Northrop B-2 Spirit

Letouny všech typů a použití
Odpovědět
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Příspěvek od cover72 »

Kutuzov: ad ten cvičný souboj - to snad ne. Ten thread jsem naneštěstí přečetl a:
je to fórum, které cituje naprosto nekonkrétní, anonymní dohady z jiného fóra ve stylu "nakopali jsme raptoru zadek, ale nesmíme o tom říct nic konkrétního". Stupidita postů typu "Typhoon vymanévroval nejlepší z amerických stíhaček - F-15E - k velkému překvapení amerických pilotů" je pak jen dokreslením vypovídací hodnoty takového zdroje - F-15E je stíhací bombardér, jehož piloti naprosto otevřeně přiznávají, že manévrovatelnost opravdu nepatří k silným stránkám letounu ve srovnání s čistě stíhací verzí. Dále se článek ve snaze shazovat F-22 odvolává na zprávy GAO, což je vševysvětlující:
GAO, tj. úřad účetních auditorů, je banda ouřednických pitomců, kteří se velice vědecky znějícími zprávami s hromadou čísel už přes 40 let (založena byla 1921, ale o jejich škodlivosti před 60. lety mi není nic známo) celkem úspěšně pokouší zrušit jakýkoli nový projekt s tím, že ten starý to zvládne lépe a nový stojí moc peněz. Dost lidí od námořnictva je k smrti nenávidí za jejich obstrukce při zavádění nových katapultovacích sedaček, za což pár pilotů zaplatilo svými životy. Byrokrati z GAO totiž porovnávají pouze hypotetické, tabulkové hodnoty - a tak mají jejich zprávy přesně takovou vypovídací hodnotu, jako nesmírně erudované tabulkové souboje Tigera s T-34 typu "a s tímhle kitem měla T-34 stejný pancíř, jako Tiger ale byla levnější - tak to je mnohem lepší". Jen namátkou z historie GAO:
Když se zaváděla A-10, GAO se rozhodla, že je nesmysl stavět nový, specializovaný bitevník, když stejnou práci zvládne A-7D Corsair. Jakmile došlo k porovnávacím testů, Corsair samozřejmě (k velké nelibosti byrokratů) pohořel.
Když se měl zavádět SuperHornet, GAO mělo plnou hubu keců o tom, jak není potřeba a všechno zvládnou staré "legacy" Hornety. Když se ale SuperHornet zavedl a osvědčil tak, že jsou "Superbugy" výrazně olétanější, než fyzicky starší "legacy" stroje od stejné jednotky, najednou je jim dobrý - na šťouchání do F-35. Vydali totiž tabulku, podle které se SuperHornety prvních sérií vyrovnaly plánovaným parametrům F-35 z "0,316", kdežto Block ll už jako "0.660"; původní Hornet - pro jehož prodlouženou výrobu namísto "nepotřebných" Super Hornetů původně GAO lobovalo - pak získal hodnocení "0,193".
I zrušení RAH-66 s tím, že jeho práci lépe zvládne něco jako nová Kiowa, bylo z nemalé části dílo GAO.

Jinými slovy, brát jako bernou minci schopností F-22 fórum, na které postuje zcela nový uživatel fanaticky oddaný EU a europocentrisu, který se odvolává na bulvár, "jedna paní povídala" zprávy z jiných fór a zprávy GAO je... Poněkud zavádějící, pokud použiji hodně velký eufimismus.

Ad F-22 versus Typhoon - v reálu je mi známo pouze porovnávání které zjistilo, že je Typhoon schopen detekovat F-22 čidlem PIRATE - jenže na něj nemůže vést palbu, jelikož se jaksi nechytnou hlavice raket (AIM-120 ani v budoucnu Meteoru).
Jenže to se dostáváme už dost dál, zcela mimo B-2. Pročež -


Deadeye, nechtěl bys ty své posty o stealth zkombinovat do samostatného článku, který bys zde vyvěsil a já k němu přesunul ty obecné příspěvky ke stealth? Tak by to IMHO bylo ideální; jinak bych to musel rozšoupat do fór k F-22, Typhoonu a kdo ví, kam ještě a ty posty by už nikdo nedohledal :D
Naposledy upravil(a) cover72 dne 16/1/2011, 15:52, celkem upraveno 1 x.
Kutuzov
praporčík
praporčík
Příspěvky: 351
Registrován: 16/11/2006, 17:37
Bydliště: Olomoucký kraj

