Zde viz mapu
na které je vidět, na která místa se podařilo, do doby útoku, navozit z celého Malajska, Japoncům dělostřelecké baterie a oddíly, se všemi rážemi děl. Vše do doby útoku spuštěného v noci z 8. na 9. února 1942, /je zde vidět i realizace plánu útoku, mezi 8. až 15. únorem/, vše do 15. února, kdy byl přijata Brity kapitulace/ mapa je volně přístupná na několika webech.
Sobota, 7. února 1942.
Během noci z 6. na 7. února, bylo, japonskými děly umístěnými podél Johorského pohoří, ostřelováno letiště Seletar a okolí. Při palbě děl větších ráží bylo zničeno i jedno ze dvou posledních Buffal (W8166) ze 4. PRU. Velitelé, kteří zůstali a přežili, rozhodli, že poslední nerozbité, přelétne do Palembangu Sqn. Ldr. Lewis a Sgt. Wareham. Další pilot a byl jím Flt. Lt. Pearson, který měl u této jednotky jen několik bojových letů, je měl doprovázet v záplatovaném a na letišti opuštěném letounu patřícím 453. peruti - který letoun náhodně objevil - jako stíhací ochrana.
"Po zničení svého letounu (japonskou palbou) byl Wareham ponechán v Seletaru a zůstalo na něm, jak se dopravit na Jávu.
Letoun měl porušenou hydrauliku a klapky, měl díry po střelách ve vrtuli a v olejové nádrži, Pearson však zjistil, že stroj je i přesto schopný letu. Později řekl:
´Velitel mi před startem půjčil mapy, ale z minulé noci jsem si je už dobře pamatoval. Když jsme se nad 5/8 mrakovou pokrývkou přiblížili k zemi, velitel mi naznačil, že přesně neví, kde jsme. V tu chvíli jsem trhlinou v mraku uviděl řeku Palembang, převzal jsem velení a potlačil letoun pod mraky. Zamířil jsem proti proudu řeky, kde po nás začala nepřesně pálit protiletadlová děla!
Holandští dělostřelci však brzy poznali, že jsme přátelé a bez dalších problémů jsme brzy nalezli letiště.´"
Zde viz náčrt

ostrova Sumatra / trasa letů, Singapur - Palembang/ s letištěm, letiště P.1 a P.2, byla v prostoru Palembangu/, foto náčrtu je volně přístupno na několika webech.
Hned v prvních hodinách stejného 7. února prováděly hlídku Hurricany z letky ´A´ 232. perutě (Zde viz foto

, na kterém byl popisek Hurricane z 232. squadrone 1942, foto je volně přístupné na několika webech,
a zde je foto

, na kterém byl popisek, Buffalo2_232_squadrone, foto je volně přístupné na několika webech.), a to nad konvojem lodí, které opouštěly ostrov Singapur. Jednalo se o lodě, které mimo jiné převážely i personál 453. a 488. perutě.
Od anglo-japonské trojice historiků, Christopher Shores, Brian Cull a japonský historik Jasuho Izava, se z knihy - Krvavá jatka I, na str. 369 až 372., dozvídáme, cituji:
"Ihned po snídani nabídl Flt. Lt. Sharp služby svých dvou odloučených Hurricanů 258. perutě Sqn. Ldr. Llewellinovi a po spěšném telefonickém rozhovoru s velitelstvím letectva obdržel povolení, aby se pět pilotů oficiálně připojilo k této jednotce. Krátce po 9.30 hod. se vrátila letka ´A´ z hlídky, kterou nyní měla převzít letka ´B´, ale náhle byl (9,45 hod.) vyhlášen poplach. Ve spěchu dostat se co nejdříve do vzduchu se Llewellin buď nepřipoutal nebo také bylo možné, že listy vrtule jeho letounu byly nastaveny na malý náběh. Vrtule se zjevně protáčela a Hurricane náhle narazil do stožáru lodi v zálivu a havaroval do moře. Llewellin zahynul. V pohotovostní boudě piloti objevili jeho talisman - malou černou látkovou kočičku - za normálních okolností by bez ní nikdy neodletěl."
Zbývající Hurricany 258. perutě, které na poplach vystartovaly, pak vystoupaly do výšky asi 25 000 stop, kde napadl japonské bombardéry, které měly svůj doprovod stíhaček.
"Piloti se okamžitě dostali do souboje s japonskými stíhači. Flt. Lt. Julian jednoho z nich zneškodnil. Mezitím Plt. Off. Hutton zaútočil na Ki-27 a následoval jej až k zemi, aby zjistil, zda havaroval. Avšak během sestupného letu na něj zaútočil další Japonec a několik střel zasáhlo motor a chladič. Pilot střemhlav zamířil až k vodní hladině, ale náhle se zastavil motor a on byl nucen nouzově přistát na břehu jednoho z malých ostrovů poblíž Singapuru. Ačkoliv byl letoun po přistání na vyčnívající skaliska rozbit na kusy, Hutton zůstal nezraněn a byl schopen vylézt z vraku. Poté co ho motorový člun přivezl do zálivu Keppel, se pěšky vydal na cestu do Kallangu. Zakusil na sobě jedno ze zásadních pravidel stíhače - nikdy svou oběť nesleduj k zemi!
Plt. Off. McKechnie měl problém se špatně usazeným panelem kulometů na pravém křídle a proto ve výšce 23 000 stop jeho Hurricane přepadl do vývrtky. Když se mu nedařilo letoun vybrat, připravil se, že ve 4 000 z něj vyskočí. Letoun se však sám od sebe přestal točit a McKechnie s ním nakonec bezpečně v Kallangu přistál. Další z kanadských příslušníků perutě, Plt. Off. Lockwood, se od ostatních během stoupání oddělil. Sám prolétl napříč těsnou formací 27 bombardérů, které při jeho jediném rychlém průletu ostřeloval, bez viditelného výsledku. Byl to první pokus o vzdušnou střelbu, protože zatím jen střílel na vzdušné terče během svého bojového výcviku!
Tentokrát tvořily hlavní útočnou sílu bombardéry Ki-21 (zde viz foto

