Vrtulníky pro OSSR

Odpovědět
Gargamel
svobodník
svobodník

Re: Vrtulníky pro OSSR

Příspěvek od Gargamel »

Scotty87 píše:
Gargamel píše:Podle mých zkušeností je nezbytné (a podle mě se stejně tomu nevyhneme) pro OSSR udržet plně provozní 4-5 ks nejnovějších Mi-17 i případně s převedením těch dvou mi-171 od MV do roku 2028-2030 i za cenu oprav v LOTN
Kolik je vlastně těm nejnovějším Mi-17 let? AČR si sice svoje Mi-17 ještě nějaký rok ponechá, ale i tak v následujících pěti až osmi letech dolétají.
Gargamel píše:2. je třeba si také uvědomit, že někteří piloti se nebudou již na nové vrtulníky přeškolovat - nebudou chtít, nebudou na přeškolení z důvodu věku perspektivní atd. Takže je potřeba i nějak zaměstnat.
Od kdy je armáda zaopatřovací ústav? To stejné se na Slovensku děje s piloty Mig-29. Buď odejdou na "nelétající" pozice nebo v armádě skončí.
Co jsem se koukal tak ty "nejperspektivnější" z OSSR i AČR jsou r.v. 1989, ty mohou mít životnost při dobrém technickém stavu až snad 38 let (je to informace z otevřených zdrojů). Mi-171 je jiná kapitola. Tam je ta garance snad 40 let.

Armáda bohužel zaopatřovací ústav je. Ale tato myšlenka samozřejmě s trafikou v československém pojetí nesouvisí. Jedná se o vhodné využití personálu, pro které se mi nevyplatí už je přeškolovat na UH-60. Nechat je plnit úkoly na Mi-17, či těch dvou Mi-171 od vnitra.
Gargamel
svobodník
svobodník

Příspěvek od Gargamel »

To nikdo nerozporuje, že došlo k nákupu drahých vrtulníků. Je třeba rozlišit co je výsadková operace na padáku a co je aeromobilní operace. Plně vybavených výsadkářů se vejde do UH-60 max. 6-7. Od Mi-17 18-20. Přece jen Mi-171 jsou využívány od MV při výsadkové přípravě 5.pšú. Možná jsem se špatně vyjádřil v mé původní myšlence, kde mělo jít hlavně o to, nechat do roku 2027-30 dosloužit mi-17, Mi-171 jako podporu pro výcvik právě 5.pšú a 23.motpr. Protože nic tak kapacitního není momentálně k dispozici. :-)
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

To ze sa ich do sedemnastky zmesti viac vysadkarov nepochybujem.
Ze ich tam vojde o tolko viac, uz áno. :) Ten rozdiel bude tak o 50% menej v UH-60.
Na tomto videu vidis zoskok 8 výsadkárov. Dalo by sa ich na cislo 10, ak by skocili aj obaja instruktori.

Mi17 budu u OSSR musieť skončiť, tak ako im budu končiť papiere.
Ich GO su drahé, ich prevádzka detto. A to nevravim o bezpečnosti.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Gargamel píše:Co jsem se koukal tak ty "nejperspektivnější" z OSSR i AČR jsou r.v. 1989, ty mohou mít životnost při dobrém technickém stavu až snad 38 let (je to informace z otevřených zdrojů). Mi-171 je jiná kapitola. Tam je ta garance snad 40 let.
Což je maximálně dalších 8 let (pokud jsou v dobrém stavu) a při nezbytné investici do jejich vybavení. Pokud je současný vrtulníkový pilot OSSR schopen létat ještě osm let tak se ho přeškolit rozhodně vyplatí. Zvlášť při současném nedostatku vrtulníkových pilotů.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Myslím, že nosnou myšlenkou je spíš kapacita. Která by v případě vyřazení Milů mohla být nedostatečná.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Zbytocne to riesite. Mi- 17 budu lietat este tak 5-6 rokov a nasledne ich nahradia LUH. Dovtedy ich vsak treba poriadne drat v armade.
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

Bola tu debata, či majú naše BH medevac výbavu. Vyzerá to, že áno. Síce nie je to tá lietajúca sanitka pre 4 mužov, ale lepšie ako nič.

čas cca od 0:40
mikojan29
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od mikojan29 »

Mimochodom 1.1.2021 prišlo k personálnym zmenám na poste veliteľa VzS OSSR:

https://vvzs.mil.sk/94613/?pg=1
https://vvzs.mil.sk/94601/?pg=1
"Alea iacta est"
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

ObrázekObrázekObrázek
Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

310 kilometrů ... cca 4 hodiny jízdy nákladním autem.
To opravdu šlo o minuty, a nebo prostě OSSR nevědí co s penězma a pro UH-60M nemají nic lepšího na práci?

