Lord píše:
Počkej stmelí koho ? Jako separatisty ? Oděsu obsadit, Charkov osvobodit a pak se to může trhnout. Uvidíme co naplánuje Strelkov. Zajímavý jestli po těch volbách bude klid nebo ještě větší tóčo.
Když jdeš k prezidentským volbám seš nasraný na vládu v Kyjevě a nemáš v těch volbách reálně žádného zástupce co by tě zastupoval, a sdílel tvé obavy a snažil se je řešit. Tak to pak nasere na entou. Podle mě ty volby to celé ještě více vyhrotí na JV mezi obyčejnými lidmi, takže je to stmelí a výrazně tam zhoustne nálada ve společnosti.
Zatím se mi zdá, že bojovníci nemají tolik zásob zbraní na něco většího, i když třeba je to maskirovka
Jestli tam fungujou místní organizace na úkor centrální moci, fakticky bylo vidět při referendum, tak Kyjev drží moc stejně jen papírově.
To se zdá i mě, a asi to tak bude s největší pravděpodobností, je to jednoduché, vše má svůj čas. Kdo si myslí, že na JV netahá za nitky Rusko (to je ale špatný příměr, spíše využívá situace k prosazování vlastních zájmů a do jisté míry i když tam nemusí posílat vojáky techniku atd, a mít tisíce pordaců, prostě to šikovně směřuje kam chce a situace se tam vyvíjí podle jeho pravidel hry). Je evidentní, že pokud Rusko získá záruky neutrality Ukrajiny, a bude tam "rozumná vláda" co se dohodne na kompromisu se zástupci JV, a ani bych netvrdil, že to bude nutně federalizace. Tak Rusové budou spokojeni, a nic se dít nebude, a situace se uklidní, vojenské řešení preferují až jako poslední pravděpodobně. Proto píšu všechno má svůj čas, potřebuješ ten vývoj na JV mít neustále pod kontrolou, k tomu se hodí stupňovitý postup. Byla by chyba teď vyzbrojovat povstalce, ztratil bys nad vývojem v celé oblasti kontrolu, mohli by si dělat na svém písečku co chtějí, takhle je držíš v podstatě pořád částečně pod krkem, ale hlavně ty hraješ, tohle jsou tvé karty ve hře (kdybys je teď neměl nebyl bys to ty, kdo určuje vývoj situace). Hlavní je vyjednávání Rusko vs USA,EU a až někde daleko za nimi Ukrajina (tak to prostě je, její reálný vliv na vlastní osud je minimální) pokud zastávají všechny strany konfrontační postoje. Nemyslím si, že rusům jde o připojení Doněcka a Luhanska, o co jim de stoprocentně je o to co jsem psal výše a s tím se spokojí. Pokud ale, vývoj situace půjde od kulatých stolů a nějaké vnitro ukrajinské dohody zohledňující zájmy Ruska, k tendencím zadupat JV odpor vůči Kyjevu do země, tak další logický krok v této geopoliticko-strategické hře, je skrytá podpora i vojenská na JV (zde už hrozí, že odboj převezme celkem hladce většinu JV regionů), která ti zas vytvoří další trumfy v ruce při dalších mezinárodních/už i možná bilaterárních jednáních, pokud by nastala nějaká velká vojenská akce ze strany UA armády, tak bych nevylučoval scénář ani J.Osetiie, a rusové do toho vletí vojensky, ale pozor, jediný co má pro rusy cenu, je pojem "Nové Rusko" s tím, že si zajistí přístup k Podněstří, které by se do něj zahrnulo také, byl by to jede jednolitý pás na sebe navazující, který by měl obrovskou hodnotu ze strategického hlediska. Nutno hlavně nezapomínat na Krym, a vytvoření pozemního koridoru + hlavně zajištění přísunu energií, a vody z pevniny.