Nová puška pre OS SR, a iné veci od GP

Odpovědět
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Re: Nová puška pre OS SR, a iné veci od GP

Příspěvek od pjaro77 »

Mohli by ste vy dvaja sa presunúť do inej témy ? Napríklad česko - slovenský priemysel.
jean
poručík
poručík

Příspěvek od jean »

No, myslim Simader, ze si sa uz ukazal dostatocne. Neviem, o co sa aktualne snazis s tymi otackami, riesit to dalej nehodlam. Dostuduj si reznu rychlost, potom sa mozeme bavit dalej. A asi potom zistis, preco na ocel stacia bezne vretena do 12000 a viacotackove sa priplacaju. Ked uz budes studovat katalogy, rovno si pozri aj zaber na zub. Dost sa to posunulo od toho 1989 :lol:

Pjaro77, sorry, len tuto pan sa tu prezentuje ako strojar, snazi sa zosmiesnovat ostatnych a sam pritom o obrabani nic netusi. Aby som sa drzal temy - na dennu produkciu 40 pusiek rozhodne netreba strojne vybavenie za 10 mega euro :lol: Navyse pri vyuziti subdodavatelov.

Pjarro77, ty si tusim itckar, kedy naposledy si videl zariadenie, ktore podporovalo len usb 1.0? :lol:

Aby som vysvetlil, ak sa bavime o “modernom” CNC vyrobenom po roku cca 2000, tak samozrejme podporuje usb 2.0, spravidla ma pamat na program s kapacitou desiatok MB (spominane iTNC ma hdd 20 GB a bezi na win2000 alebo NT podla verzie a zvysok je pre programy). Frezku zrovna s tym iTNC totiz vlastnim. Postprocesor pre Solidcam som si pre nu ciastocne vytvoril sam upravou postprocesora z ineho stroja.

Odvtedy Heidenhain vydal niekolko generacii riadiacich systemov a sucasne pouzivaju intel procesory generacie i…
Naposledy upravil(a) jean dne 18/3/2025, 23:00, celkem upraveno 4 x.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

simader ! Este raz tu budem vidiet, ze nadavas spoludiskutujucemu, tak si od tohoto fora na cas oddychnes. Pochopil ?
simader
nadrotmistr
nadrotmistr

Příspěvek od simader »

niko píše: 18/3/2025, 22:51 simader ! Este raz tu budem vidiet, ze nadavas spoludiskutujucemu, tak si od tohoto fora na cas oddychnes. Pochopil ?
on muze nadavat??? a urazet??
jean
poručík
poručík

Příspěvek od jean »

Ja viem svoje tvrdenia dolozit. Ty zijes v nejakej hlbokej minulosti. Inak by si vedel, ze vf2 ma uz peknych par rokov 22kW directdrive vreteno. Rovnake ako VF6 :lol: Mimochodom, kde som urazal? Nadaval si tu jedine ty…..

A vidim, ze si konecne zistil, co je rezna rychlost :lol: Este si vyber spravny typ dosticky pre ten nastroj a zistis, ze pre ocel je max 520 - 13200 otacok pre priemer 12 :lol:
simader
nadrotmistr
nadrotmistr

Příspěvek od simader »

jean píše: 18/3/2025, 22:48 No, myslim Simader, ze si sa uz ukazal dostatocne. Neviem, o co sa aktualne snazis s tymi otackami, riesit to dalej nehodlam. Dostuduj si reznu rychlost, potom sa mozeme bavit dalej. A asi potom zistis, preco na ocel stacia bezne vretena do 12000 a viacotackove sa priplacaju. Ked uz budes studovat katalogy, rovno si pozri aj zaber na zub. Dost sa to posunulo od toho 1989 :lol:

Pjaro77, sorry, len tuto pan sa tu prezentuje ako strojar, snazi sa zosmiesnovat ostatnych a sam pritom o obrabani nic netusi. Aby som sa drzal temy - na dennu produkciu 40 pusiek rozhodne netreba strojne vybavenie za 10 mega euro :lol: Navyse pri vyuziti subdodavatelov.

