Dzin píše: ↑3/12/2024, 09:48
jako insider může mít tyto informace.
Nemůže.
Proč by nemohlo být? CHápu to tak, že zmíněné smlouvy jsou offsety v jiném segmentu, než přímo leteckém průmyslu. To není přeci nic proti ničemu, nebo proč by to nešlo?
Není možné ve smlouvě vyžadovat investice které nesouvisí s předmětem smlouvy.
To se v článku nepopírá, ale tvrdí se, že to bylo nedostatečné a nedůsledné.
Já říkám že to lepší být nemohlo. Což jsou dvě tvrzení na základě pocitů. Protože nic jiného ani jeden z nás v ruce nemá.
Tak jak chápu zmíněné schéma CLS, tak jde o to, že zákazník si po výrobci žádá co chce a ne, že výrobce sám aktivně řeší problém. Proto není připojen na zmíněný systém, který se bere pro schéma PBL (Performance Based Logistics). Je pravda, že uvádí, že žádný stát s CLS zmíněnou schopnost nemá.
Což je nespíš vyčtené z toho co je taxativně vyjmenované v nabídkách DSCA. To ovšem vůbec nic neznamená. Tam není přímo vyjmenovaných spousta jiných věcí. Bez toho aby znal finální smlouvu jsou to jen odhady a fabulace. Například v naší nabídce nejsou přímo uvedené 4 Full Mission simulátory. Přesto je k letadlům pořizujeme.
ALIS tak jak jeho funkci chápu já vyhodnocuje stav letounů a upozorňuje na potřebu údržby/servisu, poskytuje další analytické informace o letadle a podporuje pozemní zabezpečení. Dle mého názoru letadlo bez něj prostě nemůže fungovat. Ale třeba mě někdo kdo se vyzná v provozních systémech F-35 opraví.