… nahlédnutí pod pokličku c. a k. vojska...

I když je v publikaci 178 receptů z této doby, nejvíce mě zajímají takové základní věci, jako je voda a chleba. Zní to možná jednoduše, ale tyto dvě věci vám zajistí přežití, i když samozřejmě to nebude nějaký extra život. O vodě jsem již na Palbě něco psal, kolegové to doplnili zajímavými příspěvky, proto se chci díky výše zmíněné kuchařce zmínit o chlebu a jeho plnohodnotné náhražce – sucharu.
Chléb je coby základní doplněk stravy vydáván na vojně již velmi dlouhou dobu, dokonce i v době, kdy si voják musel opatřovat jídlo za žold, vojáci a poddůstojníci chleba fasovali. V roce 1768 bylo ustanoveno, že erár bude vydávat chleba každý čtvrtý den, od roku 1871 měl být vydáván každý pátý den (společně s žoldem). Na základě nařízení dvorské válečné rady z roku 1781 bylo pečení chleba znormováno, je popsán postup výroby, skladování i výdeje chleba. Ze 100 kg mouky se mělo vyrobit 80 porcí chleba. Tato vojenská norma se postupem času upravovala. V době míru se pekl chleba pouze ze žitné mouky, válečný chleba byl pečen z 2/3 žitné mouky a 1/3 pšeničné mouky.
Na stránce http://www.primaplana.net/txt/edice/chl ... dpisu.html jsem narazil na zajímavý překlad, jde o překlad příručky vytištěná pro potřebu c. k. armády ve Vídni v letech 1792-1815. Cituji:
Počet proviantního vozatajstva
Je třeba pečovat, aby armáda byla vždy zaopatřena chlebem na 14 dní. Vojákům je vydáván chléb na 4 dny a na 3 dny jej veze armáda na vozech. Jeden vůz mají dvě setniny nebo dvě eskadrony. Pokud to okolnosti vyžadují, může armáda vézt mouku nanejvýše na 4 ½ dne. Pokud je znám počet setnin a eskadron jedné armády, lze snadno spočítat počet vozů potřebných pro chléb.
Výkon pekárny
Aby bylo zjištěno, kolik potřebuje armáda pecí na chléb, je nutné vědět, že v jedné peci se během jednoho roztopení vyrobí 320 porcí chleba a také to, že během 24 hodin může být pec roztopena sedmkrát. – Pokud je vše potřebné po ruce, je pec postavena za tři hodiny, k čemuž je třeba 4 zednických tovaryšů a 2 pomocníků. – K jedné peci na chléb přísluší 5 prostých pekařů, kteří se každých 24 hodin střídají; takže k jedné takové peci je třeba 10 mužů. – Kvůli dohledu je pro 48 pekařů ustanoveno 5 vrchních pekařů (Oberbäcker) a 2 pekařští mistři
Vojenský tmavý chleba měl nejprve tvar klasického bochníku, později byl pečen ve tvaru veky o dvou porcích. Čerstvý chleba se nevydával, muselo uběhnout alespoň 24 hodin od jeho upečení, jeho stáří však nesmělo být větší než 8 - 10 dní. Zajímavostí je, že vojáci mohli chleba prodávat, nesmělo se ale jednat o nově vydanou porci. Po upečení se věnovala zvýšená pozornost jeho kvalitě a chuti, za války schvaloval zdravotní nezávadnost lékař. Samozřejmostí bylo použití polních pekáren, například divizní pekárna vzor 1901 dokázala ve svých deseti mobilních pecích za 16 hodin upéci cca 20.000 denních dávek chleba, což je počet postačující pro jednou pěší divizi. V době první světové války byla denní dávka chleba 700 gramů.
Ne vždy se dala armáda v poli zásobovat čerstvým chlebem, voják také nemohl u sebe mít větší zásobu chleba. Na scénu se v podobných případech dostává jiná poživatina, mající za úkol nasytit hladové vojáky. Ano, jde o suchary, nepoživatelnou součást konzervované dávky potravin vojáka ČSLA. Ale to jsem se dostal do jiného století, rakouské suchary se původně vyráběli velmi prostým způsobem – přebytečný chleba se nařezal na krajíce a potom se v peci usušil.
Suchary se ale posléze vyrábí k pšeničné mouky a vajec, v literatuře se o nich dočtete jako o vaječných sucharech. Jejich výroba nebyla rozhodně jednoduchá, pro výrobu bylo třeba solidní strojní vybavení a zkušený personál. Při výrobě se na 100 kg mouky přidávalo 500 vajec (pokud možno bez skořápky...), 12 kg škrobové mouky, 12 kg cukru, 1,5 kg droždí, 1,625 kg soli a 0,075 kg koření. K tomu je třeba připočítat 15 litrů mléka a až 8 litrů vody. Z toho by vyrobil lívance i Werich s Burianem... Suchar musel mít světlehnědou barvu, po namočení musel silně nabobtnat, ale nesměl klesnou ke dnu nebo se rozmočit. Denní dávka sucharů byla během první světové války 400 gramů.
Suchary měly nahradit chleba opravdu jen v nejnutnějších případech, ale i tak docházelo k amatérskému pečení sucharů či různých placek běžně v první linii nebo v místech, kde se logistika nedostala. Takovým nouzovým druhem potravy je i dnes oblíbený maďarský langoš.
Denní dávka vojáka c. a .k armády v letech 1914 - 1918

Bohužel jsem nesehnal solidní obrázky, snad se najde někdo, kdo je u velkého bratra Googlu najde...
Použité zdroje:
Petr Havel, Milan Hodík, Pavel Landa – Vojenská kuchařka totiž kuchařská kniha c. a k. vojska
http://www.primaplana.net/txt/edice/chl ... dpisu.html