AČR kampak kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Zemakt »

V případném konfliktu je více než pravděpodobné, že obzvláště u F-35 se budou muniční kapacity sdílet. Takže to chápej, že to je spíš k výcviku a aby cena celkového kontraktu nebyla ještě vyššš. Už takhle se řvalo fest. Samozřejmě že pod jinou smlouvou se může dokoupit cokoliv. Jako u H-1 např.

EDIT: pozdě, Skelet byl rychlejší
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Lynx píše: 17/1/2025, 11:42 Izraelci vas, cechov, musia skryte milovat. Vy sa im strcite aj do zadku, vsetko od nich kupite, politicky podporujete a oni vam za to nic nemusia dat.
Aspoň si nenamlouváme že výroba vodovodních trubek je ve skutečnosti licence kompletní na výrobu raket. :roll:
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Ony se ty trubky budou stejně vyrábět u "nás".
ObrázekObrázek

skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Svou misi na oběžné dráze úspěšně zahájil SATurnin-1, který má za úkol pořizovat snímky planety. Družici vynesla na oběžnou dráhu raketa Falcon-9 společnosti Space X v rámci mise Transporter 12 v úterý 14. ledna 2025 krátce po osmé hodině večer. SATurnin-1 je největší a technologicky nejvyspělejší českou družicí ve vesmíru a byl vyvinutý za významné podpory ministerstva obrany.

„SATurnin-1 dále rozšíří schopnosti Vojenského zpravodajství a jeho Satelitního centra, které je budováno od roku 2018. Snímky pořízené Satelitním centrem slouží nejen pro účely zajištění obrany a bezpečnosti ČR nebo aliančních partnerů, ale v případě potřeby je využívají i orgány státní správy a krizového řízení,“ říká ministryně obrany Jana Černochová.

„V družici SATurnin-1 máme k dispozici unikátní domácí zdroj satelitních dat, jenž bude možné prioritně využívat pro dlouhodobý monitoring zájmových oblastí. Současně nám to do budoucna přinese finanční úspory, protože budeme méně odkázaní na komerční zahraniční poskytovatele satelitních obrazových dat,“ shrnuje ředitel Vojenského zpravodajství generálmajor Petr Bartovský.

Rozpětí družice po roztažení solárních panelů je 87 cm, tělo má rozměry 32cm x 22,5cm x 22,5 cm. Hmotnost je přibližně 20 kilogramů. Jedná se o vědecko-výzkumnou misi se zaměřením na moderní technologie dálkového průzkumu Země. První návrh družice vznikl v roce 2022, samotná integrace byla zahájena v roce 2023 a dokončena v září 2024. Následně byl SATurnin-1 v říjnu 2024 transportován z České republiky do Spojených států k samotnému startu.

Klíčové komponenty družice jsou vyvinuty v České republice, integrována byla v tzv. „clean rooms“ v areálu VZLU AEROSPACE v pražských Letňanech. Na rozdíl od jiných družic není závislá na zahraničních technologiích. Data na palubě jsou zpracovávána algoritmy umělé inteligence. Družice má kameru s vysokým rozlišením určenou pro snímkování Země.

„V dnešním světě se stále častěji ukazuje, že mít schopnost pořizovat snímky z vesmíru a díky nim analyzovat dění na Zemi, je bezpečnostní i hospodářská nutnost. SATurnin-1 je další z významných družicových misí VZLU AEROSPACE, které pomáhají České republice naplňovat její zájmy a zároveň přispívají ke znalostnímu, technickému i obchodními rozvoji českého kosmického průmyslu,“ vysvětluje Josef Kašpar, generální ředitel VZLU AEROSPACE. Právě Výzkumný a zkušební letecký ústav je národním centrem pro výzkum, vývoj a testování v letectví a kosmonautice.

Sluha Saturnin ze stejnojmenného díla Zdeňka Jirotky tak dostal prostřednictvím mise další neobvyklý úkol. „Tatínkovi by udělalo radost, že se družice takto jmenuje. O vesmírnou problematiku se vždy zajímal,“ řekl Zdeněk Jirotka ml.
https://vzcr.gov.cz/druzice-saturnin-1- ... cnosti-264
264-SATurnin03.jpg
264-SATurnin01.jpg
ObrázekObrázekObrázek
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Zemakt píše: 17/1/2025, 12:21 V případném konfliktu je více než pravděpodobné, že obzvláště u F-35 se budou muniční kapacity sdílet. Takže to chápej, že to je spíš k výcviku a aby cena celkového kontraktu nebyla ještě vyššš. Už takhle se řvalo fest. Samozřejmě že pod jinou smlouvou se může dokoupit cokoliv. Jako u H-1 např.

