Mirku, naposledy tě žádám: mohl bys začít číst a přestat trollit?
Na stránce asi 8 nebo 9 jsem načrtl, proč je dokonalý nesmysl srovnávat Jugošku či Irák '91 s třetí světovou.
Rozdíly v mobilitě armád, v RoE, v cílech kampaně, v přijatelných ztrátách, prostě ve všem.
Podrobněji viz práce "strategie USAF", link na níž mám v podpisu.
Je zatracený rozdíl dělat omezenou útočnou válku na statické, nikoli pohybující se cíle, v namixovaném prostředí občanské války, se striktními RoE co se smí a nesmí napadat a za jakých podmínek a se schvalováním téměř každého ofenzivního výstřelu velícím v AWACSu nebo na základně, prakticky nulovými akceptovatelnými vlastními ztrátami (takže je vše podřízeno bezpečnosti vlastních a efektivita boje je až na n-tém místě) a s cílem vydírat politické vedení nepřítele -- a mezi válkou o přežití, kdy tanky nestojí v od maket nerozpoznatelných statických stanovištích a na letištích, nýbrž se odmaskované a na plný plyn řítí tvým územím.
Dovedeš tento "nepatrný rozdíl" pochopit?
Jinak jsem x-krát psal, že A-10 nejenže měly létat, ale prakticky létaly -- v Británii a v Německu --, ve výšce okolo 30m nad terénem. Nikoli 10, jak píšeš ty ve snaze je zesměšnit a "dokázat", že je to učitě výmysl. Těch 30m a "nad vrcholky stromů" mám ze tří zdrojů, z nichž každý cituje pilota A-10:
1) letecký časopis Flight Global
2) letecký časopis Take-Off
3) psané vzpomínky pilotaA-10A z 81. TFW z RAF Bentwaters
(2) a (3) se shodují na taktice (tu (1) takto podrobně nerozebírá), na těch 100 stopách = 30 metrech se shodují všichni a číslo 2 a 3 se shodují i nad tím, že se v Evropě učili počítat se stromy, stožáry a dalšími veselostmi, které v Nevadě nebyly. A nikoli v opuštěných vojenských cvičných prostorech, jestliže tedy okres Northamptonshire nepovažuješ za cvičák.
Stožáry by samozřejmě přeskočili -- ale překvápko: vedení VVN je i v turistické mapě, natož letecké, kterou používaly posádky A-10. Představ si, že oni si díky tomu mohli naplánovat, jak se stožárům vyhnout! WOW!
Pokud tyto piloty nazýváš lháři nebo idioty, jak je ctěná libost, ale v tom případě nevím, kdo bude ohledně taktiky A-10 více věřit pozemnímu příslušníku ČSLA, než pilotům inkriminovaných A-10.
(Mimochodem, když by to někoho zajímalo, ve snaze zjistit hodnost toho pilota z 81. TFW jsem našel seznam pilotů, kteří se z A-10 museli katapultovat: http://www.ejection-history.org.uk/Airc ... olt_II.htm )
Ale hádám, že na toto bych měl spíše nějak ve zrychleném postupu dopsat tu svou A-10 a vyvěsit ji, aby se o těchto věcech dalo diskutovat na správném místě. Vadilo by někomu, když bych zbraňové systémy vzal rychlou zkratkou a zrušil povídání o historii kanonu GAU-8?