Pátrač píše:sa58 - představ si, že ve slavném Žukovi - PUŠKÁCH A SAMOPALECH - jsem ji nenašel. Já si myslel že je to tento kus ale jistý jsem si nebyl. Takže díky za neplánované info pro Pátrače.
Vypadá velmi dobře. Ale v rukách jsem ji nikdy neměl. Mosin 1891 ano ale toto ne.
Kdesi jsem četl, že měla pušku AVT-40. A tu jsem opravdu nemohl nikde na netu ani v knížkách najít. Později jsem se na nějakým ruským webu dočetl, že to A znamená avtomatičeskaja a že se jedná o typ SVT-40 schopný střelby krátkýma dávkama ...sa58 píše:Pátrač píše:sa58 - představ si, že ve slavném Žukovi - PUŠKÁCH A SAMOPALECH - jsem ji nenašel. Já si myslel že je to tento kus ale jistý jsem si nebyl. Takže díky za neplánované info pro Pátrače.
Vypadá velmi dobře. Ale v rukách jsem ji nikdy neměl. Mosin 1891 ano ale toto ne.
Pátrači, nerob prču, ve vydání z roku 2004 je SVT-40 na obrázku 59-3 na straně 108. Prý sloužila jako vzor pro německou Walter G43
Je to tak, AVT-40 je puška schopná střelby dávkou, ale nějak mi uniká, proč by ostřelovač potřeboval střílet dávkou...kovtun píše:Kdesi jsem četl, že měla pušku AVT-40. A tu jsem opravdu nemohl nikde na netu ani v knížkách najít. Později jsem se na nějakým ruským webu dočetl, že to A znamená avtomatičeskaja a že se jedná o typ SVT-40 schopný střelby krátkýma dávkama ...
Taky netuším. Jen jsem si vzpoměl kde jsem to četl. Byla to nějaká kniha od gen. Oldřícha Kvapila, kde se snažil vyvrátit časté tvrzení o špatné výzbroji našich vojáků u Sokolova. Mmj. tím, že tam uvádí, jak naše jednotka získal přednostně automatickou verzi SVT-40 včetně několika upravených pro odstřelovače (s optikou). Ty asi vyfasovaly taky Ljalková s Biněvskou ...sa58 píše: Je to tak, AVT-40 je puška schopná střelby dávkou, ale nějak mi uniká, proč by ostřelovač potřeboval střílet dávkou...
Jinak AVT je zkratka Avtomatičeskaja vintovka Tokareva
Ženy mají především větší trpělivost. Jsou houževnaté, cílevědomé a v kritických situacích lépe odbourávají zábrany než muži. Například v Izraeli se dívky běžně stávají příslušnicemi přepadových oddílů - a v boji bývají velmi tvrdé až kruté.Ženský mají asi větší cit!?
Docela zajímavé je používání samonabíjecích pušek Tokarev SVT-40 ostřelovači. Přece jen Mosin 1891 byl daleko rozšířenější.