Obrněné vozidlo MARS

Odpovědět
Danik
štábní praporčík
štábní praporčík

Re: Obrněné vozidlo MARS

Příspěvek od Danik »

skelet píše: 5/6/2025, 12:42 Danik: uff.. pokud se nedělají porovnávací testy v rámci výběrového řízení nebo vojenské zkoušky, tak je to POUZE a JEN prezentace výrobce. "Kafíčko a chlebíčky".
Jinak nevysvětlili jsme si nic. Ty se pouze snažíš o racionalizaci nesmyslného nákupu 16 kusů nevyráběného podvozku od výrobce bez zkušeností s jinou, než kusovou produkcí. Na Lotyších je krásně vidět, že se nenechali Saabem do ničeho natlačit, ale racionálně zvažovali roztříštěnost vozového parku. Saab jim v tom vyšel vstříc. Stejně jako by AČR vyšel vstříc, kdyby to požadovala na LMV, Panduru, 815-7, 810, kontejneru, skříňové nástavbě nebo na perspektivním podvozku.
V soukromém sektoru je ona prezentace (s dlouhodobou zapůjčkou) nebo přizpůsobení se požadavku investora zcela běžná věc. Kdyby mi nákupčí udělal na firmě to co se má udělat s Marsem, tak jde minimálně na kobereček.

Borci to teď sice tahají na 815-7 (a ještě si stěžují na nedostatek místa), ale najednou nemůžou žít bez Marsu.. jedno oko nezůstalo suché.

edit:
Použít vozidla pro VR, heh, to je zas na změnu celé specifikace projektu a vozidla jsou kde.
Tomuto mám jako rozumět tak, že plánovači nepočítají s tím, že perspektivní podvozek 4x4 nebude moci být použit pro účelové nástavby? Jakože fakt?
Už je to "krapet" otravný. Já tu dávám i důvody pro ten výběr, nehledě na to jestli mi dělá nebo nedělá radost. To víš, trošku naředit tady to 100% přesvěčení jak je to 100% špatně i od lidí, co třeba ani obě vozidla neviděli zblízka . To, že někdo nedovede pochopit, že LMV pro tohle užití není tak dobrá platforma jako o něco větší Mars, to je pak těžký. Ty akcentuješ na unifikace, jo to je důležitý parametr, ale není to jediný, že. Proto akcentuju dávat si pozor na binární myšlení. Argumentem pro LMV je unifikace a zavedenost, ale pak tu máš i parametry co mluví pro S-330. Může se ti to líbit, nelíbit, moc s tím neuděláš. Ad kusová produkce, SVOS výrábí desítky obrěných úprav 4x4 pro OSN a další organizace, ano toto je komplikovanější, nicméně ta firma zas tak malá není.

Proč Saabem? Na S-330, JLTV a IVECO LMV to Saab prezentuje jako vizualizace už notně dlouhou dobu, fyzicky postavené byly modely na JLTV a S-330.

Pandur - cena a velikost, 815-7 - heh, to je fakt "skvělý" nápad :wink: 810 - no ještě lepší, ten zbytek... Konkrétně ten konťák, úplně nejlepší :D

Kde si prosímtě stěžují na nedostatek místa? Stěžovali si na velikost celé soupravy když se to dá hodit na 4x4. Prostě smiř se s tím,že u nás se JLTV nezavádí jako u Litevců, LMV se očividně uživatelem nechtělo, Pandur je pro to overkill a UKPŽ není... A ano, stále se hledí na podporu domácího průmyslu...

"Tomuto mám jako rozumět tak, že plánovači nepočítají s tím, že perspektivní podvozek 4x4 nebude moci být použit pro účelové nástavby? Jakože fakt?"

Bavíme se o CV90 pro VR a analogickém užití nového KBVP... Pro krista
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Hele, tak zas abys v tom nebyl zas tak sám. Já by jsem byl i schopen tohle tak nějak zkousnout. Protože stávající stav ve Strakonicích je fakt trapárna nejhrubšího zrna. Takže cokoliv mobilního je za tohoto stavu suprčupr. Samozřejmě je to jen první krok a další akvizice v této oblasti jakožto životně nutné musí následovat. Jenže pak nastává to "ale" a jestliže to "ale" bude takové jak bylo nastíněno v ČT, tak je to chucpe jak prase. Do té doby budou mít totiž mnozí Strakoničtí vousaté děti a některých děti mít děti.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Danik
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Danik »

stirling píše: 5/6/2025, 13:06 Ano, mohl by říct ne nebo mohla třeba vybouchnout centrála.... jako vymyslet si co se mohlo vše podělat je super argument.

