Taktéž jsem byl konečně v technických muzeích Sinsheim a Speyer. Kdyby se tam někdo chystal, měl bych pro něj pár postřehů. V žádném případě nepočítejte s tím, že by jste stihli obě za jeden den. Otevřeno mají od 9:00 do 18:00 a i tak budete mít co dělat, aby jste to jedno stihli. Na druhou stranu vás nebude nikdo vyhazovat a já odcházel v klidu ze Sinsheimu až někdy kolem sedmé večer a nebyl jsem poslední. Pokud by jste měli opravdu čas jen na to jedno, Speyer je určený spíš pro letadýlkáře, kosmonautiky, lodičkáře a vláčkaře, Sinsheim zase pro milovníky bojové techniky a motorismu. Zdůrazňuji především, protože se obě expozice žánrově prolínají. Je nesmysl jezdit tam v sezóně a stát dlouhé fronty do každého exponátu (hlavně Concordu, Tu-144 a ponorky), otevřeno je celoročně, takže nejlíp se jeví nějaký slunečný podzimní nebo jarní den. Pro mě ideální bylo zakoupit "golden karte", ve které máte vstupenky do obou muzeí, jedno ubytování v muzejním hotelu, vstup do obou kin a slevu na hezkou dvojjazičnou (en/de) publikaci. Vyrazili jsme v noci, ráno dorazili do Speyeru a ubytovali se. Od 9 do 18 jsme byli v muzeu, pak do 19 v kině a ještě jsme měli čas si večer prohlédnout pěkné středověké město. Ráno jsme jen přejeli těch cca 40 kilometrů po dálnici a měli na Sinsheim zase celý den. Pokud bych měl doporučit jedno z kin, spíš by to byl "dóm" ve Speyeru než "3D I-Max" ve Sinsheimu. 3D se stává tak nějak standartem, ale ten zážitek z dómu jinde mít nebudete. Já shlídnul dokument o Blue Angels a bylo to super. Co se cen týče, není to žádná hrůza. Vstup stojí 14 euro, se vstupem do kina pak 18 euro. Publikace o muzeích s CD-ROMem pak 13 eček. Pokud máte malé ratolesti, vyplatí se mít i nějaké drobné po kapsách. Muzeum je plné atrakcí (houpačky, autíčka, tobogány) a plno exponátu lze rozhýbat, vše za jednotnou cenu jednoho eura.
Co se exponátů týče, pár věcí mě překvapilo. Hlavně to, že němci už tak nějak neřeší svastiky a ty na některých exponátech normálně jsou. Je zajímavé, že plno exponátů pochází ze Švýcarska a jsou jen přemalované. Některé vnitřní expozice jsou natěsnány na příliš malém prostoru a pak se i zajímavé kousky snadno přehlédnou (já si všiml třeba Nebelwerferu až při odchodu). Trochu rozčilující jsou smyšlené kamufláže (třeba nepovedená kopie našeho "papouška" MiG-23), nebo šílené rudé hvězdy na všech ruských tancích včetně předních pancířů. V muzeu asi ani nemají co dělat patvary jako prapodivná Waspe. Ale to jsou jen malé pihy na kráse. Je třeba se pořádně koukat a hledat, protože vedle hlavních exponátů (prototyp Buranu BTS-002, Concorde nebo Tu-144) jsou tam občas schované věci jako Flakpanzer IV, Hummel, Pz.Kpfw. 38(t) nebo ten Nebelwerfer.
Připojuji pár fotek z příručního foťáku. Popisky a fotky z velkého foťáku doplním v blízké době. Tady jsou ze Speyeru a tady ze Sinsheimu.
pozn. Ten člověk na některých fotkách nejsem já, ale bratr