Opevnění byl jsem tam

Obranná pásma, pohraniční opevnění, lehké a těžké objekty, tvrze.
Odpovědět
IgorT
Kapitán
Kapitán

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od IgorT »

Využil som vychádzkové hodiny, udelené lekárom na, rekvalifikáciu z mechanika elektro - špeciálneho vybavenia MIG-21 na prieskumník kukuričného poľa! :mrgreen: Rekvalifikácia bola vynútená, lebo kukurica je stále nepozberaná! :shock: Objektom môjho záujmu je maketa tanku z betónu a tehál, postavená v medzivojnovom období neďaleko bunkra Cvičisko(Cvičiště), práve v spomínanom kukuričnom poraste. Brtaislavskí bunkrológovia ju pokladajú za fortifikačnú stavbu(guľometný post), ale jej účel jednoznačne určený nie je. Logické vysvetlenie sa núka už z názvu lokality, údajne mala slúžiť na výcvik delostrelcov. V spodnej časti je aj guľometné postavenie, zrejme tá zamurovaná strieľňa vzadu, pod maketou. Keďže je vnútro zavalené, neviem to jednoznačne určiť. V každom prípade sa tu otvára priestor pre fantáziu!

-Obrázek-Obrázek-
Obrázek-Obrázek[/url]-Obrázek -Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek
Archívna snímka makety:
Obrázek
Naposledy upravil(a) IgorT dne 12/2/2015, 14:39, celkem upraveno 3 x.
Obrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Podarilo sa mi vypátrať v Bratislave ďalšie strieľne pre protitanková kanóny, táto, úplne zanedbaná je na Zátiší:

Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek
Obrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Dnes obrázky, v ktorých vidieť strieľne pre protitankové kanóny trochu netradične.

Na chodníku spájajúcom mestské časti Trnávka a Mierová kolónia sa nachádza zaujímavá strieľňa. Jej väčšia časť je umiestnená v súkromnej záhradke za živým plotom. Časť zasahuje do profilu chodníka, preto ju zrejme chceli odstrániť. Aj keď sa hovorí, že tieto steny neboli z najkvalitnejšieho betónu, vidno, že pokus skončil nezdarom. Na samotnej kovovej časti vidno stopy po odpaľovaní plynom, ale aj to demolátor vzdal, ale aspoň nám umožnil pozrieť sa na vnútorné zloženie objektu.

Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek

Objekt je strážený čatou kocúrov, náčelník je na vrchnej hrane! :eek:

Obrázek

Ďalšou zaujímavosťou je stena na jazere Kuchajda. Pri jeho úprave na rekreačnú oblasť sa s ňou nejaký stavebný stroj pohral tak, že ostala hore nohami a tak si môžeme pozrieť jej základ.

Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek
Naposledy upravil(a) IgorT dne 3/11/2014, 13:29, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

Strážní kocour mi připomíná avatar jednoho palbáka. :D
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Alchymista »

IgorT píše: Na samotnej kovovej časti vidno stopy po odpaľovaní plynom, ale aj to demolátor vzdal, ale aspoň nám umožnil pozrieť sa na vnútorné zloženie objektu.
To prepalovanie autogénom zrejme prebehlo hodne dávno - pripadá mi to skôr ako nejaká úprava "štandardnej" strielne na použitie v takejto stene (napríklad kvôli použitiu normálnej zbrane, ktorá sa dosť líši od pevnostných špeciálov).

Murovaný "tank" v poli je tiež celkom zaujímavý objekt. Pokiaľ skutočne slúžil ako terč, je celkom záhadou, pre akú zbraň. Jediná, ktorou by sa totiž dal ostreľovať bez rizika, že ho po prvej rane bude treba znovu vymurovať, je asi len panzerfaust bez ostrej nálože.
Iná možnosť ale je, že slúžil napríklad na výcvik "tankoborníkov", používajúcich magnetické míny - potom by ale mal mať napríklad plechové pokrytie (možno aj mal - a časom proste zmizlo).
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Vypaľovanie. Vzhľadom na to, že vypálená časť je súmerná, je cielená úprava veľmi pravdepodobná. Tie kovové strieľne sú koristné, pochádzajú z Molotovovej línie, až následne sa použili tu!
Obrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Kto hľadá, nájde! Nakoniec som zistil, že na Zátiší sú steny dve, táto je lepšie viditeľná!

Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek
Obrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

V Bratislave sa nachádzajú aj protiletecké kryty z obdobia II. svetovej vojny. Dá sa povedať, že kryt na Vajnorskej ulici skončil symbolicky tesne pri zberni kovového šrotu, hneď za jej plotom! Bližšie sa k nemu dostať nedá!

Obrázek-Obrázek-Obrázek

Prístup z Vajnorskej ulice, bunker je vľavo vzadu:

Obrázek
Obrázek
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

IgorT píše:Objektom môjho záujmu je maketa tanku z betónu a tehál, postavená v medzivojnovom období neďaleko bunkra Cvičisko(Cvičiště), práve v spomínanom kukuričnom poraste.
A je to opravdu z meziválečného období, když ta věc dost silně připomíná T-34?
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Všetky dostupné zdroja to tvrdia! Momentálna podoba nemusí byť pôvodná, niečo je tam domurované, ktohovie podľa čoho to bunkroví nadšenci reparovali!
Obrázek
Alligator
četař
četař

Příspěvek od Alligator »