To Jersey, Deadeye

Příspěvek od Kutuzov »

To Yersey
Mrkni se na můj první vstup.
Oficiálně 3.rd sestřelil pouze F-117 Nighthawk a F-16GC - trosky dopadly na území Srbska, oficiálně třetí sestřel neexistuje, protože trosky dopadly na území Chorvatska. Kdyby trosky výše uvedených letadel dopadly také na území Chorvatska pak by 3. rd nesestřelil oficiálně vůbec nic. Nicméně piktogramy na budce velitele UNK-M 3.rd jsou velice výmluvné. Samozřejmě, že velitelé USAF se ztrátou B-2A veřejně chlubit nebudou - to by příslušný výbor kongresu mající na starost rozpočet letectva velmi váhal, zda přiklepnout to moře peněz na rozvoj projektu B-2, kdyby se oficiálně vědělo, že ho může sestřelit zastaralý ruský protiletadlový komplet.
To Deadeye
Nešlo by to bez těch invektiv, prosím ?
At čtu svoje příspěvky sebepečlivěji nikde jaksi nevidím, svoji snahu něco na technologii Stealth zhodit či zesměšnit. Kladu si pouze otázku jestli se ty ohromné peníze vynakládané na maximální fyzickou aplikaci technologie Stealth vynakládají účelně. Mojí snahou ale bylo se na tento problém podívat co možná nejobjektivněji - mám totiž takový pocit, že se obnovil trend neúměrného růstu nákladů na zbranové systémy, který už tady jednou byl a tehdy se dost radikálně vyřešil - viz projekt B-1.
Co se týče Typhoonu (a Rafalu) - vysoký podíl kompozitů v konstrukci a Radar-blocker na vstupu motoru má i Super Hornet - toto řešení spolu s F-15 Silent Eagle je podle mě ta správná cesta aplikace technologie Stealth.
Naposledy upravil(a) Kutuzov dne 16/1/2011, 15:50, celkem upraveno 1 x.
Lidstvo dává veškerou svoji moudrost do knih a proto samo zůstává blbé.
Uživatelský avatar
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2466
Registrován: 20/1/2010, 21:16
Bydliště: I'm living on an endless road
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Kutuzov: Aha, takže raději ponechám bez komentáře...
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Příspěvek od cover72 »

Pokud na budku velitele Kubu u Dukovan namaluju siluetu U-2, tak nám tím pádem CIA špehovala jadernou elektrárnu a my je sestřelili, akorát ty trosky naneštěstí spadly do Rakouska, takže to není oficiální?

Stejně jako si ona česká obsluha mohla myslet, že vidí B-2 si ona srbská obsluha klidně mohla myslet, že B-2 sestřelila. Co ale dokazuje piktogram na budce, stejně jako její tvrzení? Jen a pouze to, že si ona srbská obsluha myslela, že sundala Spirit. Nic více a nic méně.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17909
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Pochybuju, že by sestřelení B-2 zůstalo utajeno před ruskou nebo čínskou špionážní službou, přičemž to by bylo krásné sousto pro shození amerického programu B-2. Nic takového se nestalo, takže ...
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2466
Registrován: 20/1/2010, 21:16
Bydliště: I'm living on an endless road
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Skelet, Cover: Přesně. Stejnou váhu jako Kutuzovovy "důkazy" by mohlo mít mé tvrzení že jsem zachytil B-2 pasivním sledovacím systémem vyrobeným z upravené vysokofrekvenční části mobilního telefornu Ericsson R320s a zubního kartáčku Reach a následně na něj úspěšně navedl baterii pětadvaceti podomácku vyrobených a v tajnosti modernizovaných raket Ř-1X...
Ale emblém na mých vchodových dveřích je doufám dostatečně výmluvný! :razz:
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
Vladimír
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 486
Registrován: 9/7/2010, 10:34

Příspěvek od Vladimír »

cover72 píše: Mimochodem, vím o operátoru radaru, co viděl na obrazovce UFO. Dokonce kvůli němu zvedli hotovost. UFO si tak poletovalo malou rychlostí, a pak si to metelilo do Rumunska a tam zmizelo.
V druhé polovině 80 let bylo u radiotechnického vojska velké množství falešných poplachů, pomalu se pohybující cíle, někdy mizící. Důvod byl jednoduchý, v Rakousku a v Německu byly na poutích velice populární balonky, většinou ve tvaru srdce, z pokovené fólie. Živě si pamatuji, jak náš náčelník štábu vezl jeden takový exemplář, který proud vzduchu zanesl na jednu z hlásek, aby na poradě velení 3. brigády PVOS dokazoval, že se lidé u radarů nezbláznili.