Pjarro77, ty si tusim itckar, kedy naposledy si videl zariadenie, ktore podporovalo len usb 1.0? :lol:

Aby som vysvetlil, ak sa bavime o “modernom” CNC vyrobenom po roku cca 2000, tak samozrejme podporuje usb 2.0, spravidla ma pamat na program s kapacitou desiatok MB (spominane iTNC ma hdd 20 GB a bezi na win2000 alebo NT podla verzie a zvysok je pre programy). Frezku zrovna s tym iTNC totiz vlastnim. Postprocesor pre Solidcam som si pre nu ciastocne vytvoril sam upravou postprocesora z ineho stroja.

Odvtedy Heidenhain vydal niekolko generacii riadiacich systemov a sucasne pouzivaju intel procesory generacie i…

Lžete a lžete ackoliv jsem vam dal odkazy na vase stranky prametu kde je jasne napsane jake otacky se pouzivaji .A kdyby jste byl frezar kovu a ne asfaltu tak by jste vedel že zaber na zubb se resí posuv a ne otacky.A pokud by jste chtel neco o tom vedet tak se spojte s katedrou technologie obrabeni na ZČU na ing.Josefa Fajt CSC ktery se specializuje na strojirenskou technologii obrabení a je spolutvurcem technologie obrabení materialu pro Skodu JS aby vam vysvetlil fyzikalni vlastnosti a jejich moznosti pri rychlostním obrabeni a taky ty nesmysly o desitkach tisic otacek na rezny nastroj. Ja nemam chut se zabyvat clovekem co nerozumi obrabeni ani nema ponetí o nastrojich
jean
poručík
poručík

Příspěvek od jean »

A nech mame to cirkusove predstavenie kompletne. Kedze pan Simader sa uz pod tlakom argumentov zmoze len na bluznenie o tych otackach a okrem celnej frezy s velkym priemerom ine platkove nastroje nepozna, tak priklad z praxe:

Telo M4 je z hlinikovej zliatiny EN AW 7075. Prvy raz pouzili japonci tusim na Zero, takze je to material znamy desatrocia. Pre tu pouzivam taketo nastroje:

https://www.hoffmann-group.com/SK/sk/ho ... temEvent=1

Aby som nebol hnusny, tak nevyberiem ten najmensi priemer, ale dajme si napr. Priemer 6 mm. Pre ten vychadzaju pri reznej rychlosti 300 (pre dural uplne normalna) otacky na cca 16 000. Pozornejsi citatel si urcite vsimne, ze sa da ist bezpecne az na reznu rychlost 440 :lol: Pri čelnej fréze 63mm používam na dural 6000 otáčok, to je rezná rychlost dokonca 1186. Takže pre frezu 32 by boli použiteľné otáčky 12000 (mám aj takú, len tie otáčky mi vreteno nedá)

Kuracina uvadza, ze na plastovych pistoliach pouziva na sane zaveru ocel s cca 34 HRC. Ak si vyberieme z katalogu moderny nastroj, nie z roku 1989, napr.

https://www.hoffmann-group.com/SK/sk/ho ... temEvent=1

Tak pre priemer 4 mm a reznu rychlost 170 vyjdu pouzitelne otacky 13500

Takze sumar - v GP su asi blbi, ze pouzivaju stroje, ktore dokazu moderne nastroje vyuzit na maximum :lol:

Samozrejme, netusim, ako maju v GP nastavene stroje, ale to nevie ani pan Simader. Dufam, ze tymto je etuda o obrabani ukoncena. Zaroven netusim ani aku velkoobchodnu cenu ma samopal stribog. Ale napr. novu pistol K100 som kupil v obchode za 349 euro. Takze tam este musela byt marza obchodnika…
Orlok
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Orlok »

pro GP nebude problem rychlost a kvalita vyroby. Cena jiz problem muze byt..
Frezovat z Alu jiz dnes umi kde-kto, no s odolnymi plastami, coz je trend, to jiz je tezsi
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

No hlavne pri AR-15 z toho odolneho plastu vela casti nie je. Predpazbie modernych AR je z hlinika, uper, lower tiez, funkcne casti z ocele. V podstate mas z plastu len pazbicku (rucku) a pazbu.
Orlok
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Orlok »