IgorT píše:..... Objektom môjho záujmu je maketa tanku z betónu a tehál, postavená v medzivojnovom období neďaleko bunkra Cvičisko(Cvičiště), práve v spomínanom kukuričnom poraste.
Také se připájím ke tvrzení, že meziválečné období je omyl, spíš by to mělo být poválečné období, ne?
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Skôr obdobie vojny... To by dával zmysel vzhľad, umiestnenie i prevedenie objektu. V prevojnovom období nedáva zmysel vzhľad, ani prevedenie, v povojnovom zasa umiestnenie a prevedenie.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Alligator píše:
IgorT píše:..... Objektom môjho záujmu je maketa tanku z betónu a tehál, postavená v medzivojnovom období neďaleko bunkra Cvičisko(Cvičiště), práve v spomínanom kukuričnom poraste.
Také se připájím ke tvrzení, že meziválečné období je omyl, spíš by to mělo být poválečné období, ne?
Keby sme zobrali za bernú mincu, že maketa má znázorňovať T-34, potom by logicky mohol vyjsť dátum výstavby na čas nemeckej okupácie, kto by po vojne cvičil útok na T-34? V prípade, že by bol na povrchu nejaký betónový poter, mohla po tom loziť pechota, alebo nejakí tankoborníci a zvykať si na T-34 a trénovať jeho zničenie. Aj to by bola možnosť!
Obrázek
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

IgorT píše:Keby sme zobrali za bernú mincu, že maketa má znázorňovať T-34, potom by logicky mohol vyjsť dátum výstavby na čas nemeckej okupácie, kto by po vojne cvičil útok na T-34?
Nemusí to být nutně doba okupace. Mohlo to vzniknout kdykoli od roku 1941 výše, kdy Slovensko válčilo po boku Německa a cvičný cíl v podobě T-34 by přicházel v úvahu.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

S prístupom k tomuto protileteckému krytu je trochu problém. Po zapojení pák sa mi však podarilo do areálu prepašovať a urobiť pár fotiek. Nachádza sa v lesíku na bývalom majeri Jurajov dvor.

Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek

Na záver, fotka v retro prevedení:

Obrázek

Aktualizácia, apríl 2015

Podarilo sa mi dostať do bezprostrednej blízkosti protileteckého krytu na Jurajovom dvore a urobiť pár aktuálnych fotografií. Škoda, že vchody sú zavarené a nedá sa dostať dnu!

Upútal ma objekt naľavo od toho domčeka, vyzerá to, ako nejaký pohotovostný úkryt, ale neviem! Je to vybetónované, zahádzané zeminou, asi 20 metrov od krytu.

Obrázek Obrázek

Obrázek

Samotný kryt má dva vchody. Za pozornosť stojí ich prekrytie mohutnými štítmi.
Ľavý vchod:
Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Pravý vchod:

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Na poslednej fotke je tylo objektu.
Naposledy upravil(a) IgorT dne 15/4/2015, 11:39, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Franz Trubka
7. Major
7. Major

Příspěvek od Franz Trubka »

Igore, jake ma ten kryt rozmery?
Je znama kapacita?
Prijde mi to hrozne male, aby to melo nejaky efektivni vyznam
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Také kryty sa budovali napríklad v blízkosti závodov - kapacita nie je veľká 50-100 ľudí.
Treba si uvedomiť, že takýto protiletecký kryt nebol určený na dlhodobejší pobyt, ale na prečkanie leteckého náletu, takže sa počítalo, že osoby v nich budú sedieť na laviciach len cca 2-3 hodiny. Takže ak to má zhruba rozmery vagónu, postačuje to kľudne pre 50 ľudí.
ObrázekObrázek

IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Franz, presne ako hovorí Alchymista! Bratislava mala v týchto častiach, vtedy mimo mesta, chemické fabriky a známu Dynamitku, takže to malo byť útočisko pre ich zamestnancov, počas náletu. Informácie o nich nie sú a strýčko Gúgl mlčí tiež! :( Mám v pláne odfotiť ďalšie, väčšie, poschodové kryty, viem o dvoch. Poobede mám okolo jedného cestu, zajtra ho sem švihnem. Pôdorys tohoto odhadujem zhruba 10 x 10 metrov.
Obrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Na Magnetovej ulici sa nachádza ďalší protiletecký kryt, tento je väčší, ako predchágzajúci. Nejakú dobu slúžil, ako veľkoobchod s kvetmi!

Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-
Obrázek

Vchod do krytu, dvere sú podľa všetkého originál:

Obrázek
Obrázek- -Obrázek
Naposledy upravil(a) IgorT dne 20/11/2014, 07:54, celkem upraveno 2 x.
Obrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Alchymista píše:
IgorT píše: Na samotnej kovovej časti vidno stopy po odpaľovaní plynom, ale aj to demolátor vzdal, ale aspoň nám umožnil pozrieť sa na vnútorné zloženie objektu.
To prepalovanie autogénom zrejme prebehlo hodne dávno - pripadá mi to skôr ako nejaká úprava "štandardnej" strielne na použitie v takejto stene (napríklad kvôli použitiu normálnej zbrane, ktorá sa dosť líši od pevnostných špeciálov).
Nedalo mi to a išiel som to odpaľovanie ešte raz pozrieť. Vyštveral som sa na stenu a ono až také pravidelné nie je!

Obrázek-Obrázek-
Obrázek

Ako tam tak poskakujem zastaví sa chlapík, že pozná aj iné steny, nepoškodené. Tak sme dali reč a vykľul sa z neho majiteľ záhrady. Pustil ma aj dnu, ale fotky z tej strany sa robiť nedali, je tam prales. Dôležitá je však informácia, že odpaľovanie majú na svedomí zberači kovov. Pre pár kilo železa tam dotiahli autogén a zničili vzácny artefakt. Škoda, mohla byť z toho študijná fotka strieľne! :shock:
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „čs. opevnění“