Skelete ... mě nadáváš. Mě?
Já to byl, kdo se snažil vnést nějaký informační přínos ohledně způsobu nasazení obou specializovaných vrtulníků... Např. v níže uvedené akci v létě 2016 by při inteligentním nasazení spolu s transportními vrtulníky měly oba sovětské vrtulníky excelovat.
zzz píše:Julesak ... pročti si co jsem napsal. Protože nesouhlasíš s jakýmsi srovnáním. Jenže já žádné srovnání nedělal. Proč? Stačí si pročíst co jsem napsal.
Tím netvrdím, že pro vojenské odborníky (s přístupem k neveřejným údajům) se nenajde poučení při nasazení Ka-52 resp. Mi-28. Např. při této akci je asi velmi poučné zjistit co a proč se stalo:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ithriyah- ... June_2016)
(...)[/color]
Ofenzíva probíhala na silniční ose Hama/Homs - Raqqa. Ve venkovské části přilehlé k této komunikaci zhruba platilo - západní půlku této komunikace drželi royalisté, východní ISIL. Na níže uvedené mapce z wiki (z cca května 2016) drží royalisté (červenou barvbou) tu oblast "horní šipky" doprava (spodní "šipka doprava je Palmyra).
Taktikou ISIL byly nájezdy. Strategií vůči royalistům bylo "udeř a uteč". Z toho vyplývalo, že royalisté museli "držet spoustu lidí a techniky na hlídce. Zatímco ISIL si vybíral kdy a kam udeří. Royalisté se sovětskou imperiální podporou se pokusili o změnu = aby ISIL přestal dorážet. Vyrazili podél výše zmíněné komunikace směrem na východ k tomu co ISIL chtěl bránit - k Raqqa.
Tím se role obrátili - ISIL přestal být flexibilní a ISIL musel držet pozice. Tj. při této konkrétní ofenzívě letectvu vesměs odpadnul problém s hledáním ozbrojenců ISIL v poušti.
Úloha specializovaných útočných vrtulníků by v této akci mohla být byla dvojí
a) "armed scout"
b) podpora transportních vrtulníků při jejich výsadku do týlu.
Vyjdeme-li z teoretické
sítě leteckých základen, tak v úvahu pro operace Ka-52 (krom Latákie) připadají tyto 2 které myslím tou dobou už delší dobu byly v držení royalistů:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tiyas_Military_Airbase
https://en.wikipedia.org/wiki/Kuweires_ ... _Institute
Z Tiyas (T4) myslím určitě operovaly nějaké vrtulníky, ale nejsem si jistý jestli už v 06/2016. U Kuweires si nejsem jistý jestli zde byly trvale deponované nějaké větší vrtulníkové síly (jakkékoliv). Mezi jižní (T4) a severní (Kuweires) základnou je to vzdušnou čarou cca 200 km. Ka-52 by měl mít dolet 500 km. Tj. při letu ze severní anebo z jižní základny by Ka-52 teoreticky měl být schopen podporovat pozemní ofenzívu v cílové oblasti kolem komunikace Homs/Hama - Raqqa. A nabízí se možnost "přeletových" akcí = vzlétnout z jihu (ošálit hlídky ISIL přiletem z nečekaného směru) a udeřit na nepřipravené obranné/protiútočné formace ISIL poblíž uvedené komunice a po útoku doletět na severní základnu. A další akci podniknout ze severu na jih.
Jako velmi důležité vnímám možnost etapové akce. Tj. ze severní či z jižní základny udeřit na cílový prostor a poté přistát za frontou v týlu royalistů na improvizovaném stanovišti ... nikoliv bázovat, ale připravit se na druhý úder ... po jehož provedení odletět na trvalou základnu T4 či Kuweires.
Vzhledem k tomu jak ofenzíva dopadl, tak mě napadají 3 hypotézy:
a) Ka-52 neexceloval, protože cílová oblast nasazení byla příliš daleko a nepomohly ani možnost etapových akcí (z T4 na severně položené Kuweires)? Znamená to, že Ka-52 potřebuje specializovanou před-/poletovou přípravu, kterou není možné poskytnout na improvizovaném místě někde na asfaltové silnici pomocí vybavení v pár dodávkách a s pomocí pár techniků? Připomínám, že bylo léto = pařák.
b) Anebo Ka-52 v této akci neexcelovaly, protože se nezúčastnily?
c) Nebo snad platí třetí varianta, že Ka-52 v roli armed scout fungoval skvěle, ovšem neslavný výsledek pozemních bojů nemohlo zvrátit sebevíc úspěšné nasazení Ka-52?
Závěr:
Já nevím je-li některá z hypotéz pravdivá. A možná je pravdivá nějaká čtvrtá ... nevím, protože je málo dostupných a věrohodných informací. Snad za pár roků bude situace lepší, např. snad za 10 roků od této akce = někdy v 2026 by už se mohly objevovat první věrohodné zprávy.
P.S. Takže jestli je proti pravidlům tohoto webu, když jsem napsal že k diskusnímu tématu, které nahodil
lháři píšící sem jako Skeptik, je
dosud je málo věrohodných informací, tak pak ve smyslu Tvého vidění světa je namístě, abys "
mě podříznul jako podsvinče".
Jsi na tahu, milý Skelete.