Mapa se všemi letišti

na ostrově Singapur, je zakreslen i obvod města Singapur /viz City/, mapa je volně přístupná na několika webech.
Při náletu 24 japonských bombardérů G3M z leteckého pluku Mihoro toho dne, 17. ledna 1942, na Sembawang, bylo zasaženo a těžce poškozeno i několik letištních budov. Těžce byl poškozen i rozvaděč vody, což znamenalo, že byla, na nějaký čas, rozvrácena letištní služba jako celek (zde viz foto

, pod kterým popisek zní, letiště Sembawang 17_january_ (ledna)1942, rozbité Buffalo po japonském náletu, v pozadí jsou zasažené budovy letiště, foto je volně přístupné na několika webech.). To že letiště mělo dobře vybudované zákopové ukrytí pro personál však znamenalo, že ztráty na lidech nebyly nijak tragické (foto, na kterém jsou zákopové úkryty

, byl zde popisek, zákopové krytí pro piloty a personál, letiště Sembawang, 1942, foto je volně přístupné na několika webech.) . Ještě než nálet Japonců skončil, osazenstvo a hasiči hasili požáry a byly odstraňovány nevybuchlé pumy. Anglo-japonská trojice historiků pak na str. 310. a 311. ještě dodává, cituji:
"Sgt. Ray Wheatley z RAAF se vrhl do hořícího hangáru, nedbaje na možnost exploze munice, která zde byla uskladněna, a úspěšně zorganizoval přepravu tří nizozemských Brewsterů. V jednom letounu byl objeven zraněný pilot (zřejmě to byl Ens Frits Pelder z 2-VIG-V), který byl zasažen výbušnou střelou; Wheatley mu pomohl do bezpečí, a tím mu pravděpodobně zachránil život.
Když se útočníci přiblížili, okamžitě proti nim odstartovaly tři nizozemské Brewstery z 2-VIG-V a všechna dostupná Buffala 243. peruti (foto

, pod kterým jsem nalezl popisek, dvanáct Buffal z 243. sguadron, foto je volně přístupné na několika webech.) startovala po nich. Flg. Off. Holder (W8187) a Sgt. Fisken (W8147/O) se dostali mezi jednu sekci G3M (zde viz foto