EDIT: pozdě, Skelet byl rychlejší
Dúfame, že bude mať kto zdieľať ak vznikne ďalší konflikt v Europe. Čo možno bude za niekoľko rokov, možno za 10. My taktiež máme malé počty munície. Inými slovami - mám obavy, či sa stihneme vy aj my dozbrojiť.
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od jarl »

Pročištěno.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

ObrázekObrázek

Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

To je dobře. Za mě největší hloupostí bylo trvání na plavbyschopnosti Pandura. Na tom bylo nejlépe vidět zkostnatělé myšlení těch, co sestavovali takticko-technické požadavky (TTP). Právě tento požadavek nejvíce zatížil budoucí rozvoj Panduru. Neschopnost opustit pomýlené myšlení z dob VS a trvání na zbytečné vlastnosti, která se vůbec nevyužije a způsobí degradaci důležitějších parametrů.

Dlouhodobě prosazuji názory proti nutnosti nespecializované techniky plovat, ale zde je to spojeno právě s neschopností odpoutat se od toho, na co byla armáda zvyklá. Podobné věci jsme viděl už vícekrát, TTP na novou útočnou pušku byly sestavené na výběr Sa58 nebo TTP bitevního vrtulníku na Mi-24.

Za mě proto :up:
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
KOLT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od KOLT »

Pandur ale vůbec není out. Jen by AČR ráda, pokud Pandur, tak novou versi. Znamenalo by to staré odprodat (nejspíše právě přes CSG). Upřímně, pokud nedojde k navýšení na ona 3 či víc % HDP, je rozpočet AČR napnutý tak, že i tahle varianta by znamenala odsunout jinou modernizační kapitolu o nějaký ten rok. Fakt nevím, jestli to je v současné situaci dobrý nápad, IMHO jsou důležitější věci. Na druhou stranu, tahle operace by se dala relativně snadnou naplánovat na více let než koupě úplně nové platformy a tak na ni spíš získat peníze. Prostě by se nejdřív obstaraly nové stroje, pak vyměnily bojové varianty a teprv nakonec nebojové. Nebo překopat aktuální bojové na nebojové a nahradit jen ty první. Platforma sice jiná, ale pořád podobná a jsou na ni pořízené servisní přípravky, etc. Ony třeba Strykery zavedené v US Army také mají víc typů, které se od sebe netriviálně liší.

Jinak souhlas s Dzinem, od začátku to byla pochybná koupě. Jak co do TTD, tak co do výhry Pandurů.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Zřejmě i ten Pandur NG je už teď na hraně. A někdo to pochopil. Paradoxně v čas vnímaná realita může přes zdánlivě vyšší náklady přinést úsporu. Jen je potřeba koukat dál než za horizont několika let.
ObrázekObrázek

Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Myslím že zprávy o vyřazování Panduru jsou poněkud předčasné.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Kde, kdy, proč? Zprávy jsou o potencialním doplnění.
ObrázekObrázek

KOLT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od KOLT »

Tak zprávy jsou i o tom, že by se stávající mohly nahradit něčím jiným.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Zemakt píše: 19/1/2025, 20:40 Kde, kdy, proč? Zprávy jsou o potencialním doplnění.
Články jsou o nahrazení. No a zcela určitě se nebudou provozovat dvě kolové platformy souběžně.
Zatím se podle všeho zjišťují informace od možných dodavatelů a nic není rozhodnuté. Ani to že se nebude dělat MLU starých Pandurů.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Jo jo, koukám, máte pravdu.
ObrázekObrázek

Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Lynx píše: 17/1/2025, 11:42 Izraelci vas, cechov, musia skryte milovat. Vy sa im strcite aj do zadku, vsetko od nich kupite, politicky podporujete a oni vam za to nic nemusia dat.
Podla mna tomu oni sami nerozumeju, ze preco to cesi robia.
Ta nová fabrika Elbitu v ČR je úplná náhoda...

"Jeden ze světových lídrů v oblasti vývoje a výroby dronů, izraelský koncern Elbit Systems, chystá v Česku výstavbu vývojového, výrobního a výcvikového centra pro střední Evropu. Tuzemským partnerem Izraelců je česká společnost LPP zaměřená na civilní a vojenské avionické přístroje, autonomní řízení, termální kamery nebo na zaměřovače. V evropské části NATO zatím Elbit podobné technologické centrum neotevřel. Mimo Izrael má po světě několik dceřiných firem, především ve Spojených státech."
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Tak to si pockam rovnako rad , ako ty na vyrobu rakiet pre Barak.
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

