Hotové modely obrněných vozidel a další pozemní techniky

Hotové modely všech měřítek a druhů (pozemní, letecká a námořní technika)

Moderátor: jarl

Odpovědět
p3tris
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Sinsheim & Speyer

Příspěvek od p3tris »

Po monstrózní akci E-Day 2012 jsem navštívil i menší výstavu modelů v Kaplici. Pohoda, klídeček, komorní atmosféra a hezké modely. Pár fotek (ne mojich) je tady.
Taktéž jsem byl konečně v technických muzeích Sinsheim a Speyer. Kdyby se tam někdo chystal, měl bych pro něj pár postřehů. V žádném případě nepočítejte s tím, že by jste stihli obě za jeden den. Otevřeno mají od 9:00 do 18:00 a i tak budete mít co dělat, aby jste to jedno stihli. Na druhou stranu vás nebude nikdo vyhazovat a já odcházel v klidu ze Sinsheimu až někdy kolem sedmé večer a nebyl jsem poslední. Pokud by jste měli opravdu čas jen na to jedno, Speyer je určený spíš pro letadýlkáře, kosmonautiky, lodičkáře a vláčkaře, Sinsheim zase pro milovníky bojové techniky a motorismu. Zdůrazňuji především, protože se obě expozice žánrově prolínají. Je nesmysl jezdit tam v sezóně a stát dlouhé fronty do každého exponátu (hlavně Concordu, Tu-144 a ponorky), otevřeno je celoročně, takže nejlíp se jeví nějaký slunečný podzimní nebo jarní den. Pro mě ideální bylo zakoupit "golden karte", ve které máte vstupenky do obou muzeí, jedno ubytování v muzejním hotelu, vstup do obou kin a slevu na hezkou dvojjazičnou (en/de) publikaci. Vyrazili jsme v noci, ráno dorazili do Speyeru a ubytovali se. Od 9 do 18 jsme byli v muzeu, pak do 19 v kině a ještě jsme měli čas si večer prohlédnout pěkné středověké město. Ráno jsme jen přejeli těch cca 40 kilometrů po dálnici a měli na Sinsheim zase celý den. Pokud bych měl doporučit jedno z kin, spíš by to byl "dóm" ve Speyeru než "3D I-Max" ve Sinsheimu. 3D se stává tak nějak standartem, ale ten zážitek z dómu jinde mít nebudete. Já shlídnul dokument o Blue Angels a bylo to super. Co se cen týče, není to žádná hrůza. Vstup stojí 14 euro, se vstupem do kina pak 18 euro. Publikace o muzeích s CD-ROMem pak 13 eček. Pokud máte malé ratolesti, vyplatí se mít i nějaké drobné po kapsách. Muzeum je plné atrakcí (houpačky, autíčka, tobogány) a plno exponátu lze rozhýbat, vše za jednotnou cenu jednoho eura.
Co se exponátů týče, pár věcí mě překvapilo. Hlavně to, že němci už tak nějak neřeší svastiky a ty na některých exponátech normálně jsou. Je zajímavé, že plno exponátů pochází ze Švýcarska a jsou jen přemalované. Některé vnitřní expozice jsou natěsnány na příliš malém prostoru a pak se i zajímavé kousky snadno přehlédnou (já si všiml třeba Nebelwerferu až při odchodu). Trochu rozčilující jsou smyšlené kamufláže (třeba nepovedená kopie našeho "papouška" MiG-23), nebo šílené rudé hvězdy na všech ruských tancích včetně předních pancířů. V muzeu asi ani nemají co dělat patvary jako prapodivná Waspe. Ale to jsou jen malé pihy na kráse. Je třeba se pořádně koukat a hledat, protože vedle hlavních exponátů (prototyp Buranu BTS-002, Concorde nebo Tu-144) jsou tam občas schované věci jako Flakpanzer IV, Hummel, Pz.Kpfw. 38(t) nebo ten Nebelwerfer.
Připojuji pár fotek z příručního foťáku. Popisky a fotky z velkého foťáku doplním v blízké době. Tady jsou ze Speyeru a tady ze Sinsheimu.
pozn. Ten člověk na některých fotkách nejsem já, ale bratr :D
zved
štábní praporčík
štábní praporčík

Re: Hotové modely obrněných vozidel a další pozemní techniky

Příspěvek od zved »

