OSSR, kampak kráčíte?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Pressburger
Kapitán
Kapitán

Re: OSSR, kampak kráčíte?

Příspěvek od Pressburger »

niko píše: 15/11/2024, 22:39 Modernizacia Modularov ? Nie ke toto len zbozne prianie ?
Modernizácia predsa neznamená len integrácia novej munície :roll:
Arthur Pressburger
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Ok, takze pani modernizacia Modularov podla Rezortineta nebude, ja som tiez nic v tomto smere nezaznamenal. Jedine poznamku, ze OS chce spodobilost strielat rakety na 150 km. V tomto svetle mi to ale skor pripada, ze to bude kupa niecoho noveho, alebo nic, ako vzdy.
RezortineR
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od RezortineR »

Áno, je to spôsobilosť divíznej podpory. Ako hovorím, štúdia prebehla, zistilo sa že je lacnejšie kúpiť nové / iné. Tým pádom padla možnosť modernizácie
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

O dronoch ani zmienka ?
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

RezortineR píše: 15/11/2024, 22:42 Doslova tri správy dozadu som napísal že modernizácia Modularov nebude.

Pressburger - ukázali mu x vecí a ty zrovna vyberieš to, čo ti pasuje.
Ospravedlňujem sa, to som prehliadol.
Škoda, skôr by spustili integráciu novej municie ako nákup nového raketometu.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

na MODULARe sa robila štúdia modernizácie prostredníctvom Lockheedu, avšak záver zo štúdie ukázal, že náklady na prestavbu by boli ešte vyššie než kúpa nových raketometov (eventuálne HIMARS);
Ja som dostal od niekoho vo fore pred istým časom vysvetlenie, že raketomet je vlastne len kontainer na palete. Ak zvládne zasunúť rakety, tak integrácia je už drobnosť. Ako to, že cena za integráciu je moc veľká ?

Sú dve možnosti:
1, Niekto pri vývoji modularu do.ebal integračný systém v DELOSYSe. Pridať niečo nové ide komplikovane a je to na dlhú dobu. V takom prípade by bol problém do systému zapojiť aj drony a link16. To sa mi nechce veriť, keďže slovensko vedie PESCO projekt EuroArtillery.

2. Lockheed kalkuluje nezmysly, aby mohol predať svoje predražené himarsy vrátane nepotrebného vozidla (keďže máme tatry) .
Vykopal by som tú firmu z úvah na čokoľvek v delostrelectve a orientoval sa na izralecov a ich systém puls/europuls.
RezortineR
rotmistr
rotmistr

Juraj Tichý píše: 16/11/2024, 08:33
RezortineR píše: 15/11/2024, 22:42 Doslova tri správy dozadu som napísal že modernizácia Modularov nebude.

Narážal som na Pressburgerov komentár
Pressburger
Kapitán
Kapitán

pjaro77 píše: 16/11/2024, 08:51
na MODULARe sa robila štúdia modernizácie prostredníctvom Lockheedu, avšak záver zo štúdie ukázal, že náklady na prestavbu by boli ešte vyššie než kúpa nových raketometov (eventuálne HIMARS);
Ja som dostal od niekoho vo fore pred istým časom vysvetlenie, že raketomet je vlastne len kontainer na palete. Ak zvládne zasunúť rakety, tak integrácia je už drobnosť. Ako to, že cena za integráciu je moc veľká ?

Sú dve možnosti:
1, Niekto pri vývoji modularu do.ebal integračný systém v DELOSYSe. Pridať niečo nové ide komplikovane a je to na dlhú dobu. V takom prípade by bol problém do systému zapojiť aj drony a link16. To sa mi nechce veriť, keďže slovensko vedie PESCO projekt EuroArtillery.

2. Lockheed kalkuluje nezmysly, aby mohol predať svoje predražené himarsy vrátane nepotrebného vozidla (keďže máme tatry) .
Vykopal by som tú firmu z úvah na čokoľvek v delostrelectve a orientoval sa na izralecov a ich systém puls/europuls.
Ja si to tiež tak pamätám :roll:
Arthur Pressburger
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

RezortineR píše: 16/11/2024, 08:56

BTW v auguste tohto roku si písal toto - Modular sa momentálne modernizuje. Do roku / dvoch by mali prejsť vojskové skúšky. Modernizácia prebieha práve v rámci navádzania paľby a pod.
Teraz si písal, že nič z toho. Vyzerá to, že MO má chaos a vydáva protichodné informácie.
RezortineR
rotmistr
rotmistr

