MiG-33/ MiG-35 Fulcrum Plus
Moderátor: Julesak
- Juraj Tichý
- Kapitán
Re: MiG-33/ MiG-35 Fulcrum Plus
Věděl jsem že silné duo Juraj/Niko, nečtou. Psal jsem že :
Chápu že pro pár lidí bude platit - "nehodící se škrtněte" a dál si povedou své.
Bez jakékoliv logické argumentace proti příspěvkům. A sami se dožadují logiky a mají jenom svoji víru. Pěkná demagogie.
Ale já bych popojel.
Chápu že pro pár lidí bude platit - "nehodící se škrtněte" a dál si povedou své.
Bez jakékoliv logické argumentace proti příspěvkům. A sami se dožadují logiky a mají jenom svoji víru. Pěkná demagogie.
Ale já bych popojel.
Naposledy upravil(a) Wasp dne 7/7/2023, 23:42, celkem upraveno 1 x.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Jasné wasp. Jednoducho na kontraktoch za 10 mil eur sa ukradli stamiliony. Ved je to logické.
Týmto to uzavrime, nemá zmysel hádzať hrach na stenu.
Týmto to uzavrime, nemá zmysel hádzať hrach na stenu.
Ano věříš.
Jak jsem psal , popojel bych a nechal budouctnosti jak to vlastně bylo.
Tady je pěkná ukázka MiGu 35.
Vzhledově je MiG 35 velmi podobný na F-15. Umístěním křídla, zubem na VOP, půdorysným tvarem křídla. Moc pěkná podobnost.
https://www.youtube.com/watch?v=MnOULMtI_7E
Napadlo mě takové přirovnání, že MiG je vlastně Boeing a Suchoj Lockheed. Nějakou souhrou došlo k tomu že Lockheed a Suchoj se ve svých zemích dostali do silné pozice, skoro hegemona, a druzí dva přežívají. Nebyla situace v sedumdesátých letech, kdy bylo více výrobců pro jejich státy lepší ?
Tady je pěkná ukázka MiGu 35.
Vzhledově je MiG 35 velmi podobný na F-15. Umístěním křídla, zubem na VOP, půdorysným tvarem křídla. Moc pěkná podobnost.
https://www.youtube.com/watch?v=MnOULMtI_7E
Napadlo mě takové přirovnání, že MiG je vlastně Boeing a Suchoj Lockheed. Nějakou souhrou došlo k tomu že Lockheed a Suchoj se ve svých zemích dostali do silné pozice, skoro hegemona, a druzí dva přežívají. Nebyla situace v sedumdesátých letech, kdy bylo více výrobců pro jejich státy lepší ?
Ne. Finanční náročnost je již taková, že dva hegemoni jsou už tak luxus.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
No že by třeba USA na North American B-70, A-5, General Dynamics F-111, Convair B-58, Grumman F-14 nějak závratně ušetřily, to se mi nezdá.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
No Wasp zjevne narazel spis na lepsi konkurencni prostredi a z toho plynouci vyhody pro zakaznika, nez na ekonomickou stranku veci... Nicmene jak pise Zemakt, dnes jiz z ekonomickeho hlediska je to nerealne.
Chápu, Wasp má samozřejmě pravdu, konkurenční prostředí by mělo přinášet nižší ceny, ale způsob realizace zbrojních programů v USA to neukazoval, viz mnou uváděné příklady, kdy náklady (cena) narůstala v průběhu vývoje a erár platil a platil. Dneska Pentagon nakupuje za pevnou cenu a ztráty jdou za výrobcem - viz miliardy ztrát Boeingu za programy KC-46 Pegasus a T-7A Red Hawk. Ale to by ty menší firmy ze sedmdesátých neustály a stát by stejně musel zasáhnout, pokud by nechtěl odpískat programy v půli, jako například Lockheed AH-56 Cheyenne.
zdát se ti to nemusí, ale vznikly v rámci konkurenčního boje. Koneckoncům F-111 a ani F-14 určitě nebyly neúspěšné programy.

Ani jedno nepopírám. Jenom konstatuju, že oproti prvotní (vysoutěžené) ceně se podstatně podražily.
Nevím, jestli to v žáru diskuze o slovenských MiG-29 ušlo diskutujícím, nebo to v nudě nad ní ušlo mně, ale 14.5.2023 publikoval autor Bojko Nikolov na webu Bulgarianmilitary.com článek, že ruské zdroje (bez udání které, bez citace a bez odkazu) oznámily zahájení masové produkce typu MiG-35 Fulcrum-F. On to už jednou oznámil 19.2.2023, ale zřejmě to nestačilo. Podle jeho článku (článků) mjí VKS k dispozici 8 strojů, dva prototypové (zkušební) a 6 sériových, které už byly nasazeny nad Ukrajinou. Prý to o zahájení sériové produkce prohlásil na výstavě Aero India-2023, výkonný ředitel United Aircraft Corporation [UAC] pan Jurij Sljusar. Aero India se konala v únoru 2023.
Podle Nikolova je (bude) MiG-35 vybavený radarem AESA schopným zachytit F-22 na vzdálenost 80 mil = 129 až 148 km - podle toho které.
Bojko Nikolov je také autor (šiřitel) oné zprávy o úspěšném zachycení italských F-35 a zablokování jejich systémů letounem SU-30 s EW systémem Chibiny.
Tak nevím. Jestli jste tu převratnou zprávu o zahájení sériové výroby (no, sériové, SU-75 prý už je šestnáct?) zachytili a probrali, tak ten můj příspěvek prosím smažte.
https://bulgarianmilitary.com/2023/05/1 ... -at-80-mi/
Podle Nikolova je (bude) MiG-35 vybavený radarem AESA schopným zachytit F-22 na vzdálenost 80 mil = 129 až 148 km - podle toho které.
Bojko Nikolov je také autor (šiřitel) oné zprávy o úspěšném zachycení italských F-35 a zablokování jejich systémů letounem SU-30 s EW systémem Chibiny.
Tak nevím. Jestli jste tu převratnou zprávu o zahájení sériové výroby (no, sériové, SU-75 prý už je šestnáct?) zachytili a probrali, tak ten můj příspěvek prosím smažte.
https://bulgarianmilitary.com/2023/05/1 ... -at-80-mi/
Šach Patů je už šestnáct? Nu vót maladci

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Standardní ruská propaganda, stejně blbá jako ta západní.