Rozhodně nechci vývoj žádné věže jen vzít současnou a rbs70 integrovat - pokud výrobce řekne, že to nelze tak se s nima v této mobilní podobě rozejít a vzít alternativu, nedělejme z rbs70 něco co není.
Chápu správně, že někdo na začátku letošního roku doobjednával rušiče na cv90? Rušič je určitě plus pokud to bylo do 2 mega czk na vozidlo tak proč ne.
Spousta lidí má delší vedení nebo reaguje jen na to co se již stalo, nemají odbornost a tím pádem nechápu kam se technologie posouvá a kde bude nejspíše už velice brzo. Každopádně kdo leje prachy do mega drahých rušiček třeba za 5+ mega na vozidlo po 1. červnu tak to je buď opravdový hlupák nebo z toho něco má.
Nicméně zpoždění projektu kvůli vývoji je tak častý efekt, a ne kvůli výbuchu centrály.

Současnou jakou? Jakou věž?

Takže rozejít se, a vzít alternativu MSHORADu, třeba Mistral 3 na 4x4 jako teď Španělé. Protože to je ta unifikace? Vzít dva druhy téměř stejného systému pro jednu jednotku? Kupovat dva druhy munice, simulátorů, dílů, zázemí... mhm

Ad CV90, díky slevě co jsme dostali v hodnotě přes 20 milionů Éček se tyhle peníze využily na upgrade projektu o komunikační výbavu a protidronová řešení, vzhledem ke zkušenostem z Ukrajiny. O rušičky už se imho nejedná, ty tam byly od začátku.

Tak ČR musí být vděčná za to, že máme takového odborníka, který má tu tunu informací od ukrajinské strany, ví přesně co se jak užívá a má to zmáklé. A hlavně je pokorný a ve věci extrémně znalý :wink:
Danik
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Danik »

Zemakt píše: 5/6/2025, 13:28 Hele, tak zas abys v tom nebyl zas tak sám. Já by jsem byl i schopen tohle tak nějak zkousnout. Protože stávající stav ve Strakonicích je fakt trapárna nejhrubšího zrna. Takže cokoliv mobilního je za tohoto stavu suprčupr. Samozřejmě je to jen první krok a další akvizice v této oblasti jakožto životně nutné musí následovat. Jenže pak nastává to "ale" a jestliže to "ale" bude takové jak bylo nastíněno v ČT, tak je to chucpe jak prase. Do té doby budou mít totiž mnozí Strakoničtí vousaté děti a některých dědi mít děti.
S tímhle já souhlasím. Tohle zmobilnění není nějaké ultimátní super komplexní řešení, ale protě snadné vylepšení současného stavu. Počet do 30 vozidel musí být dodán při podpisu v létě nejpozději do 2028, spíše 2027, to co se tu psalo, že údajně seznam se dostal k něčemu někde a do 2032, to je chucpe. O tom žádná. Jenže taky si musíme uvědomit, že dodací lhůty nejsou jen možnosti výrobce, ale taky možnosti kupujícího platit (splácet) :wink:
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

taky možnosti kupujícího platit ..

