Kub jsem viděl, že modernizovalo i Maďarsko, to by ještě šlo

V produkci je Beyond line of Sight aka Mimo přímé vidění PTŘS varinata Spiku.Argonantus píše:Mám technický problém stran těch tankových řízených střel.
Potřebuji vědět, do jaké míry je možno deformovat balistickou dráhu letu u řízené střely.
Jde totiž o to, že normálním granátem nelze kanónem střelit za blízký kopec, ale jen za vzdálenější, právě pro nemožnost ostrého úhlu.
Dokázal to starý Bastion nebo refleks? Nebo vůbec nějaká tanková střela? Do jaké míry lze dráhu střely vychýlit od "normálního" tvaru?
Ano. Myslím něco jako býval Bastion nebo Refleks; vystřelí se to z kanonu s nějakou počáteční rychlostí a pak to letí jako řízená střela.PTRS je od toho, aby byla rizena a ne aby letela po balisticke draze.
Téměř ano. Viz popis módu LOAL u AGM-114:Panika píše:Dotaz používal se někdy u Laserem naváděných střel ozáření bodu blízkého cíle a na poslední chlívy to stočit na cíl?
Nebo laserový dálkoměrem měřit něco blízko cíle? Pointa je tak že spousta věcí má detekci ozáření laserem,tanky odpálí zadýmovací granáty a je to v čudu...
To jsem se přehlídlFranz Trubka píše:Tady je mluva o PTRS vystrelovanych z 125 mm kanonu tanku T72, coz tebou uvadene Spike nejsou...
Neni mi jasne , co se skryva pod "fiber-optical guided" pri uvadenem dostrelu 25 km
Ridit raketu po optickem vlaknu 25 km? Z vrtulniku mozna, z lodi to uz bude asi za horizontem, z pozemni platformy
leda z Cerne Hory smerem na Trutnov![]()
Ale ja se v tomhle tematu orientuji opravdu mizerne, takze muzu byt uplne mimo
a vlastně totéž Skelet:tank umí klasickou nepřímou střelbu až na dlouhé vzdálenosti. A navíc s pochybným účinkem, obvykle mu chybí dělostřelecký pozorovatel. Co tanku chybí zásadně, je možnost měnit sílu prachové náplně, (pověstné pytlíky) a taky náměr je obvykle nižší než u houfnice.
je to přesně tak. Vycházím ze stavu věcí, že tanků je zatím k mání podstatně víc, než houfnic. Zkusím chvíli sledovat nápad, zda nemá být poměr v budoucí armádě výrazně jiný, právě z těchto důvodů, například 1:1.je otazkou proc do toho tlacit tank, kdyz ten muze byt doprovazen lehkou houfnici raze 105/122mm
Jiná koncepce řízení, na první pohled se mi zdá být podstatně méně zdatná v míře zásahů proti tomu značkovacímu systému s laserem (Helfire).strela Javelin.S tým že funguje proti tanku systémom vystrel a zapomeň,môže napadať vozidlo aj priamo aj z vrchu a hlavne čo bolo zaujímavé,že môže strielať aj za kopec(bolo to v tom zmysle, že tam strelec nemusí ani vidieť za kopec ani mať iného značkovača na kopci)
Platí pomalu a postupně asi tak od devadeástých let, a ne úplně spolehlivě.Obecně se má za to, ze západní technika je vyspělejší, spolehlivější a lepší.
je to asi nejrecyklovanější novinářská informace o T-72 a o Abramsu, ale naopak ji pokládám za dost nezajímavou.Schopnost západních tanků likvidovat ty ruské ( T-64 a 72 ) na víc než 3,5 km, dle reálných zkušeností
Naprostý nesmysl. Dostřel tanků je tak velký, že je skoro problém ho využít (16 km, 24 km apod. u klasiky).Jako velká výhoda ruských raket odpalovaných z hlavne se prece udával dostřel.
Takže to spíš znamená, že tu lomenou dráhu také neumí, což je docela velká vada krásy - efekt je jako klasický granát s HEAT, což fakt není nic moc.PTŘS Svir/Reflex byly primárně určeny k boji s raketovými stíhači tanků NATO, nikoli s tanky samotnými, proti těm takový efekt neměly
jo. odstatný rozdíl co házím do kategorie "vybavení", neb se dá modernizací napravit. Tehdy znamenal přesně to, že se dalo útočit za východ jedině ve dne a v noci byli zápaďáci pány situace. Tedy, skoro - nenápadně se připlížit k obraně taky moc nejde.Západ měl převahu toliko v termovizích, ve kterých byli Rusové cca. 9-11 let za USA a Francií: až v letech 1989/91
To zní pro mne docela optimisticky, s ohledem na to, co se při tom výstřelu děje.(ale len okolo 200 výstrelov APFSDS).
daleko napínavější je, zda je samohybná houfnice levnější, než tank. Je to možné?TK je i cena polospaliteľnej nábojky značne vyššia ako cena porovnateľnej 122mm nábojky pre delostrelecký systém.
Jo. A má to mouchy - není to moc pohotové, přesné ani praktické.Poznámka k náměru tanku. Vyšší se dosahuje nájezdem tank na násep (umělý nebo přírodní).
ano, Leopardy a Abramsy umí couvat 30-40 kmph.> nevzpomínám si, že bychom zpátečku nějak moc potřebovali, zejména s ohledem na poloměr rejdu pásové techniky. Ona je zpátečka jiných strojů nějak rychlá?
No, svým způsobem ano: je SACLOS, takže jako střelec ji můžeš navádět na "cíl" vysoko nad skutečným cílem, tím ji donutit stoupat, pak zaměřit cíl skutečný a střela na něj poletí trochu seshora. Samozřejmě máš pořád problém s tím, že PTŘS je poháněna jen první max. 1/3 své dráhy a pak klouzá setrvačností, takže je otázka, co toto udělá s doletem.> umí tohle střela, vystřelovaná z tankové hlavně?
Jak v čem. Pancíř a munice, ano, tam byla parita nebo byli sověti o něco vepředu.> Platí pomalu a postupně asi tak od devadeástých let, a ne úplně spolehlivě.
Tohle se mi dost nezdá. Vem si, že klasická houfnice 2S1 má udávaný dostřel 16 km, špičková 152mm 2S19 30 km a to umí střílet horní skupinou úhlů i nejefektivnějším úhlem 45° -- jakou maximální elevaci má T-72? 14°?> Dostřel tanků je tak velký, že je skoro problém ho využít (16 km, 24 km apod. u klasiky).
Já chci taky!:)o je taktická výhoda, kterou nedoceníš, dokud ji neuvidíš na vlastní oči. Možná něco s Pátračem spácháme, kde sis to mohl tak trochu vyzkoušet