Sloni v moderní válce
Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav
Sloni v moderní válce
Sloni v moderní válce
Když odešli v roce 1914 koně do války, jejich místo občas zastoupili sloni. V zázemí na obou stranách fronty, tak bylo možno vidět při práci cirkusové slony, kteří se zapojili do válečného úsilí. Často jsou známa jejich jména (Lizzie, Kiri atd.) a staly se oblíbeným tématem propagandy. Většinou je můžeme vidět při orání polí, nošení klád a podobných těžkých břemen. Ve válce zkrátka každý musel přiložit ruku k dílu, nebo chobot.

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Re: Sloni v moderní válce
Četl jsem, že sloni "pracují" proto, že je to baví a ne z donucení. Pokud je činnost přestane bavit, tak se přinutit nedají. Díky své velikosti jsou pak nebezpeční. Pokud si pamatuju, tak Zikmund a Hanzelka psali v nějakém cestopise o Indii, že sloni pracovali relativně krátkou dobu v lese, kde např. pomáhali s kmeny velkých stromů. Většinu dne se však chtěli ráchat dole v řece. A ještě uváděli takovou zajímavost, že platba za slona byla o dost vyšší, než za jeho pečovatele (vodiče). Hodně volna a dobré peníze za práci... zkrátka šlo to i bez odborů 
Docela by mě zajímalo jak to bylo ve skutečnosti s těmi slony a válkou. Zřejmě to byla roztomile velká propaganda.

Docela by mě zajímalo jak to bylo ve skutečnosti s těmi slony a válkou. Zřejmě to byla roztomile velká propaganda.

Moc děkuju za pěkné doplnění. Pokud jde o tady ty fotky, tak rozhodně jde o propagandu a tak veselé to nebylo. Na druhou stranu tehdy byla v Německu bída a hlad, tak asi lepší pomáhat při práci, než být sněden.

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Proč? Když slona přestane bavit, tak ho zkus donutit. Snad jen přes žrádlo. Mne to dává smysl. Mám dva psy, Česepíky, makáče. Ale nedej bože když ztratí chuť. Ani párem volů, násilím už vůbec. Slon je prostě inteligentní tvor.
Edit: blbě jsem to pochopil Bate, no nechám to tak. To neva.
Edit: blbě jsem to pochopil Bate, no nechám to tak. To neva.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
- Vlastimil Čech
- podporučík
Tož uživit slona byla jistě veliká dřina. Čím ho tak asi mohli za té první války krmit?
Viděl jsem kdysi film o cirkusovém slonovi, kterého těsně po válce ( té druhé), jako kořist, vezl voják z Německa do Sovětského svazu. Jeli vlakem a aby dostal pro slona futro, tož vykládal, že slon umí vykládat trámy a kmeny. Ovšem prý jenom v noci. A vykládal to ve skutečnosti ten chudinka voják. Měla to asi být veselohra...
Viděl jsem kdysi film o cirkusovém slonovi, kterého těsně po válce ( té druhé), jako kořist, vezl voják z Německa do Sovětského svazu. Jeli vlakem a aby dostal pro slona futro, tož vykládal, že slon umí vykládat trámy a kmeny. Ovšem prý jenom v noci. A vykládal to ve skutečnosti ten chudinka voják. Měla to asi být veselohra...
- jarl
- 3. Generálmajor
To mi připomnělo jeden můj letitý příspěvek:

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
- Vlastimil Čech
- podporučík
Co je to ten "česepík"?
Těch slonů je mi skoro tak líto, jako těch rekrutovaných psů. A nedovedu se představit slona v běžném evropském užití. Kde tu horu masa ustájíte? Kde tu obludu okoupete? Kde najdete kvalifikované mahúty, či jak šoféři těch těžkotonážníků jmenují. Který veterinář umí slona léčit? Kde se vyrobí a kde se udržují sloní postroje? Kdo to umí? Který sedlář, brašnář či řemenář?
Nechtěl bych mít elefantmobilní vozbu, nebo vůbec elefanttrakci na starosti!!
Počítám, že slon se neková, ale jak bude vypadat to pole podupané slonem? A hlavně, čím tu obludu velikou živit? Co takový slon v době války v Evropě žere?
Těch slonů je mi skoro tak líto, jako těch rekrutovaných psů. A nedovedu se představit slona v běžném evropském užití. Kde tu horu masa ustájíte? Kde tu obludu okoupete? Kde najdete kvalifikované mahúty, či jak šoféři těch těžkotonážníků jmenují. Který veterinář umí slona léčit? Kde se vyrobí a kde se udržují sloní postroje? Kdo to umí? Který sedlář, brašnář či řemenář?
Nechtěl bych mít elefantmobilní vozbu, nebo vůbec elefanttrakci na starosti!!
Počítám, že slon se neková, ale jak bude vypadat to pole podupané slonem? A hlavně, čím tu obludu velikou živit? Co takový slon v době války v Evropě žere?
Slon žere vše co skot, vysoká a prasata. V nouzi samo. Česepík je jeden z retrívrů
https://www.ifauna.cz/psi-atlas/chesape ... -retriever
https://www.ifauna.cz/psi-atlas/chesape ... -retriever