To si robíš vtip ? MO má peňazí teraz ako nakotených každý rok.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Už je to "krapet" otravný.
s tím se dá souhlasit. Když se někdo snaží zracionalizovat hloupost, tak je to po čase otravné.
i od lidí, co třeba ani obě vozidla neviděli zblízka
Tady je tvůj chybný úsudek. Vozy nepotřebuji vidět zblízka. Řeším počet v armádě, výrobce.
To, že někdo nedovede pochopit, že LMV pro tohle užití není tak dobrá platforma jako o něco větší Mars, to je pak těžký.
Opět tvá další chyba. Já neřeším LMV vs MARS. Já řeším stávající/perspektivní platformu AČR vs endemit (typový a i výrobní).
Proto akcentuju dávat si pozor na binární myšlení.
Pokud řeším stávající/perspektivní platformu vs endemit, tak se nepohybuji v binárním myšlení. Binární myšlení je mít to na MARS nebo to nemít na MARS. Tedy binární myšlení předvádíš ty. nemáš zač.
Ad kusová produkce, SVOS výrábí desítky obrěných úprav 4x4 pro OSN a další organizace, ano toto je komplikovanější, nicméně ta firma zas tak malá není.
stále je to výrobce, který nemá zkušenosti s jinou, než kusovou (zakázkovou) výrobou.
Proč Saabem?
Nemám nic proti Saabu nebo RBS-70, tak nevím co to tady motáš.
Na S-330, JLTV a IVECO LMV to Saab prezentuje jako vizualizace už notně dlouhou dobu, fyzicky postavené byly modely na JLTV a S-330.
Na JLTV to je, protože si to prosadili Lotyši za cenu 147 mil. USD. Jinými slovy nebyli líní otevřít hubu.
815-7 - heh, to je fakt "skvělý" nápad
heh, teď pomocí 815-7 6x6 převážejí jednu trubku. Ty skvělý nápade :wink:
A 4x4 má pohotovostní hmotnost 12,7 tun, včetně pancéřované kabiny (ale je jasné, že nástavba by váhu navýšila).
(Mars má pohotovostní 12 tun)
Konkrétně ten konťák, úplně nejlepší :D
víš o tom, že Skyshield a Mantis jsou na kontících/"paletách".. a víš, o tom, že mohou vést palbu i během transportu na vozidle.. řekni, že to víš.
A řekni, že víš o tom, že samohybka RBS-70 před "Marsem" byla na skříni Unimogu/BV206..
Prostě smiř se s tím,že u nás se JLTV nezavádí jako u Litevců, LMV se očividně uživatelem nechtělo, Pandur je pro to overkill a UKPŽ není... A ano, stále se hledí na podporu domácího průmyslu...
proč bych se měl smiřovat s nákupem endemitu od výrobce, který neumí dělat jinou, než kusovou výrobu, a tedy nebude schopen doplňovat jakékoliv ztráty? Za mě je to TŘETÍ mizerný nákup pro prakticky stejnou jednotku. Když je to poprvé (T810), tak se to dá pochopit, když je to podruhé (815-7 6x6), tak je to na pováženou. Když je to potřetí, tak .. a vzhledem k předchozím pokusům je těžko věřit, že "vědí co chtějí".
Bavíme se o CV90 pro VR a analogickém užití nového KBVP... Pro krista
má chyba

edit: jakékoliv dodací doby nad dva roky jsou vzhledem k podvozku nesmysl, a jen by to podtrhovalo to co píšu.
ObrázekObrázekObrázek
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Danik píše: 5/6/2025, 13:29 Nicméně zpoždění projektu kvůli vývoji je tak častý efekt, a ne kvůli výbuchu centrály.

Takže rozejít se, a vzít alternativu MSHORADu, třeba Mistral 3 na 4x4 jako teď Španělé. Protože to je ta unifikace? Vzít dva druhy téměř stejného systému pro jednu jednotku? Kupovat dva druhy munice, simulátorů, dílů, zázemí... mhm

Ad CV90, díky slevě co jsme dostali v hodnotě přes 20 milionů Éček se tyhle peníze využily na upgrade projektu o komunikační výbavu a protidronová řešení, vzhledem ke zkušenostem z Ukrajiny. O rušičky už se imho nejedná, ty tam byly od začátku.

Tak ČR musí být vděčná za to, že máme takového odborníka, který má tu tunu informací od ukrajinské strany, ví přesně co se jak užívá a má to zmáklé. A hlavně je pokorný a ve věci extrémně znalý :wink:
Zase osobní útok, ale chápu kde není dáno argumentačně tak něco musím napsat...