:up: A pro zajímavost - kolik že stojí celá Golden karta?
p3tris
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p3tris »

zved píše:A pro zajímavost - kolik že stojí celá Golden karta?
Dostal jsem jí jako dárek k vánocům, ale podle všeho jsme měli s bratrem tenhle balíček za 151 Euro pro dvě osoby s přespáním ve Speyeru. Všechy vstupy do obou muzeí a kin pak stojí bez noclehu na Platinkartě 33 Euro za osobu.
TonyHazard
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze

Příspěvek od TonyHazard »

Kolekce vojenské techniky "Bojová vozidla"

Obrázek

Dne 26. října 2012 vyšel časopis číslo 66. s modelem vozidla Kamaz 43101
ObrázekObrázekObrázekObrázek
Nebojuj s nikým, kdo neví nic o vztahu rytíře a meče!
Na fóru Palba.cz jsem skončil, dotazy a SZ prosím neposílat.
TonyHazard
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze

P3tris, zjistil jsem jednu věc, Altaya předčasem vydala Merkavu III (použil ji i Amercom ve své kolekci), ale v kolekci Blindés de Combat je už uvedená Merkava IV.

Obrázek Obrázek
< Merkava III
> Merkava IV

Musím se, mimo jiné, podělit o pár zajímavých modelů od firmy IXO Models/Altaya k dostání u nás (některé se pravděpodobně neobjeví v kolekci Amercom, možnost doplnit sbírku). I když nějaký čas německou druhoválečnou techniku neberu, ten kanon si jako kořistní techniku nenechám ujít (viz níže), listopadový nákup vánočních dárků bude doplňovat, i s tou M21-kou. Jinak říjen vyšel na 100%, 5 modelů uvedených na straně 56 je přebaleno do vánočního papíru.

Obrázek Obrázek

Další modely, informace přes SZ, nebo přímo na uživatele "velitele".

Obrázek Obrázek
p3tris
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p3tris »

TonyHazard píše:P3tris, zjistil jsem jednu věc, Altaya předčasem vydala Merkavu III (použil ji i Amercom ve své kolekci), ale v kolekci Blindés de Combat je už uvedená Merkava IV.
Merkava IV je úlpná novinka a Merkava III vyšla v sérii "Chars de Combat" (Tanky), která byla na trhu ještě před sériemi "Panzers" a "Blindés de Combat". Podle všeho někdy v roce 2005 a byla téměř totožná s amercomáckými "Tanky". On je v tom docela binec, protože pod tím samým názvem teď vydávají časopisy s DVD.
K nám dovážel Mercavu III DeAgostiny mezi těma jeho šesti tankama v trafikách a jinak se na ní dá celkem běžně narazit v Dráčiku a Levných knihách.
zved
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od zved »

p3tris píše: a jinak se na ní dá celkem běžně narazit v Dráčiku a Levných knihách.
Možná hloupá otázka, ale v Dráčiku a Levných knihách se dá narazit i na něco jiného, než na Shermana, T 34, Panthera a Abramse? Já to přestal sledovat, neboť se děsně dlouho v Dráčiku a Levných knihách nic nového neobjevilo.

PS: Jo pravda Tigera II jsem si tam dokonce koupil taky :) Ale asi v posledním půlroce jim nedošlo nic nového (ani letadla).
Naposledy upravil(a) zved dne 27/10/2012, 18:31, celkem upraveno 1 x.
p3tris
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p3tris »

zved píše: Možná hloupá otázka, ale v Dráčiku a Levných knihách se dá narazit i na něco jiného, než na Shermana, T 34, Panthera a Abramse? Já to přestal sledovat, neboť se děsně dlouho v Dráčiku a Levných knihách nic nového neobjevilo.
Já tam dříve viděl právě i Merkavu III a Tigera II. A poslední dobou běžně narážím na Char B1bis.

A z trošku jiného soudku. Kamaz nevypadá vůbec zle. Vnitřní dvojstrana mi vnukla nápad, že ho někdy v budoucnosti upravím na polní přestavbu s kanonem ZSU-23-2. Stejně tak počítám s takovou přestavbou i u Staru. Jako kity ho vyrábějí firmy ACE a Gran, tak je třeba seženu z nějakého modelářského vrakoviště.
TonyHazard
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze

Já jsem v Dráčiku nikdy na Merkavu nenarazil, ani na Char B1bis. Nyní tam mají Shermana, Panthera, T-34/76 a T-55. Občas se tam objeví PzKpfw Tiger Ausf.B (Sd.Kfz 182)
p3tris
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Blindés de Combat

