Zemakt píše: ↑25/9/2023, 09:04
Nabídka čistě E nebyla na stole, na konci 40 let C stačit opravdu nebude (vylétanost draků C, interoperabilita se spojeneckými letectvi, což je nahraně už nyní). Byť spekulace tak zcela irelevantní Dzine.
Nejde o to co je na stole, ale co budeme potřebovat. Tudíž je to plně relevantní.
Dle mého názoru je to zcela jasně a opakovaně definováno. Respektive mne to přesvědčilo.
Opravdu? Kde si zaznamenal třeba to, zda naše letectvo bude nebo nebude nasazováno při prosazování rozhodnutí OSN a v jaké míře? Nebo když už máme taktické letetcvo, jak je na tom plánované pořizování protipozemní letecké munice a v jakém rozsahu bude tato schopnost využívána? Jak rozsáhlá se plánuje integrace nového stíhacího letounu do ostatních systémů AČR a zda tyto systémy tomu vyhovují? Opravdu bylo ve veřejném prostoru toto vše jasně a opakovaně přesvědčivě definováno?
F-35 chápu právě jako tu přípravu.
.
Přípravu na co? Nemyslím to co ty si myslíš, ale to co definují představitelé státu.
Jinak Dzine, já jsem byl vždy pro Gripen. Vždy pro řešení které by nebylo na úkor jiných složek armády. To že jsem změnil názor je zásluhou tří věcí které asi zpochybnit už nejdou:
- interoperabilita s letectvy NATO. Dnes je už flotila F-35 v Evropě tak rozšířená, a bude se stále rozšiřovat, že toto je prostě výhoda neoddiskutovatelná. Navíc s dopadem na průběžné modernizace, jejich cenu a cenu provozu celkově.
- řešení co po C/E neexistuje, respektive je opravdu spekulativní: Tempest, ten Jihokorejec?
- cena, nevypadá to, že by to měl být nějaký killer. O to více jsem překvapen. Ale vzhledem k počtu vyrobených a do budoucna objednaných mašin je to logické.
Zpochybnit lze všechno.
- Jasně. ale to je právě to co píši. Jak máš definovaný rozsah nutné interoperability v rámci letectva NATO. Pořád se bere, že budeme využívat veškeré schopnosti F-35 a potom opravdu není lepší řešení. Ale jak je to v opačném případě? Když zase vezmu jen ten případ, že budeme s F-35 provozovat jen to, co nyní děláme s Gripeny, potom to už tak jednoznačné není. Když to řeknu trochu nadneseně, druhosledové letectvo nepotřebuje F-35. Tohle je ale vše pozůstatek neexistující debty o tom, jestli ČR resp. VzS AČR vůbec potřebují nadzvukové stíhqací letouny. Neustále se bere, že máme takovou ambici, že je potřebujeme, ale nidky nebylo nějak víc rozebráno, zda tomu tak je. Zda opravdu potřebujeme budovat komplexní vševojskovou armádu v tomto smyslu. To se ovšem netýká pouze letectva, hlásíme se k velkému množství vrcholových schopností, u kterých není jisté, jeslti je vůbec potřebujeme mít z jiného důvodu, než abychom mohli hrdě tvrdit, že je máme. Zda to potom není spíše k neprospěchu věci, kdy soustředíme zdroje a úsilí na něco, co nemůžeme relevantně dosáhnout a tím omezíme jiné věci, které bychom mohli mít na špičkové úrovni.
- toto řešení neexostuje jen v rámci určitých mantinelů, které si ale stavíme sami. Vše to souvisí s tím, co jsem psal výše, tedy v definici reálné potřeby. Tedy ne co bychom mohli, ale co bychom měli.
- Bohuželk cena je zavádějící. Není to jen o tom, kolik vydáme prostředků na nákup a provoz F-35, ale jak se to promítně i do dalších systémů. Jak jsem psal výše, kolik bude stát integrace platformy F-35 do struktur AČR resp. přizpůsobení této struktury schopnostem F-35? Opravdu jsme zatím nezaznamenal, že by se toto ve veřejném prostoru řešilo. Aby to nakjonec nedopadlo tak, že budeme mít sice F-35 s plným zázemím, ale AČR zjistí, že ji na rozvoj dalších struktur stát finance nedá.