Já o této koncepci píšu již dlouho, že je zastaralá a vůbec nechápu proč je to priorita a budu to psát dále. Naposledy co se tu vedla debata tak bylo zavřeno, že Mars se pořizuje, protože se kupuje vlastně jen auto a odpalovače na střechu a jinak vše máme a bude to tedy velice levné a rychlé... realita je zase tam kde jsem to bohužel čekal

Tedy naposledy ne žádné 4x4 jen s jednou raketou bych nekupoval místo toho bych chtěl věžové řešení primárně na 4x4 protože jich budeme potřebovat hodně samo se to může pak posadit i na 8x8 nebo cv90.
Příklady jsem také uváděl několikrát - tedy nejvíce se mě zamlouvá RIwP pro brity tam mají již Starstreak, ale vzhledem k tomu, že je to obrovská skládačka tak by určitě šla integovat i rbs70.
UT30MK3 C-UAS - co měli na panduru na idetu také vypadala super
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Já o této koncepci píšu již dlouho, že je zastaralá a vůbec nechápu proč je to priorita a budu to psát dále. Naposledy co se tu vedla debata tak bylo zavřeno, že Mars se pořizuje, protože se kupuje vlastně jen auto a odpalovače na střechu a jinak vše máme a bude to tedy velice levné a rychlé... realita je zase tam kde jsem to bohužel čekal
Jo, to jsem psal já. Inu, není to tak.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

https://www.moog.com/products/turreted- ... /riwp.html
Tento system je opravdu super.
Vzajemna zamenitelnost hlavnovych zbrani ,senzoru i vsech znamych strel je impozantni.
Tedy nevim ,zda je to jen zamer ,ci uz to funguje.
Ale neumim se ubranit dojmu ,ze se to podoba nasemu/izraelskemu ,,pantografu,, na Pandurech.
Danik
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Danik »

Skelet. Takže popořadě.

-Když si někdo mele svojí nehledě na argumenty, tak je to otravný. Jsi přesvědčený o tom co si myslíš, vidím, v pořádku.

-Ano, počet v armádě bude nízký, možná to tak zůstane, možná ne. Výrobce už má nějakou historii.

-Stávající se tolik nehodí a perspektivní (ve tvém smyslu perspektivní = UKPŽ, i kdy to vůbec nemusí být to nejvíce rozšířené 4x4 do budoucna) se nevybralo, tedy není. Ano, můžou odhadovat a zaplatit integraci na Patriot II, a pak se vybere Bushmaster, nebo naopak (či jiné možnosti)

-Binární myšlení je přístup: je to 100% špatně (Mars), nebo 100% dobře (ne Mars). Takže zač fakt nemám.

-Ano, a právě proto, že teď na 815-7 převážejí jeden komplet s další výbavou a přijde jim to velké a zároveň požadují ochranu, tak je "úžasný" nápad to dát 6x6 znovu a znovu bez ochrany.

-Vím, a konťák není paleta... Teď si představ, že místo Mantisu nebo Skyrangeru je tam samotné RBS, co se zase natáhne na 6x6 :D další tvůj "skvělý" nápad? Nebo proč sem teď taháme Skyranger... Ano RBS je i na Unimogu v konfiguraci 4 odpalovačů, stejná konfigurace se házela i na Paki M113. A? Řešíme RBS tak jak je teď a jeho nosič pro AČR.

-Protože vypadá, že to tak dopadne :) Jinak nerad ti beru iluze, ale v případě průseru nebude problém doplňování ztrát v našem výrobci 4x4, ale v dodávkách ze Švédska, stejně tak jako munici. Její nedostatek vyřadí tu schopnost (pokud se nenakoupí větší zásoby), dříve než začne problém dělat nosič. Nákup 810 pro původní RBSka je v pohodě, pro NG už byl nosič podmíněn financemi. Ono je totiž něco jiného od klávesnice napsat co by se mělo koupit, a kupovat to, když mám najednou omezení.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Ted se mi to nechce hledat. Ale kolik stoji samotne vozidlo od SVOZ a kolik vezeny palebny prumer strel?
Ja jen jestli je balisticka a protiminova ochrana dostatecna.
Neni to dotaz bez kalkulaci s lidskymi zivoty operatoru. Ty jsou samozrejme nevycislitelne.
Ad2. To co je nad strechou neni predmetem dotazu.To zlikviduje zasah z osbni zbrane.
Danik
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Danik »

stirling píše: 5/6/2025, 14:51
Danik píše: 5/6/2025, 13:29 Nicméně zpoždění projektu kvůli vývoji je tak častý efekt, a ne kvůli výbuchu centrály.

Zase osobní útok, ale chápu kde není dáno argumentačně tak něco musím napsat...

