Hroby našich padlých na Podkarpatské Rusi
- sa58
- 1. Armádní generál
- Kontaktovat uživatele:
Hroby našich padlých na Podkarpatské Rusi
Dnes jsem prohlížel obvyklé informační servery a na iDnes na mně vykoukl článek o zanedbaných hrobech československých vojáků, padlých v letech 1938 a 1939 na východě naší tehdejší republiky. Nebudu to zde kopírovat, snad bude stačit jen odkaz. Diskusi nedoporučuji raději číst...
Padli za republiku. Jejich hroby mizí pod odpadky a křovinami

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
Rychle? Proč by měli občané jiné země a od naší země vzdálené stovky kilmetrů navíc ještě za jinou nyní už cizí zemí mít jakýkoliv vztah k hrobům vojáků na které nemají žádnou citovou ani jinou vazbu? Podívej se jak vypadají naše židovské hřbitovy za stejně dlouhou dobu a to byli naši spoluobčané stovky let.

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:
JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Mám na mysli naše lidi. Místním je to samozřejmě u ...
Zrovna včera jsem byl na hřbitově a díval jsem se na pomníky padlých ve světových válkách. Je mě jasné, že v rozpočtu nebudou nějaké horentní sumy na podobné účely, ale myslím, že pár stokorun z rozpočtu velvyslanectví pro někoho místního, kdo by občas nahlédl, by naši republiku nepoložilo.
S těmi židovskými hřbitovy máš pravdu. kdysi jsem čistil židovský hřbitov ve Veselí nad Moravou od náletových křovin a místní už se sbíhali, kdo tam bude mít zahrádku... :-(
Zrovna včera jsem byl na hřbitově a díval jsem se na pomníky padlých ve světových válkách. Je mě jasné, že v rozpočtu nebudou nějaké horentní sumy na podobné účely, ale myslím, že pár stokorun z rozpočtu velvyslanectví pro někoho místního, kdo by občas nahlédl, by naši republiku nepoložilo.
S těmi židovskými hřbitovy máš pravdu. kdysi jsem čistil židovský hřbitov ve Veselí nad Moravou od náletových křovin a místní už se sbíhali, kdo tam bude mít zahrádku... :-(

Nechcem sa dotknúť nikoho citov, ale tento článok je bulvárny, zneužívajucí doslova mŕtvych. Ten cintorín nie je čs. vojakov, ale posádkový. Sú tam pochovaný nie len vojaci z RU, ČSR, ale aj ZSSR a možno Ukrajiny. Tým nechcem zľahčovať je ho stav, ale iba upozorniť, že obete bojov sú pochované niekde inde. Ešte začiatkom 90. rokov bol v správe UA, potom sa to asi nejak zvrtlo. Hlavne sú tam pochovaný tí, čo umreli v Užhorodskej nemocnici.
Re: Hroby našich padlých na Podkarpatské Rusi
Stát, který si neváží svých padlých, si bude muset prožít historii znovu. Co proboha brání tomu, když chtějí šetřit, aby vypsali sbírku?sa58 píše:Dnes jsem prohlížel obvyklé informační servery a na iDnes na mně vykoukl článek o zanedbaných hrobech československých vojáků, padlých v letech 1938 a 1939 na východě naší tehdejší republiky. Nebudu to zde kopírovat, snad bude stačit jen odkaz. Diskusi nedoporučuji raději číst...
Neměl bych žádný problém s tím nějakou rozumnou čásku poslat. Zrovna tak na hroby legionářům. Praprastrýc - bratr babičky prošel Ruskem od Zborova do Vladivostoku. Pamatuji si, jak vykládal o Čeljabinsku. Za Republiky mu jako odměnu dali místo revizora Elektrických podniků v Praze.
