Mi-24 Hind
Moderátor: Julesak
Re: Mi-24 Hind
Výzbroj si můžeš, ale nemusíš koupit. Nakupovat vrtulníky bez přípravy je blbost. To už můžou rovnou koupit civilní vrtulníky.

Tak samozřejmě že by bylo ideální, kdyby všechny ty LUH měly nosná křidélka, s tím, že bysme si je časem osadili čím budeme chtít. Od raket, po třeba Plamen - na vrtulnících byl testován (tak ho snad zvládnou i tihle skřítkové). Všechno to je o ceně. I kdyby bylo potřeba si připlatit, tak smysl to rozhodně má.

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
- Alchymista
- 5. Plukovník
Predstavuješ si to asi príliš jednoducho. Zástavba zbraní do vrtuľníku nie je žiadna sranda:
- v prvom rade prepočty pevnosti. Dávka z kanonu ako Plamen je pre mnoho vrtuľníkov na alebo i za hranicou ich pevnosti. Strela má energiu okolo 55kJ - spätný ráz je prakticky rovnaký, úsťová brzda z toho zachytí asi tak tretinu, zvyšok je zachytený do pružina dlhej ani nie 20cm - čiže na uchytení kanonu je ekvivalent nárazu nejakých troch-štyroch ton, pri palbe v tempe tisíc rázov za minutu.
- kablovanie - systém ovladania výzbroje je niekoľko kablov, prepínačov, ističov a rozvodných prvkov. Všetko musí prejsť certifikáciou výrobcu, a musí to byť vyhotovené predpísaným spôsobom. Zdanlivo jednoduché, v skutočnosti problém radovo väčší ako natiahnuť ďalšie kable v dnešnom aute.
- energetické zdroje - zdanlivá maličkosť, ale radenie paľby alebo ovladanie zbraní si z palubnej siete cucne kľudne 20 amper, to by sa mohlo malému vrtuľníku tiež zadymiť z alternátoru.
- k zbrani potrebuješ zameriavač. Samozrejme, PKI alebo "delfinkový" ASP-3 váži pár deka, až pár kilo, ale kvalita zamierenia tomu zodpovedá, starí flígri obvykle nastrieľali lepšie "podľa pitotky". A zasa to potrebuje kablovanie, prepínače, ističe... a príkon.
Mi-8/17/171 alebo Mi-24 nemôžeš brať ako "vzor" - tie mašiny sú na podvesenie výzbroje, vrátane kanonových puzdier riešené už od návrhu a silová štruktúra draku s takým namáhaním počíta, u iných storojov to však nebýva pravidlo - a problémy, na ktoré narazili (a neporiešili) poliaci pri svojich pokusoch vyzbrojiť Mi-1 a Mi-2 stoja za preštudovanie...
- v prvom rade prepočty pevnosti. Dávka z kanonu ako Plamen je pre mnoho vrtuľníkov na alebo i za hranicou ich pevnosti. Strela má energiu okolo 55kJ - spätný ráz je prakticky rovnaký, úsťová brzda z toho zachytí asi tak tretinu, zvyšok je zachytený do pružina dlhej ani nie 20cm - čiže na uchytení kanonu je ekvivalent nárazu nejakých troch-štyroch ton, pri palbe v tempe tisíc rázov za minutu.
- kablovanie - systém ovladania výzbroje je niekoľko kablov, prepínačov, ističov a rozvodných prvkov. Všetko musí prejsť certifikáciou výrobcu, a musí to byť vyhotovené predpísaným spôsobom. Zdanlivo jednoduché, v skutočnosti problém radovo väčší ako natiahnuť ďalšie kable v dnešnom aute.
- energetické zdroje - zdanlivá maličkosť, ale radenie paľby alebo ovladanie zbraní si z palubnej siete cucne kľudne 20 amper, to by sa mohlo malému vrtuľníku tiež zadymiť z alternátoru.
- k zbrani potrebuješ zameriavač. Samozrejme, PKI alebo "delfinkový" ASP-3 váži pár deka, až pár kilo, ale kvalita zamierenia tomu zodpovedá, starí flígri obvykle nastrieľali lepšie "podľa pitotky". A zasa to potrebuje kablovanie, prepínače, ističe... a príkon.
Mi-8/17/171 alebo Mi-24 nemôžeš brať ako "vzor" - tie mašiny sú na podvesenie výzbroje, vrátane kanonových puzdier riešené už od návrhu a silová štruktúra draku s takým namáhaním počíta, u iných storojov to však nebýva pravidlo - a problémy, na ktoré narazili (a neporiešili) poliaci pri svojich pokusoch vyzbrojiť Mi-1 a Mi-2 stoja za preštudovanie...