Tedy naposledy ne žádné 4x4 jen s jednou raketou bych nekupoval místo toho bych chtěl věžové řešení primárně na 4x4 protože jich budeme potřebovat hodně samo se to může pak posadit i na 8x8 nebo cv90.
Příklady jsem také uváděl několikrát - tedy nejvíce se mě zamlouvá RIwP pro brity tam mají již Starstreak, ale vzhledem k tomu, že je to obrovská skládačka tak by určitě šla integovat i rbs70.
UT30MK3 C-UAS - co měli na panduru na idetu také vypadala super
A já opět říkám, není osobní útok, jenom poukázání na faktor, že i když ti chybí nějaké bližší informace a vhled, tak jsou pro tebe ostatní (kteří tím disponují) blbci a stavíš se do role, že víš co se má a nemá dělat (což prostě smrdí Dunning Krugerem). Těch argumentů tu máš dost, ale nevnímáš je, nebo nereaguješ, či vymyslíš něco o duplikování jedné schopnosti skrz dva systémy pro jednu jednotku (Rbs a Mistral)

Tak o tom píšeš no. Očividně si to armády nemyslí. Priorita je to proto, že se chce zvýšit mobilita 252, respektive schopnost krýt sestavu za pohybu. Ano, taky tu dokážu teď z fleku vymyslet 5 "lepších" modelů, na tom není nic světaborného, od Skyrangerů 30 na KOT a POV pro krytí na linii, plus právě MSHORADy například na Patriotu II (který by se hodil do AČR jako těžký univerzál" a Skyrangery 30 na Tatrách 6x6 pro pokrytí týlu, po více high-end řešení jako Epirusy. Naťukat to do klávesnice umí každej kdo se o to chvíli zajímá. Jenže když pak do toho vleze reálnej svět, najednou se nám to komplikuje a já kvůli tomu nebudu nazývat lidi přímo od PVO řemesla blbci.

Ono se kupuje auto, odpalovač a přikupují se další (repsektive ještě ne, stále není smlouva). Zkrátka RBSo je zavedenej systém u 252. Realita je tam, že ještě není podepsaná smlouva

MSHORAD není "s jednou raketou" ale se třemi. "Bych chtěl" promiň ale to je přesně to na co narážím výše. Já bych toho chtěl. 3 mech brigády, robustnější loginu, konečně hotovou modernizaci osobní výstroje a výzbroje, raketový dělostřelectvo, posílení v podstatě všech druhů zbraní, vybudování PVOS o více vrstvách a můžeme pokračovat dál a dlouho. Chtít je krásný, ale problémy to neřeší. Je dobré si uvědomit, že vnitřní dlu armády je obrovský a ještě dlouho bude... 2% jsou "bare minimum". Takže jsme znovu tam kde jsme, za pár miliard umožnit 252 s využitím současného zavedeného zbraňového systému působit za pohybu. Je to ideální řešení? Ne. Znamená to, že se časem už nebude VSHORAD budovat dál skrz komplexnější a dražší řešení? Ne. Posílí to celkem výrazně schopnosti 252, jak počtem, tak možnostmi? Ano.

Ad třeba ten Skyranger 30 co se líbí mně (a co pořizují Rakušané, Dánové, Nizozemci, Němci a výhledově i Maďaři). Němci koupili 19 kusů na Boxeru 8x8 za částku necelých 15 miliard korun. Nizozemci se připravují na nákup 22 na podvozku ACSV, cena projektu je stanovena až na 32 miliard. Dánové co berou 16 Skyrangerů na podvozku Piranha V, platí "nižší stovky" milionů Euro jen za ty věže. Dodávky pro Dány co objednali v roce 24 jsou roky 26 pro 4 prototypy s plnou výrobou 27 a 28. Pro Rakušany co jich objednali 36 pro Pandury EVO 6x6, je cena za věžový komplet ve středníh hladině stovek milionů Euro.

