samo přiznává že objem průmyslové spolupráce kontroluje až po skončení projektu - tak to budeme řešit jako 203x? Ale klidně tu do mne rýpejte, tím se ta nula nijak nezvětší. Projeli jsme to, další šance nebude. Kdo to nechce vidět fajn, ale nevidím tu nic co by tenhle názor vyvracelo.
Na první dobrou, totéž lze vztáhnout i na tu polskou smlouvu. Jediné co momentálně mají, je garantovaná nula. Co bude navíc, bude zcela relevantní úspěch. Těžko říct jestli ono číslo našeho MO je zcela imaginární, či bude kopírovat kauzu offsetů v čase Gripenu, tak jak připomenul Dzin. Současně se nabízí otázka, zdali i u jiných států tomu není jinak. Nevidím jediný důvod proč by nemělo, nejsme horší ani lepší.

Abych to za sebe uzavřel. Kritika je fajn, měla by nás dělat lepšími. A to i přesto, že konkrétně v této oblasti jsou to spíše hypotézy, protože, kdo ví, jaký bude za pět deset let reál. Z mého úhlu pohledu je mnohem důležitější, mít vizi o budoucnosti, stát si za ní a jít do toho. I za tu cenu. Polovičatá řešení ještě nikomu nic neušetřila. Ale chápu, že o tom článek evidentně nebyl.

Apropo
A ke komentáři že Poláci nic nedojednali asi tolik - co ta technika co dostávají z výprodejů (C-130) včetně převodu schopnosti podpory nebo výzbroje. To vyjednávání tam probíhá, jsem v kontaktu s lidmi z polského průmyslu a uvidíte za ne tak dlouhý čas co si připravují. A rozhodně bych netvrdil, že polský průmysl je srovnatelný s českým jak tu někdo uvádí. Kdo byl ve Swidniku nebo Mielci či Bydhošti by tohle nikdy neřekl.
jak jsem již výše uvedl, do offsetů se dá schovat vše. A rozlišit, zdali to je třeba díky smlouvě na F-35 či budoucí Apache je fakt, ... no víte co. Těžké :wink:
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Jakub Fojtík píše: 5/12/2024, 19:53 A ke komentáři že Poláci nic nedojednali asi tolik - co ta technika co dostávají z výprodejů (C-130) včetně převodu schopnosti podpory nebo výzbroje.
Tak jestli i tohle počítáte do těch imaginárních offsetů, tak tomu konečně začínám rozumět. :roll:

Jinak pište o čem jen chcete. Kdo jsem já abych někomu něco řadil nebo zakazoval. Jen je pak úplně legitimní že jiní zase napíšou svůj názor nebo nesouhlas.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Zemakt píše: 5/12/2024, 20:27 Těžko říct jestli ono číslo našeho MO je zcela imaginární, či bude kopírovat kauzu offsetů v čase Gripenu, tak jak připomenul Dzin. Současně se nabízí otázka, zdali i u jiných států tomu není jinak. Nevidím jediný důvod proč by nemělo, nejsme horší ani lepší.

Tehdy Saab sliboval offsety snad za víc jak 100% ceny zakázky. Naprostý nesmysl a reálně z toho byl zlomek ač to mělo být "garantované". Navíc tehdy byla jiná legislativní situace.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Tak snad každý soudný ví, že to je spíš šaráda pro veřejnost. Jako, ne že by to bylo špatně, ale nad tvrdými daty by jsme si asi drbali hlavu. Nicméně jo, čím víc, tím líp.
ObrázekObrázek

seabee
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od seabee »

Pokud máme něco, co je dobré a konkurenceschopné, ne-li výborné, tak to každý rád koupí - viz třeba výrobky Meopty, radary, ultralighty, PBS, CZB Colt atd. a smlouvy na offsety netřeba. Může to koneckonců být jenom převlečená zrůdná dotační politika, která dovedla EU včetně nás tam, kde jsme. Vládodej! Vládodej!
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
dronař
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od dronař »

Kdo chce opičku musí mít i na banány.
MO tohle asi neví.
Paní ego, si pořídila pomníček, NATO a závazky k němu ber čert, ups...
https://medium.seznam.cz/clanek/martin- ... yba-107606
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

To je zase snůška keců, kdo v roce 2024 vážně navrhuje nákup F-16 je prostě debil. A kdo píše Gripen s dvěma p by si zasloužil facku.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

...zatímco my jsme součástí aliance NATO a tam by právě mělo dojít k dělbě práce. Tato aliance od nás požaduje dlouhodobě obrněnou brigádu, ne jednu nebo dvě perutě F-35.