Taky je to (M16) konstrukce ze 60tych let.
Hlinik je sice relativne levny, opracovani je naopak drahe. No nikdo tady nespomina heat treatment - zakladny material Alu je shit, vlastnosti ziskava az tepelnim opracovanim
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

To skor naopak. M4A1 vyrabane pred 15 rokmi mali asi najviac plastovych casti. Dnesne moderne AR-15, cize HK-416, Sig, GP atd... maju M-Lockove predpazbia z hliniku a plastov je tam minimalne mnozstvo.
jean
poručík
poručík

Příspěvek od jean »

Chlapi, nehadajte sa. Tie plasty sa odstrekuju do formy a obrabaju sa len funkcne plochy. Spravidla sa to odladi tak, aby sa to nemuselo trieskovo obrabat vobec. Plasty plnene sklenym vlaknom dost rychlo nicia nastroje. Az prekvapivo rychlo. Inak trieskove obrabanie hlinika je najlacnejsie, tam sa da zahucat jak sedlak do zeny. A nastroje vydrzia desiatky hodin. Ocel uz treba pekne podla tabuliek.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

jean píše: 18/3/2025, 22:48 ...
...
Na PC cca tesne pred rokom 2000. So specializovanymi priemyslenymi zariadeniami som nikdy nepracoval. Pamatam sa, ze stryko mal alebo ma nejaky automaticky stroj na vysivanie vzorov, kde sa zadavali nove vzory z diskety.
Predsa vies, ze v spec. strojoch a pristrojoch (aj vojenskych, automotive, aviation ) je omnoho dlhsi zivotny cyklus.
Navyse sa casto robi udrzba podla kreda - ak to funguje, tak na to nesiahaj, obzvlast to plati u kritickych systemov na ktore sa boji ktokolvek siahnut. Vysledok je ten, ze sa nahradne diely zhanaju po vsetkych certoch a kanibalizuje sa .

Len par odkazov:
skus zadat do googlu - industry machines updates from diskette

https://www.npr.org/2022/09/22/11244411 ... to-buy-the

https://www.bbc.com/news/technology-36389711
In some industries, floppy disks are used in machines that sit on production lines and those chunks of industrial plants are unlikely to be shut down, changed or updated any time soon, he said.
"A lot of the industrial uses would be things like knitting or crocheting machines, CNC lathes and milling machines and precision cutters," he said.
"The machines driving production have remained the same and the company that developed the original equipment may well have gone out of business," he said.
https://www.bbc.com/future/article/2024 ... technology

Je síce pekné, že nové mašiny na obrábanie majú usb , možno bluetooth, NFC, wifi, profibus, modbus ... Nerobí sa to však tak, že si firma na výrobu kupuje reapsované staršie stroje aby ušetrili (neviem, pýtam sa) ?

Priamo v IT oblasti - o tom, co vsetko sa pouziva za historické technologie v mainframoch by sa dalo vyprávať hodiny.
Ale nič sa nedá robiť, veľa starého softwaru sa používa v transakčných systémoch bánk, leteckých spoločností atď, preto IBM už cez 60 rokov udržuje softwarovú kompatibilitu svojich Z systémov so starým System/360 .
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 19/3/2025, 11:32, celkem upraveno 1 x.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Na inom fore je téma zvaná "boxovárna". Navrhujem niečo také zaviesť aj v palbe, nech si súperi vzájomné nedorozumenia vysvetlia.
jean
poručík
poručík

Příspěvek od jean »

pjaro77, starsie stroje sa kupuju, sam mam r.v. 2005. A procesor to ma celeron II 400 MHz. Ma to usb 2.0. A ano, zivotny cyklus je dlhy velmi, taky Haas este v roku 2013 predaval stroj s pamatou len 8 MB (ak nie 1MB, uz su to roky, tak to nechcem tvrdit bohorovne) a za viac sa priplacalo. Dnes je standard u Haasu tusim 1 GB. Konektivita je mozna okrem toho bt asi vsetkym, co je bezne v it - usb kluc, wifi, ethernet. Ma to podporu pre ftp server a cloud.
Disketove stroje sa stale pouzivaju, sam som bol pri spojazdnovani abb robota z 90. rokov este na diskety. Tie masiny su vecne. Ale strojarske firmy uz take stare veci nechavaju len dozit a za par tisic euro sa toho zbavuju. Tie stare masiny su totiz pomale. Fyzicky aj vypoctovo. Stracaju produktivitu. Este pomale pojazdy by neboli az taky problem, ale ten vypoctovy vykon je velka prekazka. Nezvladaju velke toky dat.

