CV90 - nové bojové vozidlo pěchoty AČR
Re: Nové bojové vozidlo pěchoty pro AČR
Pokud bychom se rychle dohodli s GDELS nebo BAE, asi uhrajeme původní cenu (s nějakým „očekávaným“ navýšením).
Mě by to ale zajímalo od tebe, protože všechno ostatní, co jsem tu zaznamenal bylo od lidí, kteří jsou vyloženě proruští a k jejich vývodům je tak možno mít zásadní výhrady.
Na veřejnou palbu to patří, protože to není o aktuálním konfliktu, ale obecná rovina, tedy ohrožení ČR. Pokud bychom omezili obecné roviny, to bychom se potom nemohli bavit prakticky o ničem.

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Zajímavá informace. Mohli jsme mít nebo můžeme mít nějaké Mardery. https://www.tydenikeuro.cz/kdyz-tanky-leopard/
Taky jsem nad tím koumal a vychází mi smysluplně akorát zapůjčení do doby, než budou k mání nová moderní vozidla (několik let) s tím že BVP-2 by šla okamžitě na Ukrajinu. Marder ale pro nás rozhodně není řešení z dlouhodobější perspektivy. jen připomenu, že nám je Němci nabízeli už v době, kdy se hledalo nové kolové bojové vozidlo (vybral se nakonec Pandur II).

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
To je ako z bláta do koluže. Ale proti gustu žiaden dišputát. Takže smelo

Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Ja určite nič nakoľko je to od počiatku hlúposť.
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Euro Defence si myslí, že odmítnutí této nabídky vládou bylo nepochopitelné 

Ještě k tomu konfliktu se sousedy, k tomu samozřejmě může dojít, ale je to velmi nepravděpodobné. To by nejdřív muselo dojít k rozpadu EU a NATO, při nějaké opravdu velké celosvětové krizi, která by ohrožovala samotnou podstatu existence. Nikdo neví co bude za 50 let. Problémy jsou velké, ale ne tak ohrožující.
Tvůj temný oheň ti nepomůže, plameni Udúnu. Vrať se do stínu!

To stvořil někdo kdo absolutně netuší o čem píše. Dát do Leopardu kompatibilní vysílačku je to nejmenší.
Presne tak ako do T-72 alebo Betka 
Ale čo čakať od PR článkov...

Ale čo čakať od PR článkov...
Takže predpokladám, že ak sa tí dvaja nechcú vzdát nároků na náhradu nákladů, které jim během několikaletého tendru vznikly budú si ich zrejme uplatňovať...
Jestliže cena zůstane stejná, tj. 52, tak se to furt vyplatí.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Cena v čase, že by zůstala stejná, o tom pochybuji, ale když to ošetří ?

Je to ve zdrojích uvedeno. Opakovaně respektive opisováno. Nicméně to zde zaznělo již před časem.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Já vím, ale sliby chyby. Kolikrát v minulosti se překročil rozpočet ? Prostě chtějí asi něco protlačit, nikdo snad nechce přijít na buben ?
A to jsme nebyli ani v době hyperinflace, odhady jsou, že to může být ve finále až o třetinu dražší, no problem.
A to jsme nebyli ani v době hyperinflace, odhady jsou, že to může být ve finále až o třetinu dražší, no problem.

Lorde Ty tu neustale hovoris v ruznych vlaknech o nejake hyperinflaci (100% a vice)
Ta v CR (ani v cele EU) neni, nebyla a nebude! ... Jen tak na okraj
Jinak obecne mi tu chybi (v ACR) nejaka jasna koncepce... Na 10, 20, 30 let dopredu... Muzeme se tu zabavovat tlachanim jestli u BVP "A", nebo "B", jestli u stihaciho letectva "A", nebo "B"... Ale bez jasne vize toho co chceme mi to prijde jen jako placani prazdne slamy... Btw. To ze vyberovka na BVP dopadne takto, a pujde se jinou cestou bylo jasne uz par mesicu zpet...
Jinak obecne mi tu chybi (v ACR) nejaka jasna koncepce... Na 10, 20, 30 let dopredu... Muzeme se tu zabavovat tlachanim jestli u BVP "A", nebo "B", jestli u stihaciho letectva "A", nebo "B"... Ale bez jasne vize toho co chceme mi to prijde jen jako placani prazdne slamy... Btw. To ze vyberovka na BVP dopadne takto, a pujde se jinou cestou bylo jasne uz par mesicu zpet...
V tom souhlasím, 30 let už asi těžko předvídat, 10 let se výběrko jako klidně vleče, takže plán na 20 let by nebyl od věci.Jinak obecne mi tu chybi (v ACR) nejaka jasna koncepce... Na 10, 20, 30 let dopredu...
Lorde Ty tu neustale hovoris v ruznych vlaknech o nejake hyperinflaci (100% a vice)Ta v CR (ani v cele EU) neni, nebyla a nebude!
No za 5 let to třeba bude v souhrnu i 100 procent

Hele co jsem četl ten článek, tak 52 miliard byl průzkum asi před 10 lety.
AČR chce 210 bojových vozidel pěchoty by mělo stát 52 miliard korun.

Aktuální slovenský harmonogram počítá s dodáním prvních pár obrněnců v roce 2025 a hlavních dodávek v rozmezí let 2026 až 2028.
Slováci nakoupí 152 pásových bojových vozidel CV90 ze Švédska v přepočtu za takřka 42 miliard korun.

Ale mají verzi s 35mm kanónem jen 110 bojových, a další CV sedmi různých variant.
Ve druhé fázi má být pořízeno dalších až 71 obrněnců v sedmi variantách včetně 20 minometných strojů. Celkově tedy až 223 obrněnců.
Pádivá inflace spojená s růstem cen surovin, a především započítání nákladů na provoz za celou dobu životnosti obrněnců způsobí, že původní cena kontraktu zhruba 52 miliard korun může, spíš určitě vzrůst o desítky miliard.
Pár měsíců ? Možná u letadel, tohle vím tak leda měsíc. Když ne Gripeny ze Švédska tak CV90, a budou je mít i Slováci tak hurá, sorry do zákulisí jsem neviděl, Ty možná joTo ze vyberovka na BVP dopadne takto, a pujde se jinou cestou bylo jasne uz par mesicu zpet...

LYNX deklaroval 2,346 miliardy eur (58 miliard korun). Jestli má být pár miliard problém, což jako za pět let bude prd, tak bych to nebral jako hodnotící kritérium vzhledem k možnostem, který by Lynx mohl mít oproti CV90.
Kdyby se chtěl někdo matlat v tabulkách viz odkaz.
https://www.natoaktual.cz/zpravy/bvp-ar ... zpravy_m00