Áno. Mal som byť presnejší - pod modernizáciou som myslel štúdiu a následné skúšky. Avšak ukázalo sa, že finančne to vychádza drahšie. Počul som aj názory, že Lockheed si za to účtuje viac, ako sa čakalo (údajne aby si pretlačili rovno predaj celého nového systému - ale to sú len domienky). Nie som technik, takže neviem v čom mala spočívať celá modernizácia (minimálne zvýšenie dostrelu) avšak ako hovorím - áno, to bol pôvodný plán, ktorý už nie je teraz aktuálny
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Čiže to co pisal pjaro.
Škoda že sa skúšky nerobili s Diehl alebo Izraelom, Korejcanmi.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Ono to nebudú len domnienky. Lockheed je známy obrovskými pálkami za svoju techniku ale to by sa dalo prehltnúť. Čo je horšie, vyzerá to tak, že nemajú chuť preniesť žiadnu alebo takmer žiadnu výrobu do iných krajín , ani munície.
Vyrábajú aspoň niekde rakety GLMRS mimo USA ? Čo viem, tak len Thales australia vyrába komponenty pre rakety.
seabee
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od seabee »

pjaro77 píše: 16/11/2024, 11:50 Ono to nebudú len domnienky. Lockheed je známy obrovskými pálkami za svoju techniku ale to by sa dalo prehltnúť. Čo je horšie, vyzerá to tak, že nemajú chuť preniesť žiadnu alebo takmer žiadnu výrobu do iných krajín , ani munície.
Vyrábajú aspoň niekde rakety GLMRS mimo USA ? Čo viem, tak len Thales australia vyrába komponenty pre rakety.
Lockheed uvádí, že má na GMLRS 200 dodavatelů ze 35 zemí.
https://www.lockheedmartin.com/content/ ... -GMLRS.pdf
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Pressburger
Kapitán
Kapitán

pjaro77 píše: 16/11/2024, 10:28
RezortineR píše: 16/11/2024, 08:56

BTW v auguste tohto roku si písal toto - Modular sa momentálne modernizuje. Do roku / dvoch by mali prejsť vojskové skúšky. Modernizácia prebieha práve v rámci navádzania paľby a pod.
Teraz si písal, že nič z toho. Vyzerá to, že MO má chaos a vydáva protichodné informácie.
Však totok. Presne ako som vyššie písal.
Takže pozor na falošných samozvaných prorokov.
Arthur Pressburger
Pressburger
Kapitán
Kapitán

Z facebooku:
Tomáš Valášek
5h ·

Smer si z našich vojakov opäť vystrelil. Dozvedeli sme sa, že minister obrany Robert Kaliňák zvažuje, že by mohol odobrať ozbrojeným silám lietadlá L-410, ktoré sa využívajú na výcvik či prepravu ranených. Viete, za čo ich chce vymeniť? Za luxusné biznis jety pre vládnych predstaviteľov.
Nové lietadlá nemajú žiadne zrejmé vojenské využitie. Ak ich však kúpi ministerstvo obrany, zostane menej peňazí na výbavu vojakov a vojačiek alebo na obnovu kasární, ktoré im pomaly padajú na hlavy.

Životné podmienky našich vojakov sú oveľa dôležitejšie ako nové lietadlá pre ministrov. Kým to vedenie ministerstva nepochopí, nemôže sa čudovať, že má problém nájsť dosť regrútov ochotných slúžiť našej vlasti.

Podobné manipulácie s obranným rozpočtom oslabujú schopnosť Slovenska brániť sa. Nejde pritom len o lietadlá – reálny rozpočet na obranu počas tejto vlády klesol, pričom značná časť z neho odteká mimo ozbrojených síl.

Vláda dokonca zvažuje, že by za peniaze určené pre našich vojakov a vojačky stavala diaľnice.Tým by ich obrala o 1,5 miliardy eur – čo je dvojnásobok ročných výdavkov štátu na modernizáciu budov, zbraní či výbavy vojakov.

Obranný rozpočet sa stal akousi druhou rezervou vlády, z ktorej čerpá, keď inde nemá dosť alebo keď treba nakupovať bez súťaže. A je jej zjavne jedno, v čom naši vojaci cvičia alebo kde spávajú.
zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=95 ... 4497968392
PS tvrdí, že pokračovanie diaľnice na Ukrajinu aj ďalšie železnice a cesty štát možno bude obstarávať v utajenom režime.
zdroj: https://e.dennikn.sk/minuta/4307470
Arthur Pressburger
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

ÚBOK vyšetroval darovanie munície a zbraní na ukrajinu v bývalej vláde.
https://debata.pravda.sk/debata/729195- ... ruje-ubok/
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Pjaro, dočkal si sa 8-)

https://vimeo.com/user96205789
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Čoho som sa dočkal ?
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Mám otázku. 25.motorizovaný prápor vôbec vznikol ? Na https://veps.mil.sk/ o ňom nič nie je.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Vláda na svojom stredajšom rokovaní zaradila obmenu dopravného letectva Vzdušných síl Ozbrojených síl medzi strategické investície. Obidva aktuálne používané typy lietadiel majú podľa rezortu nízky maximálny operačný dolet. Nedisponujú systémami vlastnej ochrany a nemajú na trhu dostatočné množstvo náhradných dielov.

Zdroj: https://hnonline.sk/
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“