Evropský tank MGCS

Tanková a obrněná technika

Moderátor: Rase

Odpovědět
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: Evropský tank MGCS

Příspěvek od KOLT »

Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby tenhle projekt nakonec zkrachoval.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13225
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Evropský tank MGCS

Příspěvek od Rase »

Osobně zde taky nečekám zdárné dokončení společného projektu. Mě spíš štve, že v aktuální situaci je v Evropě enormní zájem o nové tanky, které ale musí uspokojit Leopard. Není zkrátka čas na vývoj nějakého nového revolučního tanku. Navíc co si budeme povídat, ani Francii a ani Německo "kámen v botě netlačí". Akorát se pak nebudou moct divit, že v cca letech 2035/2040 o MGCS zájem nebude, jelikož všichni potenciální zájemci budou mít fungl nové Leopardy 2A8/9. No a kvůli cca tisícovce tanků (byť sebelepších), což je podle mého tak objem co by Francie a Německo mohli vůbec chtít objednat (a to ten počet ještě hodně přifukuju), vývoj moc smysl nedává. No a už vůbec, pokud by se projekt rozdělil. Nějaký revoluční tank by byl fajn, ale asi bych raději uvítal rychlé dokončení nějakého prototypu s technologií co už v Evropě máme. Něco jako byl ten projekt EMBT (slepenec Leopardu a Leclercu), co se dal vyrábět prakticky hned.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13225
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Evropský tank MGCS

Příspěvek od Rase »

Možné dočasné řešení v podobě EMBT

Emmanuel Chiva, šéf agentury DGA (Direction générale de l'armement) přišel se zajímavou odpovědí, když byl minulý týden dotázán na budoucnost pásových obrněnců MGCS, při slyšení ve francouzském Národním shromáždění. "Myslím, že vše, co se dnes dělá v rámci MGCS, by nám mělo umožnit zajistit plán pro těžký tank, pásové obrněné vozidlo. Je to něco jako FCAS. Pokud to nevyjde, budeme mít již vyvinuté technologické stavební kameny, které nám umožní zajistit budoucnost našeho bojového letectva. Stejné je to s pásovým obrněným vozidlem jako součástí MGCS: vyvíjíme stavební bloky, které nakonec budeme potřebovat, abychom měli těžký tank pro budoucí operační požadavky," sdělil poslancům Chiva. Do příchodu tanku nové generace (plánované na roky 2040 až 2045), bude muset francouzská armáda prodloužit životnost Leclerců. Délka jejich služby se v té době bude blížit 50 letům. Proto se navrhuje pořídit dočasné řešení v podobě tanku EMBT. Tento návrh nedávno podpořil Francouzský institut mezinárodních vztahů (IFRI) ve své poznámce o vývoji německých ozbrojených sil, a 28. března jej vznesl také francouzský poslanec Philippe Gosselin v písemné otázce adresované ministerstvu obrany. To si s odpovědí dalo na čas a zveřejněna v Journal officiel byla až 17. října: "Za účasti společností Nexter a KMW prostřednictvím KNDS představuje EMBT, s výhradou jeho vývoje, francouzsko-německé průmyslové řešení v segmentu těžkých tanků v Evropě," uvedlo svou odpověď ministerstvo obrany. Jak však v nedávných projevech vysvětlil generál Schill, náčelník generálního štábu francouzské armády, prioritou je modernizace tanku Leclerc. "Aby nedošlo k narušení schopností a operací armády v tomto segmentu, je pokračování v renovaci tanků Leclerc pro Francii v krátkodobém horizontu nejspolehlivější možností," vysvětlilo ministerstvo. Nicméně bez dalších podrobností dodalo, že "z dlouhodobého hlediska a v kontextu národních prací na přípravě nástupce tanku Leclerc na jedné straně a francouzsko-německé spolupráce na straně druhé (projekt multiplatformního systému MGCS) je třeba tuto možnost zvážit." Dveře pro EMBT tedy nejsou definitivně zavřeny a ministerstvo analyzuje všechny dostupné možnosti.

https://www.armyweb.cz/clanek/francouzs ... li-obtizim

EMBT_concept_Main_Ba.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3651
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Evropský tank MGCS

Příspěvek od seabee »

Italský koncern Leonardo a konzorcium KNDS intenzívně jednají o zapojení Leonarda do vývoje evropského tanku MGCS, jak oznámily ve středu v Římě. Současně zkoumají možnosti bližší celkové spolupráce, až možné vybudování celoevropské European Defense Group a centra zaměřeného na vojenskou elektroniku.

Podle říjnového vyjádření Roberta Cingolaniho, CEO Leonarda, směřují jednání k vybudování společného podniku, gigantu srovnatelného s výrobci z Číny, nebo USA.

