AČR kampak kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Lynx
Kapitán
Kapitán

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Lynx »

Danik píše: 20/1/2025, 11:14
Lynx píše: 20/1/2025, 10:55 Tak to si pockam rovnako rad , ako ty na vyrobu rakiet pre Barak.
Ach ta ublíženost a snaha si něco dokázat... Tenhle folklór prostě neomrzí :D

Jen počkej, já si také počkám. Když budete mít skutečnou výrobu efektorů pro Barak, dobrý kauf a dobře pro Vás. Pak Kalimu bude třeba smeknout pomyslný klobouk.
Preco ten brek? Ja len argumentujem presne ako Ty a to sa ti nejako nepaci. No nic to.
Ad F35 - splatky boli toho roku navysene o 10mld czk len preto, aby sa splnilo politicke zadanie 2% na obranu. To ze tie peniaze chybaju na.ine projekty, vravia odbornici v CR.
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

skelet píše: 20/1/2025, 11:20
Tak jsme se nepochopili od začátku
a tím jsi to mohl uzavřít, ale .. radši nic :roll:
Ano, z obou stran... Respektive, vzal jsi si do hlavy, že když popisuju současný stav věcí, nebo vysvětluju proč se teď dělá A nebo B, tak jsem super spokojený s tím jak to je... No ne, Nejsem. Vystavěl jsi si tu slaměného panáka a s ním jsi začal doměle bojovat.

Pak jsem tak nějak předpokládal že když řešíme MLRS a co chybí, a jak jsou teď lidé nahoře úplně mimo, a jaké teď máme koupené druhy munice, tak řešíme současnost. Jestli jsem tohle blbě pochopil, sorry...

Netřeba se hned čílit.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

ad Pandury, je otázkou jestli v této platformě dál pokračovat. Sice si v dnešní době kroutí 15 rok života, ale pokud nejsou nebo nebudou schopny obstát na výbornou v boji po roce 2030, tak je nejvyšší čas vybrat jejího nástupce (Boxer, VBCI, AMXP atd.). Vázat se na takovou platformu jen kvůli tomu, že ji už máme a některé její verze jsme zavedli nedávno je hloupost. Ty stávající Pandury můžou jít na přestavbu, například co by nosič RBS-70NG místo lobbovaného Marsu, nebo jej upravit z KBVP na KOT.
ObrázekObrázekObrázek
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Danik píše: 20/1/2025, 11:30
Tak jsme se nepochopili od začátku
Ano, z obou stran... Respektive, vzal jsi si do hlavy, že když popisuju současný stav věcí, nebo vysvětluju proč se teď dělá A nebo B, tak jsem super spokojený s tím jak to je... No ne, Nejsem. Vystavěl jsi si tu slaměného panáka a s ním jsi začal doměle bojovat.

Pak jsem tak nějak předpokládal že když řešíme MLRS a co chybí, a jak jsou teď lidé nahoře úplně mimo, a jaké teď máme koupené druhy munice, tak řešíme současnost. Jestli jsem tohle blbě pochopil, sorry...

Netřeba se hned čílit.
Takže já bojuju se slaměným panákem, když já mluvím o budoucnosti a ty mě furt rveš do přítomnosti, což ti furt rozporuji. Tvl. to nevymyslíš. :mrgreen:
ObrázekObrázekObrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Ty stávající Pandury můžou jít na přestavbu, například co by nosič RBS-70NG místo lobbovaného Marsu, nebo jej upravit z KBVP na KOT.
Obávám se že takováto progrese u nás nehrozí. Nicméně s mobilitou RBS už včera bylo pozdě, takto by se ta zoufalost zase oddálila. To nechť raději ten MARS, pokud to bude rychle. Jo KOT je dobré řešení.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Proč oddálila? Bavím se o osazení věže s RBS-70 na Pandur. Nikoliv ten výsadek, co teď máme na 815-7 :roll:
ObrázekObrázekObrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Než začneš s přestavbou a změnou systemizace techniky musíš nejdřív pořídit náhradu. A jestliže se to stihne do dvou tří let tak sežeru slaměného panáka :eek:
ObrázekObrázek

Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Lynx píše: 20/1/2025, 11:26
Danik píše: 20/1/2025, 11:14
Lynx píše: 20/1/2025, 10:55 Tak to si pockam rovnako rad , ako ty na vyrobu rakiet pre Barak.
Ach ta ublíženost a snaha si něco dokázat... Tenhle folklór prostě neomrzí :D

Jen počkej, já si také počkám. Když budete mít skutečnou výrobu efektorů pro Barak, dobrý kauf a dobře pro Vás. Pak Kalimu bude třeba smeknout pomyslný klobouk.
Preco ten brek? Ja len argumentujem presne ako Ty a to sa ti nejako nepaci. No nic to.
Ad F35 - splatky boli toho roku navysene o 10mld czk len preto, aby sa splnilo politicke zadanie 2% na obranu. To ze tie peniaze chybaju na.ine projekty, vravia odbornici v CR.
Brek? Ne, pobavení, nad tvým modusem operandi, který se projevuje dlouhodobě :D. Argumentoval jsi tím, že nic z Izraele nekápne, koncem 2023 byl podepsaný a zahájen tenhle projekt, zkazil jsem ti radost, chápu. Stejně tak jako ti už i jiní kazili radost, že by SR mělo výrobu raket když ČR nemá (což ti tu radost dělá). Za mě, pokud SR bude mít tu výrobu v rozumné míře, nebo třeba jen kompletaci s částečnou výrobou a servis (stále fajn) dobře pro Vás, klidně i poblahopřeji, komplex ani obsesi z rozdělení nemám a mít i kdyby jen částečnou nadstavbu ve schopnostech PVO je dobré, ale říkám, že uvidíme, protože toto bývá vždy trochu komplikované, navíc se současnou vládou... a "výroba" je slovo co schová mnohé. Pochop Slovensko je pro mě prostě náš soused, navíc takový, že i přes to že tam mám blízké konexe, více se zaměřuji na Polsko nebo Německo a jsem rád že i s Rakouskem se to ve věcech obrany oživuje, což neznamená že Slovensku nepřeju úspěch nebo budování jeho průmyslu a obranných schopností, naopak, pro nás je to strategicky výhodné, stejně tak jako české jednotky u Vás v MN BG, nebo Gripeny nad Tatrami.

Ad F-35 když už jsi ji sem vytáhl (heh), ano zaplatilo se dalších 10mld za F-35 a ty nemáš páru proč, další možností kromě tebou zmíněné teorie je totiž i to, že dodávky se mají nakonec posouvat o něco dříve tudíž splátkový kalendář se posunul též. To, že když peníze investuju do "a" tak jich bude méně na "b", na to člověk nepotřebuje býti "odborník", na to stačí matika první třídy ZŠ... Je nějaký rozpočet, z toho se alokují peníze na projekty, což vyžaduje prioritizace, kompromisy, atd. Stejně jako F-35 vycucly peníze na další projekty třeba i CV90 nebo C-390.

F-35 vyšlo jako nejvíce ekonomické řešení s přihlédnutím k času a schopnostem. 10 miliard více tento rok znamená 10 miliard méně v těch dalších. Vlastně ani nevím proč to najednou vytahuješ, ne vlastně počkat. Já vím. A jsme zpátky u modusu operandi. Slovensko má "jen" F-16 ( Naď řekl, že dnes by raději koupil F-35) a ta ošklivá ČR bude mít F-35. Proto ten zájem a radost z případných problémů :)
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

F16 v SR vs F35 v ČR - rozdiel je 10 rokov. Naďa prosim ta uz nespominaj, bol to len chvilkovy ulet slovenskeho elektoratu, ktory sa uz nikdy nezopakuje. (OLANO malo 25% vo volbach). Nad zlikvidoval SK PVO a este ide davat rozumy...

