Ach jo.
6) Teprve po probuzení asi tak kdovíkolikion kilometrů od Země se posádka (a to jak vědecká tak i letová) seznamuje jak mezi sebou, tak i s předmětem mise. To se neznají před letem??? To je napřed zmrazili, pak šoupli do lodě, a teprve nakonec je seznamují s misí???
Říká se tomu utajení. Každý věděl, co potřeboval vědět. Ve chvíli, kdy se potvrdilo, že místo kam letí, není jenom hvězda ale kompletní planetární systém, se dozvěděli více. A ano, sice to ve filmu není vidět, ale pravděpodobně se před letem neviděli (jen ta civilní část. posádka lodi a vojenský personál se znají).
Děj se odehrává před prvním Vetřelcem a neznáme postupy předcházející hibernaci. Mám na mysli, zda se cestuje na lačno a s prázdnými střevy apod. Jak v Prometheovi tak Vetřelci není vidět, že by hibernovaní byli připojení k zařízení, které odstraňuje odpad z těla jinak než z krevního oběhu. Nemluvě o tom, že co alespoň vyplynulo ze skutečných pokusu o hibernaci živých organismu, bude samotnému procesu předcházet delší období přípravy. Tím je myšleno, jiné složení stravy apod. Je možné, že dotyčné "experty" sehnali na poslední chvýli, a přednost měl proces hibernace místo seznamovacího večírku.
Mise je sice civilní, ale financována člověkem, který nejen že vyvíjí a vyrábí zbraně, ale sám má takovou malou armádu.
7) Teprve poté, jak se ukáže, se ustavují posloupnosti velení - nikdo netuší že mezi sebou mají nějakou ženskou která tvrdí že je vlastně velitelkou výpravy - asi ani jeden z nich netušil že něco jako nadřízení a podřízení existují od školy celej život...
Ne, posloupnost velení byla dána již na začátku (Sama Wickersová při briefingu zmiňuje, že některé přijímala osobně). A sice:
Po příletu do zájmové oblasti velí ona dvojice vědců ohledně průběhu mise. Kapitán má velení ohledně bezpečnosti lodi.
Ale, dcera Waylanda, štabajzna Wickersová, převezme velení a jak jste si všimli vědci neprotestují neb nemají gule se jí postavit. Věřím, že leckdo z vás někdy v profesi zažil, ty příjemné okamžiky vyjasňovaní si kompetenci, alias mistrovství světa v disciplíně o největšího šulinka na pískovišti.
Závěr:
Film NENÍ sci-fi, protože není sci- (věda v něm se vleze do náprstku a mnohem více je tam náboženského blouznění, kdy se autoři snaží "nějak" se vlézt do kreacionismu).
Nesmysl. Nikde v celém filmu, není zpochybněna Evoluční teorie jako taková. Jediné co je zpochybněno, že moderního člověka stvořil Bůh, a že se Moderní člověk přirozeně, bez umělého zásahu vyvinul do podoby jako ho známe. Pro upřesnění: Prvotní scéna "stvoření" není datována i když rozumím tomu, že zvolené scenerie v člověku vytváří pocit planety bez života.
Mimochodem dle tvého dělení co je a co není sci-fi je evidentní, že např. Clarkovu první vesmírnou odyseu či její pokračování, kde si mimochodem zahrál i pan Tříska za sci-fi asi nepovažuješ viď?
Film je horror na motivy sci-fi, ponejvíc prvního Aliena. Má být prequelem k němu - budiž.
Jako většina hororů a thrilerů, funguje jedině za podmínek, kdy se lidé v něm chovají naprosto jinak než v reálu, nefunkčně a proti instinktům vč. sebeochranného, sebezáchovného, apod.
Bohužel, já mám rád sci-fi. Horrory mě neberou. Nebaví mě. Protože jsou "blbé" (rozuměj nelogické i v rámci zdánlivé nelogičnosti běžné pro chování člověka, a "fungují" jedině při zachování nepřirozených a nelogických jednání - jakýkoli "normální" postup je zcela rozhodí - jako ti vědci, co se napřed bojí i stínu a okamžitě poté se bratříčkují s neznámým hadem...), nemůže mě bavit ani tenhle blábol.
Nevím co je tolik nepochopitelného na strachu biologa, když na cizím světě, vleze do očividně umělé stavby a a na několika místech se skoro přerazí o skafandry 3 metry vysokých mimozemšťanů (ano jsou to jen obleky, těla již zetlela a změnila se v prach). Asi sem srab, ale já bych také nebyl klidnej.
Stejně tak nerozumím tomu, proč tolika lidem přijde tak strašně nepochopitelné, že je Biolog fascinován nálezem mimozemského organismu (živého a velikosti malého psíka), měl se snad zajímat o šutry?
Edit: Přidána ochutnávka z CA na pokračování Promethea.