Jsem dost odpůrce vytváření různých alternativních scénářů ap.
Co se ovšem docela dobře dá, je kriticky zhodnotit situaci z více stran a na různých úrovní, ale je to potřeba dělat systematicky a pořádně.
Často dochází k různému proplítání strategických, politických a do toho zese vyloženě technických(viz letadla, opevněnéí) záležitostí a vzniká z toho dosti nestravitelný guláš - a když k tomu připočítáme neúplnost těch informací ...
Můžu hodnotit situaci na strateg. úrovni - tj. např průběh mobilizace, rozvinutí sil ... mj. toto zvládla čsl. armáda lépe než WH - do toho taky patří otázka Polska a Maďarska - i když to je i otázka politická.
Dále pak můžu udělat rozbor na operační úrovni - o to jsem se dosti neobratně pokusil u jižní Moravy ... mj. jsem vůbec neuvažoval o železniční síti ...
Nemůžu říct, jak by operace probíhaly, ale můžu zhodnotit možnosti a vyhlídky.
A pak taky můžu provést rozbor na taktické úrovni - ale zase to by se to neskládalo z výčtu TTD, ale asi bych si vzal nějakou něm. pěší divizi a rozebral bych výcvik, výzbroj taktiku, případně nějaké příklady odjinud (např. mnou uváděný boj u Mlavy) a paralerně bych uvažoval o čsl. obraně. Ale musel bych to dělat konkrétně. Rozhodně ne takto:
...na betonové pevnůstky, případně na pozice naší polní armády by byl zahájen koordinovaný útok podporovaný střemhlavými bombardéry Ju 87 Stuka. Nepřátelské armádní skupiny by za nějaký čas prolomily na několika místech systém polních opevnění, čímž by se otevřela cesta tankovým svazkům a pěchotě....
A zase bych musel hodnotit možnosti a vyhlídky a ne špekulovat, jak by to asi probíhalo
Prostě takový složitý problém se musí rozebírat strukturovaně a systematicky
uf...to jsem se rozepsal...no raděju už přestanu