Vladimíre - tak ju adresuj maďarskému ministerstvu obrany. K cintorínu len toľko. Vznikol za RU a slúžil do roku 1963, od tohto roku už len sporadický. Pochovaný sú tu hlavne Maďari asi 120 hrobov. CC. od roku 96 beží projekt Zmierenie, v roku 2009 podpísali MO ČR, SR, Rakúska, Nemecka, Maďarska, Ukrajiny atď. spoločnú zmluvu, kde sa dohodli na jednom spoločnom cintoríne pre všetky obete oboch vojen. Mal by sa stavať u Mukačeva. Aký je aktuálny stav neviem. Rozhodne tento cintorín bude zrušený po dostavbe centrálneho cintorína a ostatky vojakov prevezené tam. Šefúju tomu Maďari. Preto sa žiadne významnejšie úpravy cintorína neprevádzajú a ani prevádzať nebudú. Článok je jednoducho bulvár.
To je ten problém, nevidím jediný důvod pro to, abych přispíval padlým Maďarům, zrovna tak nejsem ochoten přispět na pomník popraveným komunistům z Čeljabinsku, ale byl bych ochoten přispět na pomník legionářům, kteří alespoň na nějakou dobu od nich osvobobili normální lidi.jmodrak píše:Vladimíre - tak ju adresuj maďarskému ministerstvu obrany. K cintorínu len toľko. Vznikol za RU a slúžil do roku 1963,
Hroby v Užhorodu
Dobrý den,
ten článek je samozřejmě zjednodušující. Nechápu ale, o co jde podpraporčíkovi Modrákovi. Pokud vím, u Mukačeva nic nestojí (pokud tedy nemyslí maďarsko-německý "Vzpomínkový areál" ve Svalavě). Naopak - na "Šachtě", v těsném sousedství těch zdevastovaných československých hrobů je od roku 2004 nově zrekonstruovaný hřbitov maďarských vojáků, včetně těch, kteří padli v březnu 1939 v boji proti našim. Nemá ani pravdu, že tam žádní naši padlí nejsou - čs. armáda tam pohřbívala ještě počátkem listopadu 1938 (poslední byl mám pocit dokonce nějaký Slovák, který se zastřelil kvůli Vídeňské arbitráži) a v březnu 1939 tam bylo pohřbeno minimálně pět (českých) padlých, kteří přišli o život v bojích v okolí Užhorodu. Hřbitov byl posádkový, což znamená od roku 1919 do roku 1938 československý, a jsou na něm pohřbení českoslovenští vojáci (a je jedno, jestli padli nebo zemřeli v době míru).
Osobně nechápu, proč bychom v zemi, která je doslova přecpaná sovětskými a maďarskými památníky měli platit nějaký symbolický maďarsko-německý památník a nechat zrušit místo, na kterém jsou naši vojáci skutečně pohřbení. Možná, aby se tam mohl postavit nějaký pěkný supermarket?
ten článek je samozřejmě zjednodušující. Nechápu ale, o co jde podpraporčíkovi Modrákovi. Pokud vím, u Mukačeva nic nestojí (pokud tedy nemyslí maďarsko-německý "Vzpomínkový areál" ve Svalavě). Naopak - na "Šachtě", v těsném sousedství těch zdevastovaných československých hrobů je od roku 2004 nově zrekonstruovaný hřbitov maďarských vojáků, včetně těch, kteří padli v březnu 1939 v boji proti našim. Nemá ani pravdu, že tam žádní naši padlí nejsou - čs. armáda tam pohřbívala ještě počátkem listopadu 1938 (poslední byl mám pocit dokonce nějaký Slovák, který se zastřelil kvůli Vídeňské arbitráži) a v březnu 1939 tam bylo pohřbeno minimálně pět (českých) padlých, kteří přišli o život v bojích v okolí Užhorodu. Hřbitov byl posádkový, což znamená od roku 1919 do roku 1938 československý, a jsou na něm pohřbení českoslovenští vojáci (a je jedno, jestli padli nebo zemřeli v době míru).
Osobně nechápu, proč bychom v zemi, která je doslova přecpaná sovětskými a maďarskými památníky měli platit nějaký symbolický maďarsko-německý památník a nechat zrušit místo, na kterém jsou naši vojáci skutečně pohřbení. Možná, aby se tam mohl postavit nějaký pěkný supermarket?
