Farky píše:Například výčet ztrát pozemní armády je tu teď relevantní asi jako recept na tvarohové knedlíky. Ehmm, což teda sedí od člověka co vytáhl v tématu o Kubáni bitvu u Kursku.

Je samozřejmě na každém čtenáři jestli tvé příspěvky považuje za přehlednější a více k věci.
Ano, pozor v tématu o Kubáni jste začali s Kurskem sami, resp. leteckou části, takže doplnit tabulkou pozemních ztrát, náhodou jsem na to narazil není až tolik od věci, v tom je kouzlo internetu, zase to tolik nerozvádím. Navíc k čistě letecké části jsem toho dal mnohem více. Téma je možné v budoucnu rozdělit. Někdy všechno souvisí se vším, když si dokážete stanovit jasnou hypotézu, budu jen rád. Pokud chcete malicherně dokázat, jaký byli Němci borci a druzí proti tomu budou brojit

Nevím. Ostatně už úvodní článek a následná diskuse se snaží zpochybňovat úspěchy LW. Co se dělalo, o co byla (je snaha) porovnat i ostatní období. Proč ne, ale chce to skutečné údaje, popis, grafy, etc.
Farky píše:Skeptik oponoval, že kniha od Krivoševa, která uvádí mnohem menší ztráty, se také opírá o ruské archívy. Následná debata na čtyřech stanách byla převážně o tom, zda jsou relevantnější data od Bergströma a spol. či od Krivoševa. Ano, je vlastně absurdní řešit to tak dlouho. Ale my už jsme se Skeptikem prostě takový a do budoucna se těžko změníme.
Děkuji za dobré shrnutí, což je po určité době trvání diskuse vhodné připomenout. Spor se Skeptikem, pokud vám to obou vyhovuje, nebudu příště tolik řešit, jen zase si uvědomit, jak to může působit na nezávislé pozorovatele

A že jste nedosáhli stejně žádného závěru. Nicméně čtenáře to aspoň může upozornit na zdroje a určité porovnání.
Farky píše:Mirek58 těm číslům neuvěřil a snažil se je vyvrátit výpočtem či grafem. Já se ho snažil přesvědčit (a s ním i případné čtenáře), že žádné výpočty nefungují. A upřímně, pokud se mi podařilo přesvědčit byť jediného člověka, že se něco tak nepředvídatelného jako válka ve vzduchu nedá dosadit do žádné rovnice, tak mi to stálo za to.
V tom s tebou souhlasím. Mě si přesvědčil

Byl, je to Mirek, který se snaží stále objevit Ameriku, kouzlit s čísly a požadující údaje. Když sem nějaké dám, pohled obou stran, odkazy, nebo se snažím vysvětlit, či vyvrátit některé jeho dojmy, jak konkrétně byla LW, resp. VVS na úrovni, jak se odehrály třeba ty počáteční akce, tak sem ten špatnej ještě já, ale jsem relativně v pohodě, co jsem mohl jsem udělal.
Jinak ještě v roce 1943, ať jsem počítal, jak počítal (z různých zdrojů) si udržovala LW poměr vítězství kolem 1:2, leckdy lepší, jako je třeba ta specifická akce z 5.července a dny následující, někdy horší.
Ve statistikách se je možné podívat, že bylo sestřeleno dost bitevníků Il-2, který Sověti nasazovali opravdu masově, přitom to je oproti stíhačkám méně hbité letadlo, tak pochopitelně to schytávalo. Můžeme polemizovat, že hlášení experten jsou o něco nadsazené (až 3x), ovšem tím nevyvrátíme, že ty letadla byla spotřebka. Jak-1 byl také horší stíhačka než Fw 190, lepší výsledky minimálně z tohoto důvodu opět nepřekvapí. La-5 působí, ale jako rovnocenný soupeř.
Ovšem byl to (do jisté míry) přelomový rok. LW musela bojovat i na západní frontě, spojenci vyráběli čím dál více stíhaček, Němci už tomu přestávali stačit.
Podle Chazanova...
Dle následujících dat vychází poměr červenec-srpen 1943 už jen cca 1:1,5. Je tedy možné, že pokud se LW vysílila a bojovala proti velké přesile, dostávala takříkajíc na frak!
Nevím, kde sehnat statistiky den po dni, ale na měsíční či podobné bázi existují. Chazanov uvádí, že kurská bitva trvala 50 dnů. V červenci a srpnu bylo ztraceno více než 3500 letadel VVS-KA, z toho 500 La-5 na celé frontě. Luftwaffe za stejnou periodu ztratila 2419 letadel, z toho 432 Fw 190. Přímo v kurské bitvě proti sobě stálo kolem 300 Fw 190 a 500+ La-5. Na jiném místě upřesnuje za červenec a srpen totálně zničených 484 La-5, včetně nebojových ztrát a 368 Fw 190, včetně operačně vyřazených. Kloní se k tomu, že více rozhodovali zkušenosti pilotů než technologická převaha, i když vše má svůj význam. Piloti LW už v té době byli také dost rychlokvašky, veteráni byli za zenitem. Existovalo sice stále několik nebezpečných jmen jako
Walter Nowotny, Emil Lang, Otto Kittel, Robert Weiss, Horst Ademeit, atd., ale ti už celkově proti rudé mase nic nezmohli.
Např.
JG 51 ztratila 5 pilotů za prvních 5 dní. Situace byla od 10. července alarmující. Na severu u Orla to bylo pro LW zřejmě o něco horší než na jihu. Sověti posílají posily, 17.července byl německý odpor zlomen, ztráty pilotů už byly vysoké.
Na severu kurského výběžku byla dislokována
Luftflotte 6 (JG 51 a JG 54), na podporu skupiny armád. Na jihu
Luftflotte 4. Grupy doprovázely Ju 88, He 111, a Ju 87, dále měly za úkol obranu vzdušného prostoru před nepřítelem. Dne 5. července 1943 Sověti zahájili koncentrované letecké útoky proti německým letištím, začala tak jedna z největších leteckých bitev v historii.