Na stranke GP maju uvedene moderne stroje. Moderny Heidenhain 640 pouziva ssd ulozisko. Bohuzial ostatne systemy blizsie nepoznam a hladat sa mi to nechce. Ale v dnesnej dobe si nemozu dovolit zaspat. Cinan na to prilis slape, dokazu uz konkurovat zavedenym znackam.
inom fore je téma zvaná "boxovárna". Navrhujem niečo také zaviesť aj v palbe, nech si súperi vzájomné nedorozumenia vysvetlia.
Kludne cele to blabolenie o frezovani zmazte, ked tu nebudu tie nesmysle (vzor motyle) o zazracnych upinacoch, keramickych loziskach a pod., tak to nebude nikoho mylit. Ja som sa nesnazil Simadera presvedcit, to sa neda, len som chcel upozornit ostatnych, ze je to inak. Pan Werich to vystihol s tymi 30 sekundami dokonale.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Pokial sa diskusia tyka technologie vyroby v GP, nema zmysel ju mazat. Takze by som to tu zatial nechal. Len by som vas pani poprosil uz pomalicky toto technologicke okienko uzavriet. :wink:
simader
nadrotmistr
nadrotmistr

Příspěvek od simader »

Ok naposledy a konec.
1)Prodej zbraní firmy GP ktery se tady uvadí hodně moc nesedí s vysledky ktere jsou zverejnene na statních stranky obchodní soudu Slovenska.
2)byl jsem na navsteve v GP a videl jsem cely provoz.Vim jaky maji strojovy park a vím že pokud vysoutěží zakazku na zbraně pro armadu tak budou muset bud ukoncit stavajici produkci a venovat se je tomuto vybaveni nebo budou muset se razantně zvetsít svoji kapacitu -vystavba haly ,nakup stroju atd.
3) Hurco není moc oblíbene a proto ve strojním parku velkych firem se nenachazi např.Technometry ,AXL,Aero ,GE , a mnoho jinych firem .Je to levny stroj a mnoha problemy .
4)rychlostní frezovaní-to treby chtely v GP kde jim bylo vysvetleno že to nepujde a že to neumi.V prumyslu se na Al slitiny pouziva Dia nastroje nebo povlaky .Povlak dokaže jedina firma v EU a PKD nastroje dokaze vyrobit je nekolik firem /Dihart,Mapal, OSG,Nachi/ Proto jsou jejich partneri Aero ,Skoda Auto ,Ronal grup a dalsí.
Takže GP musí vyrabět klasicky dilce .Jen pro priklad .PKD vrták v Ronalu co vrta a zahlubuje diru pro roub do kola stojí 380 tisic Kč.Pracuje 24/7 cca 1/2 roku než se mu sí opravit.Jeho produktivita je 500 tisic otvoru.
5)to co predvadí pan frezar je amaterina a vyber nastroju Pramet a Hoffman tomu odpovida .A ani ho netrkne že jsou v katalogu chyby.Proste neví nic .a jako gol napise
,,Kuracina uvadza, ze na plastovych pistoliach pouziva na sane zaveru ocel s cca 34 HRC.
ale 34 HRC je ocel o pevnosti cca 1100Mpa což je jakakoliv zuslechtena ocel napr.drzak na VBd soustruznickeho nože.
6)prenos dat .Jeste dnes se normalně pouzivaji 3,5" diskety na prenos dat a to hlavně ve velkych firmach.Jeden z duvodu je rozhrani stroju a druhy je 100 procentni zajistený prenos.Ono instalace opticke síte pro prenos programu a parametru je hodně narocné a serizovacum vyhovuje tahat diskety a navic maji stabilni uschovu dat
Vic uz nebudu komentovat
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

Minister obrany sa ku kapacitám GP vyjadril, ako k plne postacujucim pre potreby OSSR. Viac nam netreba vedieť, ďakujeme za názor.