, pod kterým je popisek, G3M_type_96_Attack_Bomber_Nell, foto je volně přístupné na několika webech). Fisken k tomu řekl:
'Blondie Holder (a já) jsme sestřelili tři bombardéry - měli jsme štěstí, vypadli jsme z mraků 3-4 000 stop nad nimi. Po celou dobu střemhlavého letu jsme stříleli. Potom jsme letouny otočili a s přebytkem rychlosti ze střemhlavého letu jsme zaútočili zespodu - dva letouny spadly do džungle a z několika dalších se kouřilo.'"
Jeden z pilotů a byl jím Plt. Off. Bonham (V8164) pak 50 mil pronásledoval prchající japonské bombardéry, ze kterých jeden G3M sestřelil a další poškodil. Japonští střelci z těchto bombardérů do hlášení uvedli, že prý sestřelili jednu ze tří útočících stíhaček, což byl zřejmě jeden z nizozemských Brewsterů, jak vše potvrzuje Sgt. Weber (zde viz foto
, na kterém je Rex_Weber, foto je volně přístupno na několika webech v souvislosti se Singapurem 1942.), cituji:
"'Fisken a Holder zaútočil zprava na formaci bombardérů a tři z nich sestřelili (nebo je sestřelili pravděpodobně) a ostatní poškodili. Jeden ze zbývajících Holanďanů byl zabit a druzí dva byli těžce zraněni. My ostatní jsme utrpěli jen oděrky.'
Pilotem nizozemského Brewsteru, o kterém se zmiňuje Weber, mohl být Sgt. A. Voorbij z 2-VIG-V. Jeho letoun (B-3105) havaroval do moře v blízkosti ostrova Biliton, několik mil od Singapuru (ačkoliv jeho ztráta je zaznamenána 15. ledna)."
Již bylo řečeno, že se jednalo o první a skutečně vážný nálet na letiště Sembawang. Tento nálet měl za následek, že se veškeré pracovní jednotky, najaté z Malajců do jednoho muže rozutekly. Pro letiště to znamenalo velké problémy, neboť veškeré opravné práce na letišti museli provádět opraváři a pomocný personál. Stejně tak se z personálu RAF a RAAF museli vyčlenit lidé, kteří vařili a uklízeli. Museli také při tom zastávat své práce pozemního personálu, ale i personálu obslužného, jak u přístrojů, tak i u ostatních svých důležitých funkcí. Ale vykonávali i takové nezbytné práce jako bylo zahrnování kráterů po pumách a veškerou údržbu provozu letiště. Všeobecně se jednalo o velmi těžký úkol, protože obslužného personálu bylo méně než jejich práce. V Sembawangu také byli pro obsluhu vyčleněni lidé, kteří jezdili jako řidiči šesti vozidel, jeden řídil ruční válec a šest obsluhovalo buchary, které měla k dispozici letištní údržba.
"Ve chvíli, kdy začal útok na Sembawang, napadly doprovodné A6M Tengah a jejich piloti si nárokovali zničení osmi bombardérů. Ve skutečnosti byly zničeny tři atrapy Blenheimů a tři Blenheimy z 34. peruti byly těžce poškozeny. Vedle těchto letounů byly dále poškozeny dva Sharky a jeden Swordfish 4. AA-CU. Ostatní letouny utrpěly jen malou škodu. Protiletadlová obrana zasáhla při nízkém průletu nad letištěm tři stíhačky.
Trápení a ničení však ještě neskončilo. Asi za hodinu, v 11.10 hod., bombardovali Ki-21 ze 60. peruti Velitelství armády Dálného východu. Ki-43 z 2. letky 64. perutě jim k tomu poskytovaly vrchní krytí. Lt. Masabumi Kunii a Sgt. Maj Šokiči Ómori zaútočili na kotviště létajících člunů v Seletaru. Zde japonští piloti chybně zaměnili Cataliny z 205. perutě za Sunderlandy, z nichž čtyři měly zapálit a jeden poškodit. Čtyři letouny však byly skutečně zasaženy; hořící W8429/P a Z2151/Y se potopily a W8406/T a Y52/W byly poškozeny. Jeden ze střelců jednotky, Sgt. Joe Arch, který byl na palubě FV-Y, neustále střílel na útočníky z kulometné věže, ale při potopení letounu zahynul. Další z letců jednotky, AC2 Frank Edwards, byl také zabit na palubě tohoto letounu. Během útoku doběhl velitel 205. peruti Wg. Cdr. Councell do postavení s kulometem Lewis, které bylo vybaveno telefonem, aby informoval velitelství letectva o nebezpečí útoku."
Na letišti Seletar po popsaném japonském náletu, zůstaly bojeschopné jen tři Cataliny, ale již další den byl zprovozněn, díky vytrvalé práci osádky, poškozený FV-T. Na základně Seletar ještě také sloužil i obojživelný Walrus (viz zde foto