Souběžná jednání se vedou o zapojení koncernu Leonardo do výroby Leopardů 2A8, objednaných italskou armádou.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13225
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Evropský tank MGCS

Příspěvek od Rase »

Německá vize evropského tanku budoucnosti

Na probíhající londýnské konferenci International Armoured Vehicles vedoucí akvizičního úřadu Bundeswehru (BAAINBw), plukovník Armin Dirks, představil německou vizi vozidla MGCS. To má být celou rodinou vozidel na jednotné pásové platformě o hmotnosti méně než 50 tun. Dle Dirkse se Německo u projektu soustředí na mobilitu a rozdělení jednotlivých schopností na různá vozidla - tedy má být upuštěno od konceptu těžké univerzální platformy. Odděleny tak mají být jak výkonné zbraně, tak systémy aktivní ochrany, nosiče dronů a vozidla vybavená lasery. Plukovník poté účastníkům konference představil koncepční obrázek formace tří obrněných vozidel na stejném pásovém podvozku. První dvě vozidla jsou bezosádková (patrně spíš volitelně osádková) a vybavená tankovým kanónem nebo PTŘS se schopností vést palbu mimo přímou viditelnost. Třetím pak je těžké velitelské vozidlo schopné první zmíněné "tanky" řídit na dálku. Plukovník Dirks zopakoval význam mobility, ale s tou musí jít ruku v ruce též palebná síla a ochrana. Konstruktéři tak musí najít ideální rovnováhu mezi těmito požadavky. Dalšími klíčovými oblastmi MGCS je sledování, detekce a identifikace cílů (se zapojením dronů); pokročilá komunikace dle požadavků C4I (pro udržení situačního povědomí o celém bojišti); a udržitelnost v boji (tedy snížení logistických požadavků). Vozidla tak dostanou hybridní pohonnou jednotku slibující výrazné snížení spotřeby paliva. Budoucí tanky mají nést menší počet munice, ale tento nedostatek bude kompenzován jejím výkonem, včetně nové generace protitankových řízených střel (PTŘS) a zmiňuje se zde i možnost použití submunice (k ničení více cílů jedním výstřelem). Cílem projektu je přijít s dosti odlišným konceptem než jsme doposud mohli spatřit na bojištích a rozhodně tak nemá jít o pouhou evoluci současných MBT. Nutno ale poznamenat, že zrovna tanky Leopard se do důchodu nechystají a v podstatě bude znovu rozběhnuta jejich výroba pro množství nových uživatelů. Samotný vývoj MGCS tak musí nabídnout něco zcela odlišného než je "pouhý" tank. Navíc ke umenšené poptávce po nové generaci (ve prospěch novovýroby a znovuzavádění Leopardů) se dá očekávat, že dokončení vývojových prací na MGCS nebude kladen příliš velký tlak. Osobně předpokládám že až tak po roce 2030.

https://esut.de/2024/01/meldungen/47033 ... estalt-an/

German-multi-platform-MGCS-P-Felstead_BAAINBw-2048x1302-1.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4966
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Evropský tank MGCS

Příspěvek od Juraj Tichý »

Rase: alebo to bude naopak,. Vyzerá to, že Nemecko sa do objednania 2A8 moc teda nehrnie, skôr sa snažia svoje kusy posunúť iným krajinám. Počká, kým ho objednajú v dostatočnom množstve chudobní príbuzní a zo zisku dovyvíja MGCS s hmotnosťou o 30% nižšou, ktoré si potom zavedie.

Podobne ako pretlačili Leo 1 Kanade, Turecku a Grécku na konci 70tych rokov, pričom už bol na ceste L2
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11614
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Evropský tank MGCS

Příspěvek od Zemakt »

Jako mentální vize dobrý. A to je asi tak vše. Nashle v roce 40 plus
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13225
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Evropský tank MGCS

Příspěvek od Rase »

Juraj Tichý:
Je fakt že Němci se do objednávky nových tanků moc nehrnou, přesto ale teď mají objednat nové Leopardy 2A8 spolu s námi a dalšími státy. Doposud se v podstatě až podivně drželi jen modernizace starých Leopardů. Tak nějak si všichni v Evropě mysleli, že to do toho roku 2030 (minimálně) nějak dokopeme s tím co máme. Ten zájem o tanky očividně všechny překvapil. Nemluvě o tom, že když se teď rozjede výroba cca tisícovky Leopardů 2A8 (asi na různých místech), tak bude zájem spíš zadávat další objednávky ať se linka nějaký čas udrží v chodu. Kdo pak bude mít zájem o MGCS (Německo a Francie to sami nevytrhnou, byť si vývoj a výrobu zaplatí).