Příspěvek od p3tris »

Novinka od firmy Altaya v kolekci Blindés de Combat:

ObrázekObrázek
M7 105mm HMC Priest
TonyHazard
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze

No, nevím, tohle snad nejškaredší kamufláž M7-ky, co jsem zatím viděl. To už i Amercom má pěknější.
p3tris
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Hotové modely obrněných vozidel a další pozemní techniky

Příspěvek od p3tris »

Tony, já bych to tak černě neviděl. Aspoň je možnost vybírat i z různých bojišť. Ten, kdo preferuje Evropu, vezme za vděk amercomácké M7 americké 82. výsadkové divize z roku 1944, kdo severní Afriku, sežene si předchozí altayáckou M7 britského 11. pluku Královského jízdního dělostřelectva 1. obrněné divize od El-Alamainu z roku 1942 a kdo preferuju Itálii, určitě ho potěšila právě tahle zrovna vyšlá M7 z roku 1943 ze Sicílie. Na jiných fotkách ta kamufláž takhle "vyblitě" nevypadá.
TonyHazard
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze

Samozřejmě je možnost výběru, také kdybych jmenovanou M7-ku viděl ve skutečnosti, zas je to jiné. Zájemce nemusí brát Amercom či Altayu, jen Hobby Master ji nabízí (zatím) v pěti kamuflážích a to nepočítám další výrobce.
p3tris
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p3tris »

TonyHazard píše:Samozřejmě je možnost výběru, také kdybych jmenovanou M7-ku viděl ve skutečnosti, zas je to jiné. Zájemce nemusí brát Amercom či Altayu, jen Hobby Master ji nabízí (zatím) v pěti kamuflážích a to nepočítám další výrobce.
Jasný, že jsou tu i jiný možnosti. Já měl na mysli jen ty "časopisácký". :wink:
p3tris
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Amercom

Příspěvek od p3tris »

Amercom číslo 71:
Bedford QLT

Obrázek

Pozn.: Myslím, že ho může Tony uznat i těm, kdo ho uvedli jako tahače s houfnicí. Vozidlo je to stejný.
TonyHazard
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze

p3tris píše:Amercom číslo 71: Bedford QLT
Pozn.: Myslím, že ho může Tony uznat i těm, kdo ho uvedli jako tahače s houfnicí. Vozidlo je to stejný.
Ano, to mohu uznat. Pořadím to nijak nezamíchá, neboť ho uhodli téměř všichni. :) Jinak jsem v soutěži čekal u soutěžících celkově větší bodové zisky.

Mám tam ještě jedno "želízko", které by mohlo rozhodnout, tím je 3.7cm Flak 43 auf (Sf) s WS :)
TonyHazard
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze

Soutěž „Jaké modely od Amercomu by mohly vyjít v číslech 61. – 73. ?"

Oznámené modely :
61. Sd.Kfz. 252 Leichte Gepanzerte Munitionskraftwagen *
62. Panhard EBR MIe 51 *
63. Sd.Kfz.121 Panzerkampfwagen II Auf.F *
64. Sd.Kfz.101 Panzerkampfwagen I Ausf. B *
65. Panzerspähwagen AB 43 230(i)
66. Kamaz 43101
67. SPz Marder 1A3 *
68. Kfz. 70 Krupp Protze *
69. ZiL-131
70. Type 97 Chi-Ha *
71. Bedford QLT *

Soutěžní listina se posunuje v diskuzi.
p3tris
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p3tris »

Marder je doma. K nám do trafiky přišel pouze jeden a to s upadlou věží, takže jsem se dost hrozil poškození. Překvapivě, na to, jak je členitá, kromě lehce ohnuté hlavně spřaženého kulometu vydržela bez poškození. Oproti referenčním fotkám má model navíc ještě vedle velitelské věžičky lafetovanou protitankovou střelu MILAN.
TonyHazard
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze

Kolekce vojenské techniky "Bojová vozidla"

Obrázek

Dne 9. listopadu 2012 vyšel časopis číslo 67. s modelem vozidla SPz Marder 1A3
zved
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od zved »

:D Tony, následovně by to bylo možná přeci jen trefnější:

Průběžné pořadí :
1.-2. pořadí : p3tris - 5 bodů
1.-2. pořadí : zved - 5 bodů
3.-4. pořadí : TonyHazard - 4 body
3.-4. pořadí : BennyOV - 4 body

5.-6. pořadí : matjka - 2 body