Polarfoxi mi to zase přijde jako by jsi řekl: jo byl první, jo držel se furt špice, ale je to Němec a Němci jsou teď moc "cool", tak já budu proti. Pak se tady dozvím, že já s Hansem tady ostatní letadla zašlapáváme do země. Což v případě Hanse je více než legrační s jeho Fw190natismem.
Přijde mi to podobné jako, když Ionor prohlásí, že AH-1 je jen překopaná UH-1 a vyzdvihne na její místo Mi-24, což je absolutně to samé, akorát s tím rozdílem, že jeho konstrukci ovlivnila ta AH-1 ..
No, jenže celá tahle diskuze není položena na tom, že byl první a že se držel zuby nehty, je to kapku složitější. Má to dvě roviny:
1) Bf 109 je zcela super, převratný atd., vše válcoval, vždyť se podívejte...a on zas tak vyjímečný nebyl a nejvíce bodů v téhle pomyslné soutěži mu připsali piloti a konkrétní podoba války, tudíž do určité míry zaslepení jednou variantou přístupu "Němci jsou cool"..protože už se nebere stroj samotný a souvislosti.
2) Bf 109 je první, převratný a vše nalajnoval...to je asi jako říct o sedmerčatech, že to první udalo podobu, jak ty zbylé budou vypadat, tj. jako narozené děti a ne třeba jako hříbátka

. Bf 109 také prostě vypadnul z lůna v první řadě, toť vše...ať už si kdo chce co chce říká, tak prostě z druhého dítka ani třetího atd. by prostě hříbátko nebylo, stejně by to bylo dítě. A prvorozený bohužel je taky jen dítě jako ten zbytek...bez jakýchkoli odlišností nebo výhod, snad jen, že si to může dát pak zarámovat, když bude chtít