Juraj Tichý píše:
To si však pôvodne nezdôrazňoval. Toto sa týka akehokoľvek štátu. Narážal si pôvodne na schopnosť štátu dohľadať jedincov, ktorí sa nedostavili, lebo štát nemá prehľad kde kto býva.
Tak som som sa asi nevyjadril jasne, moja chyba - i keď som sa snažil a myslím, že som viac krát písal, že polícia ľudí skôr či neskôr dohľadá (neviem teraz nájsť vlákno kde sme o tom diskutovali).
Ale ak je idea mobilizácie postavená na tom, že väčšinu ľudí tam dovlečú pandúri, tak ju ani netreba robiť.
Ešte aj v USA sa musíš registrovať do 30 dní po 18. narodeninách, aby si ťa federálna vláda vedela dohľadať pre prípad mobilizácie.
U nás takýto systém nie je, obvodné vojenské správy boli zrušené a každá mobilizácia v našich podmienkach by bola ťažkou improvizáciou.
Juraj Tichý píše:
čiže čo? Zavedieme naspäť ZVS?
Krajiny ktorým reálne hrozí veľký konflikt, ZVS majú(Izrael, Kórea ...), pretože je to osvedčený a funkčný systém.
U nás je to politicky(a spoločensky) nepriechodné, nemá zmysel o tom teda diskutovať.
My by sme mali vymyslieť použiteľný systém záloh - ten dnešný taký nie je.
niko píše:Tak väcsina obyvatelstva sa aj k odvodom dobrovolne dostavi.
Tu si dovolím povedať, že to veľmi závisí od situácie.
A hlavne, mobilizácia by nemala začať odvodom v tom zmysle, že pre mobilizované osoby by bola prvým kontaktom z OS - ak uskutočňuješ mobilizáciu, zrejme už je nejaká krízová situácia.
V takom prípade potrebuješ, aby každý mal +/- predstavu, čo sa od neho čaká, nie že budeš ľudí učiť pochodovať, rozoznávať hodnosti a zdraviť. To že ich to dnes nemá kto a kde učiť, radšej ani nehovorím.
K SS a pod - veď práve. Ešte aj štátoch ako Tretia ríša a stalinský ZSSR, kde bola kontrola obyvateľstva z dnešného pohľadu nepredstaviteľná, a kde hrozili drakonické tresty vrátane smrti za veci ako protištátny vtip, sa našli ľudia ktorí sa tomu snažili vyhnúť.
Myslíš že v dnešnej dobe by ich bolo menej alebo viacej?