, u kterého byl popisek,Mitsubischi Ki-21, ´Sally´, foto je volně přístupné na několika webech.) ze 12. perutě. Jejich střelci si nárokovali sestřelení dvou ze tří útočících Hurricanů. Piloti Ki-27 (zde viz foto

, pod kterým byl popisek Nakadzima_ Ki-27_, foto je volně přístupné na několika webech) z 12. leteckého pluku si tentokrát neohlásili žádný sestřel. Při návratu do Kallangu byly Hurricany napadeny několika letouny, které byly identifikovány jako ´Zera´. Letoun Flt. Lt. Wrighta měl rozstřílené vztlakové klapky a při nouzovém přistání na letišti BE375/O dojel ve smyku až na okraj, kde se přídí ´zapíchl´ do bláta (zde viz foto

, u kterého byl popisek Hurricane, Flt. Lt. Wright, 7. 2. 1942, foto je volně na několika webech). Pilot byl otřesen, ale nezraněn."
Během stejného 7. února odletěly opravené letouny z Palembangu na letiště Kallang. Mezi opravenými letouny byl Hurrican a Buffalo, které pilotovali, Sqn. Ldr. Brooker a Sgt. Kronk. Po smrti Sqn. Ldr. Llewellina se velitelem 232. peruti stal Flt. Lt. Wright a Flt. Lt. Sharp z 258. peruti (odloučená část) pak převzal velení letky ´A´. Protože došlo při soubojích toho dne k ztrátě dalších dvou Hurricanů, a zároveň bylo doplněno mužstvo o piloty, měla tak 258. peruť dvakrát více pilotů než letounů. Pro piloty to uznamenalo, že se mohli těšit trochu i na odpočinek.
"První, co Wright udělal bylo, že zavedl režim služby, kdy jedna letka převzala veškeré celodenní úkoly, zatímco ostatní piloti odpočívali. Pohotovost trvala od úsvitu až do 9,00 hod. a potom od 13,00 hod. až do setmění. Druhá letka měla pohotovost pouze od 9,00 hod. do 13,00 hod. Tímto způsobem se letky ve službě každý den střídaly."
Neděle, 8. února 1942.
Po celý den 8. února se nad celým ostrovem Singapur vystřídalo velké množství japonských bombardérů a stíhačů jako jejich doprovod. K celkem 75ti Ki-27 z 12. leteckého pluku se ještě navíc přidalo i 6 Ki-44 (zde viz foto

, pod kterým byl popisek _Nakajima_Ki-44_Shoki_Tojo, foto je volně přístupné na několika webech.) ze 47. samostatné letky. Osádky japonského 7. leteckého pluku pak provedly 102 vzletů a další dva bombardovací pluky byly ve vysílání svých bombardérů nad ostrov také velice aktivní. Navíc ještě jižně od ostrova Singapur operovalo i velké množství japonského námořního letectva.
"Hlavní směnu držela letka 'B' z 232. peruti a jejím prvním úkolem bylo hlídkování nad Johorskou úžinou. Objevila bárky plné Japonců, které úspěšně napadla. V 9.00 hod., kdy službu převzala letka 'A', byl vyhlášen poplach. Odstartovalo 8 Hurricanů, z nichž jedna čtveřice pod Sharpovým velením měla napadnout bombardéry, zatímco čtveřice, které velel Donahue, se měla utkat s doprovodnými stíhači. Když formace vystoupala do 10 000 stop, dostala hlášení, že ze severozápadu k nim ve výšce 22 000 stop směřuje nejméně 30 letounů. Stíhači vystoupali do téže výšky. Letoun pilotovaný 2/Lt. Johnem Stewartem z RAAF, se vrátil a začal padat. Zbývajících 7 Hurricanů spatřilo bombardéry, které už samozřejmě své pumy shodily a vracely se zpět do Malajska. Následovalo dlouhé stíhání, ale japonské bombardéry byly velmi rychlé, takže nebylo možné přiblížit se k nim na účinný dostřel. Posléze Sharp nařídil návrat do Kallangu. Už z dáli bylo jasné, že Japonci bombardovali letiště. U hangáru hořelo jedno Buffalo, vzletová dráha byla plná kráterů, a když se piloti blížili na přistání, spatřili blízko okraje letiště Hurricana, který přistál na břicho (zde viz foto