Merný tlak na pôdu bude mať jeden slon menší ako urastený vôl. A ťažná sila bude asi inde.
Ošetřovatelé v ZOO jsou velmi schopní mahúti. Musejí být. Slon je moc inteligentní, takže jej musí zaměstnávat aby mu nehráblo z nudy.
Takže pro něj musejí vymýšlet "zábavy" jako třeba právě přerovnávání klád a podobně - čili v ZOO jsou sloni už vycvičení
Ostatně se to týká více druhů zvířat
Takže pro něj musejí vymýšlet "zábavy" jako třeba právě přerovnávání klád a podobně - čili v ZOO jsou sloni už vycvičení

Ostatně se to týká více druhů zvířat

"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Podobně se používali sloni i v druhé světové válce (v Evropě). Zde na fotografii cirkusový slon Kiri pomáhá odklízet trosky po bombardování Hamburku (listopad 1945). Během války byli sloni ze Zoo Tierpark Hagenbeck v Hamburku využíváni civilními úřady ve městě k odklízení trosek po náletech a v této roli pokračovali i bezprostředně po válce. Předpokládá se, že jde o stejného "Kiriho", který zemřel ve věku 30 let (24. května 1960) na sloní neštovice v Zoo Lipsko (v roce 1952 se přestěhoval z Hamburku do Lipska).

- Vlastimil Čech
- podporučík
hmmm, pak nezbývá než se zamyslet, proč nejsou sloni využíváni v současnosti více. Proč to kdysi bylo výhodné a dnes skoro nemožné...
Kde je dnes ta sloní síla?
Kde je dnes ta sloní síla?
Bylo to psáno výše.. sloni pracují jen, když chtějí.. navíc v době mechanizace je lsoni síla naprostý přežitek.

Zvlášť tady v Evropě šlo vždycky o kuriozity a velmi cenná zvířata, řekněme i prestižní. Ono když vám uhynul slon ze zoo, tak to byla mnohem větší rána, než X tisíc koní. To že sloni vypomáhali na frontě jsou spíš epizodky, aby se podařilo vybrat peníze na jejich živení a podobně. Ve stylu - "koukejte, i sloni přiložili chobot k dílu... tak i vy můžete jít do fabriky v neděli, nebo podepsat XXII. válečnou půjčku".

Wiki, druhý odstavec:
Emisie na vykonanú jednotku práce budú asi horšie ako u Kirovca
Toto fakt živiť nechcešObrovitost sloního těla vyžaduje neméně obrovský příjem potravy. Slon je schopen naráz vypít přes 100 litrů vody, velký samec afrického slona vypije denně přes 220 litrů vody. Průměrná spotřeba trávy, listí a větví, které jsou v přírodě výlučnou potravou slonů, kolísá od 300 do 450 kg. Přes obrovitost zažívacích orgánů sloni potravu velmi špatně zpracovávají, tráví zhruba jen 40 - 44 % tedy více než polovina potravy opouští tělo bez užitku. Zhruba 18 - 20 hodin denně se proto musí věnovat přijímaní potravy

- Vlastimil Čech
- podporučík
Kirovca? Jak to myslíte?
Kirovec, těžký traktor.

Kirovec je aj nieco ine ako traktor?
Kirovci byli příslušníci sovětského partyzánského oddílu Kirov, která byla vysazená v Čechách v březnu 1945 a poté působila v oblasti Žďáru nad Sázavou.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Aha, to zas dava Red Alert2 vacsi zmysel