Za totality prišiel turista do mestečka, kde bol len jeden hotel a pýta sa recepčného, či majú ešte voľné miesta.
- Bohužiaľ, už je tu len jedno lôžko, keby vám nevadilo byť na izbe s dvoma ďalšími pánmi.
No, turista to vzal. Príde na izbu, zoznámi sa s tými dvomi a ľahnú si spať. Tí dvaja sa bavia o všetkom možnom, vrátane politiky a majú celkom protištátne názory. Turista sa ich snaží prerušiť:
- Prosím vás, nechajte to tak, čo keď nás odpočúvajú?
Ale oni sa len zasmiali a pokračujú v rozhovore. Tak sa chlapík zobral, vyšiel na chodbu, recepčnému strčil do ruky dvacku a hovorí mu:
- Prosím vás, prineste nám presne o deviatej tri čaje.
Vrátil sa na izbu a tí dvaja ešte stále viedli protištátne reči. On pozrel na hodinky a hovorí:
- Tak vy mi neveríte?
Potom sa nahol ku kvetináču v rohu a hovorí:
- Súdruh major, prosím, pošlite nám tri čaje.
Dve minúty na to sa objaví služba s podnosom s tromi šálkami čaju. Tí dvaja vyvalia oči, stíchnu a idú späť. Druhý deň popoludní sa turista vracia z mesta. Vojde do izby, a tam nikto. Tak sa pýta chyžnej, kde sú tí dvaja chlapíci, čo tam včera boli ubytovaní.
- Zobrali ich, že viedli protištátne reči.
- A myslíte, že mňa tiež zoberú? Bol som celý večer s nimi.
- Tiež by vás zobrali, ale súdruhovi majorovi sa ten váš vtip s čajmi veľmi páčil.
Na fare zvoní telefón:
- Haló, pán farár? Tu je predseda mestského výboru KSS. Budeme mat schôdzu a potrebujeme stoličky, Pošlite nám nejaké z kostola!
- Nepošlem! Minule som vám poslal lavice a celé ste mi ich doničili!
- Dobre, keď nepošlete stoličky, tak ja nedovolím pionierom spievať v kostolnom zbore!
- Keď nedovolíte pionierom spievať v kostolnom zbore, tak ja nepovolím miništrantom zber papiera!
- No dobre, keď nepovolíte miništrantom zber papiera, tak ja nepustím zväzákov na procesiu!
- Dobre, keď nepustíte zväzákov na procesiu, tak ja vymením kľúč od zadného vchodu do kláštora a nedostanete sa v noci k mníškam!
- Tak pozor na takéto reči, pán farár, lebo by ste mohli prísť o stranícky preukaz!