Zemakt:
taky mi ten plán přijde spíš tak k roku 2050 :???:

Pokud jde o samotný MGCS, tak mi přijde divné mít "tank" zcela bez osádky. Chápu že se dá hodně procesů nahradit pomocí UI a podobně, ale dle mého by měl být v každém vozidle minimálně jeden člověk (ideálně dva, jelikož to už je tým a samotnému se akorát tak dobře ser... kadí). Navíc v případě nějakého výpadku nebo nečekané chyby, je ten tank na odpis. Kdyby to byla levná spotřebka tak asi nic neřeknu, ale podobné pásové vozidlo (do 50 tun) bude vždycky drahé. Celkově ten tlak na bezosádkové tanky moc nechápu (velké UGV ano) jelikož pořád budou BVP, které povezou cca 9 lidí... Nevím no, asi bych byl raději, kdyby šlo o ten "all in" tank přičemž by na stejné platformě bylo třeba těžké BVP a specializovaná vozidla. V tomhle jsem ale asi dost konzervativní no.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3651
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Evropský tank MGCS

Příspěvek od seabee »

Německo a Francie hlásí průlom v dohodě o vývoji společného tanku
Berlín - Německo a Francie dosáhly průlomu v přípravě společného vývoje tanku budoucnosti. Dnes to po jednání s francouzským ministrem obrany Sébastienem Lecornuem oznámil jeho německý kolega Boris Pistorius. Obě země podepíší příslušné memorandum na konci dubna. Pistorius zdůraznil, že pokrok ve společném projektu je historickým okamžikem, ukázkou síly přátelství a demonstrací možností zbrojních průmyslů obou zemí.
Francouzsko-německý projekt Main Ground Combat System (MGCS) má jako hlavní pozemní bojový systém po roce 2035 nahradit německé tanky Leopard 2 a francouzské stroje Leclerc. "MGCS není obyčejným nástupcem a vylepšením leopardů a leclerců, je to něco zcela nového," prohlásil Pistorius. Stejný názor vyslovil i Lecornu.

elý článek: https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/Zahran ... r-BB1klzU7
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13225
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Evropský tank MGCS

Příspěvek od Rase »

MGCS jako součást informačního systému Titan

MGCS je koncipován jako sofistikovaný multiplatformní systém. Zahrnuje hlavní bojový tank vybavený dělem velké ráže a je doplněn sadou vzájemně propojených modulů: silně obrněné vozidlo vyzbrojené silnými protitankovými střelami, nativně robotické podpůrné vozidlo s laserovými zbraněmi, drony a řada další průlomové výzbroje. MGCS bude tankem budoucnosti, který bude integrovat několik technologií umělé inteligence (AI). MGCS stojí v popředí vojenských technologických inovací a zahrnuje AI, která pomáhá posádkám při shromažďování zpravodajských informací, plánování, velení a koordinaci palby. Tato integrace AI usnadní rychlé rozhodovací procesy na úrovni velení. Dalším definujícím rysem MGCS je jeho závislost na pokročilé konektivitě, která umožňuje sdílení taktických informací v reálném čase prostřednictvím integrovaného bojového cloudu. Tento systém zajišťuje, že různé moduly (nebo vozidla) mohou zpracovávat, ukládat a okamžitě sdílet taktická data a koordinovat své akce poloautomatickým způsobem s cílem maximalizovat efektivitu operací proti protivníkům. V éře poznamenané novými hrozbami, jako jsou ozbrojené bezpilotní letouny (drony), autonomní zbraně a kybernetické útoky, je multiplatformní design MGCS zaměřen na vytvoření bojového prostředí, které ozbrojeným silám umožní překonat nepřítele tím, že pochopí, rozhodne se a bude jednat rychleji a efektivněji. Pokud jde o bojové schopnosti, MGCS bude schopen zasáhnout cíle na vzdálenost až 8 000 metrů, čímž zdvojnásobí dosah současného tanku Leclerc. Jeho doprovodné moduly zlepšují útočné schopnosti díky jejich naprostému počtu, mobilitě a schopnosti jednat ve shodě, čímž znásobují útočný potenciál systému. Tyto moduly budou také vytvářet četné výzvy a prvky překvapení pro nepřítele, čímž zkomplikují jejich rozhodovací procesy. Ekosystém MGCS rozšiřuje pozorovací schopnosti až na 10 000 metrů, čímž výrazně zlepšuje detekci cílů a předvídavost. Ústředním bodem návrhu MGCS je komplexní sada ochrany, včetně aktivního maskování, zesíleného pancíře, protiopatření a neutralizačních schopností, které chrání před vzdušnými i pozemskými hrozbami. Strategická distribuce zbraní a vybavení na několik různých platforem snižuje hmotnost a zlepšuje mobilitu posádky a celkovou ochranu. Tyto technologické inovace mají hrát klíčovou roli v projektu Titan, který je připraven uspět v iniciativě Scorpion počínaje rokem 2040. Cílem projektu Titan je převrat v rozhodujících schopnostech armády a dále posouvat hranice kolaborativního boje vzduch-země začleněním společných a spojenecké operační úrovně.

https://www.armyrecognition.com/defense ... _mbts.html

Výstřižekrerttzz.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika“