Lockheed Martin F-35 Lightning II

Letouny všech typů a použití
Odpovědět
CAT
Kapitán
Kapitán

Re: JSF-Joint Strike Fighter/Lockheed Martin F-35

Příspěvek od CAT »

Britský tým úspěšně odskoušel ASRAAM a Paveway IV na F35B (STOVL verze)... Není z toho jasné, jestli šlo jen o odskoušení letu s podvěšenými zbraněmi a nebo o zkušební střelby...

http://theaviationist.com/2014/11/28/f- ... ns-trials/

Obrázek
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

CAT píše:Britský tým úspěšně odskoušel ASRAAM a Paveway IV na F35B (STOVL verze)... Není z toho jasné, jestli šlo jen o odskoušení letu s podvěšenými zbraněmi a nebo o zkušební střelby...
No, vzhledem k tomu, že se v článku píše, že to byly "dummy" weapons, čili "makety", a že odzkoušení s nimi je prvním krokem integrace, tak toho nejspíše moc nestříleli 8-)
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
CAT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od CAT »

já si nejsem jistej významem "dummy" protože to může znamenat "slepé", ale to by asi použili slovo "blank". Nejsem jistej, proto sem to tam raději napsal...
Obrázek
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Alchymista »

"Dummy" by malo znamenať v ekvivalente "maketa" - rozmerová a hmotnostná.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
CAT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od CAT »

Alchymista píše:"Dummy" by malo znamenať v ekvivalente "maketa" - rozmerová a hmotnostná.
:up:
Obrázek
Tomass
praporčík
praporčík

Příspěvek od Tomass »

F-35 nemusí fungovat správně, pokud dojde k překročení mezní teploty paliva. Článek uvadí teplotu 43 stupňů Celsia. Logistická četa na AFB Luke byla z těchto důvodů nucena natřít cisternové vozy na bílo, aby nedocházelo k přehřívání. Dlouhodobějším řešení však budou přístřešky, které tak mají zamezit ohřevu paliva nad kritickou teplotu. Dále je zmíněna i potřeba výstavby krytů speciálně pro STOVL variantu F-35, která má být schopna operovat krátce po obsazení letiště :rotuj:

http://www.defense-aerospace.com/cgi-bi ... 9421&cat=3
If you're going through hell, keep going. -- Winston Churchill
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Taliani sa tešia: Budú vyrábať a servisovať americké stíhačky F-35.

http://www.topky.sk/cl/11/1444285/Talia ... e-stihacky
Obrázek
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Dzin píše:
skelet píše:U USAF to je především snaha dotáhnout program F-35 do konce.. cena roste a nic kladného se o nich člověk nedozví. Ta F-35 funkci A-10 nikdy nezastane a "blátošlapové" to ví. Je příliš drahá (neochota je nasadit), moc toho neunese (v porovnání s A-10), je příliš zranitelná (nutnost útočit z odstupu). Ostatně změnil se ministr obrany (velkého zastánce F-35) a služba A-10 se rázem prodlužuje... A stejné to bude i v případě Ruska, protože ta "nevidimka" toho bude umět méně za vyšší peníz než "vidimka".
Spíše jde o to, že nejlepší argument pro zachování A-10 je, že díky svému levnějšímu provozu a nenáročnosti je to ideální prostředek pro operace proti silám druhé kategorie jako třeba ISIL. Zde je zbytečné používat přesnou munici nebo velké ráže a A-10 tak může díky nákladu neřízených raket a pum provádět operace stejně efektivně a možná i efektivnějí.
Jinak F-35 má zase výhody oproti A-10 lepší jednotkovou únosnost (nosníky jsou dimenzovány na mohutnější jednotlivé zbraně), může být vybaven větší škálou efektivnější výzbroje, je méně zranitelnější působeníl ručních PLŘS a hlavňovým zbraním. Osobně si myslím, že F-35 dokáže v mnoha misích nahradit A-10, ale ta zase dokáže některé typy misí plnit efektivněji. Záleží tedy na zanalizování tohoto stavu a říci, co USA potřebuje. Každý typ má svoje pro a proti. Ostatně USA má zkušenosti s tímto přístupem, B-52 je stále ve výzbroji, ikdyž je už oproti B-1 i B-2 zastaralý, ale právě díky tomu, že je v určitých misích ho možno použít efektivněji, než jiné typy, se drží ve výzbroji. Něco podobného je podle mě i příkald A-10.
promiň Dzine, ale ne.
A-10 může do vzduchu vynést celkem 7250kg výzbroje, přičemž trupové závěsníky mají nosnost po 2268kg, centroplánové 1546kg, křídelní po 1134kg a krajní křídelní mají nosnost 453kg
F-35 (CTOL) má nosnost závěsníků pod křídlem (směrem od trupu ke konci křídla) - 2270kg, 1135kg, 136kg. V pumovnici pak závěsníky na 158kg a 1135kg. Tedy žádné přebití A-10 se co se týče hmotnosti nákladu na závěsnících nekoná. To je lež.
F-35 v případě bitevní podpory ztrácí svou hlavní výhodu a důvod proč je tak drahý STEALTH. O jeho menší zranitelnosti vůči přenosným PLŘS bych se celkem přel, protože A-10 je vybavena motory s velkým obtokovým poměrem, a navíc jsou umístěny tak, aby byly částečně zastíněny VOP. Dále A-10 obstojí velké bojové poškození, ale F-35? Nevím, nevím .. hlavním důvodem proč tak tlačí F-35 do pozice bitevníků je jednotková cena, která je prostě hodně vysoká. Kdyby byla F-35 tak efektivní, tak by blátošlapové tolik neřvali..
ObrázekObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Oki, nosnosti jsem psal z paměti a myslel jsem, že A-10 nemá nosník se zbraňovým zatížením 5000 liber. Ale F-35A/C může nést celkem náklad 18000 liber proti 16000 A-10, ne?

F-35 může operovat z velkých výšek se stejnou přesnotí a tím se prakticky stává nezranitelná palbou jiných prostředků, než PL raket středního a dlouhého dosahu. Ruční PLŘS ho prakticky nejsou schopny ohrozit. To je podstatná výhoda. Navíc ve výšce několik tisíc metrů je docela špatně zjistizelná i jinak, než radarem a úder tak může přijít zcela nečekaně. Jde tedy o to, že protivník ani přílet F-35 nemusí zaznamenat, když se stane terčem útoku, což je také velká výhoda.

Jak už jsem psal, hlavní je, že A-10 by mohla být efektivní v určitých typech mise (podobně jako zastaralá B-52). To je také hlavní důvod "řevu blátošlapů". Teď mě napadá třeba nasazení proti ISIL, kde předpokládaný protivník disponuje spíše větším množstvím lehčích cílů, na které je škoda střílet něco víc, než třeba kanonovou munici nebo 70mm rakety, případně shazovat obyčejné letecké pumy menší ráže. V tomto typu ansazení je určitě A-10 efektivnější. F-35 se sice chystají vyzbrojit SDB, což je v tomto směru docela pokrok, ale stále A-10 dominuje.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Problém je, že když F-35 bude nasazená co by přímá podpora, tak oproti A-10 nemá žádnou výhodu.. a je to de facto rychlejší Alca. Výhoda A-10 je v tom, že se právě může pohybovat v těsné blízkosti blátošlapů s obrovskou výzbrojí.
ObrázekObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

A výhodou F-35 je, že se může pohybovat ve velké výšce s obrovskou výzbrojí a vykonávat podporu blátošlapů odtamtud a nevystavovat se palbě nepřítele. Jak už jsem psal, každý způsob má svoje pro a proti. Jako fanda A-10 si i tak myslím, že by se měla zachovat a průběžně modernizovat.
Obrázek

skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

akorát pak je v dosahu PVO středního a dalekého dosahu.. zkrátka mi F-35 v roli podpory pěchoty nedávám smysl. Byť IDF to dotáhla do dokonalosti..
ObrázekObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

A proti nim funguje stealth a USAF jsou v podpoře pěchoty na vrcholu. Takhle, rozhodně nerozporuji nic napsané o A-10. Naopak. Ale zase rozumím argumentům pro F-35. Jak už jsem psal, chce to objektivní analýzu nsasazení a operačních možností.
Obrázek

skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Stealth ti nepomůže.. když máš stealth, tak můžeš použít jen vnitřní závěsníky = malý objem výzbroje. Když použiješ externí závěsnky, tak nemáš stealth. Netvrdím, že F-35 nebude dobrý stíhací bombardér, ale účinnosti bitevníku nedosáhne.
Jinak po té co jsem si přečetl o koordinaci izraelské pěchoty a letectva během poslední kampaně v Gaze, tak jsou na vrcholu zřejmě tihle chlapci.
ObrázekObrázekObrázek
kwaak
svobodník
svobodník

Příspěvek od kwaak »

software pro rizeni kanonu v F-35 udajne nebude hotovy pred rokem 2019...ehm...

http://www.thedailybeast.com/articles/2 ... -2019.html
pks
rotný
rotný

Příspěvek od pks »