V ceskych serveroch sa pise:
...A za ty tři roky se toho v Evropě moc nezměnilo, s výjimkou Polska a Pobaltských států. Kromě zběsilého nakupování F-35. AČR má pár zastaralých Leopardů 2A4 a potíže s novými izraelskými radary.
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

skelet píše: 20/1/2025, 11:33
Danik píše: 20/1/2025, 11:30

Netřeba se hned čílit.
Takže já bojuju se slaměným panákem, když já mluvím o budoucnosti a ty mě furt rveš do přítomnosti, což ti furt rozporuji. Tvl. to nevymyslíš. :mrgreen:
Psal jsi o stavu po roce 2022 a jak to musí mít každá armáda, ptal jsi se na munici nakoupenou k F-35 a o tom že na daných místech sedí jen nýmandi vidíme dnes a denně. To mi evokovalo současný stav. Opět říkám, jestli jsem tohle blbě pochopil, má chyba, sorry. Máslo máme v tom případě na hlavě oba viz první odstavec toho na co jsi tu reagoval. Zbytečná hádka

To, že AČR by "jednou" měla ideálně mít schopnosti o kterých jsme se bavili. Tam je shoda.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Lynx píše: 20/1/2025, 12:07 F16 v SR vs F35 v ČR - rozdiel je 10 rokov. Naďa prosim ta uz nespominaj, bol to len chvilkovy ulet slovenskeho elektoratu, ktory sa uz nikdy nezopakuje. (OLANO malo 25% vo volbach). Nad zlikvidoval SK PVO a este ide davat rozumy...

...A za ty tři roky se toho v Evropě moc nezměnilo, s výjimkou Polska a Pobaltských států. Kromě zběsilého nakupování F-35. AČR má pár zastaralých Leopardů 2A4 a potíže s novými izraelskými radary.
AČR má pořešen nákup BVP, houfnic, protiletadlového systému (Spyder, RBS-70NG), radiolokátory, vrtulníky (modernizaci stávajících + zavedení nových), vyřešena budoucnost nadzvukového letectva, zaveden DPET, aj ty družice, útočné pušky, kulomety, navýšeno dopravní letectvo, obnovuje se logistika.
Takže ze zbraňových systémů teď musíme dorazit nové tanky, minomety, C-RA, FPV drony a drony obecně.
ObrázekObrázekObrázek
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Lynx píše: 20/1/2025, 12:07 F16 v SR vs F35 v ČR - rozdiel je 10 rokov. Naďa prosim ta uz nespominaj, bol to len chvilkovy ulet slovenskeho elektoratu, ktory sa uz nikdy nezopakuje. (OLANO malo 25% vo volbach). Nad zlikvidoval SK PVO a este ide davat rozumy...

Pak bůh stůj při OSSR :D

Nejdřív něco musí prakticky existovat aby jsi to mohl ničit :wink: (a než se zas začneš čílit, ČR s Kuby na tom není o moc lépe). Jestli Jaro Naď zničil slovenskou PVO tím způsobem že ukrajině daroval obstarožní Migy a S-300 jejichž hodnota byla pochybná a místo toho dostal dvě baterie Mantisů i s radary přímo do vlastnictví OSSR a zajistil na SK nasazení Patriotů a SAMP/T plus nebe hlídané Gripeny a F-16, no tak já jsem královna ze Sáby, protože tímhle krokem udělal pro PVO SR nejvíce od rozdělení... Teď bude samozřejmě velký krok příchod Baraku.

Na českých serverech se píše spousta věcí :wink: jestli ono to "zběsilé" nakupování nemá právě nějaký důvod. AČR bude mít dohromady 42 Leo 2A4, na cestě je 246 CV90Mk.IV CZ, 62 ShH Caesar 8x8, 4 baterie Spyder CZ, dodáno již bylo 62 Titusů, 10 systémů EB, na cestě jsou 2 C-390, kupují se drony, modernizuje se výbava, spojení, logistika, kuchyně, na orbitě je první z průzkumných satelitů, STRATOM je za rohem, koupilo se přes 60k dělostřeleckých granátů, 250 000 ručních útočných granárů s možností na dalších 250k, testovací série několika tisíc nových českých termobarických granátů, no a jsou tu dodány všechny H-1 ke kterým se nyní koupil slušný balík munice. A ano, je tu všech 8 MADRů se kterými jsou nějaké problémy během zavádění a většina z nich je již vyřešena a ty radary co měly být už jsou na stálých postaveních rtr. Taky se koupily VTOL drony pro roli retranslatorů aby byla posílena komunikace, LOM přebírá první dvě L-39NG, naše FADRy projdou MLU, tento či další rok začnou chodit další prvky systému dělostřelectva jako jsou velitelská vozidla palebné čety a rekognoskační (dohromady nějakých 23) a ano, tento měsíc by se mělo rozhodnout o akvizici Leo2A8.