Na jednej strane tvrdíš, ze GP nebudú stíhať a predtým si napísal toto
simader píše: 16/3/2025, 23:13 Vyrobní linka :D :D na 30 tisic ks potrebujete 5x 4osa CNC centra ,prípravky a programy,kovací soustruh ,pila,material.stolky pro montáž a zaškolit 60 lidi.Nic víc nepotrebujete
Tak už si neser do huby.

Už to proste nechaj tak, jean ta tu rozniesol na kopytach, zbytočne písať čokoľvek ďalej.
Orlok
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Orlok »

simader píše: 19/3/2025, 18:03 Ok naposledy a konec.
1)Prodej zbraní firmy GP ktery se tady uvadí hodně moc nesedí s vysledky ktere jsou zverejnene na statních stranky obchodní soudu Slovenska.
2)byl jsem na navsteve v GP a videl jsem cely provoz.Vim jaky maji strojovy park a vím že pokud vysoutěží zakazku na zbraně pro armadu tak budou muset bud ukoncit stavajici produkci a venovat se je tomuto vybaveni nebo budou muset se razantně zvetsít svoji kapacitu -vystavba haly ,nakup stroju atd.
3) Hurco není moc oblíbene a proto ve strojním parku velkych firem se nenachazi např.Technometry ,AXL,Aero ,GE , a mnoho jinych firem .Je to levny stroj a mnoha problemy .
4)rychlostní frezovaní-to treby chtely v GP kde jim bylo vysvetleno že to nepujde a že to neumi.V prumyslu se na Al slitiny pouziva Dia nastroje nebo povlaky .Povlak dokaže jedina firma v EU a PKD nastroje dokaze vyrobit je nekolik firem /Dihart,Mapal, OSG,Nachi/ Proto jsou jejich partneri Aero ,Skoda Auto ,Ronal grup a dalsí.
Takže GP musí vyrabět klasicky dilce .Jen pro priklad .PKD vrták v Ronalu co vrta a zahlubuje diru pro roub do kola stojí 380 tisic Kč.Pracuje 24/7 cca 1/2 roku než se mu sí opravit.Jeho produktivita je 500 tisic otvoru.
5)to co predvadí pan frezar je amaterina a vyber nastroju Pramet a Hoffman tomu odpovida .A ani ho netrkne že jsou v katalogu chyby.Proste neví nic .a jako gol napise
,,Kuracina uvadza, ze na plastovych pistoliach pouziva na sane zaveru ocel s cca 34 HRC.
ale 34 HRC je ocel o pevnosti cca 1100Mpa což je jakakoliv zuslechtena ocel napr.drzak na VBd soustruznickeho nože.
6)prenos dat .Jeste dnes se normalně pouzivaji 3,5" diskety na prenos dat a to hlavně ve velkych firmach.Jeden z duvodu je rozhrani stroju a druhy je 100 procentni zajistený prenos.Ono instalace opticke síte pro prenos programu a parametru je hodně narocné a serizovacum vyhovuje tahat diskety a navic maji stabilni uschovu dat
Vic uz nebudu komentovat
Jakej povlak myslis? A ktera fy to dokaze?
jean
poručík
poručík

Příspěvek od jean »

Este raz pripomeniem - subdodavatelia…. Nevidim jediny dovod, aby to GP robilo cele samo (ani nerobi). Co sa tyka rozsirenia vyroby - GP ma zvladnute know-how, nejdu zo zelenej luky. Aktualne nie je problem nakupit stroje, Haas je od objednavky dodany a zapojeny do dvoch tyzdnov. Haas je sice taka felicia medzi cnc, ale ak to treba rychlo, je tu moznost. Inak som bol celkom prekvapeny, ake obycajne vybavenie staci na produkciu v jednotkach tisicov kusov mesacne (fa. produkuje zavery zbrani). Ziadne paletove systemy, len obycajne zveraky. Prakticky to iste, co pouzivame my.
Odpovědět

Zpět na „Pěchotní výzbroj“