Ach jo,
tak ještě jednou ... k tomu na co jsem reagoval...
setkávají se zde 4 věci, které IMHO (dočasně) brání seriózní diskuzi laiků:
a) ani Mi-28 a ani Ka-52 neprošli bojovým nasazením vyjma Sýrie/Iráku cca 5 roků zpátky
b) máme málo věrohodných informací o jejich nasazení, neboť smyslem imperiálního nasazení v Sýrii je mj. prodat zbraně. Irácké nasazení Mi-28 pro COIN (a pro CAS) má komplikovanější příčiny (a promítá se do něj snaha irácké vlády nakupovat z více zdrojů, ale současně co nejvíc ulehčit logistice atd.).
c) jako okolo vesměs všeho sovětského jsou dosavadní informace kontaminované spoustou informačních sraček. Namísto pohodového pokecu o tom v čem jsou dobré a v čem méně dobré stránky MiLu, tak hned vyskočí spousta fanatických obránců, jako třeba Julesak, kteří začnou diskuzi manipulovat či přímo zatrollí,
d) mě jako laikovi - a věřím, že i naprosté většině laiků - se veřejně známé věrohodné informace o koncepci nasazení obtížně vyhodnocují. A v minulosti se spletli i chytřejší lidé než já. Viz např. rozdílná úspěšnost koncepce italského imperiálního letectvu, která vyplývá z nasazení těchto platforem v španělské občanské války od 1936 .. na příkladu platforem Fiatu CR.32, Breda Ba.65 a dvoumotorových Caproni Ca.309 (a z následníků zejm. Ca.310). Velmi rozdílně se tyto koncepce osvědčily. A přesto tehdejší odborníci měli rozdílnou úspěšnost při odhadu jak se se osvědčí koncepce nasazení těchto tří platforem v tehdejší bojové praxi.
Proto jsem napsal co jsem napsal k diskuzi o koncepci nasazení Mi-28 a Ka-52.
Jiná věc by byla kdybychom diskutovali téma založené převážně na exaktních veličinách (viz např. to co spustil Lord ohledně kanonu). Protože fyzikální zákony platí navzdory propagandě... Což by byla zajímavá diskuze, akorát mě moc nezajímá, protože ani Mi-28 a ani Ka-52 nesloužili v naší vlasti (v ČSLA, AČR/OSSR) a ani u našich sousedů.
A tímto bych za tím udělal tečku. Nikoliv čárku, ale tečku. Kdo chce diskutovat stylem "
nevím jestli je to pravda, ale ta propaganda se mi moc líbí" ... tak samozřejmě že nikomu nebrání můj střízlivý pohled na smysl takové diskuze
P.S. Ejdou... už Ti to došlo? V odkazované publikaci s malým časovým odstupem od tehdejších (popisovaných) událostí není žádná přímá informace o nasazení Ka-50.

A my (s odstupem 20-ti let) už víme, že Ka-50 tam byl nasazen...Tj. ta publikace je minimálně zčásti nepravdivá
Mj. i z tohoto poznání o nepřesnosti příliš syrových publikací, pramení můj střízlivý postoj k využití příliš syrových informací těch cca 5 let zpátky v Iráku a Sýrii.