A otazocka do plena. Aka je spokojnost s Ju 290 od Amercomu?

Moderátor: jarl
Teda nevím přesně jak v noci ale např.DEU - WGr. 21 (210mm neřízená raketa)-s tímhle jsi ani moc mířit nemusel, čím větší bombardovací svaz tím lépe.No toto ero mam doma a je fakt pekne, len by ma zaujimalo aku uspesnost mali nocny stihaci s timi raketami pod kridlamiTeda ak ich vobec v noci pouzivali
Je ho cekem kus, největší letadlo ze série u mě na poličce. S celkovým zpracováním jsem relativně spokojenej, jen ten můj konkrétní byl docela upatlaný od lepidla, čehož se budu těžko zbavovat a špatně sedí pravý vnější motor.Bohus44 píše:A otazocka do plena. Aka je spokojnost s Ju 290 od Amercomu?
Zřejmě máš na mysli střelu X-4 (Ruhrstahl X-4). Střela se naváděla malou řídící pákou z kokpitu a sledování její dráhy usnadňovaly dvě světlice, upevněné na křídlech. Řídící povely se přenášely pomocí drátů odvíjejícími se z cívek na trupu střely.Bojová hlavice měla max.ničivý účinek v okruhu o poloměru 8m a byla odpalována akustickou distanční roznětkou "Kranich". První zkušební let se konal 11.8.1944. Střela byla vypuštěna z letadla Fockewulf 190 (testováno to bylo i na Me 262 a Ju88). Sériově vyráběné střely byly určené právě pro Ju 88. Ač jich továrna Ruhrstahl v Brackewede stihla počátkem roku 1945 vyrobit více jak 1000 kousků tak se celková výroba zpozdila z důvodu nedodání motorů od společnosti BMW ve Stargradu (továrna byla vybombardováná). Takže oficiální-neoficální historické stanovisko je takové, že v závěru války bylo "možná" malé množství střel X-4 použito bojově. Dle dokumentů, ale oficiálně nikdy Luftwaffe předány nebyly. Nic lepšího Ti asi nikdo nebude schopen říci.Chtěl jsem se zeptat , jestli Němci na konci války bojově použili své řízené ,,air-to-air" rakety ? Je mi známo , že s nimi experimentovali , ale použili je i bojově ??
U raket X-4 nemáme jediný hmatatelný důkaz, že by snad mohly být nasazené. Jejich nasazení je krajně nepravděpodobné až vyloučené. Pokud by k nasazení došlo (byť v posledních dnech války), jistě by se dochovalo množství informací a vzpomínek.Bohus44 píše:Tak som este popatral po nocnych stihacoch s raketami na nete a v knihach (Me 110 a pod.). No a nicResp. len to testovali a asi nenasadili
Tak asi HM si ten model trochu vylepsilo, lebo sa mi nechce verit ze by na nete nebolo foto, alebo info. o danom lietadle s touto vybavou (tie rakety)
Nic jiného jsem ani netvrdil..............Dle dokumentů, ale oficiálně nikdy Luftwaffe předány nebyly.
Hansi děkuji, už jsem se chystal napsat Ti SZ, abys nám to zde objasnil.Hans S. píše:U raket X-4 nemáme jediný hmatatelný důkaz, že by snad mohly být nasazené. Jejich nasazení je krajně nepravděpodobné až vyloučené.........Za dne tyto rakety byly používány s určitými úspěchy i jednomotorovými stíhačkami. Jakmile ale Američané začali eskortovat bombardéry po celé trase, rakety rychle vymizely a byly nahrazeny spíše těžkými kanony MK 108.
Také jsem se před časem dal touto cestou a už nějakou dobu probíhá výměna. Je samozřejmé, že se všech modelů od Amercomu nezbavím, neboť Amercom vydal modely techniky, která se od renomovaných výrobců nedočká vydání.spider74 píše:No nevím po mých zkušenostech radši volím 1 model od HobbyMasteru, než za stejnou cenu 5 modelů od Amercomu. Aspoň nemám hned zaplněné vitríny něčím co mnohdy vypadá jako něco co si můj syn zapoměl na pískovišti.....(jenom můj názor tak mě hned nekamenujte
). Tím nechci říct, že existuje jenom HM nebo CW. Nedávno jsem po dlouho dlouhém rozmýšlení koupil Arado 196A-3(taky i proto, že jej nikdo jiný v kovu nedělá), jelikož jsem si nebyl moc jistý kvalitou a od Oxfordu jsem zatím nic neměl. Pak jsem byl opravdu velice příjemně překvapen a dole jsou fotečky. .....
Na můj vkus jsi v čtenáři nechal snad až přespříliš naděje, že se to někde objevit mohlospider74 píše:Nic jiného jsem ani netvrdil..............Dle dokumentů, ale oficiálně nikdy Luftwaffe předány nebyly.
Jen jako perlička pro doplnění - podle dochovaných záznamů byl znám případ kdy raketa (výše uváděná Werfer-Granate 21 odpalovaná z raketometu Nebelwer42- ráže 210mm) vybuchla pod bombardérem B-17, toho to odhodilo na dalšího a pak zbytky toho co zůstalo z těch dvou poslaly k zemi ještě třetí B-17. Ale jak se tu psalo byly to vzácné a dílčí úspěchy.Za dne tyto rakety byly používány s určitými úspěchy i jednomotorovými stíhačkami.
Ani ne, od Amercomu to byla "nejhubenější" série, když počet modelů zkrouhli z 48 na 31.kingandcountry píše:slušné množství modelů !!!!!!!!