F-35 je zřejmě americkým příspěvkem ke světovému míru a odzbrojení.
Kvůli ceně F-35 vyřadí spoustu použitelných zbraní a nahradí je jednou nepoužitelnou :-)
Na druhou stranu se mi nechce věřit, že by ten kanon nebyl schopen vystřelit - možná jen nedosahuje očekávaných parametrů.
I kdyby si měl pilot nekreslit fixem na HUD křížek a spoušť ovládat táhlem, tak "něco" by to mělo střílet i bez softwaru.
Hrátky typu budu jen sledovat pohybem hlavy cíl a počítač už mi letadlem zamíří - tak bez toho se asi lze dočasně obejít.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

skelet píše: Jinak po té co jsem si přečetl o koordinaci izraelské pěchoty a letectva během poslední kampaně v Gaze, tak jsou na vrcholu zřejmě tihle chlapci.
Američané mají prakticky identický systém. Mají technologie, postupy a i zkušenosti v nasazení. Např. když se píše o tom, jak IDF odzkoušeko "Network IDF", potom USA má podobný syszém vlastní také. Oni si to lidé špatně představují (nebo si to nechtějí připustit), ale americké ozbrojené síly mají nasicenost moderními technologiemi a to i pro použití na nejnižších vojenských stupních, které jim umožňuvé velmi sofistikovaný způsob válčení.
Obrázek

CAT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od CAT »

pks píše:F-35 je zřejmě americkým příspěvkem ke světovému míru a odzbrojení.
Kvůli ceně F-35 vyřadí spoustu použitelných zbraní a nahradí je jednou nepoužitelnou :-)
Na druhou stranu se mi nechce věřit, že by ten kanon nebyl schopen vystřelit - možná jen nedosahuje očekávaných parametrů.
I kdyby si měl pilot nekreslit fixem na HUD křížek a spoušť ovládat táhlem, tak "něco" by to mělo střílet i bez softwaru.
Hrátky typu budu jen sledovat pohybem hlavy cíl a počítač už mi letadlem zamíří - tak bez toho se asi lze dočasně obejít.
Takhle to vypadalo tak před dvěma rokama... To éro má nahradit F-16 a už dnes jsou z cenou někde na úrovni F-16 (posledních verzí), možná už pod touto cenou. Jak jsem tomu letounu ze začátku nevěřil, tak to vypadá, že to dotáhnou někam, kde to chtěli mít...
Obrázek
Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

CAT píše:To éro má nahradit F-16 a už dnes jsou z cenou někde na úrovni F-16 (posledních verzí), možná už pod touto cenou. Jak jsem tomu letounu ze začátku nevěřil, tak to vypadá, že to dotáhnou někam, kde to chtěli mít...
CATe, to snad ne?
Pokud vím, tak F-16 Viper se v indickém tendru na MRCA nabízely po 50 mil. USD za kus ... pro USAF to určitě bude méně. Nevím, 40???
Stávající cena F-35A, tj. ta nejlevnější verze, je 98 mil USD s tím, že do roku 2019 má klesnout na 85 mil. USD. Ale pozor, to jsou ceny za drak - bez motoru a příslušenství.
Cena motoru pro tuto verzi je 16 mil. USD. Kolik stojí to "příslušenství" se mi nepodařilo zjistit ... ostatně ani to, co zahrnuje.
A v této ceně nejsou započteny ani náklady na vývoj a úpravy. Celková cena v roce 2014 se měla pohybovat někde kolem 188 mil. USD ... tedy cca 4x více než za poslední verzi F-16.

Verze F-35 B a C jdou ještě podstatně dražší - a to jak drak tak motor.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
CAT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od CAT »

Skeptiku to s tim, že je to cena jen za drak jsem netušil, to značně mění situaci... Ohledně ceny Viperu (myslim těch posledních) si myslim, že ta částka bude tak dvakrát větší než uvádíš ty (nebo tvuj zdroj). Nechci se tu s tebou předhánět kdo sežene víc zdrojů na jednotkovou cenu Viperu, ale viděl jsem zdroje uvádějící ceny od těch 40-60 mil do něco málo pod 100 mil, proto mi výhledová cena okolo 80-90 mil přišla docela rozumná (pokud se jedná jen o drak, tak to takové terno není, ale dostáváme se na úroveň ceny Superhornetů)... Nechci tu obhajovat stoj samotný, nebo jeho koncepci, sleduju to od začátku, stealth považuju za něco co nepřináší dost výhod v poměru cena/výkon, fandil jsem éru od Boeingu (to bylo tak ošklivý až bylo nádherný), ale myslim, že oproti F-16 tu bude značnej posun v integraci (ono jak je F-117 a F-22 slavnej a vyzdvyhovanej za stealth, tak tady se amíci od začátku chlubí právě integrací a letoun vyměňuje některé stealth prvky za prvky jiné), oproti Harrierům USMC/RN to bude velkej posun úplně ve všem...
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Letadla“