@ Ejdou Rotačák, to víš, když čekám, až mi zaschne průchozí pokoj (rekonstruuji náš domek).Ejdou Rotacak píše:Kouzelníku, nejsi ty spisovatel?![]()
respective, kde na to přes den bereš čas? vždycky to přečtu a řeknu si, "tý voe, to muselo dát příšernou práci, přitom......., co?" (...)
Ejdou Rotacak píše:(...)
Dřív se všichni spokojili s tím, že Göringovi nevyšel BoB podle jeho představ (britové jsou holt lvi!) a proto byl Seelöwe neuskutečnitelný, nestačí tenhle argument
i v roce 2019?
Jo, taky jsem si myslel, že po BoB už Sealion a podobné nápady přes Kanál skončily. Jenže mě zaráží ten zlom v logických krocích Třetí říše (zlomem myslím období po BoB do jara 1941):
Hitler mazaně přežije nástrahy vnitřní německé politiky. A až do 1941 mu většina lidí v Německu kýve/neodporuje i na ty největší blbosti/zrůdnosti.
Klapne relativně levné cvičiště zbraní ve Španělsku. A přechytračí Velkou Británii ohledně budování KM.
Rakousko mu spadne do klína. Sice odolává Švýcarsko
Daří se mu vyjít s Mussolinim i přes "jižní Tyrolsko"
Klapne Mnichov a rozhádá Česko-Slovensko
Daří se chlácholit Francouze a Brity, sice jen zčásti (protože jak zběsilý začnou utrácet peníze za zbraně, a to nejen z domácí produkce, ale ze zámoří)
Pak si Hitler překvapivě plácne se Stalinem (s jehož lidmi válčili vojáci ozbrojených sil Třetí říše ve Španělsku a se kterými údajně mají nejvíc odlišné názory)
Vyjde půlka Polska.
Pak převálcuje Dánsko, kde vznikne "nezávislý" stát po nacisticku (taková Potěmkinova vesnice - míněno v zemích, které byly přímo okupované, tj. nesrovnávám např. s Bulharskem) a to patrně za účelem Islandu a Grónska.
Vyjde Norsko
A pak majstryšk - Benelux, Francie (která se posléze promění v (polo-)spojence, např. kvůli Mers-el-Kebír, Dakaru,...) a Británie je ráda, že taktak zachránila většinu svých nejvíc vycvičených lidí.
Rumunsko vystrašené Sovětským svazem, vděčné Maďarsko a nejistá jugoslávská vláda mu spadnou do klína
No a pak se maličko otřese tenhle "nimbus neporazitelnosti" ve formě BoB. Jenže většina Evropy Hitlerovi "zobe z ruky" a co asi zmůže Velká Británie proti skoro celé Evropě (asi nejvíc je "vzdorné" Řecko, které je vzdorné jen trochu, takže že neustále odmítá nabídky Britů, že do Řecka pošlou posily)? Tj. za situace, kdy Británie má ekonomiku založenou na propojení s Britským Dominiem/Impériem... takže při přerušení/ztížení transportů Británie nemusí být soběstačná....
A taky víme, že v průběhu BoB a po ní probíhají seriózní jednání se špičkami SSSR o dokončení dělení vzájemných sfér vlivu (dosud jejich spojenectví funguje +- dobře). Z mého pochopení situace se zdá, že do jara 1941 Hitler dělá konkrétní kroky, aby vyšel vstříc sovětským požadavkům.
Takže v téhle situaci prostě nerozumím následným krokům Třetí říše:
[/quote]Kouzelnik píše:Mě by nejvíce lákalo nějaké racionální vysvětlení, proč po BoB probíhala tak velká rozsáhlá výroba MFP/Siebelů (a proč nebylo naprosté soustředění lodního průmyslu na ponorky) a proč velké hladinové lodě (potřebné proti Baltské flotile) posílala Třetí říše zrovna na místa nejvíce vzdálená od uskutečněného útoku v létě 1941.kenavf píše:(...)
@Ejdou Rotačák.... ty rozumíš těm událostem v posledním odstavci? Myslím v kontextu výše uvedených událostí.
Jestli jsem něco důležité vynechal, tak klidně dopiš. Z mého pohledu je velmi důležitá Čína vs. Japonsko a situace v Indii a na Blízkém Východě, ale to by už toho byl román, kdybych to zkusil popsat.
P.S. Příliš nerozumím akci s vysláním Bismarcka/Prinz Eugen,.... ale nechci tímhle směrem diskutovat, protože pro toto období nemám dost info, abych zkusil zformulovat svůj názor.