POLEMIKA - Racionálna modernizácia BVP-2
- Juraj Tichý
- Kapitán
Re: POLEMIKA - Racionálna modernizácia BVP-2
Brizolit: ak hohorime o Mku, hovoríme o BVP-1 s Turrou a GTS30. Nie o BVP2. A tych jednotiek s 2A28 a maljutkou mame pozehnane. BVPM oproti BVP1 je výrazný skok dopredu. Niektoré neduhy konštrukcie, ale zostávajú.
OT90 budu zit dalej, keďže ich 4x4 nenahradia. Kupovať sa ma len prioritné množstvá. Nahradzat OT90 Bradleym asi nie je žiadúce, ani finančne rozumné. To radšej Tatrapan.
Turru30 na Bradley nedas. Podmienkou ziskania Bradley zadarmo, je predsa modernizacia v amerických zbrojovkach, nie?
Dzin: porovnávam s GTS30 a M929. Nie s BVP2 a 2A42.
Turra vie používať Spike LR2. Co výkonnejšie treba?
OT90 budu zit dalej, keďže ich 4x4 nenahradia. Kupovať sa ma len prioritné množstvá. Nahradzat OT90 Bradleym asi nie je žiadúce, ani finančne rozumné. To radšej Tatrapan.
Turru30 na Bradley nedas. Podmienkou ziskania Bradley zadarmo, je predsa modernizacia v amerických zbrojovkach, nie?
Dzin: porovnávam s GTS30 a M929. Nie s BVP2 a 2A42.
Turra vie používať Spike LR2. Co výkonnejšie treba?
To neviem, jediný mne známy používateľ je 74. motostrelecká brigáda z Jurgy, tá je... ďaleko. Či sú aj iný, neviem, ale určite je to "prvá línia", a ešte nejaký čas bude.Pikujuci brizolit píše:Julesak, je ten berežok pre západný okruh?
Podľa mňa "D-čka" po stiahnutí sa z Afganistanu prestali používať, resp. nikdy som žiadne nevidel.Pikujuci brizolit píše:Je to verzia 2MD či len 2?

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.
Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
- Pikujuci brizolit
- poručík
Juraj, s podmienkou modernizácie v US závodoch som sa nestretol, jedine že nemáš kupovať ruskú techniku. Čo spĺňame .
Ak myslíš GO podvozka, ak je nutná, možno áno, tu v Európe to zatiaľ nik nevie, možno časom Chorváti s BAe Systems. Modernizujú si ich aj v spolupráci s Izraelom a Elbit nie je americký, veža UT30MK2 tiež nie, aspoň o tom neviem
Majú ich na rovnaký program ako my 50+50mega primárne na helikoptéry.
Julesak, to som si myslel, že nie sú západný okruh. Ďakujem.
btw, v tej Jurge som sa stratil. To je prvá línia voči komu?
S tými Déčkami som čakal opak. Ejhľa.
Ak myslíš GO podvozka, ak je nutná, možno áno, tu v Európe to zatiaľ nik nevie, možno časom Chorváti s BAe Systems. Modernizujú si ich aj v spolupráci s Izraelom a Elbit nie je americký, veža UT30MK2 tiež nie, aspoň o tom neviem

Majú ich na rovnaký program ako my 50+50mega primárne na helikoptéry.
Julesak, to som si myslel, že nie sú západný okruh. Ďakujem.

S tými Déčkami som čakal opak. Ejhľa.
“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
Ak samozrejme nerátame s fínskymi BMP-2MD...Julesak píše:To neviem, jediný mne známy používateľ je 74. motostrelecká brigáda z Jurgy, tá je... ďaleko. Či sú aj iný, neviem, ale určite je to "prvá línia", a ešte nejaký čas bude.Pikujuci brizolit píše:Julesak, je ten berežok pre západný okruh?
Podľa mňa "D-čka" po stiahnutí sa z Afganistanu prestali používať, resp. nikdy som žiadne nevidel.Pikujuci brizolit píše:Je to verzia 2MD či len 2?
Tak som zvedavý či bude aj otional štandard BVP-MD. Možno sa to už čoskoro dozvieme

Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
To tak nemôžeš braťPikujuci brizolit píše: Julesak, to som si myslel, že nie sú západný okruh.