čtenář - ten areál, to bude asi ono. Podľa dohody z roku 2009 by tam mali byť postupne pochovávaní všetci padlí cudzinci. Prečo, neviem. Dohodli sa na tom ministerstvá.
Že tam vyrastie niečo typu "nové reality", o tom nepochybujem, na mále majú aj iné cintoríny v oblasti.
K článku - ak novinár neuvádza presne fakty, nech radšej nepíše nič. Na MO ČR je sekcia, ktorá sa má o tieto pietne miesta starať v prvom rade. Ak sa autorovi nepozdáva stav hrobov, mal sa obrátiť na ňu. Aspoň by dostal vysvetlenie. Opis a foto možno vzbudí u ľudí súcit, ale to nepomôže. Niekto to má v náplni práce.
Že tam vyrastie niečo typu "nové reality", o tom nepochybujem, na mále majú aj iné cintoríny v oblasti.
K článku - ak novinár neuvádza presne fakty, nech radšej nepíše nič. Na MO ČR je sekcia, ktorá sa má o tieto pietne miesta starať v prvom rade. Ak sa autorovi nepozdáva stav hrobov, mal sa obrátiť na ňu. Aspoň by dostal vysvetlenie. Opis a foto možno vzbudí u ľudí súcit, ale to nepomôže. Niekto to má v náplni práce.
K článku - myslím, že v něm je také vyjádření zástupce MO majícího tuto problematiku na starosti, takže jde asi o nějaký jiný záměr.
Co se týče toho centrálního místa - zdá se mi úplně neuvěřitelné, že do nějaké společné jámy nasypou legionáře vedle nácků a fašounů a pevně doufám, že toho chytráka, který to podepsal za nás už vyhodili. Navíc - MO už mezitím stačilo sedm hrobů na "Šachtě" prohlásit za válečné.
Už vůbec se mi nechce věřit, že by si třeba Rusové vykopali své geroje na užhorodské Kalvárii (nebo kdekoliv jinde) a vezli je do Mukačeva.
A jak by se to asi mělo udělat s těmi našimi? Roztřídit padlé v boji od zemřelých na zápal plic? Čechy od Rusínů? Ty z roku 1939 od těch z roku 1937? To je pěkná blbost a doufejme, že článek alespoň pohne někoho kompetentního, aby se nad tím zamyslel a začal něco dělat.
Co se týče toho centrálního místa - zdá se mi úplně neuvěřitelné, že do nějaké společné jámy nasypou legionáře vedle nácků a fašounů a pevně doufám, že toho chytráka, který to podepsal za nás už vyhodili. Navíc - MO už mezitím stačilo sedm hrobů na "Šachtě" prohlásit za válečné.
Už vůbec se mi nechce věřit, že by si třeba Rusové vykopali své geroje na užhorodské Kalvárii (nebo kdekoliv jinde) a vezli je do Mukačeva.
A jak by se to asi mělo udělat s těmi našimi? Roztřídit padlé v boji od zemřelých na zápal plic? Čechy od Rusínů? Ty z roku 1939 od těch z roku 1937? To je pěkná blbost a doufejme, že článek alespoň pohne někoho kompetentního, aby se nad tím zamyslel a začal něco dělat.
Zástupca MO sa k problematike vyjadril tak, že chce postaviť pomník, asi pred byv. vel. divízie. O cintorín ako taký sa v článku nezmieňuje, asi stratilo MO záujem. Ak teda dobre chápem "Pak by podle něj měl být postaven pomník v Užhorodu, kde sídlil štáb 12. divize. "Na jeden pomník by se peníze najít mohly. Ti kluci bojovali za Československo dokonce v době, kdy již několik dnů neexistovalo," souhlasí Pavel Filipek z referátu Péče o válečné hroby v zahraničí Ministerstva obrany ČR."