jersey.se píše:Skelet, Cover: Přesně. Stejnou váhu jako Kutuzovovy "důkazy" by mohlo mít mé tvrzení že jsem zachytil B-2 pasivním sledovacím systémem vyrobeným z upravené vysokofrekvenční části mobilního telefornu Ericsson R320s a zubního kartáčku Reach a následně na něj úspěšně navedl baterii pětadvaceti podomácku vyrobených a v tajnosti modernizovaných raket Ř-1X...
Odpovídala by tomu trochu vzpomínka mého otce, že když v roce 1945 viděli první sovětské letadlo, tak u nich na vsi po něm házeli kamení - vzhledem k tomu, že se podle jeho popisu nejspíš jednalo o Po-2 "Kukuruznik" tak se mohli při vhodné vzdálenosti i trefit :lol:

(sloučeno cover72. Dá se použít i víc citací v jednom příspěvku - tlačítko "quote")
Kutuzov
praporčík
praporčík
Příspěvky: 351
Registrován: 16/11/2006, 17:37
Bydliště: Olomoucký kraj

Jen jsem upozornil podle mě ...

Příspěvek od Kutuzov »

... na velmi zajímavý článek o skutečných událostech leteckých bojů v Jugoslávii roku 1999, který vyšel v CR docela odborně etablovaném časopise (a který byl citován na renomovaném leteckém webu http://www.ausairpower.net) Ve svém příspěvku jsem použil doslovné citace, které jsem důsledně oddělil od svých vlastnich názorů. Už jsem zde byl několikrát setřen (a přiznávám po právu), ale vždy to mělo úroven. Poslední dva komentáře, ale vypovídají za vše ...

To jersey.se
Kdyby sis přečetl výše předchozí příspěvky mohl sis ušetřit tu otázku, kde skončil ten vrak ...

To Cover72
Pokud by se ukázalo, že ten sestřel B-2A by byl jen zbožné přání, pak by i přesto byl sestřel F-117 pro 3. rd s tím co měli k dispozici docela slušný úspěch, nemyslíš ?

To Skelet
Pokud by skutečně k sestřelu došlo, rozhodně by to těmto službám utajeno nezústalo - ale jak to zveřejnit ? Ukázat satelitní snímky, získané vzorky - co by jim to přineslo ?

Rozhovor z bývalým velitelem 4 divize protivzušné obrany Dzorje Anicic pod kterého spadala 250 brigáda bránící Bělehrad - mluví o sestřelu B-2A Spirit of Missouri (tento stroj je dnes samozřejmě v sestavě aktivních bombardérů letectva USA)

http://www.youtube.com/watch?v=3Qi1z4vh ... detailpage
Lidstvo dává veškerou svoji moudrost do knih a proto samo zůstává blbé.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17909
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Jak to zveřejnit? Přes Srby třebas. Nic není víc potěšující než říct obyvatelům protivníkova státu, že jejich letadlo za miliardu sestřelila stará oprýskaná raketa ze sedmdesátých let. Bych chtěl pak vidět Pentagon jak před Kongresem obhajuje peníze na takové projekty :lol:
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17909
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Vymontovaný rotační závěsník
Obrázek
Obrázek
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Dancer
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 563
Registrován: 23/2/2007, 11:44

Re: Northrop B-2 Spirit

Příspěvek od Dancer »

Možná jsem teď OT, ale narazil jsem na následující článek:
http://theaviationist.com/2014/04/17/ne ... r-mystery/

Vypadá to jako kdyby se už testoval nástupce B-2
Horní obrýzek je zvětšený výřez, dolní dvojobrázek je pak (nahoře) přefiltrovaný výřez, dole výtvarné ztvárnění...
Obrázek
Obrázek
Nebát se a nekrást!
rotaran
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 100
Registrován: 26/1/2014, 12:53

Re: Northrop B-2 Spirit

Příspěvek od rotaran »

SR 91 AURORA ? :D
zijte dlouho a blaze
Uživatelský avatar
Trabant
četař
četař
Příspěvky: 71
Registrován: 17/10/2014, 15:03
Bydliště: Kralupy nad Vltavou

Re: Sestřel B-2A Spirit nad Jugoslávii ?