Voči tomu komu bude treba?Pikujuci brizolit píše: ...v tej Jurge som sa stratil. To je prvá línia voči komu?![]()
Proti stredoázijským bojovníkom za slobodu, kazašským fašistom, Číne... boli myslím aj v Sýrii.
Bol to v podstate atyp, určený pre špecifické prostredie. Priznám sa, ani neviem, kde tie ex-sovietske skončili, pokojne mohli ostať niekde v strednej Ázii.Pikujuci brizolit píše: S tými Déčkami som čakal opak. Ejhľa.
A ruská armáda požaduje dodnes schopnosť plavby pre OT a BVP (aj pri najnovšej generácii).
To áno, ale o nich sme sa nebavili.Arthur píše: Ak samozrejme nerátame s fínskymi BMP-2MD...

- Pikujuci brizolit
- poručík
Ono asi nejde usadiť štandardného ruského vojaka v ratniku komfortne do BVP... preto som tipoval skôr mimo západ, kde by si tých nefašistických ruských občanov neruskej národnosti do toho narval možno aj v exoskeletone.Julesak píše:To tak nemôžeš braťPikujuci brizolit píše: Julesak, to som si myslel, že nie sú západný okruh.Nefunguje to tak.
Plus na Zápaný okruh a všetko na Západ a Juhozápad od Uralu zvyčajne dávajú to čo nemá analoga, minimálne na vesmírnej stanici MIR.

Julesak, mášu mňa plusové body za opätovanie politických provokácii s nadhľadom a faktamiJulesak píše:Voči tomu komu bude treba?Pikujuci brizolit píše: ...v tej Jurge som sa stratil. To je prvá línia voči komu?![]()
Proti stredoázijským bojovníkom za slobodu, kazašským fašistom, Číne... boli myslím aj v Sýrii.

“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
Juraj Tichý
Nechci se plést, ale měl jsem dojem, že Turry zavedené do výzbroje mají PTŘS Konkurz a ne Spike? Podobně i s kanonem, nemají stále jen 2A42 a pro něj běžně používanou munici?
Nechci se plést, ale měl jsem dojem, že Turry zavedené do výzbroje mají PTŘS Konkurz a ne Spike? Podobně i s kanonem, nemají stále jen 2A42 a pro něj běžně používanou munici?

Člen palby bez super hlášky pod čarou
- Juraj Tichý
- Kapitán
Dzin:
Kedze OSSR uz maju (resp. v blízkej budúcnosti budu mať) na sklade Spike, ktore su v Turre integrované od začiatku, bude záležať len od OSSR co "nabije"
Uz dodane Mka a Istary dostali repas 2A42, keďže ked sa zacal modernizačný program GTS30 k dispozícii nebol. Ak sa bude pokračovať v modernizacii BMP, tak je logickejšie, ze pojdu do GTS30.
Mimochodom dostať zadarmo nejakych 100ks Bradley pre dva prapory, znamená nákup minimálne 50tahacov a dlhych podvalnikov.
To co mame na ľahké BVPcka, Bradley neodvezie.
Kedze OSSR uz maju (resp. v blízkej budúcnosti budu mať) na sklade Spike, ktore su v Turre integrované od začiatku, bude záležať len od OSSR co "nabije"
Uz dodane Mka a Istary dostali repas 2A42, keďže ked sa zacal modernizačný program GTS30 k dispozícii nebol. Ak sa bude pokračovať v modernizacii BMP, tak je logickejšie, ze pojdu do GTS30.
Mimochodom dostať zadarmo nejakych 100ks Bradley pre dva prapory, znamená nákup minimálne 50tahacov a dlhych podvalnikov.
To co mame na ľahké BVPcka, Bradley neodvezie.
Juraj Tichý
To je právě ono. Bude, může, mohlo by, to vše znamená, že není. Dokud to není opravdu zavedeno do výzbroje, tak nemá cenu porovnávat to s tím, co reálně existuje. A nebo porovnávat "mohlo by" u obou.
To je právě ono. Bude, může, mohlo by, to vše znamená, že není. Dokud to není opravdu zavedeno do výzbroje, tak nemá cenu porovnávat to s tím, co reálně existuje. A nebo porovnávat "mohlo by" u obou.