Takže realita. Za přezbrojení 252 (nebo vubudováním čet PVO u mechen a jednotek podpory a zabezpečení) na systém Skyranger řekněme částečně 6x6 (Tatra), 8x8 (KOT NG) a POV CV90, by jsme nejen museli čekat na výběr nového KBVP (případně to dát na současné Pandury, ale to je zas přestavba a modernizace, plus v případě výběru Patrie máme opět neunifikaci), ale také si připravit kasičku ve 4-6 násobku ceny za řešení co se chce vzít teď. Pak munice, zázemí vybudovat, přecvičovat a dodání. Když se podíváme na ostatní akvizice, 28-29 zní ještě reálně. IOC třeba 2030, FOC 2030+

Prostě kdo chce mít opičky, musí mít banány, naše společnost tam stále nekopla vyšší převodový stupeň budování obrany, a 2% HDP jsou fajn, ale opět, bare minimum. Bohužel...

Takže se tady pak můžeme hádat třeba týden o tom jak je to co se bere hrozně neideální, a fujky a jak to musí být blbci, co berou tohle... Nojo, jenže tu se to povídá, když tu je omezením jen představivost a fotky nové techniky z Idetu.
Danik
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Danik »

pjaro77 píše: 5/6/2025, 13:54 taky možnosti kupujícího platit ..

To si robíš vtip ? MO má peňazí teraz ako nakotených každý rok.
Ne vtip si skutečně nerobím. Penež na modernizaci je 70-80 miliard. A to pouze pro roky 24 a 25. Předtím méně. Teď si odečti splátky na běžící projekty co byly jako Caesary, Spyder, MADR, H-1, nové akvizice jako CV90, F-35, nějaké A4, logina, munice, komunikace.

A jsme tam kde jsme. Počítá se jak s tanky, některé projekty se odsunuly. Původní plány rozvoje počítaly s 2% HDP už někdy ve 2022 (dřívější plány snad už 2019), stalo se tak později. Teď k tomu připočti ten obrovský seznam co je třeba obměnit, obnovit, dokoupit, postavit, modernizovat... A jsme tam kde jsme 2% ve stavu dvě dekády výrazně podfinancované síly prostě nestačí.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Zemakt píše: 5/6/2025, 14:55 Jo, to jsem psal já. Inu, není to tak.
Ono to tak je. Jen se v průběhu rozhodlo že je záhodno rozšířit 252. protiletadlový raketový oddíl o další baterii.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Pekna kalkulace . Jsem zvedav na deficit pri peti procentech. :D
Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci května deficitem ve výši 170,5 mld. Kč. Po očištění o příjmy a výdaje na projekty z Evropské unie a finančních mechanismů činil schodek 174,4 mld.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

chápu proč se nemůžeme domluvit, nerozumíš psanému textu, takže ..
.. otravnost jsme si pořešili
-Ano, počet v armádě bude nízký, možná to tak zůstane, možná ne. Výrobce už má nějakou historii.
výrobce nemá historii ve výrobě pancéřových vozů, má historii v úpravě vozů (velký rozdíl)
-Binární myšlení je přístup: je to 100% špatně (Mars), nebo 100% dobře (ne Mars). Takže zač fakt nemám.
opět tvá chyba v úsudku. Já se bavím v rovině standardní/perspektivní řešení vs endemit.
Ty se bavíš v rovině Mars ano/ne.
-Stávající se tolik nehodí a perspektivní (ve tvém smyslu perspektivní = UKPŽ, i kdy to vůbec nemusí být to nejvíce rozšířené 4x4 do budoucna) se nevybralo, tedy není. Ano, můžou odhadovat a zaplatit integraci na Patriot II, a pak se vybere Bushmaster, nebo naopak (či jiné možnosti)
opět se ukazuje tvé chybné uvažování. Bavím se o stávajícím/perspektivním řešení, a ty budeš platit integraci na Patriot/Bushmaster, když bude vybráno něco jiného? Takže místo endemitu mi tu cpeš jiný endemit? :D
-Ano, a právě proto, že teď na 815-7 převážejí jeden komplet s další výbavou a přijde jim to velké a zároveň požadují ochranu, tak je "úžasný" nápad to dát 6x6 znovu a znovu bez ochrany.
je to sice hezké, že to píšeš, ale já uvedl jako příklad 815-7 4x4 s kabinou Puma. 4x4 není 6x6, kabina Puma není kabina bez ochrany.
-Vím, a konťák není paleta... Teď si představ, že místo Mantisu nebo Skyrangeru je tam samotné RBS, co se zase natáhne na 6x6 :D další tvůj "skvělý" nápad?
upřímně, ani sis nevzpomněl, ale teď hraješ machra. A opět o 6x6 mluvíš ty, nikoliv já. A řeknu ti sladké tajemství. Kontejner/paletu může vést jakékoliv vozidlo k tomu uzpůsobené. Víš..
Nebo proč sem teď taháme Skyranger...
Skyshield/Mantis jsem sem zatáhl z toho důvodu, aby ti seplo.. neseplo..
Ano RBS je i na Unimogu v konfiguraci 4 odpalovačů, stejná konfigurace se házela i na Paki M113. A? Řešíme RBS tak jak je teď a jeho nosič pro AČR.
sláva, že jsi se začal už o něco zajímat. Opět je to příklad řešení umístění odpalovače.
Jinak nerad ti beru iluze, ale v případě průseru nebude problém doplňování ztrát v našem výrobci 4x4, ale v dodávkách ze Švédska, stejně tak jako munici. Její nedostatek vyřadí tu schopnost (pokud se nenakoupí větší zásoby), dříve než začne problém dělat nosič.
nerad ti beru iluzi, ale z tohohle prohlášení bys v PR dostal vyhazov. Cpát daňovému poplatníkovi, že jste si vybrali řešení, které nepřežije pár dnů války a veškeré zázemí a výcvik operátorů přijde vniveč? Hned jsem pro zvýšení obranného rozpočtu, když si vybíráte řešení naprd..