Takto si predstavuje obranu hurvínek na úrade. PVO teda tiež nemusíte platiť, lebo NATO požaduje od AČR len obrnené brigády ?
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Scotty, pjaro, souhlas a divím se že i ten debil má červený diplom.
ObrázekObrázek

Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Chápu to dobře tak, že si máme pořídit F-16 a na ně pak navěsit všechno jak na vánoční stromeček, včetně v budoucnu railgunu a ještě ho vyvinou místní firmy? :up: To mi připomíná podobně převratný nápad dalšího nedoceněného génia - https://x.com/wedtm/status/1870869339093573763 Tihle bijci F-35 to je diagnóza...
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

https://www.leonardo.com/en/press-relea ... phoon-jets
Italie ackoliv je vyrabi neobjednava F 35
Objednávka, která následuje po smlouvě na 25 dalších proudových letadel pro španělské letectvo podepsané 20. prosince, ukazuje, že Eurofighter Typhoon je i nadále páteří evropské protivzdušné obrany.
Asi jiny uhel pohledu. :D

Jen pro zamysleni, F35 neni ocividne samospasnym letounem.
I staty ve kterych uz leta ci se dokonce vyrabi ci modifikuje Anglie /Italie /Japonsko/ Izrael
,voli v posledni dobe budto pristup odlisny. Nakup jineho typu nebo vyrobu ci vyvoj universalnejsiho stroje byt o 0,5 generace starsiho nebo zcela noveho.
Jsem zvedav kdy si to prislusnici ,,sekty F35,, uvedomi,ze to nic universalniho neni. Proste prunikovy bombarder. Ne stihaci bombarder.

.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Jako že by Tajfun poslali do starého železa jo? Už jo. Ten letoun má stále obrovský potenciál, na rozdíl od Gripenu C a E. Jestli nemají love na provozování dvou nadzvukových platforem tak to jako znamená co? Jsou země které to love mají a tak to znamená co? Nic. Jen to že na to máš a nebo nemáš.

Nebo to by mne vlastně zajímalo co tím jiným přístupem myslíš? Ony tyhle dedukce proti F35 agitky jsou taky fakt někdy komické.
ObrázekObrázek

HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Ja jsem psal: Maji jiny uhel pohledu na F35.
Tak pokud se ptas na muj ?
Ad1.Jeden motor
Ad2.Jeden pilot.
Ad3. Neustale provozni problemy
Ad4. Neskutecna dlouha doba dodani
Ad5. Nevyjasneny stav v jakem stadiu vyvoje je vubec dostaneme neb od roku 2006 stale neni u konce.

Jak vidis cenu nediskutuji,neviditelnost take ne ,udrzovatelnost take ne.
A nesrovnavam s Gripenem.

.
bheid
poručík
poručík

Příspěvek od bheid »

HONZIK11 píše: 25/12/2024, 06:48 https://www.leonardo.com/en/press-relea ... phoon-jets
Objednávka, která následuje po smlouvě na 25 dalších proudových letadel pro španělské letectvo podepsané 20. prosince, ukazuje, že Eurofighter Typhoon je i nadále páteří evropské protivzdušné obrany.

I staty ve kterych uz leta ci se dokonce vyrabi ci modifikuje Anglie /Italie /Japonsko/ Izrael
,voli v posledni dobe budto pristup odlisny. Nakup jineho typu nebo vyrobu ci vyvoj universalnejsiho stroje byt o 0,5 generace starsiho nebo zcela noveho.
Jsem zvedav kdy si to prislusnici ,,sekty F35,, uvedomi,ze to nic universalniho neni. Proste prunikovy bombarder. Ne stihaci bombarder.

.
Itálie nekupuje? Takže tohle bylo zrušeno? https://defence-industry.eu/italy-plans ... ning-jets/
https://bulgarianmilitary.com/2024/09/1 ... -25-f-35s/
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

ObrázekObrázek

HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

bheid píše: 25/12/2024, 09:58
HONZIK11 píše: 25/12/2024, 06:48 https://www.leonardo.com/en/press-relea ... phoon-jets

.
Itálie nekupuje? Takže tohle bylo zrušeno? https://defence-industry.eu/italy-plans ... ning-jets/
https://bulgarianmilitary.com/2024/09/1 ... -25-f-35s/
To je jen plan. Kadopadne zcela jiste bude kupovat Becka. O Ackach neni rozhodnuto jen oznamen zamer. Ale mozna ,ze se to opet zmenilo,ci mi neco uteklo.
U nich se to dost hada. Jednou vsechno zrusi a pak oznami opak.
https://www.securitymagazin.cz/defence/ ... 60746.html
Odpovědět

Zpět na „Letecká technika“