- Juraj Tichý
- Kapitán
Dzine, Bradley je zavedené v OSSR?
Co ma bližšie k mohlo byť? GTS30 so Spike na BVP-M alebo Bradley M2.
Začiatok debaty bol predsa Bradley M2 pre OSSR alebo ďalšia modernizacia BVP-1. Neodklanajme argumentaciu od hypotezy, ktoru sme diskusiou oponovali.
Co ma bližšie k mohlo byť? GTS30 so Spike na BVP-M alebo Bradley M2.
Začiatok debaty bol predsa Bradley M2 pre OSSR alebo ďalšia modernizacia BVP-1. Neodklanajme argumentaciu od hypotezy, ktoru sme diskusiou oponovali.
Ne, ale je zaveden v jiných armádách. Prostě když něco porovnáváš, tak by to mělo být ekvivalentní. To, že něco může být neznamená, že to je. A porovnávat něco co není s tím co je není ideální přístup.
Ano a ty Bradley můžeš dál také modernizovat. Takže základem je, jestli je lepší modernizovat BVP-2 nebo Bradley. A jednoznačně Bradley, protože ten už v "nemodernizované" verzi je lepší, než BVP-2 a dost vyrovnaný s modernizovaným BVP.
Jinak je to úplně nastejno, GTS30 a Spike na BVP-2 a ani Bradley OSSR nemá a nikde jsem nezaznamenal, že Slovensko chce jedno nebo druhé pořídit.
Ano a ty Bradley můžeš dál také modernizovat. Takže základem je, jestli je lepší modernizovat BVP-2 nebo Bradley. A jednoznačně Bradley, protože ten už v "nemodernizované" verzi je lepší, než BVP-2 a dost vyrovnaný s modernizovaným BVP.
Jinak je to úplně nastejno, GTS30 a Spike na BVP-2 a ani Bradley OSSR nemá a nikde jsem nezaznamenal, že Slovensko chce jedno nebo druhé pořídit.

- Juraj Tichý
- Kapitán
To ano súhlasím.
Len technické poznámky.
Hovoríme o modernizacii BVP-1.
Turra30 so Spike a GTS30 zavedená v OSSR je.
Minister obrany sa vyjadril, ze pre obmedzene financie budeme musieť ist aj modernizaciou staršej techniky.
Ťažkú brigadu chceme budovať z novych vozidiel.
Ostava nam teda 21. a 22. prapor. Keďže OSSR maju uz 35ks modernizovanych BMP, čiže pre jeden prápor, brat Bradley pre ten druhý, by nebolo rozumné.
Stale sa bavíme o realnej situácii OSSR.
Ale ak by sme sa bavili o AČR, mozno je Bradley zaujimavejsi pre Vas. Pandury uz nutne potrebujú modernizaciu. Lepsie by bolo teda ich vyradiť a vziať Bradley. Akurát použiť kanony z Pandurov.
Len technické poznámky.
Hovoríme o modernizacii BVP-1.
Turra30 so Spike a GTS30 zavedená v OSSR je.
Minister obrany sa vyjadril, ze pre obmedzene financie budeme musieť ist aj modernizaciou staršej techniky.
Ťažkú brigadu chceme budovať z novych vozidiel.
Ostava nam teda 21. a 22. prapor. Keďže OSSR maju uz 35ks modernizovanych BMP, čiže pre jeden prápor, brat Bradley pre ten druhý, by nebolo rozumné.
Stale sa bavíme o realnej situácii OSSR.
Ale ak by sme sa bavili o AČR, mozno je Bradley zaujimavejsi pre Vas. Pandury uz nutne potrebujú modernizaciu. Lepsie by bolo teda ich vyradiť a vziať Bradley. Akurát použiť kanony z Pandurov.
Pardon, mám to nějak zafixováno modernizovat BVP-2.
Souhlasím, pokud by se nepodařilo pro AČR realizovat nákup nových BVP, potom na přechodnou dobu by nejlepší řešení bylo zmíněné s Bradley.
Souhlasím, pokud by se nepodařilo pro AČR realizovat nákup nových BVP, potom na přechodnou dobu by nejlepší řešení bylo zmíněné s Bradley.