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Diky, pak je trochu otázka, zda ty naše LUH opravdu musí být vyzbrojené, zda nestačí jen holá, militarizovaná verze, bez závěsů, tak jako u Sokolů. Pro funkci taxíku to stačí. Zda by nemělo spíš smysl, investovat ušetřené peníze do další modernizace Mi-24 aby mohly nést třeba rakety Spike, kanón ráže NATO, pořádná elektronika a systémy, případně i nějaký další balíšek pro Mi-171š. Nové LUH a Sokoly by byly bez výzbroje.

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
- Smutná krabice
- praporčík
Rase: spike jsou nesmyslně drahé. Každý, kdo dnes pořizuje ozbrojené vrtulníky, pase po APKWS či podobných lehkých a levných, laserem naváděných raketách s malým "kolaterálním poškozením"..
Inženýři ví, že vše má klady a zápory a musíte si vybrat něco za něco. Propagandisté a obchodníci vynášejí pouze klady a zápory zamlčují. Tvrdí-li kdo, že je něco univerzálně nejlepší na světě nebo nemá žádné slabé stránky, patří do druhé skupiny.
APKWS je jeden důvod, proč si myslím, že případná americká nabídka AH-1Z (UH-1Y) by stála za promyšlení.
Se Spikema je obecně problém v naší armádě i nyní, když jsou jimi vybavené Pandury. Co mám informace, právě díky jejich ceně s nimi posádky běžně necvičí a ani jich není tolik nakoupeno resp. nejsou ve větších počtech u jednotek.
Se Spikema je obecně problém v naší armádě i nyní, když jsou jimi vybavené Pandury. Co mám informace, právě díky jejich ceně s nimi posádky běžně necvičí a ani jich není tolik nakoupeno resp. nejsou ve větších počtech u jednotek.

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Je možné modernizovat Mi-24 tak, aby dokázal operovat s raketami APKWS ? Přeci jen, když už máme vymazlené Mi-171š, tak proč nemít obdobně modernizované Mi-24, když už si je chceme nechat. Přeci jen, i tak by nebyly náklady tak vysoké jako nákup nového stroje a především by tak zůstala zachována možnost servisu spolu s Mi-171š. Přeci jen nový bitevník by byl "drahý" na nákup, ale hlavně na údržbu. Taky bych chtěl nový stroj, ale MO s nimi zatím nepočítá.

- Smutná krabice
- praporčík
Dzin:
kupovat celou rodinu vrtulníků kvůli tomu, jaké zbraně umí nosit? Co je to za logiku? Je ti známo, že APKWS je integrován i na platformu Bell 407, integruje se na OH-58 a MH-6 a není problém jej integrovat na jakoukoli platformu, která má standardní laserový značkovač cílů a dá se zadrátovat pro nesení Hydra 70?
kupovat celou rodinu vrtulníků kvůli tomu, jaké zbraně umí nosit? Co je to za logiku? Je ti známo, že APKWS je integrován i na platformu Bell 407, integruje se na OH-58 a MH-6 a není problém jej integrovat na jakoukoli platformu, která má standardní laserový značkovač cílů a dá se zadrátovat pro nesení Hydra 70?
Inženýři ví, že vše má klady a zápory a musíte si vybrat něco za něco. Propagandisté a obchodníci vynášejí pouze klady a zápory zamlčují. Tvrdí-li kdo, že je něco univerzálně nejlepší na světě nebo nemá žádné slabé stránky, patří do druhé skupiny.
Dzine, a aky problem je podvesti APKWS, resp. odbodneho system od Izraelcanov, Turkov pod MI-24?, integracia 70mm navadzanych rakiet je v ramci ATE Super hind Mk. 5 (po nocom Paramountgroup NIGHT HAWK ) zvladnuta
http://www.paramountgroup.com/media/138 ... t-hawk.pdf
http://www.paramountgroup.com/media/138 ... t-hawk.pdf
Vypadá velice dobře, myslím, že zrovna s Jihoafričany by nemusel být problém. Případně Izraelci by to mohli zprostředkovat, případně dodat některé systémy.
jediné co mi tam chybí je zakrytý zadní rotor ve stylu H145M - to by bylo cool. On i ten ruský motor se dá nahradit za nový (polsko-ukrajinský) kdyby bylo nejhůř.
Z Mi-24 se dá udělat opravdu velice pěkný stroj, otázkou je jen cena
jediné co mi tam chybí je zakrytý zadní rotor ve stylu H145M - to by bylo cool. On i ten ruský motor se dá nahradit za nový (polsko-ukrajinský) kdyby bylo nejhůř.
Z Mi-24 se dá udělat opravdu velice pěkný stroj, otázkou je jen cena