, pod kterým byl popisek Submarine Walrus - námořní Walrus, foto je volně přístupné na několika webech.) z potopené bitevní lodi Prince of Wales (zkáza svazu Z); jeho posádka, jak bylo již na jiném místě řečeno, byla přidělena k 205. peruti; Lt. Clem Bateman o tom později řekl, cituji:
"K posádce mého Walrusa byl přidělen Lt. Jim Longman a jeden ze střelců, se kterým jsem se ubytoval v Seletaru. Pouze jednou jsem byl požádán, abych provedl průzkumný let - mezi ostrovy na jihu se objevila nějaká cizí 10 000tunová válečná loď. Ukázalo se, že je to 1 200tunová šalupa, vzdálená pouze 10-15 mil od základny.
V Seletaru mě navštívil velitel peruti (připlul do Singapuru na palubě Prince of Wales), aby se mě zeptal, zda bych byl ochotný provádět pátrací a záchranné práce pro stíhací piloty RAF. Řekl jsem mu, že ochotný jsem, ale že k této práci je třeba napřed získat požehnání štábu námořnictva, který by jistě souhlasil. Víc jsem už o tom návrhu neslyšel. Pravděpodobně to bylo proto, že jsem byl vyřazen z bojového létání, neboť v mé blízkosti explodovala puma."
Pilot tohoto Walrusu Bateman, se při náletu ukryl v zákopovém krytu. Zákopy, jako takové, byly vysypány štěrkem - to kvůli odvodnění při bouřích. Na konci byly zákopy otevřené, jejich střední část byla vyztužena dřevem, které podpíralo vlnitý plech a nahoře pak byly drny. Bateman pak ještě pokračoval o dalším dění v zákopu slovy, cituji:
"Brzy jsme uviděli formaci 27 dvoumotorových bombardérů, které směřovaly přímo k nám. Bylo zřejmé, že zaútočí na Seletar. Nasadil jsem si přilbu až na uši a potom jsem se nahnul k nově příchozímu letci, který řekl: 'Uslyšel jsem je právě včas.'
Rámus se zvyšoval, trám ze střechy krytu mě udeřil přes záda, všude byl jen prach a špína a další výbuch zasáhl mé plíce. Potom všechno utichlo, my jsme opouštěli kryt a letec řekl: 'Máš záda celá od krve.' Udělalo se mi špatně, asi to byl šok. Další z letců se nabídl, že skočí pro nosítka.'
Blízký výbuch pumy, která dopadla asi 4 stopy od hrazení, zvedl kameny a trám, kterým byl Bateman zasažen. Byl jediným zraněným v zákopu, i když jeho zranění nebylo vážné. Na doléčení byl přijat na ošetřovnu základny, kde se připojil k dalším obětem náletu, z nichž někteří na tom byli dost špatně."
Na konci tohoto velice vypjatého dne, soboty 17. ledna, byl ve vzduchu také Plt. Off. Frank Johnston, který pilotoval Buffalo (W8138) ze 488. perutě a náhle mu vysadil motor. Bylo to v době, kdy hlídkoval nad Palau Batu. Pilot Johnson byl nucen z letounu vyskočit a padákem se dostal na ostrov, odkud pak doplaval k sampanu. Na sampanu se dostal až k dosahu záchranného člunu RAF.
Ke stejnému dni 17. ledna 1942 se dále od anglo-japonské trojice historiků na str. 312. a 313. ještě dozvídáme, cituji:
"Vzhledem k velkému stupni opotřebení se nedalo očekávat, že opravovaná Buffala budou k dispozici dříve, než za několik dnů. Stav několika stíhaček se během dne snížil, když 5 Brewsterů 339 z 2-VIG-V odletělo do Palembangu (ostrov Sumatra) a odtud příštího dne na Jávu. Zde se zformoval zbytek Brewsterů z různých nizozemských jednotek. V Semplaku se stal velitelem jedné takové jednotky o osmi letounech Kapt van Helsdingen.
Pomoc pro unavená Buffala však už byla na obzoru. S 21 Hurricany, které již byly složeny a právě byly zalétávány, byla 232. (prozatímní) peruť z velké části připravena zapojit se do boje. Jednotka Sqn. Ldr. Landelse byla rozdělena do tří letek: letka 'A' byla pod velením Flt. Lt. Farthinga i s bývalými piloty 17. perutě umístěna na základně v Seletaru; sem byli přiděleni i původní piloti z 232. peruti Plt. Off. Parker a Sgt. Hardi; letka 'B' operovala ze Seletaru také, velel jí Flt. Lt. Taylor a sloužili v ní bývalí piloti 136. peruti plus Plt. Off. Marchbanks a Sgt. Christian. Letka 'C' měla sídlo v Kallangu, kde bývalí piloti 135. peruti plus seržanti Nicholls a Lowe sloužili pod velením Flt. Lt. Cooper-Slippera. Trvalo však ještě dva dny, než se peruť stala plně operační. Jeden letoun však byl téměř okamžitě vyřazen. Plt. Off. Parker totiž jen tak tak zabránil srážce s velkým vozidlem naplněným uhlím, které se objevilo na letišti právě ve chvíli, kdy Parker přistával. Pilot se pokusil vyhnout se mu, ale zachytil křídlovým obloukem o zem a jeho BG828 se otočil kolem osy. Levá podvozková noha se námahou ohnula.
Od Hurricanů se očekávaly velké věci, jak ve svém deníku napsal Sgt. Weber z 243. peruti:
'Pocítili jsme velké rozechvění, když jsme nad sebou poprvé uviděli Hurricana. A nyní, když se ve vzduchu objevila celá peruť, bylo radost sledovat je. Mají opravdu úhledné tvary - jsou aerodynamické, prostě zosobňují rychlost.'
Britský HMS Jupiter, který do Surabaye doprovázel americkou transportní loď Mount Vernon, dostal rozkaz, aby pátral po ponorce, která se podle hlášení měla pohybovat v jejich blízkosti. Byla to odezva na úzkostlivou žádost obchodního plavidla, které se obávalo útoku ponorky. Po dvou hodinách pátrání pomocí tzv. asdicu objevil torpédoborec u západního přístupu k Sundské úžině na povrchu japonskou ponorku I-160. Po vystřelení dělostřeleckých granátů a torpéd se ponorka potopila i s celou posádkou. Byl to první britský úspěch tohoto druhu."
Zde viz foto

, na kterém byl popisek Hurricane z 232. squadrone 1942, foto je volně přístupné na několika webech,
a zde je foto

, na kterém byl popisek, Buffalo2_232_squadrone, oboje viz text nad tím, foto je volně přístupné na několika webech.