Čo sa týka vojnových hrobov, túto problematiku až tak nesledujem, ale potom, čo časť "pravicových" poslancov Bratislavy chcela presťahovať cintorín zo Slavína - lukratívne miesto pre realitných agentov, argumentujúc práve "Mukačevom", t.j. sťahovaním hrobov, mi pripadá, že celá akcia "zmierenie" je o tom, že v spoločnom hrobe - šachte budú ostatky nácka a trebárs aj legionára. Podľa vzoru generalissimusa Franka a jeho pamätníka zmierenia. Dnes je možné všetko.
Osobne pochybujem, že by na dotyčnom cintoríne sa čokoľvek udialo.
Čo sa týka vojnových hrobov, túto problematiku až tak nesledujem, ale potom, čo časť "pravicových" poslancov Bratislavy chcela presťahovať cintorín zo Slavína - lukratívne miesto pre realitných agentov, argumentujúc práve "Mukačevom", t.j. sťahovaním hrobov, mi pripadá, že celá akcia "zmierenie" je o tom, že v spoločnom hrobe - šachte budú ostatky nácka a trebárs aj legionára. Podľa vzoru generalissimusa Franka a jeho pamätníka zmierenia. Dnes je možné všetko.
Osobne pochybujem, že by na dotyčnom cintoríne sa čokoľvek udialo.
Oficiální stránka http://www.valecnehroby.army.cz/
a Vojenská pietní místa http://www.vets.estranky.cz/
a Vojenská pietní místa http://www.vets.estranky.cz/
Vojáci!!!!
Jste vojáci smrtí!!! A já jsem ten, co Vás bude posílat tam, kde se umírá!!!
Jste vojáci smrtí!!! A já jsem ten, co Vás bude posílat tam, kde se umírá!!!
Pánové k vojenským hrobům jen tolik.Je to ostuda naší země a počátky vidím už po roce 1948.Kdy se začaly psát jiné vojenské dějiny-pouze dějiny armády po roce 1948,jako by předtím nikdy a nikde občané této republiky nebojovali a neumírali.Výsledek této polity byl jen ten že se opravovaly a udržovaly vojenské hřbitovy na Dukle,Svidníku,Banské Bystrici a v Praze.Na ostatní vojenské hřbitovy se kašlalo.Osobně jsem projel po roce 1990 mnoho vojenských hřbitovů na západě a ať to byly hřbitovy s 1.a nebo 2.světové války,tak byly nádherně udržovány včetně hřbitovů s doby C a K Rakouska.
V loni jsem si projel bojiště z války Rakousko Pruském u Hradce Králového a všechny hroby jsou udržovány s peněz rakouských daňových poplatníku.Náš národ si neumí vážit a ani si nevážil své armády,na tož svých padlých vojáku.JE TO KRUTÉ,ALE PRAVDIVÉ.
----------------------------------------------------------------------------------------
„My vojáci máme s lidem společnou neschopnost prohlédnout pravý charakter režimu.“
V loni jsem si projel bojiště z války Rakousko Pruském u Hradce Králového a všechny hroby jsou udržovány s peněz rakouských daňových poplatníku.Náš národ si neumí vážit a ani si nevážil své armády,na tož svých padlých vojáku.JE TO KRUTÉ,ALE PRAVDIVÉ.
----------------------------------------------------------------------------------------
„My vojáci máme s lidem společnou neschopnost prohlédnout pravý charakter režimu.“
To že se tu na vojenské hroby z vysoka s*re je mi známo, ovšem můžeš předložit nějaký důkaz o tom že by pomníky resp. spravování masengrábů bylo placeno z peněz rakouských daňových poplatníků, páč toto slyším prvne?

"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
- Anonym -
Historie bude mít právo nárokovat si místo mezi znalostmi opravdu hodnými úsilí pouze tehdy, pokud nám místo pouhého výčtu postrádajícího souvislosti a prakticky i omezení umožní racionální řazení a postupnou srozumitelnost.