Rase, Ceske Mi-24/35 maju Ukrajinsky motor,
Mne sa ten nos nepaci, viacej sa mi paci klasicky vhlad ala Ruske MI-35M3, inak MIL svojho casu ponukal pre upgrade vezu GIAT/NEXTER THL 20/30
rovnako ako redukciu Rusky/Nato zavesnik
Mne sa ten nos nepaci, viacej sa mi paci klasicky vhlad ala Ruske MI-35M3, inak MIL svojho casu ponukal pre upgrade vezu GIAT/NEXTER THL 20/30
rovnako ako redukciu Rusky/Nato zavesnik
- Smutná krabice
- praporčík
Rase: fenestron má omezení v tom, že se nedá použít na "příliš těžkých" vrtulnících - kvůli vztlaku a potřebnému tahu vyrovnávacího rotoru. Co je "příliš těžké na fenestron" ovšem nikdo přesně neřekne.
- Alchymista
- 5. Plukovník
Ano, a to dokonca ešte na "starom" pôvodnom Mi-24 s trojmiestnou "skleníkovou" kabínou.
Stroj vznikol zhruba v roku 1975, zrejme prestavbou niektorého prototypu alebo predseriového stroja. Lietal bez výzbroje a bez pomocného krídla (nákres je teda nepresný). Ako píše aj smutná krabice - riešenie sa nesvedčilo, fenestron sa ukázal nevhodný pre ťažšie vrtuľníky.
Táto fotka je zrejme jediná známa.

Stroj vznikol zhruba v roku 1975, zrejme prestavbou niektorého prototypu alebo predseriového stroja. Lietal bez výzbroje a bez pomocného krídla (nákres je teda nepresný). Ako píše aj smutná krabice - riešenie sa nesvedčilo, fenestron sa ukázal nevhodný pre ťažšie vrtuľníky.
Táto fotka je zrejme jediná známa.

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
krabice
ad APKWS, nj vlastně, máš úplnou pravdu, nějak mi vypadla ta největší výhoda tohoto systému!
ad APKWS, nj vlastně, máš úplnou pravdu, nějak mi vypadla ta největší výhoda tohoto systému!

Chtěl bych se zeptat jaké jsou dnešní možnosti ochrany vrtulníků před PLŘS, případně jaká je jejich účinnost ?
Před nedávnem byl prý v sýrii sestřelen Mi-8 vybavený systémem President-S
Ten Mi-8, nezničila PLRS ale protitanková TOW-2
PLRS sú obvykle navádzané na teplo a dajú sa oslepiť laserom alebo odlákať na fléru ale TOW sa navádza po drôte a tam môžeš jedine zmiznúť v dyme/prachu/schovať sa (a aj to musíš mať štastie) alebo zabiť toho čo ju navádza skôr než ta raketa dobehne.
PLRS sú obvykle navádzané na teplo a dajú sa oslepiť laserom alebo odlákať na fléru ale TOW sa navádza po drôte a tam môžeš jedine zmiznúť v dyme/prachu/schovať sa (a aj to musíš mať štastie) alebo zabiť toho čo ju navádza skôr než ta raketa dobehne.
- Alchymista
- 5. Plukovník
APKWS - nie zlá vec... Ale uvažovať s nimi ako s náhradou za skutočné PTRS? Si uvedomte, že rakety Hydra majú kaliber 70mm a teda ich teoretická maximálna prebojnosť končí niekde na úrovni 200-250mm (bez použitia špeciálnych - a hodne drahých - trikov). To síce teoreticky stačí na väčšinu OT a BVP, ale tankom s tým maximálne tak oškriete lak.
Hektor - jeden Mi-8 bol zničený TOW na zemi počas akcií pri zostrelení Su-24, jeden Mi-8 (5 mrtvych) bol nalákaný do pasce a zostrelený ZU-23
Hektor - jeden Mi-8 bol zničený TOW na zemi počas akcií pri zostrelení Su-24, jeden Mi-8 (5 mrtvych) bol nalákaný do pasce a zostrelený ZU-23

APKWS samozřejmě nemůže nahradit zcela PTŘS, ale je to vylepšení schopností 70mm raket tedy zvětšuje hlavně schopnost touto municí útočit na vzdálenost maximálního dostřelu s velkou přesností. Z toho potom plyne že jako náhrada PTŘS se mohou nasadit v případech, kdy je zbytečné PTŘS používat, ale kdy se nyní používaly právě z toho důvodu, že stávající neřízené rakety nebyly dostatečně přesné.

Tohle samozřejmě nikdo neřekne. Reklamní video prima. Otázkou je zpracování sensorového vstupu. Třeba izraelské Pythony se navádí ne přímo na zdroj tepla, ale na obraz - tedy siluetu. A tu President-S nemění. Stejně tak RBS-70 je mimo jeho možnosti.
Mike píše:Chtěl bych se zeptat jaké jsou dnešní možnosti ochrany vrtulníků před PLŘS, případně jaká je jejich účinnost ?