skelet píše: 16/1/2025, 23:22 Takže zkráceně.
Pro F-35 nechci v současné době nakupovat jinou výzbroj, než se objednala. Opak mi neustále podsouváš ty.
Jediný rozdíl je v tom, že ty jsi nadšený z toho, že GBU-53 doletí 100km, pro mě je to základ.
Dostřel 40km u houfnice je základ. Nic víc, nic méně. Nějaké emoce mi zde podsouváš ty.
Armáda není na trhu práce extra konkurence schopná. Kecy o demografii apod. Lidi mají problém makat v teple a osm hodin. Hlavně po nich nechtěj přesčasy a nepohodlí.
Ministerstvo obrany a GŠ AČR dovedli armádu do stavu, který je podobný klubu vojenské historie. A teď jsou při nákupech nové techniky nějací Danikové nadšení z toho co měl být už dávno standard. A díky tomuto deficitu se dalších deset let nemůžeme bavit o tom jak zvýšit obranný potenciál AČR, ale bavíme se o tom, jak ho vlastně vytvořit.
Takže jupí jej.
Shrnuto podtrženo, tahle hádka vznikla jen kvůli tomu, že jsi mi neustále něco podsouval.
Tak jsme se nepochopili od začátku. Já reagoval na to o MLRS tak, že na vybudování MLRS baterie/oddílu teď nejsou peníze ani personál a je to schopnost na kterou se nyní netlačí jelikož je to něco co v doktríně a struktuře NATO zajišťuje nadřízený stupeň (divize), také jsem reagoval na to, že v AČR a na MO sedí jen staromilné žáby na prameni (oni tam i ty jsou), což jsem poukázal na to, že vyjadřovat tento názor na základě nebudování jedné schopnosti, zatímco se buduje x progresivních dalších (a to čast z nich - a správně - ještě před invazí 2022) je poněkud krátkozraké.

To na základě toho co jsi psal. To že jsem se vracel k munici pro F-35, no ano protože když jsme řešili schopnosti přesného zásahu na nižší stovky km (onen deep strike) tak tam spadá kromě gg munice jako je ta z MLRS i AG, tedy výhledově ta pro F-35. Ale dobrá, chtěl jsi se bavit pouze o dronech a MLRS.

K tomu o personálu. Ano i tohle je jeden z problémů o kterém jsem psal v rámci toho "doba".

To co dále píšeš. Stav AČR je bídný, zejména kvůli rokům 2008-2018, které naše síly zbídačily, není třeba si nalhávat opak. Já jako "nějaký Danik" ale mám radost právě z toho, že se konečně modernizuje, protože lepší pozdě než nikdy a radost je, že KONEČNĚ jsou ty desítky potřebných projektů, od kuchyní po CV90. To, že AČR měla mít x věcí jinak a dříve, jasné, Leopardy 2A6 se mohly koupit 2006, CV90 tu měly jezdit od 2010 a blá blá blá, co by kdyby... To už je jedno, nic se s tím neudělá. Ideální stav je pro mě daleko od současného, a stále na míle vzdálen tomu co bude po 2030. Také bych si AČR představoval úplně jinak, i s MLRS/drony jdoucími přes 200 či 300km dosahu, pokročilou municí pro F-35 atd, a to i pro to aby jsme měli vlastní divizní strukturu... Nicméně tohle mi skutečně nebrání se radovat i z toho, že na Sedmičce už nebudou muset držet pohromadě ten šrot drcpáskama a to samé platí třeba o Jincích, nebo Strakonicích... Takže brblat o tom že jsem rád můžeš, ale to je asi tak jediné co s tím uděláš :wink:

Ten obranný potenciál se navyšuje právě díky těm modernizacím, novým technologiím ale i budováním nových útvarů, schopností a rozšiřování struktury. To, že byl minimální realoita ale to mi nebrání se radovat, že se situace zlepšuje.

Abych to uzavřel, tahle hádka vznikla kvůli tomu, že jsi napsal svůj subjektivní názor a já argumentoval proti... A o podsouvání bych být tebou raději moc nemluvil, viz to, že jsem nebo nejsem něčeho důkazem, že jsem absolutně hotový z toho či onoho a další perly...
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Lynx píše: 20/1/2025, 10:55 Tak to si pockam rovnako rad , ako ty na vyrobu rakiet pre Barak.
Ach ta ublíženost a snaha si něco dokázat... Tenhle folklór prostě neomrzí :D

Jen počkej, já si také počkám. Když budete mít skutečnou výrobu efektorů pro Barak, dobrý kauf a dobře pro Vás. Pak Kalimu bude třeba smeknout pomyslný klobouk.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Tak jsme se nepochopili od začátku
a tím jsi to mohl uzavřít, ale .. radši nic :roll:
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“