- Juraj Tichý
- Kapitán
Myslel som miesto pandurov pre 4.br. nie pre 7.
To by zase narušilo koncepci nasaditelnosti, kdy 4. brn je koncipovaná jako lehká (kolová) jednotka.

Bradley je srot, je to velke ako stodola, slaby kanon, 6 clenny vysadok. Nie dakujem.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Skvelé!Dzin píše:To by zase narušilo koncepci nasaditelnosti, kdy 4. brn je koncipovaná jako lehká (kolová) jednotka.
Takže sme sa dostali aj k tomu, ze armáda by mala brať takúto techniku, ktorá jej zapada do cieľov spôsobilostí, nie pretože niekto rozdáva IFV zadarmo.

Vestly píše:Bradley je srot, je to velke ako stodola, slaby kanon, 6 clenny vysadok. Nie dakujem.

Juraj Tichý píše:Skvelé!Dzin píše:To by zase narušilo koncepci nasaditelnosti, kdy 4. brn je koncipovaná jako lehká (kolová) jednotka.
Takže sme sa dostali aj k tomu, ze armáda by mala brať takúto techniku, ktorá jej zapada do cieľov spôsobilostí, nie pretože niekto rozdáva IFV zadarmo.

Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Ale čoby, Ratnik a jeho súčasti sú už vo výstroji rady jednotiek, a obrnená technika novej generácie (okrem časti VDV) nie.Pikujuci brizolit píše: Ono asi nejde usadiť štandardného ruského vojaka v ratniku komfortne do BVP...
To celkom neplatí, rozhadzujú to viac menej rovnomerne do všetkých okruhov.Pikujuci brizolit píše: Plus na Zápaný okruh a všetko na Západ a Juhozápad od Uralu zvyčajne dávajú to čo nemá analoga, minimálne na vesmírnej stanici MIR.![]()

- Pikujuci brizolit
- poručík
Julesak, ďakujem za doplnenie.
Naozaj ten ratnik nie je problém pri klasických BVP-2? Osobne sa do BVP 1 či 2 nasáčkujem max v bermudách a to mám len niečo cez 180cm. Ak by som dostal kosu, či kalacha, plembák, nejakú tu poľnú, vysielačku, bleee, to by som to asi nedal.
Inak ma napadlo, to BVP-1 má asi rovnaký osud ako Déčková 2 v Ruskej armáde, odišlo niekam nevedno kam...?
Naozaj ten ratnik nie je problém pri klasických BVP-2? Osobne sa do BVP 1 či 2 nasáčkujem max v bermudách a to mám len niečo cez 180cm. Ak by som dostal kosu, či kalacha, plembák, nejakú tu poľnú, vysielačku, bleee, to by som to asi nedal.

Inak ma napadlo, to BVP-1 má asi rovnaký osud ako Déčková 2 v Ruskej armáde, odišlo niekam nevedno kam...?