P.S. Vím, že to bylo určitě vykázáno jako cvičný let, ale i tak ...
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

PR akcia na ospravedlnenie nákupu ďalších 2 M(U)H60. Ale keby ste poznali terén Slovenska, tak by ste určite nenapísali, ze z Prešova do Nitry nákl autom za 4 hodiny.
Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

Autem po nové dálnici jsem to jel necelé 3 hodiny :lol:
Ale OK ... 4,5 hoďky :wink:

Ale, že to byla obyčejná propaganda, s tím souhlasím.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Skeptik, tak ty teda dobre jazdis, ked Presov Nitra pod 3 hodiny. :D Minimalne Donovaly by ta mohli zbrzdit.
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

Ono to určite závisí extrémne od počasia (Čertovica, Donovaly) resp. dopravnej situácie (Ivachnová) - to sú miesta, kde keď máš "štastie", môžeš trčať hodinu aj viac.
Ale pri dobrej ceste osobným autom 3,5 hod bez problému.
Iste je to PR akcia, ale jedna z tých ktoré sa dajú hodnotiť kladne, je to pomoc obyvateľom a piloti potrebujú let. hodiny.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Myslím, že je úplně lhostejné, jestli 3 hodiny, 4,5 hodiny, nebo 24 hodin. Smysl je jinde. Jsou snad Donovaly vyšší než Himálaje, aby se tam auto nedostalo žádným způsobem?
Smysl dotazu je: Ze Lhasy do Lukly do dá jedině letadlo/vrtulník s turbohřídelovými motory, nebo s pístovým přeplňovaným. Silnice tam teprve Čína staví. A pak ještě z Prešova do Nitry...? :)
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

:roll: Ako to nazýva premiér premúdrelých na internete?

Situácia v Nitre je zlá a evidentne potrebovali nejaké ventilátory čo najskôr. Lebo ďalšie už boli prepravované autom.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Ved to je jedno. Proste armada chcela ukazat, ze pomaha, tak odviezla ventilatory vrtulnikom. Preco nie. Ved armada je tu tiez na to aby pomahala a chranila.
mikojan29
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od mikojan29 »

Ešte niečo k avizovaným novým BH. Ak to budú MH-60M, tak sú oproti našim používaným strojom skoro vo všetkom zmenené. V L+K 8/2020 je o tom podrobný článok. Tu bude aj výhoda, že teraz máme "mierové holubice", aspoň sa tam toho toľko nebude musieť prerábať pri avizovaných 2 strojoch.
"Alea iacta est"
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Na AN sa zase obnovila tema nakupu dalsich dvoch UH-60 M cez program ERIP, tak to trochu rozprudim aj tu a prihodim par novych informacii.

Preco sme nekupili namiesto vrtulnikov naprikald radary, PVO, vozidla 4x4 ?
https://www.friendsofeurope.org/wp/wp-c ... ic_web.pdf
Odpoved je v tejto prezentacii. Program bol urceny iba na kupu vrtulnikov, pripadne BVP. Slovensko islo cestou vrtulnikov.

Jednalo sa o jednorazovu pomoc a sancu na modernizaciu, ktora uz nebude ? S najväcsou pravdepodobnostou nie. Slovensko, spolu s Polskom, Madarskom, Ceskom a Pobaltim budu velmi pravdepodobne zaradene aj do dalsej vlny ERIP (4).
https://www.defensenews.com/global/euro ... equipment/

Program ERIP teda bude pokracovat a je dost mozne, ze sucasne jednania ohladom dodavia UH-60 M a ich modernizacie boli aj sucastou pripravy na novu vlnu programu ERIP 4. Ze sa v novej vlne budeme snazit pretlacit LUH, alebo systemy PVO je podla mna najpravdepodobnejsie.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

ERIP , to je onen program kteréhož přijetím , či použitím nebo čerpáním se zavazuješ , že už nikdy nekoupíš nic Ruského z oblasti zbraňových systémů ?
https://translate.google.com/translate? ... ch&pto=aue

---Dostupnost těchto fondů závisí na investicích partnerských zemí, prokázané politické vůli zbavit se ruského a sovětského původního vybavení a závazku zastavit budoucí nákupy ruského vojenského vybavení. ----

Takže , zbavit se letadel , tanků . BVPéček . S300 a dalšího ?
Odpovědět

Zpět na „Letecká technika“