Ale hádám že na toto ten odborný članek zapomněl... Takže jasně, nejsou prachy vůbec na nic kvůli F-35. Až na to, že se nedávno koupily Large Enterprise Terminály pro MILSATCOM projekt, uzavřela se rámcovka na 20k vysílaček a byly zahájeny dva projekty na dalších 11 velkých systémů elektronického boje. Jo a ta rámcovka na 872 Tater vlastně taky nebyla, a to přijde 26 muničních vozidel pro Caesary a 29 dílen pro CV90, ty už na Tatrách Force 3. generace. Ale jo, článek má vlastně pravdu, pár Leopardů (3x tolik co SR) a pár radarů :)
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Tolko slov a pritom takova pitomost.
Patrioty a SAMPT odisli hned ako sa dalo. Prvi boli NL, USA potom DE. Tie systemy neboli SK a ako prisli, tak odisli. A teraz tu z Nadovych slubov nie je NIC. Mozno len Spanieli na LZ Kuchyna, ale to uz je praca Kalinaka.
To strazenie vzdus priestoru SR Cechmi - stale tu zaznieva, aka je to pre vas zataz, ze to robit nechcete, ze tym trpite a ze sa na to treba vykaslat. Dakujeme pekne za taku pomoc.
Ale je potesitelne , ze ACR aspon nakupuje 155mm municiu na Slovensku.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

podotýkám, že tohle je téma o AČR.

stížnosti na to, že hlídkujeme nad Slovenskem jsou jen z tvé strany. Ano, naše letectvo to zatěžuje (letadel není dost na vše), ale nikdo si na to nestěžuje a už vůbec neříkáme, že se na Vás máme vykašlat.
ObrázekObrázekObrázek
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Taky Nesher by ti napisal isto nieco uplne ine ako ty.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Nesher je vláda ČR nebo oficiální zástupce armády ČR?
ObrázekObrázekObrázek
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Ale no, ani ja nie som nik oficialny a ani vela z nas tu.
To ale neznamena , ze podobne zmyslanie nie je u vas pritomne na oficialnych miestach. Keby slo do tuheho, verim tomu, zeby ste nam bodli dyku do zad , vlastne ako vzdy.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Kdybych bral tuto tvou myšlenku vážno, a vztáhnul to na to co zde hlásíš ty, tak by ČR musela pokládat minové pole na hranici ČR/SR. Ale asi ne, že?
největší dýku do zad jsme Vám vrazili, když jsme bojovali s Maďarskem :lol:
ObrázekObrázekObrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Má podobné zmyslanie také znamenat že kdyby šlo do tuhého strčíte kebuly do rusácké řiti všeci? Asi ne, že.
ObrázekObrázek

Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

skelet píše: 20/1/2025, 13:09 Kdybych bral tuto tvou myšlenku vážno, a vztáhnul to na to co zde hlásíš ty, tak by ČR musela pokládat minové pole na hranici ČR/SR. Ale asi ne, že?
největší dýku do zad jsme Vám vrazili, když jsme bojovali s Maďarskem :lol:
Ano, bojovali ste za svoju koloniu. Tak ako ine staty bojovali o svoje kolonie. To bude ten rozdiel, ze v CR sa slavi 28.10. a v SR sa slavi 1.1.
Skratka aby z Prahy ovladali vacsie uzemie ale len Cechy, Moravu a kus Sliezska (okrem SR aj Podkarpatsku Rus).
A ked prislo na zriadenie NATO BG Slovakia, tak aj to ste ponali ako cvicenie na obsadenie Slovenska vysadkarmi. Nieco po com vola nie jeden cesky nacionaliasta.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“