ale abys to pochopil (v což nedoufám). Není to jestli Mars ano nebo ne. Je to o stávající/perspektivní řešení nebo endemit.
To že armáda není schopna najít perspektivní řešení a flikuje to jak se dá není můj problém.
ObrázekObrázekObrázek
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

skelet píše: 5/6/2025, 12:42 Borci to teď sice tahají na 815-7 (a ještě si stěžují na nedostatek místa), ale najednou nemůžou žít bez Marsu.. jedno oko nezůstalo suché.
Ty Forsky ovšem nikam neodchází. Jen se změní jejich role na podpůrnou a logistickou. To že by bylo víc než vhodné dát NG na samohybný podvozek bylo jasné už v době pořízení. Ovšem Saab ještě v té době neměl komerčně dostupnou věž. S vyřazením kompletů Strela 10 se to stalo víc než aktuálním.

Je mi úplně ukradené na jakém podvozku to bude. Hlavně že to bude vyřešené. Já osobně vidím na prezentovaná S-330 vlastně jen jeden podstatný problém. Divím se že to v této "plodné" diskuzi ještě někdo nevytáhnul. Osobně jsem zvědav jak to bude nakonec vyřešené.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

HONZIK11 píše: 5/6/2025, 18:08 Pekna kalkulace . Jsem zvedav na deficit pri peti procentech.
Ono to samozřejmě nebude 5% jako čistě výdaje ministerstva obrany. minimálně 1,5% budou výdaje ostatních kapitol uznatelných jako obranné.
Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci května deficitem ve výši 170,5 mld. Kč. Po očištění o příjmy a výdaje na projekty z Evropské unie a finančních mechanismů činil schodek 174,4 mld.
A?
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

v zásadě je jedno na jakém podvozku to je.. problém je v tom zavedeném množství v rámci AČR. To že AČR je bez samohybky je .. jen to co potvrzuje můj názor na to "víme co děláme, když chceme Mars" (pláč o tom, jak nemají peníze za 3,2,1..)
O tom, že se AČR nezmohla dotlačit VTÚ "k upevnění tyčky k podlaze korby", aby operátoři nemuseli nonstop slézat z náklaďáku... ale to je stejná debata jak s Dzinem, jak mi vysvětloval, že české Mi-171š nemohou létat bez krovek, bo předpisy..
nakonec zjistíme, že vrcholem invence bude kampus pro F-35 bez vrat.
ObrázekObrázekObrázek
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Danik, ty vieš dobre , že začína projekt ReArm , to znamená aj špeciálne podmienky pôžičiek a iného financovania. Peniaze budú, obávam sa viac o kvalitu projektov. Vozidlá pre výsadkárov MO zazdilo, drony odsúva o dva roky , tak na PVO peniaze musí nájsť, pretože nám všetkým horí pod zadkom. Všetci vidia čo sa deje na ukrajine.
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika a dělostřelectvo“