Co je ale samozrejme blbost, lebo si v sieti. Ty nepotrebujes vyrabat rovnako vela. Ty potrebujes len pokryvat dopyt vtedy, ked treba. Vyborny priklad su nemecke Kombikraftwerke. Na jedno pripojne miesto pripojis solar aj vietor. Tym padom produkujes takmer 4000 plnovykonnostnych hodin v lete aj v zime cely cas a zaroven neblokukes a setris siet. Solar a vietor sa totiz v produkcii prekryvaju len asi na 10%.1k6 a 1k4 odpovida max na celorocni celkovou vyrobu. Zcela to opomiji fakt, ze vyroba ze solaru je v zime pod 5% kapacity a wind nemusi produkovat skoro nic po vetsinu roku s lepsimi mesici. Takze to o co tu jde je mit zajistenou celorocni dodavku ( coz me vazne prijde, ze v tech vasich projektech absolutne neresis)...
Proto musi postavit hodne FVE, aby meli dost vykonu jako/podzim a meli ho dost pro elektrolyzery. takze 700GW solar + wind. a 150 GW backup v plynu/potencionalne vodiku.
Ze to urciti ludia tak vidia je irelevantne. Dnes tvrdit, ze nie je potrebna "energeticka tranzicia" so vsetkym, co k nej patri a obhajovat postoj "starej energetiky" je nie len exorbitantna hlupost a odvaha, ale aj nebezpecne pre ekonomicky rozvoj.Urciti lide to ale tak vidi... a je to prevazne boj mezi jadrem a plynem, kde se oze pouziva jako zaminka. Je zcela jasne, ze pri dnesnich podminkach, bude u nas nahrada uhli plynem a muzeme jen doufat, ze postupne ho jadro castecne nahradi.
Uhlia mate 30 % pokial viem. Odstavovat chcete 2035. Dovtedy chcete postavit nejaky mikroreaktor, mozno dva o vykone 350 MW. No a kedze viete, ze je to sibenicny termin, tak budujete OZE. To je v skratke cesky plan. Slovensko je v zasade v pohode. Nemame ziadne terminy. Tento rok odstavime uhlie uplne, mame jadro a 30 % vody a 14 % OZE, ktore ideme rozsirovat. Do roku 2040 chceme pribudovat zdroje pre max 18 TWh. My uz mame skor problem, ze vela jadra nam moze zacat dusit investicie do inovacii v buducnosti.
Ja prokekty nerobim. Nie som ani obchodnik s energiou. Som investor. Ale, ze sme stratili miliardovu investiciu a ze hrozi, ze prideme o dalsie je verejna informacia. Co myslis ? Ako im robia zelene energetiky profil ? Klasicky. U vas je najznamejsia firma Nano Energies. Ta zasobuje zakaznikov 100 % zelenou energiou uz to bude pozeram, ze 15 rokov. V Rakusku a Nemecku ke takych firiem hromada a posobia uz 25-30 rokov a maju miliony zakaznikov a to ako obcanov, tak i podniky. Ako sa sklada profil som uz vysvetloval.tohle me vazne zajima, pokud jim na tohle delas projekty, tak jak ten energeticky mix funguje a jak je zajistena nepretrzita dodavka energie co potrebuji?
Kazdopadne ked si nechcete zadusit inovativny priemysel, OZE robit musite. A to vo velkom. To ke holy fakt, ktory si vase MPO velmi dobre uvedomuje.