Příspěvek od Trabant »

Kutuzov píše:Sestřel B-2A Spirit nad Jugoslávii ?

Na jeden z nejzajímavějších článků poslední doby jsem narazil při pročítání dubnového čísla L+K 2010 pod názvem "Záhady a otazníky zostavajů - Protivzdušná obrana Belehradu v roku 1999" od Miroslava Gyűrösiho (str 82 - 85), kde autor podrobně popisuje členění a činnost Jugoslávské PVO v době tzv. "Humanitárního bombardování" a konkrátně její činnost při obraně Bělehradu. V závěru článku popisuje činnost 3. palebného oddílu 250. raketové brigády PVO (oddíl byl vyzbrojen poměrně starým zřejmě podomácku modernizovaným kompletem S-125M Něva), který bránil Bělehrad a která se v závěru bojů nejvíce proslavil sestřelem neviditelného bombárdéru F-117 Nighthawk dne 24.3.1999, F-16CG 2.5.1999 a nejtajemněším sestřelem letadla neznámého typu 20.5.1999 - typ sestřeleného letadla se oficiálně nikdy nezjistil, nicméně nepřímé indicie naznačují, že se jednalo o stroj B-2A Spirit Block 30, 509.



bombardovacího křídla vzdušných sil USA, jednotky dislokované na základně Whiteman AFB, který se v závěru války objevil nad Jugoslávii. Cíl (Bečmen 3 - viz obr. 2) zasažený dvěmi raketami 3.oddílu 250 brigády se zřítil v oblasti Spačvanského lesa (Spačvanske šume) nedaleko města Županja na území Chorvatska (asi 15 kilometrů za srbsko-chorvatskou hranicí). Oblast dopadu byla na dva měsíce hermeticky uzavřena a byl zaznamenán velký provoz kamionů z Bosny - sběr a odvoz trosek ?.




Zpracováno podle:
L+K 4/2010
http://www.ausairpower.net/APA-S-125-Neva.html
Obrázky:
L+K 4/2010
http://www.ausairpower.net/APA-S-125-Neva.html
se zřítil v oblasti Spačvanského lesa (Spačvanske šume) nedaleko města Županja na území Chorvatska (asi 15 kilometrů za srbsko-chorvatskou hranicí).
To by mohlo být tady. Všechny ostatní mýtiny v tom lese mají pěkně hranatý tvar ( plánovaná těžba ), ale tohle vypadá, že tam něco spadlo. I ty stromky v té mýtině jsou tak 15 let staré. Možná by se tam ještě nějaké trosky daly najít.
Obrázek

James Bond je pohádka, Vašek Hruška je realita.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Northrop B-2 Spirit

Příspěvek od Polarfox »

Trabant píše:To by mohlo být tady. Všechny ostatní mýtiny v tom lese mají pěkně hranatý tvar ( plánovaná těžba ), ale tohle vypadá, že tam něco spadlo. I ty stromky v té mýtině jsou tak 15 let staré. Možná by se tam ještě nějaké trosky daly najít.
Možná se tam najdou i trosky těch dalších cca 60ti letadel, co si Srbové nárokují (zhusta až dodnes)...jestli by na to tedy ta jedna mýtina stačila. První zkazky o sestřelu B-2 to dokonce situovaly kus na západ od Bělehradu (dopad někam k vesničce Deč mezi Šimanovci a Kupinovo). Samozřejmě že verze s lesem a Chorvatskem je ideálnější...je to v lese, všechno tam bylo uzavřeno a každý kousíček vyčistili (ale přesto je všude tuna civilních "svědků") a poté vše ututlali. A jak říká ve videích ten srbský ex-důstojník (Anicic?), B-2 Spirit of Missouri najednou záhadně v roce 2000 mizí.