Marc Bloch, 1942
- Alchymista
- 5. Plukovník
Ako nepriamy dôkaz by mohol poslúžiť fakt, že vojenské hroby i v zahraničí sú udržiavané silami - a zrejme aj z prostriedkov - rakúskej alebo nemeckej armády. Akcií sa často zúčastňujú vojaci v uniformách a to nielen pri "slávnostných aktoch" ale i priamo pri prácach na údržbe hrobov a cintorínov.

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Zajímavé leč absolutně nic nedokazující, pokud je mi známo tak o pomníky z války 1866 se snad stará "komitét 1866", například takto.

"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
- Anonym -
Historie bude mít právo nárokovat si místo mezi znalostmi opravdu hodnými úsilí pouze tehdy, pokud nám místo pouhého výčtu postrádajícího souvislosti a prakticky i omezení umožní racionální řazení a postupnou srozumitelnost.
Marc Bloch, 1942
Bleu,zkus si projít stezky bojiště války 1866 u Hradce Králového.Já to vloni udělal a dovíš se kdo z velké části financuje opravy.Opravy menších pomníčku jsou financovány ze zdrojů komitétu.
Ale oprava pomníku rakouského I. armádního sboru v Chlumu-byl financován z Rakouska.
Památník padlých pruských vojáku byl financován Lidovým spolek pro péči o německé válečné hroby
Ossarium Kbelnice-též oprava financovaná Lidovým spolek pro péči o německé válečné hroby.
A tak by se dalo pokračovat.
V loňském roce jsem projížděl Pískem,kde je též vojenský hřbitov s 1.světové války.Co jsem viděl otřesné.A tak by se dalo pokračovat dále.
Znovu tvrdím.není u nás úcta a pieta k padlým našim vojákům.
--------------------------------------------------------------------------------------
"Historie se nám může a nemusí líbit. Můžeme ji obdivovat nebo z ní zvracet. Ale nejhorší by bylo, kdybychom ji zapomínali, potom se s jistotou zopakuje."
Ale oprava pomníku rakouského I. armádního sboru v Chlumu-byl financován z Rakouska.
Památník padlých pruských vojáku byl financován Lidovým spolek pro péči o německé válečné hroby
Ossarium Kbelnice-též oprava financovaná Lidovým spolek pro péči o německé válečné hroby.
A tak by se dalo pokračovat.
V loňském roce jsem projížděl Pískem,kde je též vojenský hřbitov s 1.světové války.Co jsem viděl otřesné.A tak by se dalo pokračovat dále.
Znovu tvrdím.není u nás úcta a pieta k padlým našim vojákům.
--------------------------------------------------------------------------------------
"Historie se nám může a nemusí líbit. Můžeme ji obdivovat nebo z ní zvracet. Ale nejhorší by bylo, kdybychom ji zapomínali, potom se s jistotou zopakuje."
- sa58
- 1. Armádní generál
- Kontaktovat uživatele:
Není to sice přímo o hrobech, ale v poslední díle časopisu "Střelecká revue" (monografie) je dle mého názoru skvělý článek o Československé armády na Podkarpatské Rusi. Jmenuje se to Zapomenutá válka o Podkarpatskou Rus
Doporučuji si to přečíst, částečně jsem něco dost podobného našel TADY
Doporučuji si to přečíst, částečně jsem něco dost podobného našel TADY

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
Pardon, není to sice hřbitov našich vojáků, ale je zde hezká virtuální prohlídka a jedná se o největší německý vojenský hřbitov na Slovensku.
Vzorově vybudovaný a udržovaný hřbitov postaven s přispěním Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.
Němci a Rakušané se vzorově starají o všechny hřbitovy svých padlých, ať se nacházejí kdekoli.
http://www.slovakia3d.sk/details.aspx?o ... wtype=info
Vzorově vybudovaný a udržovaný hřbitov postaven s přispěním Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.
Němci a Rakušané se vzorově starají o všechny hřbitovy svých padlých, ať se nacházejí kdekoli.
http://www.slovakia3d.sk/details.aspx?o ... wtype=info