, u kterého byl popisek - Hurricane_singapore_232_Squadr._8_2_1942, foto je volně přístupné na několika webech) ."
Jednalo se o Hurrican, který pilotoval Stewart s číslem BE195, ten který pro poruchu motoru přerušil stoupání a vrátil se na letiště Kallang. Když se vracel vlétl přímo mezi japonské bombardéry, na jednoho z nich zaútočil a zasáhl oba jeho motory a zadního střelce. Když se Stewart odpoutával, byl i jeho letoun, jak později vyprávěl, zasažen:
"Zasáhli mě do nohy, všude kolem bylo plno krve, ale žádnou bolest jsem necítil a celkově mi bylo dobře. Když jsem přiletěl k letišti a pokoušel se přistát, bylo mi stále ještě dobře, ale protože olej a glykol mi zastříkaly čelní sklo, neviděl jsem před sebe. Rozhodl jsem se přistát na břicho. Při kroužení nad letištěm jsem si ho mohl prohlédnout jen z boku kabiny, ale když jsem se přibližoval přímo k zemi, neviděl jsem nic. Jen tak pro sebe jsem si říkal, kde jsou budovy a kde vysoké stromy. Proklouzl jsem mezi nimi a doufal, že mám dost vysokou rychlost a také štěstí, abych se vyhnul kráterům po pumách. Při rychlosti 100 mil/hod. jsem se dotkl země po níž letoun klouzal, až se krásně zastavil uprostřed letiště.
Vylezl jsem z letounu a začal si ho prohlížet. Měl jsem štěstí, že jsem přistál na kousku letiště, kde nebyly krátery. Sedl jsem si před letounem na zem a po několika minutách přijel automobil s velitelem wingu a dalšími důstojníky. Řekl jsem jim 'lituji, hoši, že mě sestřelili!' Muselo to znít hloupě, až bláznivě. Všichni se zasmáli a řekli mi, abych nastoupil a odvezli mě do nemocnice.'"
Ještě stejného odpoledne , dne 8. února, byl Stewart operován a lékaři mu z kyčle odstranili střepinu z kanónové střely. Hurricany dál pokračovaly ve své činnosti PVO, když již po poledni opět odstartovala 232. peruť. Hlídku deseti Hurricanů vedl Sqn. Ldr. Wright. Během letu se Hurricany utkaly s další formací japonských bombardérů.
Od anglo-japonské trojice historiků, Christopher Shores, Brian Cull a japonský historik Jasuho Izava, se z knihy - Krvavá jatka I, na str. 373 a 374., dozvídáme, cituji:
"Plt. Off. Fitzherbet a Sgt. King poškodili po jednom Ki-21. Sgt. Sandeman Allen (letící v Z5667/T) své skóre otevřel útokem na trojici bombardérů:
'Napadl jsem tři armádní '97' (Ki-21). První z nich začal hořet a s mrtvým střelcem vlétl do mraků. Další dva jsem zasáhl, ale musel jsem útok přerušit, protože na mě zaútočila 'Zera', nevím jak dalece jsem je poškodil. Jednomu unikal glykol a o druhém nic nevím (Sgt. Sandeman Allen se brzy stal jedním z nejúspěšnějších pilotů Hurricanů).'
Poškozeny byly také 3 Hurricany. Plt. Off. Watson při přistání v Kallangu vrazil do země, jeho letoun zasáhli stíhači i bombardéry. Plt. Off. Gartrell se vrátil s prostříleným trupem a křídly; Plt. Off. McKechnie, kterého pronásledovali japonští stíhači, vlétl s těžce poškozeným letounem do kouře nad zálivem, a tak unikl dalšímu pronásledování. Později bezpečně přistál v Kallangu. Byl to špatný návrat z boje. Čtyři letouny byly těžce poškozeny a výsledek boje byl zanedbatelný. Letiště bylo rozryté jako měsíční krajina, použitelná zůstala jediná dráha dlouhá 700 yardů. Čínští a malajští dělníci prohlásili, že už dál díry po pumách zaplňovat nebudou a Hurricany musely být na start naváděny mechaniky. Výstavba náhradní plochy pro Hurricany v Grove Road už začala, ale konec už byl velmi blízko."