Je jen škoda, že Spirit of Missouri ne a ne pojít v lese rozcupovaný na kousíčky, ale škodolibě se průběžně objevuje na různých fotkách a akcích. To se týká i všech ostatních B-2, takže předpokládám, že v USA už musejí být z toho neustálého přemalovávání a přeznačování letadel, aby se uchoval fiktivní stav, na prášky... Možná to bude brzy náročnější než celý provoz B-2 a dolar nepoloží ropa či Marťani, ale právě tutlání sestřelu z Kosova.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
mr_kosa
desátník
desátník
Příspěvky: 41
Registrován: 24/6/2011, 20:15

Re: Northrop B-2 Spirit

Příspěvek od mr_kosa »

Je to tak, treba si uvedomiť, že Spiritov bolo vyrobených iba 21 a ich príbehy a osudy sú ostro sledované. Nie je to tak, že "prehliadky sa zúčastnil B2 Spirit" a koniec...nadšenci vždy presne vedia, že to bol ten a ten konkrétny kus. Jediná trvalá strata je tak havária Spirit of Kansas z roku 2008.
Uživatelský avatar
Trabant
četař
četař
Příspěvky: 71
Registrován: 17/10/2014, 15:03
Bydliště: Kralupy nad Vltavou

Re: Northrop B-2 Spirit

Příspěvek od Trabant »

Věřil bych tomu, že Srbové 60 letadel zasáhli, ale všechny nemusely hned spadnout. Vojenské letadlo dokáže letět s poměrně velkým poškozením, akorát se pak blbě opravuje ( většinou se to vůbec nevyplatí ). Raketám země-vzduch se nikdy nepodaří přímo zasáhnout manévrující stíhačku, vždycky je to menší nebo větší část oblaku střepin.

Pokud jde o údajný zásah B-2, tak Srbové vědí jen to, že trefili "něco", co bylo na radaru blbě vidět, pak to "něco" zdrhalo na západ a za hranicemi "něco" spadlo. Poškozený B-2 mohl zdrhat se zavřenou pumovnicí ( aby si nezvětšil odraznou plochu ) a za hranicemi vysypat do lesa zbylé bomby.

A mám teorii, proč byla oblast uzavřená: B-2 v bojové oblasti vstřikuje do výfukových plynů chemikálie, které reagují s vodou, aby nevytvářel kondenzační stopu ( pravděpodobně se jedná o sulfuryl fluorochlorid SO2FCl, což je velmi toxická látka ). Jestli B-2 za každou cenu snižoval zátěž, tak tam mohl vypustit i tuhle s*ačku.
Obrázek

James Bond je pohádka, Vašek Hruška je realita.
nine_mike
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 434
Registrován: 20/7/2014, 18:52

Re: Northrop B-2 Spirit

Příspěvek od nine_mike »

Potom by bolo vhodne preskumat to udajne miesto dopadu v Spacvanskom lese, hladat zvysky odhodenej vyzbroje a nechat laboratorne preskumat vzorky pody na pritomnost SO2FCl prip. inych chemikalii poukazujucich na B-2.
Uživatelský avatar
kozlustechnykus
poručík
poručík
Příspěvky: 769
Registrován: 9/3/2014, 20:24

Re: Northrop B-2 Spirit

Příspěvek od kozlustechnykus »

Pochybuju, ze je tam na tuhle chemikalii odhoditelnej kontejner, to by se spis vypoustelo nejakou tryskou a tak by to bylo nad znacnou plochou, ne?
„Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků, nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení."
Michal Jankovec clen rady CT
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Northrop B-2 Spirit

Příspěvek od Polarfox »

JJ, ze stavů letectev NATO jen tak zmizelo několik desítek letadel, která nikdo nepostrádá, jak prosté :) Stejně jako zmizel B-2, který nezmizel.

Je sice pěkné, že se tu rozebírají chemikálie a bomby, ale na čem tohle vše stojí? Na prohlášení Srbů..a prohlášení Srbů...a toť vše. Proti umu Srbů nic nemám, ale Srbové rádi kecaj...viz. ty neskutečné nároky, které dodnes berou velice vážně. A množství jinak schopných bývalých důstojníků klidně vypráví pohádky a ani se při tom neuzardí. Dále se řada informací rozchází, řada vznikla stylem "tichá pošta", kdy ze sestřelu dronu je F-16, ze sestřelu F-16 je tu F-117, z F117 B-2 a z B-2 klingonský křižník, atp. Pokud se tedy ve státní televizi přímo neobjeví vlastní sestřelený MiG-29, který je vydáván za sestřelený letoun NATO. Takže vy tu řešíte uzavřený les, přičemž nikdo netuší, zda-li vůbec ten les byl někdy uzavřen :)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Odpovědět

Zpět na „Letadla“